utorok 28. júla 2015

ROMANTICKÁ KARTOTÉKA: Gayle Formanová - Kam zmizla

Názov knihy:.Kam zmizla
Autor:.Gayle Formanová
Typ knihy:.New Adult (asi jedna z prvých oficiálnych New Adultiek vôbec :))
Typ romance:.rock-star romanca/druhá šanca

Pár vetami o knihe:.Cesty dokonalého páru Adama a Mie sa rozišli a nikto nevie prečo. Tak by sa dal charakterizovať úvod druhej knihy v debutovej dilógii Gayle Formanovej, ktorý by podľa mňa ani neexistoval, nebyť megaúspechu knihy Ak zostanem. Nieže by sa niekto sťažoval... Na konci prvej knihy by asi málokto pochyboval o tom, že lásku medzi Adamom a Miou dokáže niečo zničiť, avšak niekde po ceste sa muselo čosi pokaziť. Čosi, čo z Adama urobilo síce úspešnú, ale zato nešťastnú a sebadeštruktívnu rockovú hviezdu. Mia s Adamom sa však po troch rokoch opäť náhodne stretávajú a majú presne jeden deň na to, aby sa chopili druhej šance, alebo si naveky dali zbohom. 

Hlavná hrdinka:.Zatiaľ čo sme celú knihu Ak zostanem strávili v Miinej hlave, tentokrát sa na ňu pozeráme očami niekoho iného, niekoho, kto ju roky miluje. Mne sa strašne páčilo, že pohľady sa síce zmenili, ale Mia nie. Teda nie úplne od základu, aj keď sa autorke podarilo pekne zvýrazniť to, ako ju poznačila tragédia spred troch rokov a že ju do určitej miery prinútila dospieť oveľa skôr. Možno práve preto som mala Miu z Kam zmizla o trošililinku radšej, ako Miu z Ak zostanem :)
Hlavný hrdina:.Ľudia, keď ste sa už dávno nezamilovali do nejakého knižného hrdinu a chcete si to zopakovať, tak si prečítajte Kam zmizla očami Adama. Z Adama som bola hotová už v prvej knihe, ale v tejto som sa z neho išla úplne zošaliť. Do dnes je podľa mňa jeden z najlepšie spracovaných rockerov/hercov/športovcov v new adulkách a to hlavne preto, lebo sa celý príbeh nesústredí iba na to, aký je slávny, ale skôr nahliadneme do jeho dlho utlačovanej a skrývanej normálnosti s občasnými zábleskmi súčasného mediálneho kolotoča, ktorý sa okolo neho roztočil. Proste taký normálny chalan, iba že nie je normálny chalan, lebo je ADAM WILDE!!!! :D
POV (point of view):.Kam zmizla je rozprávaná z pohľadu Adama, ale niektoré scény sú tak úžasne napísané, že do dnes si nie so celkom istá, či v tej chvíli náhodou nebola rozprávačka Mia - proste som mala pocit, že boli rozpovedané úplne z každého uhla ako jeden veľký komplex. 
Chémia postáv:.Táto kniha je 232 strán non stop chémie medzi Miou a Adamom. You are welcome. 

Ľúbostný trojuholník:.Gayle Formanová si asi pôvodne myslela, že sa jej medzi Miu a Adama podarí niekoho prepašovať a zdramatizovať tak celý príbeh, ale - menší spoiler: Adamova frajerka bola jednoducho v celom tomto love story totálne irelevantná a myslím, že po takých desiatich stranách si to uvedomila aj samotná autorka. 
Sex:.nepoviem, nechajte sa prekvapiť! :D
Humor:.čo ja viem, za vtipnú knihu by som to neoznačila, ale samozrejme Gayle má svoj špecifický, nevtieravý humor, ktorý si zreprízoval svoju úlohu aj v tomto dieli :)
Angst:.haha hej, dosť veľa angstu a drámy, užijete si svoje
Cliffhanger:.nie
Happy end (zvýrazni kurzorom obdĺžnik pre zobrazenie odpovede):.kto je zvedavý, bude skoro starý! :D
Pokračovanie:.Nie, toto je už fakt koniec, ale Formanová vydala ešte ďalšie fantastické knihy, ktoré si budete chcieť prečítať. Iba jeden deň a Iba jeden rok je ďalšia dilógia preložená do slovenčiny a bude sa prekladať aj jej najnovšia kniha I Was Here (Bola som tu).

Hlavné plus:.Hlavným plus je existencia tejto knihy sama o sebe.
Hlavné mínus:.že Adam je fiktívna postava :)
Celkové hodnotenie:.Ak ste si ešte náhodou nevšimlu, Kam zmizla je jedna z mojich najobľúbenejších kníh vôbec. Vybudovali sme si medzi sebou fakt silné puto, keď som ju čítala prvýkrát, celú noc a ešte v skorých ranných hodinách, kedy mi z nej už tak napoly prepínalo. Dodnes mám Pavlov reflex na pieseň Sexy Boy z reklamy na Axe, ktorú som vtedy počúvala na repeat a po čase som sa do knihy tak zažrala, že som si ju zabudla prepnúť a hrala mi dokolečka až do rána :D Stále si tak nostalgicky zaspomínam, pretože sa mi už veľmi dávno nestalo, že by som niektoru knihu takto prežívala. Takže pri Kam zmizla radšej než "dynamiku deja" a "zápletku" a "zvraty" hodnotím tie pocity, ktoré som počas jej čítania mala, pretože na tie si pamätám dodnes :)
Hviezdičkovanie:.5 hviezd veľkých ako Veľký trpaslík :D

Výrok z knihy:.

"Spravím to znovu. Teraz to už viem. Sľúbim jej to aj tisíckrát a tisíckrát ju stratím, len aby som ju mohol počuť hrať ako včera večer alebo vidieť v rannom slnku. Ale aj bez toho. Len nech viem, že tam niekde je. Živá."

10 komentárov:

  1. Na túto knihu zatiaľ čítam samé pozitívne recenzie a musím sa priznať, že po tej tvojej, mám chuť si knihu hneď teraz prečítať! :D Perfektne si to napísala. Mne sa Ak zostanem páčilo, len už som to čítala dávnejšie, tak dúfam, že sa v Kam zmizla nebudem strácať ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dosť som premýšľala, či sa do tooho vôbec púšťať, ale neznie to zle :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Knihu Ak zostanem už mám dávno za sebou a páčila sa mi, aj keď sa u mňa nezaradila medzi naj knihy, keďže dej bol na mňa jednoduchý a celkovo to bolá taká jednohubka na oddych. Takže som pôvodne v pláne nemala púšťať sa ani do ďalšieho dielu. Lenže teraz, po ďalšej pozitívnej recenzii, si tú knihu budem asi musieť prečítať. :D Aj keď stále váham...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Stále neviem či tomu dať šancu a keď som čakala, či tam bude happy end aj tak si mi nič nedopriala tak teraz stále neviem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale dobre vieš, aká je odpoveď: MUSÍŠ SI TO PREČÍTAŤ!!! Nedá sa inak :)

      Odstrániť
  5. Dievčatá, potom určite dajate vedieť, ako sa vám kniha páčila! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Moc pěkná recenze. Ačkoli nad přečtením Kam zmizla dlouho váhám, dvá recenze mě přesvědčila, že to stojí za to.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Som tak šťastná, zdieľať tento nádherný svedectvo ďakujem Dr Adeleke za pomoc, ktorú mi dal, budem navždy vďačný teraz môj ex Lover je späť ku mne a všetko je v poriadku, ak ste prechádzajúcej vzťah alebo manželstvo problém email ho cez (aoba5019@gmail.com) dostať ho na WhatsApp alebo volajte + 27740386124.  Dr Adeleke láska kúzlo vám pomôže vo vašom vzťahu alebo manželstva

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ďakujem vám, pane, za vaše skutočné kúzla. Je to naozaj neuveriteľné a v živote som nič podobné nezažil. Predtým, ako som ťa stretol, Pane, skúšal som všetky možné spôsoby, ako získať svoju ženu späť, ale v skutočnosti som si uvedomil, že mi nič nefungovalo a že moja žena si ku mne vypestovala veľa nenávisti. nebola žiadna nádej na opätovné stretnutie s mojou bývalou manželkou a deťmi. Ale keď som si prečítal dobré recenzie na vašu prácu, pane, rozhodol som sa to vyskúšať a urobil som všetko, čo ste mi prikázali a ja som vám dôveroval a postupoval podľa vašich pokynov presne tak, ako ste mi zaručili do 48 hodín, a to bolo presne vtedy volala mi manželka.. Teraz sme spokojnejší ako kedykoľvek predtým. Všetko vyzerá perfektne a tak prirodzene! Ďakujem veľmi pekne za vaše autentické a nesporné kúzla. Ďakujem pane za pomoc. Takže sľubujem, že o vás poviem svetu skvelú prácu, Ak potrebujete pomoc vo vašom manželstve s nefunkčným vzťahom, kontaktujte Dr. AYO hneď teraz a požiadajte o naliehavú pomoc WhatsApp +2347055691377 alebo e-mail drayospell@gmail.com Chcem každého, kto čelí akýmkoľvek problém by mal tiež čoskoro vydať svedectvo. Tak ako ja dnes

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Volám sa Andrea Rose, pochádzam z Anglicka a píšem ďalšie svedectvo o dobrej práci, ktorú vykonal verný DR. AYO, čarodejník. v živote som si nemyslel, že existuje niečo také ako duchovný príhovor. Môj problém sa začal pred deviatimi mesiacmi, keď sa otec mojich detí začal správať zvláštne, nikdy som nevedela, že má pomer mimo nášho manželského domu. že svitanie vo mne v ten 19. neverný deň 21. apríla o 16:23 hod. keď si prišiel do domu vyzdvihnúť veci, keď som zistil, že sa mu situácia vymkla spod kontroly a potom mi povedal, že sa zrieka manželstva, ktoré som si vybudoval viac ako keď som mal päť rokov, bol zmätený a ohromený, že Volal som priateľom a rodine, ale bezvýsledne. O dva mesiace neskôr som začal mať problémy s tým, že moje deti boli staré v prenájme a tým všetkým som si toho naozaj prešiel veľa. až kým som jedného dňa nebrowsoval po internete a nemal som možnosť stretnúť čarodejníka, ktorý tomu nikdy neveril, no potreboval som, aby sa vrátil, tak mi ten čarodejník v zásade dal problém, že som mu nikdy neveril, tak som robil, ale viete, že spoločný problém je napoly vyriešený po týždni, môj manžel mi zavolal a povedal mi, že sa vráti domov a to je všetko. teraz žijeme šťastne. môžete kontaktovať DR AYO so žiadosťou o pomoc na jeho whatsapp + 2347055691377 alebo e-mail: drayospell@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť