pondelok 23. júna 2014

R.S. Grey - Scoring Wilder (RECENZIA)

Názov: Scoring Wilder (kniha v ENG)
Autor: R.S.Grey
Vydavateľstvo: self-pub
Hodnotenie na Goodreads: 4.28 

Srandafaktor: 5/5 
Nudafaktor: 2/5 
Lovefaktor: 4.5/5 
Plačfaktor: 1/5 
Drámafaktor: 3/5







Futbalista, celebrita, bad boy....OH MY.

Čo ma na tejto na prvý pohľad ničím výnimočnej indie New Adultke s názvom podozrivo sa podobajúcim na názov domáceho porna nejakých béčkových celebrít zaujalo, bola anotka. Teda nie doslova anotácia, už som si zvykla, že tie sú málokedy niečím výnimočné a majú skôr moc odradiť než nalákať, ale dostal ma fakt, že sa v nej naznačovalo, že kniha bude z prostredia športu, že minimálne jedna z postáv bude pomerne dosť slávna a že ústrednou témou bude zakázaná láska. Čo ešte anotácia jemne naznačuje, je autorkin zmysel pre humor, ale to môže byť niekedy zavádzajúce - nie všetky vtipné knihy sú totiž automaticky dobré a už sa stala aj taká vec, že to dotyčný so svojou vtipnosťou prepískol a z dobrej romance bol zrazu akýsi voľný prepis najnovšej Late Night with Jimmy Fallon. Ha. Ha. Ha. 

Hlavnou hrdinkou knihy je 19-ročná Kinsley, mladý futbalový zázrak s olympijskými ambíciami. Hoci jej prvý ročník na losangelskej univerzite začína až o pár mesiacov, Kinsley musí celé leto trénovať v jej novom univerzitnom tíme. Asi by ste to na Ameriku ani nepovedali, ale klasický európsky futbal je v LA očividne veľká vec a profesionálny hráči na čele s divokým a sexy Liamom Wilderom hotové americké celebrity. Keď Kinsley na jednej párty narazí na Wildera a iskry začnú lietať na všetky strany, ešte v tú dobu netuší, že je to jeden z jej nových trénerov. A tí sú po romantickej stránke samozrejme totálne zakázaní. Liamovi hrozí poškodenie už aj tak naštrbenej reputácie a Kinsley riskuje nielen miesto v prestížnom tíme, ale aj celú svoju budúcnosť. No ale, ako sa hovorí: Keď musíš, tak musíš...

Na úvod musím pochváliť, že kniha dodržala to, čo sľubovala. "Športová romanca" je jedna z tých lepších, ktoré som čítala. Tým chcem naznačiť, že sa tam rieši, predstavte si, aj ten šport. Tréningy, zápasy, kariéra - všetko to dodáva knihe tú správnu atmosféru, aj keď je vám určite jasné, že to nestojí úplne v centre diania. 
V centre diania naopak rozhodne stojí Liamova nahá vyšportovaná hruď, dokonca si ju trúfam označiť za tretiu hlavnú postavu v knihe. Liam asi nemá veľmi rád, keď sa jeho pokožky dotýka niečo iné ako letný vánok a rozhodne v knihe nenájdete nikoho, kto by mal proti tomu námietky. 

Ďalší bod pre Chrabromil dostáva pani autorka za humor, ktorý nebol prehnaný ale zato slúžil na vylepšenie charakteristiky hlavných postáv. Človek si ani neuvedomí, aký rozdiel dokáže narobiť, keď majú postavy zmysel pre humor. Dialógy boli vďaka tomu zábavné a duchaplné, Kinsley mala taký správny šmrnc a Liam sa nepotreboval v kuse dementne usmievať od ucha k uchu a úchylne žmurkať a neviem čo ešte, stačilo mu pustiť do éteru tu a tam nejakú trefnú a vtipnú poznámku a poslať zopár sarkastických esemesiek a zbytok knihy sa pokojne mohol tváriť zádumčivo až zastrašujúco bez toho, aby ho niekto považoval za príliš chmuravého.

"The moment Becca spoke, Liam's hand retracted from my back as if he was awakening to the fact that he was touching me almost inappropriately. No, it was inappropriate. His hand had been resting just two inches above my shorts. Which is about five inches above my vagina. So...yeah, he was basically touching my vagina."

Kinsley je jedna z tých ojedinelých hlavných ženských postáv, ktorým netúžime už v prvej polovici knihy zakrútiť krkom alebo ju aspoň poriadne prefackať. Aj ona síce robí hlúposti (tá najväčšia hlúposť - aférka s trénerom - tvorí koniec-koncov hlavnú zápletku), ale páčilo sa mi napríklad, že nevytvárala zbytočnú drámu robením tajností, vždy si s každým všetko čo najskôr vyjasnila, ak cítila potrebu Liama konfrontovať tak to aj urobila a ušetrila nás tak hlúpych dlhotrvajúcich vnútorných monológov typu "čo ak..." To však zároveň knihe tak nejako prirodzene uberá na dramatickosti, takže ak máte chuť na telenovelovskú húsenkovú dráhu s množstvom nedorozumení a hádok, táto kniha by nemala byť vaša prvá voľba. 




Hlavnú drámu tu samozrejme vytvára už spomínaná zakázaná láska, avšak trochu ma zamrzelo, keď sa niektoré veci už v polovici vyriešili a kniha má vlastne vo svojej druhej časti tak trochu iný feeling, z Liama sa postupne vytráca taká ta intenzita a badboystvo a pred očami sa nám mení na zamilovaného slaďouša. Tá premena však nie je až taká drastická a negatívna, Liam stále ostáva vo svojej podstate Liamom, akurát sa na neho pozeráme z inej stránky a sem-tam si trochu nostalgicky zaspomíname na tú prvú...

Zatiaľ som sa stretla s troma hlavnými typmi New Adult kníh. Odpad, ktorý ani ďalej nekategorizujem, intenzívne, dramatické New Adultky plné angstu a odľahčené milé romantické príbehy, ktoré majú niečo do seba. Scoring Wilder patrí do tretej skupiny a ak sa obzeráte po dobre napísanej jednohubke, ktorou by ste nakŕmili svoju čítačku, určite neváhajte.


3 komentáre:

  1. Toto je normálne kniha pre mňa. Milujem, keď dievčatá hrajú šport, keď je to zakázaná láska, a keď je v knihe super vtip. Ten úryvok s "So...yeah, he was basically touching my vagina." mi len dal za pravdu, že to musí byť fakt vtipná kniha, ktorá ma zaujme. Dokonca, keď si napísala, že hlavnú hrdinku nebudem musieť prefackávať tak ešte lepšie. Hneď si to pôjdem prečítať :)
    Inak super recenzia, som sa nasmiala :D "Liam sa nepotreboval v kuse dementne usmievať od ucha k uchu a úchylne žmurkať a neviem čo ešte" :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. recenzia je skvelá :) aj ja som sa smiala na každej druhej vete..neviem, kde chodíš na také dobré knihy...:) určite si ju nájdem a prečítam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Znie to ako dobrá oddychovka, možno sa na to kuknem, keď mi dôjdu zásoby contemporary v to-read.:D

    OdpovedaťOdstrániť