utorok 31. mája 2011

RECENZIA: Alexandra Adornettová - Záblesk

Názov: Záblesk
Originálny názov: Halo
Autor: Alexandra Adornetto
Vydavateľvo: Ikar, 2011

Tagy: anjeli, boj dobra a zla, láska, stredná škola,
Rozprávač: jedna 1. osoba - Bethany

Hoci sa v ospalom mestečku Venus Cove nikdy nič zvláštne nedeje, práve sem sú vyslaní traja anjeli – bojovník Gabriel, liečiteľka Ivy a neskúsená Bethany –, aby plnili svoje poslanie na Zemi a postavili sa proti silnejúcim temným silám. Bethany je z trojice anjelov najmladšia a viac než silám Zla musí čeliť volaniu vlastného srdca, ktoré ju priťahuje k mladíkovi Xavierovi. Láska anjela k pozemskému chlapcovi však porušuje všetky zákony neba a ani nebesá nie sú nekonečne trpezlivé. Navyše sa v mestečku nečakane zjavuje tajomný študent a každému pripomenie, že nadprirodzené sily nebývajú len láskavé a dobrotivé...

Záblesk je hrozne milá kniha, ktorá nie je ani tak o obrovskom a hodnotnom knižnom zážitku, než o veľkom prekvapení, ktoré vás čaká, ak do čítania nejdete s veľkými očakávaniami.  Pred tým, než som vzala do ruky Záblesk som už za sebou mala  niekoľko kníh s anjelskou tematikou, ktoré v lepšom prípade úplne nenaplnili moje očakávania alebo v horšom prípade boli úplne a totálne na figu. Autori "anjelských kníh" totiž majú taký blbý zvyk vybrať si z celej vedy o anjeloch (ktorá je mimochodom neskutočne zaujímavá) len to, čo im vyhovuje - teda element osudovej lásky medzi človekom a anjelom, ktorý je a) padlý b) strážny. Čo teraz samozrejme nechcem zhadzovať (kto prosím vás nemá rád padlých anjelov?), len tvrdím, že z celej záležitosti by sa dalo vyťažiť omnoho viac.

Čo, zdá sa, pochopila (v čase napísania knihy) ani nie osemnásťročná Alexandra Adornetto. Záblesk má v sebe totiž čosi viac, než len klasickú klišeoidnú romancu medzi anjelom a človekom (tá je tam ale tiež, aby sa nepovedalo). Záblesk vám predstaví anjelov - skutočných anjelov, nie len nejakých teenagerov s krídlami - ktorí žijú v nebi, skáču si z obláčika na obláčik a dávajú si čaj o piatej s Bohom. Pritom to najväčšie umenie z Alexandrinej strany je, že aj napriek zakomponovania kresťanstva do svojej knihy, Záblesk nebol klasický náboženský román, pred ktorým sa niektorí z nás vždy bežíme skryť. Celé to bolo podané veľmi vkusne a hodnoverne.
Človek by povedal, že najväčší prúser bude autorkin vek, no aj tu sa ukázali byť moje obavy zbytočné. Nie, netvrdím, že nebudete schopní spozorovať rozdiel medzi Zábleskom a knihami od starších a skúsenejších spisovateľov, no v tomto prípade Alexandra vdýchla svojej knihe mladosť a bezstarostnosť a vďaka tomu, že vedela z prvej ruky, čo zaujíma dnešných mladých ľudí, urobila z obrovskej nevýhody obrovskú výhodu. K slovu sa dostane starý dobrý školský ples a určite vás neprekvapí, ak vám poviem, že udalosti v knihe poriadne skomplikuje aj Facebook :)

Čo sa týka už spomínanej romantickej zápletky, nebudem vám klamať, nejde rozhodne o nič prevratné. Ak však nie ste na love na najoriginálnejšiu knihu roka a hľadáte skôr niečo pohodové a roztomilé, kde si môžete trochu zaooohkať a zaaaahkať akonáhle sa objaví hlavný mužský hrdina - Xavier, ste na dobrej adrese. Bethany a Xavier majú medzi sebou skutočne skvelú chémiu, a Bethany, Boh jej žehnaj, má v hlave a vo svojich citoch pomerne dosť jasno a nohami stojí na zemi pevnejšie, než ktorákoľvek "pozemšťanka" v jej veku. Čo však asi dlho nevydrží, keďže pokračovanie s názvom Hádes sľubuje priam...ehm...pekelný ľúbostný trojuholník....:)



Ak vás recenzia zaujala, knihu si spolu s ostatnými skvelými YA knihami  môžete zakúpiť napríklad v internetovom kníhkupectve Gorila.sk.

8 komentárov:

  1. Skoro si ma na to naladila.:D Už len preto, koľko má autorka rokov som zvedavá - tiež by som chcela niečo vydať v devätnástich. Aah.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. *Právě dostala heart-atack* What the hell?! Proč vždycky obsadí tak staré herce? Ale pokaždý!!Vždyť to pak neni taková sranda, film se pak posune do úplně jiných sfér... :(

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásna obálka :) Knihu som si od našich vypýtala za vysvedčenie :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jedinou knihu s andělskou tématikou, kterou jsem četla byla zatím Zavžený (už se chystám na Crescendo), ale podle tvojí recenze bude i tahle kniha k přečtení :). A co se týče mladosti autorky, na tom není nic špatného :) aspoň vidí svět našima očima :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. určite to stojí za prečítanie ak máš rada anjelské knihy a veeeeľa romantiky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Doteraz ma táto kniha príliš nelákala a hoci som si ju dala na zoznam, neplánovala som sa k nej prebojuvávať príliš skoro. Ale myslím, že po tvojej recenzii ju presuniem o niečo vyššie, naozaj ma to odrazu akosi zaujalo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Krásna recenzia. Knihu som práve začala čítať a po tvojej recenzii som naňu ešte viac zvedavá a teším sa.
    Máš krásny blog.

    OdpovedaťOdstrániť