streda 7. septembra 2011

My American Adventure

Hello! Som vás teraz šokla že som sa po niekoľkých týždňoch vôbec ozvala, čo? :) Pravdu povediac, chvíľami som už sama nevedela, ako to s týmto blogom bude pokračovať, nakoľko moji amícky zamestnávatelia robia všetko, čo je v ich silách, aby sme na nete trávili čo najmenej času. Po prvé nám zavreli jedinú internetovú miestnosť v celých dorms a posledné dva týždne som bola odkázaná len na vonkajšie lavičky a po druhé mi nejde načítať 65% internetových stránok akonáhle je čo i len minimálne podozrenie, že sa na nich môže nachádzať nelegálny obsah. To zahŕňa aj niektoré blogy, z ktorých som doteraz čerpala info o knihách. Ako čerešnička na torte je momentálne počasie tuto v Ohiu, ktoré dočasne vyradilo všetky lavičky z funkcie sebestačného wi-fi hot spotu a prinútilo nás chodiť na internet do práčovne. Do PRÁČOVNE! Welcome to America. Ak by to náhodou nestačilo, včera nás už aj z tej práčovne vysáčkovali lebo že vraj kto neperie tak tam nemá čo robiť. No uznajte.

Na koľko stavím všetkých svojich 5 kíl, ktoré som tu už stihla pribrať na fast foodoch, že každý jeden z vás čo toto tu práve číta vie toho o knihách momentálne viac ako ja, dnešný článok bude taký kec článok o amerike a o knihách v amerike a amerických knižniciach a tak podobne, než o nejakých knižných novinkách. Je hrozne vtipný, ale asi tak maximálne pre mňa, takže ho vôbec nemusíte čítať.

V prvom rade vás možno bude zaujímať, že síce tie svine Američania majú sakra viac kníh na čítanie, oni ale aj sakra viac čítajú. Okrem toho im okrem vyčlenení peňazí na zveľaďovanie McDonaldov a Dunkin’ Donutsov nerobí problem vyčleniť peniaze aj na zveľadenie knižníc. A preto ich knižnice vyzerajú takto:


Toto je historický predok


A moderný zadok (predok pred zadkom tvorím ja a úžasná káva s príchuťou Butterfingers, čo je taká úžasná čokoláda s karamelom a arašídovým maslom – mňam mňam)

Inak vedeli ste, že priemerná sladkosť v Amerike chutí asi dvakrát sladšie než sladkosť na Slovensku? Nesrandujem, tí tu tie ich čokolády a keksy asi váľajú v cukre alebo čo. Keď som prvýkrát raňajkovala v Dunkin’ Donuts tak som sa z toho skoro pozvracala. Dobrá správa je, že človek si zvykne. Najmä moja tuková hmota bola veľmi prístupná zmene a s radosťou sa rozložila do priestoru, aby som sa veľmi netrápila s nedostatkom úložného priestoru.

No ale k tým knihám. Predstavte si obrovskú knižnicu s regálmi plnými Collinsových, Meadových, Clareových a stoviek ďalších kníh. Presne takto si ja predstavujem môj posmrtný život. Za svoj najlepší úlovok osobne považujem Siefvaterovej finále – FOREVER, ktoré som doslova vytrhla z ruky jednej černoške, ktorá ho vybrala z regálu a hovorí: „What’s this?“ Nikto, kto sa na Stiefvaterovú pýta „What’s this“ si nezaslúži dotýkať sa jej kníh.


No a toto som ja so svojim psycho úsmevom, ktorý sa zjaví na mojej tvári zakaždým, keď dostanem do ruky novú knihu.

Okrem toho tu v Amerike ešte máme ďalšiu úžasnú vec. Krachujúci Borders. Nechápte ma zle, je hrozné, že taká obrovská a úžasná sieť kníhkupectiev ako je Borders krachuje, ale akosi sa neviem prinútiť smútiť, keď vidím tie 80% likvidačné ceny. Okrem toho majú všetky Borders obchody na dverách hrozne vtipné a sarkastické nápisy typu: No toilets, google Amazon. (pre tých čo nie sú v obraze – Borders prakticky poslal do kolien Amazon a ďalšie internetové obchody, ktoré urobili ľudí tak pohodlnými, že sa už nikto neobťažuje zdvihnúť zadok a ísť do klasického kamenného obchodu. Borders je jeden z tých obrovských obchodov, ktorý zvykol okrem kníh ponúkať aj kaviarne a toalety, takže ste mohli v kníhkupectve stráviť doslova celý deň.)


No a toto som zasa ja a Borders. Toľko entuziazmu na fotografii s kníhkupectvom v pozadí nájdete asi len u knižného blogera.

No a na záver ešte k tomu knižnému blogerstvu. Viem, že som si počas prázdnin asi tisíckrát povedala, že by bolo pravdepodobne najlepšie prasknúť s tým o zem, ale pre mňa je to nemožné. V Amerike mi chýbajú ti veci – moja mama, môj frajer a vy. Chýba mi, že síce mám ako tak čas čítať (pretože mám chvalabohu Kindle, ktorý využívam na prestávkach v práci, na ceste do aj z práce a večer pred spaním) ale nemám čas sa o tom s nikým baviť. Nemám čas písať recenzie, nemám čas chodiť na Goodreads a komentovať vaše šibnuté statusy, nemám čas udrbávať sa s vami na smiešnych knižných obálkach. Respektíve nemala som čas. V pondelok som skončila s intenzívnou prácou v Cedar Pointe v Ohiu a už ma čakajú len dva pracovné víkendy a je úplný koniec. Momentálne mám času až-až, akurát nemám internet.
19. Septembra odlietam z Chicaga do Kalifornie, kde mám týždennú dovolenku zahŕňajúcu vyvaľovanie môjho novozaguľateného pupku na Long Beach, plazenie sa štvornožky po chodníku slávy a skúšanie odtlačkov rúk Daniela Radcliffa, dobrovoľné zatvorenie sa v cele v Alcatraze (a samozrejme výlet do San Francisca), túru po Yorkshirskom národnom parku a na záver nočnú žúrku v Las Vegas. 27. mám prílet domov a mojou prioritou bude znovu to tu rozbehnúť. Včera som si so stiahnutým žalúdkom pozrela štatistiku blogu a skoro ma kleplo rovno tam medzi práčkami keď som videla tie stále vysoké čísla. Samozrejme že to už nie je to, čo bývalo, ale som neskutočne šťastná, že ešte stále sem chodíte, komentujete, čítate moje staré články a posielate mi na mail rôzne otázky a pripomienky. Preto vás chcem poprosiť, ak ste tu, ak ste došli až na záver tohto príspevku, aby ste mi zanechali aspoň mini koment, že ako sa máte, aké ste mali prázdniny, čo ste prečítali alebo hocičo iné, aby ste ma trošku potešili :) Okrem toho mám doma nejaké super knižky ktoré sa už nemôžu dočkať novej giveaway takže...už čoskoro sa môžete tešiť na jednu uvítaciu :)

15 komentárov:

  1. Tak tu dovolenou ti fakt závidím :D btw těším se zase na nový recenze a další tvoje články.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Judit? Si si istá, že sa na tom nikto nebude smiať? :) Ja som po tej tragickej dnešnej správe potrebovala niečo na rozveselenie a tvoj článok mi vytvoril úsmev na tvári :) Takže ďakujem! A teším sa, keď sa vrátiš. Už nám chýbaš! :D Nemáme s kým ohovárať knižné beštie aspol. ;D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Chápu, že práce je otrava, ale stejně jsem bledá závistí! A ten týden od 19.? Ten zní úplně jako pohádka!. To bude zážitků! A abych pokračovala ve věcech, který ti závidim, tak musim říct, že ti závidim Forever a vůbec se nedivim, že jsi ho té černošce vzala! :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Čaaav, Ju! No už príď, lebo nám je tu bez teba blogovo a knižne smutno, nie len že ty nemáš s kým preberať kniha ale ani ja! Chýba mi naše denné riešenie literárnych otázok.
    P.S.:Koľko kníh si si v tom krachujúcom kníhkupectve kúpila a ako ich vezmeš domov? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zavídím ti, všetky tie knižky, ktoré môžeš čítať. O tom sladkom jedle som už počula, kamarátka, kotrá bola v USA tam schudla 8 kilo lebo jej to bolo odporné :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. To je život...teším sa na tvoj návrat a na tvoje novinky zo sveta:):):)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Páni tak keby boli u nás také knižnice ako na tom prvom obrázku (myslím ten zámok), tak sa tam asi rovno nasťahujem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. jaj, též závidím tu cestu - v Americe jsem byla a i tak závidím - chci si zase pocestovat :) a už se těším na tvůj návrat!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Na tyhle fotky se těším už celý měsíc! :)) A svůj sáhodlouhý komentář shrnu do jedné věty: těším se až přijedeš a přidáš se se svými vlastními "šibnutými statusy"

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Judiiiiit! Myslíš, že len my chýbame tebe? Tak vezmi na vedomie, že naše udrbávanie sa na Goodreads nie je ani spolovice také zábavné, keď tu nie si!
    Ja duplikujem Trissinu otázku - koľko kníh si si kúpila a ako ich vezmeš domov? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Jé, závidím. Amerika (nech je už akákoľvek... aj bez internetu- čo je, mimochodom dosť paradoxné) je predsa len Amerika. A keď som ma fotkách videla tú knižnicu... mala som chuť umrieť, vážne. Paráda. Ale aj tak sa teším na update-i tvojho blogu. Teším sa vždy, keď si nájdem chvíľu, aby som si z neho niečo prečítala. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Wow! ďakujem vám všetkým za komentáre ľudia, ste úžasný. K tým knihám že koľko som kúpila - ZERO! NADA! NIČ! a stálo ma to všetky zbytky mojej pevnej vôľe. Po prvé - nemám šancu sa zaniesť so žiadnym kilom na vyše, už teraz rozmýšľam, čo všetko ostáva v amerike a po druhé - tie knihy tu v kíhkupectve ešte aj po zľave vyjdu viac alebo rovnako ako keď ich objednám cez bookdepo. nesrandujem. pretože v Borders mali prevažne hardbacky - z paperbackov len romantické novely v štýle žena s hlbokým výstrihom v objatí piráta :D Každopádne v Los Angeles si určite kúpim aspoň jednu knihu ako suvenír :D a dnes ešte idem kúpiť Night Huntress nový diel do Wal Martu. inak fičím na knihách z knižnice a to mi momentálne celkom stačí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Oh, oh, ten internet je hrozný, ale závidím ti tie knižnice. To je raj na zemi... A zastihnúť tie Borderss! OhMyOhMy... Akurát to jedlo, bože, ja ešte pribrať asi po ceste skočím z lietadla, blah.:D Mimochodom, ako si sa do Ameriky dostala? Áno, už som sa to pýtala ale... Proste ste sa len tak zobrali či?(: A kde si pracovala? (Ak to nie je príliš otravné) Tuším som to tu už niekde čítala, ale...xD
    A teším sa na ďalšie články & giveawayyy.*__*

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Neliss: Prepáč, že až teraz odpisujem, super že si sa ešte raz opýtala. Ja si matne pamätám, že si sa mi to pýtala asi pred týždňom ale ja som posledné dni fungovala len na internete z McDonadlu keďže som každý deň bola v inom meste a inom časovom pásme a nemala som čas nikomu odpísať :)
    Do Ameriky som sa dostala cez agentúru Student Agency, ale keby som išla zas už by som nešla takto ale rovno cez americkú agentúru, pretože by ma to vyšlo lacnejšie. Každopádne ak ideš prvýkrát tak je dobré nájsť si na slovensku nejakú agentúru (nie Student Agency, s tou som nebola spokojná ale ľudia si pochvaľujú CC USA) a ona ti pomôže zohnať zamestnanie v amerike. Agentúre síce musíš zaplatiť ale predpokladá sa, že ak budeš v amerike PRACOVAŤ aspoň 3 mesiace, tak by sa ti mali výdavky vrátiť. Ja som mala výdavky cca 35 000 českých korún (hlásila som sa z ČR) aj s letenkou a poplatkami za víza. A pracovala som v zábavnom parku v Ohiu - Cedar Point (môžeš si vygoogliť :D) a potom som týždeň cestovala - Cleveland, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Yosemtiský národný park a New York. Inak ak by si ešte mala nejaké otázky alebo by si chcela ísť do USA a potrebovala poradiť tak kľudne napíš mail, neboj, nie je to vôbec otravné :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Judit: Jasné, chápem. (:
    Ďakujem za rozsiahlu odpoveď, pochopila som to, myslím.:D
    Ono, pre mňa to teraz aktuálne skutočne nie je (ešte som neskončila ani základku), ale dosť ma to zaujíma a rada by som sa do Ameriky raz pozrela.((: Takže vďaka za info.^^

    OdpovedaťOdstrániť