streda 28. novembra 2012

Rachel Hawkinsová - Čarodějnice z Hex Hall: Víta vás polepšovňa pre magické bytosti! (RECENZIA)

Originálny názov: Hex Hall
Autor: Rachel Hawkinsová
Vydavateľstvo: Knižní klub, 2011
Hodnotenie na Goodreads: 4.02

Nudafaktor: 1/5
Srandafaktor: 5/5
Lovefaktor: 4/5
Plačfaktor: 1/5
Šokfaktor: 4/5
Drámafaktor: 4/5

Odporúčam: Ak máte chuť na skutočne kvalitnú young adultovku a chcete sa z chuti zasmiať.
Neodporúčam: Ak hľadáte niečo na štýl Harryho Pottera 

Je až škandalózne, ako dlho som sa chystala pustiť do tejto ospevovanej čarodejníckej YA série a stále to z nejakého dôvodu odkladala. Nieže by som na 99% nebola presvedčená, že to nebude úžasné (v tomto prípade som naopak mala nezvyčajne silný ciťák, že knihu budem zbožňovať), ale najskôr som si asi užívala tú anticipáciu. Aj keď tento mesiac som už aj ja musela uznať, že anticipácie bol až-až a trebalo by sa mi do knihy konečne pustiť.

Pravdepodobne vás po tomto úvode ani veľmi nešokujem, ak vám poviem, že Hex Hall som okamžite po dočítani zaradila medzi top young adult knihy. Asi budem mať nejaký fetiš na príbehy odohrávajúce sa na izolovanej, odľahlej škole či akadémii alebo niečom podobnom. Podľa mňa sú totiž tieto inštitúcie nekonečným zdrojom inšpirácií na všelijaké úžasné zápletky...

Sophie Mercerová je čarodejnica. A zjavne dosť neschopná, keďže sa na začiatku knihy ocitá v akomsi elitnom nápravnom centre pre tých, čo to so svojou paranormálnou aktivitou tak trochu preháňajú. Byť jedným z najväčších postrachov ešte aj v polepšovni dá normálnemu jedincovi trochu zabrať, no Sophie sa ani veľmi nemusí snažiť a už onedlho má vo vrecku vidinu celého semestru stráveného po škole.  Čo by bol za normálnych okolností poriadny opruz, keby svoj trest ovšem nemusela zdieľať Archerom alias školským badboyom, po ktorom baží srdce nejednej delikventky z Hex Hall. Sophie však má iné starosti, než sa zaoberať svojimi zvláštnymi citmi k Archerovi. Medzi ne patria okrem iného 3 temné čarodejnice, ktoré sa nevedia spratať do kože a chceli by Sophie získať na ich stranu a za zmienku určite stojí aj Sophiina nová spolubývajúca Jenna, ktorá je...upírka. Na to by zrejme nebolo nič hrozné, keby sme čítali Upírsku akadémiu, ale tu, v Hex Hall, upírov nikto nemá rád. Jenninej situácii nenapomáhajú ani zvláštne útoky na študentov, po ktorých im ostávajú dve malé bodné ranky na krku. A tu sa v opise deja zastavím, lebo som z tej knihy taká nadšená, že som vám ho schopná celý vyrozprávať. 

Najsilnejšou stránkou Hex Hall série je pravdepodobne veľmi chytľavý humor, ktorý tvorí asi 50% čara celej knihy. V zvyšnej polovici dominuje najmä Sophiina povaha, ktorá našťastie nepatrí do žiadnych z dvoch extrémov: patetická chudinka, ktorú musí vždy niekto ochraňovať a kick-ass hrdinka, ktorej je súdené zachrániť celý svet. Sophie je mierny nepodarok, ktorý tak úplne netuší, kde je jeho miesto v živote a čo by asi tak so sebou mal robiť, aby sa šťastne predral pubertou. Na druhej strane so sebou nenechá narábať a hrdo si stojí za svojimi rozhodnutiami. Vyvíja sa nám v podstate priamo pre očami a našťastie nikdy neprestáva byť geniálne vtipná.

Predpokladám, že nejedny knihomoľské srdcia zaplesajú pri správe, že v Hex Hall sa nestretávame so žiadnou instantnou láskou, ale pekne si vytrpíme stránku po stránke v očakávaní, či sa už medzi Sophie a Archerom KONEČNE niečo stane. Kniha je však aj napriek tomuto otáľaniu nabitá romantikou a scénami, z ktorých sa budete červenať. Och áno, hlavne z jednej konkrétnej budete všetci červení ako papriky.

V poslednej dobe som pri recenzovaní často používala slovné spojenie "pre nenáročných čitateľov". Tentokrát ho nepoužijem. Nieže by bolo Hex Hall majstrovské dielo novodobej literatúry pre mladých, ale podľa mňa je schopné uspokojiť aj čitateľov, ktorí si od romantickej YA knihy sľubujú čosi viac. Rachel Hawkins je presne z tej sorty spisovateľov, ktorých písanie nielen baví, ale majú ho aj v krvi. To sa už v týchto sférach vidí len ojedinele. 

Čo mi trochu vadilo bolo množstvo scén, kde sa čarovalo a v porovnaní s tým málo opisov samotného čarodejníckeho sveta. Osobne mám radšej to druhé, než prvé. Priznám sa, že hoci ma bavia čarodejnícke knihy, nebaví ma samotné opisovanie čarovania. Pre mňa je to vysokoimaginatívna činnosť, ktorú si potrebujem predstaviť sama a nie na základe nejakých zdĺhavých slovných inštrukcií. Škoda, že Rachel namiesto toho radšej nevniesla trocha viac mágie do opisov školy a vyučovacieho procesu. To mi tam chýbalo. 

Záver Hex Hall vám dá určite poriadne zabrať. Čaká tam na vás okrem veľkého cliffhangeru aj prísľub skvelej novej zápletky. Románik Sophie a Archera naberá celkom iné rozmery a...no však uvidíte ;) 

Čarodějnice z Hex Hall zatiaľ vyšli len v češtine ale Slováci nemusia zúfať, na zadováženie knihy môžu pokojne využiť aj internet.
Knihu nájdete napríklad v internetovom kníhkupectve ABC Knihy. Prvý diel si môžete objednať na TOMTO MIESTE

8 komentárov:

  1. Táto séria je jedna z naj! zbožňujem tieto knihy, na Vianoce už konečne dostanem záverečný 3. diel a nemôžem sa dočkať!
    Kniha sa mi veľmi páčila, ten humor je naozaj skvelý a Archer a Sophie 8_)
    Pekná recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Táto séria je perfektná. Vždy sa s tým opakujem, keď o nej niekto píše, ale to preto, že patrí k mojím najobľúbenejším. Najlepšie na celej knihe sú dialógy Sohpie a Archera. Toľko som sa nasmiala. A v pokračovaniach, tam kde by som chytala miernu hystériu, tak oni sa naťahovali. Jednoducho super na oddýchnutie. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. perfektná séria, normálne uvažujem nad re-readingom :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nudafaktor: 1/5
    Srandafaktor: 5/5
    Lovefaktor: 4/5
    Plačfaktor: 1/5
    Šokfaktor: 4/5
    Drámafaktor: 4/5

    vazne???? tak to musim mat

    OdpovedaťOdstrániť
  5. zatiaľ som čítala len prvý diel ale veľmi sa mi páčil a rozmýšľam nad kúpou druhého dielu. ten prvý skončil takým napínakom :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Som tak šťastná, zdieľať tento nádherný svedectvo ďakujem Dr Adeleke za pomoc, ktorú mi dal, budem navždy vďačný teraz môj ex Lover je späť ku mne a všetko je v poriadku, ak ste prechádzajúcej vzťah alebo manželstvo problém email ho cez (aoba5019@gmail.com) dostať ho na WhatsApp alebo volajte + 27740386124.  Dr Adeleke láska kúzlo vám pomôže vo vašom vzťahu alebo manželstva

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Žijem v Spojených štátoch. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, tak jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť