sobota 18. októbra 2014

RECENZIA: J.A. Redmerská - Radšej vždy (Radšej nikdy #2)


Názov: Radšej vždy (Radšej nikdy #2)
Pôvodný názov: The Edge of Always (The Edge of Never #2)
Autor: J.A. Redmerská
Vydavateľstvo: Ikar, 2014
Hodnotenie na Goodreads: 4.00


Srandafaktor: 3/5
Nudafaktor: 2.5/5
Lovefaktor: 4.5/5
Plačfaktor: 3/5
Drámafaktor: 4/5


Radšej vždy je pokračovanie knihy Radšej nikdy, ktorú som čítala v angličtine ešte dávno, za časov dávnych bohov, hrdinských náčelníkov a kráľov, presnejšie teda pred dvoma rokmi. Nieže by som si z toho čítania nedajbože pamätala nejaké detaily, ale čo si pamätám, bol ten úžasný pocit, keď som sa do knihy prvýkrát začítala a zistila som, že Redmerská vie sakra dobre písať. Milujem tieto pocity. Lebo ich nemávam až tak často, ako by som chcela...

Každopádne, nikdy nezabudnem na to, ako som tŕpla, či to nebude opäť iba jedna z tých kníh s krásnou obálkou a naprd dejom. Musíte uznať, že tie obálky sú krásne (tá prvá preto, lebo každá z nás by chcela mať také vlasy a tá druhá z očividných dôvodov). Aby som to skrátila, z Radšej nikdy som bola unesená až do chvíle, kedy som tak trochu prestala byť unesená, teda do chvíle, keď to začalo byť sčasti repetitívne a sčasti prehnané. Prišlo mi, že Redmerská kdesi na polceste stratila smer a znovu ho našla až tesne pred koncom.


Nakoľko sa Radšej nikdy uzatvára za sprievodu milého a sladkého epilógu, človek by nečakal, že sa autorka o pár mesiacov rozhodne vydať ďalšiu knihu o Camryn a Andrewovi. Najprv som si myslela, že sa jedná o ďalšie z množstva prerozprávaní úspešných romantických príbehov z pohľadu hl. mužského hrdinu, môžem vás však ubezpečiť, že v podobe knihy Radšej vždy dostaneme celkom nový príbeh, ktorý plynule nadväzuje na na Radšej nikdy a kvalitou ho prečúrava. Každá nová kniha J.A. Redmerskej je vždy lepšia a jej slovný prejav prepracovanejší (verte mi, už som na jej ďalšej sérii o nájomných vrahoch a jej talent ma úplne fascinuje), takže aj v prípade Radšej vždy musíte cítiť, ako autorsky dospieva a ako si stále viac trúfa na zaujímavejšie jazykové prostriedky. 

Dej je už tak trochu iná reč. Tu sa názory mnohých čitateľov rozchádzajú. Niekto vám môže povedať, že bol druhý diel úplne zbytočný, niekto zas natešene rozprávať o tom, aké bolo úžasné vychutnať si Camryn a Andrewa ako zamilovaný pár po dramatických udalostiach z posledných strán Radšej nikdy. A niekto by povedal, že kniha bola nuda až do osudného okamihu, keď sa v tieni tragickej udalosti všetko láme a príbeh naberá odrazu totálne iný smer. 
Mne sa popravde páčili obidve fázy knihy, pred aj po onej spomínanej tragédii, s výnimkou samotnej tragédie. Hej, no...povedzme, že keď sa stalo čo sa stalo, mala som chuť preraziť stenu až k susedom. Rešpektujem však, čo Redmerská urobila, vrámci vytvorenia akéhosi impulzu pre novú zápletku. 

Tento zlom v knihe ovplyvní obidve hlavné postavy, je to však Camryn, z ktorej sa odrazu stáva osoba, ktorú nikto z nás nespoznáva. Uzatvára sa do seba, s nikým nekomunikuje, jej vzťah s Andrewom ide dolu vodou a ja v tomto bode ako správna pijavica žijúca z angstu vyciciavam všetko, čo mi je kniha ochotná poskytnúť. Nie je to taká pravá dráma s rozbíjaním tanierov, hádkami a rozchodmi, ale vytvorí sa tu určité napätie, ktoré ja jednoducho vždy potrebujem mať. 

Strašne ma zvyknú odrádzať "road tripové" knihy, dodnes sa mi nepodarilo vypátrať presnú príčinu prečo. Redmerská je druhá autorka (po Alexandre Bracken), ktorá svoje postavy posiela na cesty a neirituje ma pri tom do takej miery, že si idem vytrhať vlasy. Lenže všetkého veľa škodí a keď som sa dozvedela, že v druhom dieli vezme Andrew zo zúfalstva Camryn na ĎALŠÍ "uzdravovací" road trip (zaujímavé, u mňa tieto výlety zvyknú zúfalstvo naopak vyvolať), vôbec ale vôbec som neverila, že to Redmerská dá aj druhýkrát. Pravda je, že to dala. Nechápem ako, ale podarilo sa. To ma iba opäť presvedčilo, že táto ženská si pri mne môže dovoliť takmer čokoľvek a aj tak jej to zožeriem aj s navijákom (okrem ľúbostného trojuholníka, ten nie). 

Radšej vždy je síce neesenciálne, ale zato veľmi vďačné pokračovanie jedného krásneho ľúbostného príbehu. Tento typ kníh teraz v USA zažíva obrovský boom, dôkazom je aj to, že nesie svoje vlastné a už pomerne zaužívané označenie: New Adult. Postavy, ktoré ešte len vstúpili do dospelosti, vysoká škola alebo prvý job a podstatne horúcejšie a sexy scény - Vždy som si vravela, že je škoda, že u nás vychádza len zlomok toho, čo vychádza v zahraničí, avšak musím uznať, že vo všeobecnosti  na Slovensku vychádza naozaj to najlepšie z najlepšieho a Radšej nikdy/Radšej vždy je toho demonštráciou. Ak sa vám k tomu všetkému ešte páčia knihy Colleen Hooverovej, toto by malo byť na vašom nákupnom zozname.

Knihy si môžete kúpiť v internetovom kníhkupectve bux.sk:

Radšej nikdy
Radšej vždy



3 komentáre:

  1. Veľmi pekná recenzia! :)
    Už dlhšiu dobu som bola zvedavá na názory o tejto knižke. Ako vidím, autorke sa to znovu podarilo skvelo spísať. Teším sa na čítanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Fíha, nečítala som jednotku, ani som to nezvažovala, ale... Vyzerá to, že tá žena vie písať.:D Možno by som mohla prehodnotiť svoje rozhodnutie.:D Super recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Som veľmi nadšený, že sa môžem podeliť o toto úžasné svedectvo o tom, ako som dostal ex ex s pomocou tohto veľkého muža menom Ogbidi. Je to naozaj veľmi mocný kúzelník, bol som oddelený od svojho manžela dva roky späť kvôli mojej matke inlaw. Ďakujem Bohu za to, že sme použili Dr. ogbidiho, aby nás priviedol späť k dobrému, môj manžel ma teraz miluje viac ako predtým. Môžete tiež kontaktovať tento veľký doc pre svoje vlastné svedectvo prostredníctvom e-mailu: ogbidihomeofsolution1@gmail.com alebo whatsapp ho cez: +2348052523829.
    Nech vám Boh pomôže aj pri kontakte s ním. Vďaka.

    OdpovedaťOdstrániť