utorok 21. júna 2011

O veľkom knižnom rozhodovaní

Neverím, že existuje niekto, kto nepozná ten pocit, keď má v peňaženke cca 13 eur na knihu a musí urobiť otrasné, ťažké, životné rozhodnutie - ktorú si kúpiť? Naškrabať 13 eur na knihu nie je sranda, čo si budeme čo hovoriť, videli sme, zažili sme, zvažovali sme darovanie orgánov, kydali hnoj na záhrade týždeň vkuse za biednu almužnú a pod., preto výberu tej správnej knihy predchádza séria úporných zvažovaní a prehodnocovaní základných parametrov (ha! a že my ženské nemáme technické nadanie!)


Nasledujúce body sú súpiskou toho, čo všetko zvažujem ja, keď si vyberám knihu spolu s hodnotením dôležitosti, ktoré tomu ktorému bodu prikladám.
Pozor! Čaká vás ťažko intelektuálny text! (haha, srandujem, po štátniciach už nie som schopná ničoho intelektuálneho)

1. OBÁLKA

Lebo musíte uznať že je to vždy to prvé, čo na knihe hodnotíte. Dnes som zas strávila asi hodinu v Pante z toho 45 minút som zabila prechádzaním rukou po obálke Súženia, ktorá je fakt krásna. A pritom taká blbosť...Inak ja všeobecne podporujem kupovanie kníh, ktoré majú krásny obal aj keď obsah trochu úbohý. To máte ako s peknými ale hlúpymi chlapmi. Materiál na ženenie síce nie sú, ale niekedy proste musíte :)
Potom je tu ešte záležitosť ksichtov na obálke, čo je podľa mňa v 99% úplný zabijak akéhokoľvek zámeru kúpiť si knihu. Ak sa totiž vydavateľstvo rozhodne, že super sexy svalnatého hlavného hrdinu s tmavými očami a vlasmi a plnými perami jednoducho musí vycapiť aj na obálku a urobí pri tom nízkorozpočtový photoshooting kde je modelom synovec upratovačky skladu s knihami, väčšinou to dopadne katastrofálne. Preto moje oficiálne varovanie všetkým americkým vydavateľstvám, ktoré na 99% nikdy nenarazia na tento blog a na 99,99% nikdy nenarazia práve na tento post znie: Pokiaľ neplánujete na obálku vyfotiť Gasparda Ulliela tak sa nemusíte ani unúvať. Vážne. My si vystačíme s našou predstavivosťou (Pretože naši to potom všetko od vás obšmahnú, chápete? )

Dôležitosť obálky pri rozhodovaní: 7/10

2. ANOTÁCIA

Je pravda, že s dobre zvládnutou anotáciou ide ruka v ruke aj časť úspechu predaja knihy, no ja som sa už toľkokrát nechala ogabať úžasnou zápletkou že je to pravdu povediac to posledné, o čo sa pri výbere knihy zaujímam. Musím sa priznať, že možno aj 40% všetkých mojich kníh som si kúpila bez toho, aby som si dôkladne prečítala anotáciu a nemôžem povedať, že by som to v niektorom prípade ľutovala. Keď si vezmete také knihy ako City of Bones alebo Vampire Academy, tie by sa kľudne mohli zúčastniť súťaže Most boring synopsis EVER a aj tak ich kupujú milióny ľudí po celom svete. Lebo sú skvelé. Potom sú tu knihy ako The Goddess Test u ktorých si pri čítaní anotácie dobre že necvrknete od samého vzrušenia a potom ešte mesiac po jej dočítaní oplakávate 2 stratené dni vášho života, ktoré vám už nikdy nikto nevráti.

Dôležitosť anotácie pri rozhodovaní: 2/10

3. CENA

To sa nechystám veľmi rozoberať, všetci vieme, že cena je buzz kill každého nakupovania a niekedy sa môžete trebárs aj ponúknuť susedovi že mu podojíte kozu a aj tak si nepomôžete a na knihu jednoducho nenaškrabete. Faktom však ostáva, že niektoré knihy sú hodné aj poslednej koruny.

Dôležitosť ceny pri rozhodovaní: 6/10

4. RECENZIE

Ok, priznávam sa, nečítam veľa recenzií. V tomto štádiu už mám zaostrené na niekoľko recenzentov zo Slovenska/Česka a z USA, u ktorých recenzií sa okrem iného aj neskutočne bavím a hlavne viem, že majú podobný vkus ako ja, ale všeho všudy toho veľa neprečítam. Dosť to bude mať asi súvis s tým, že som paranoidný cvok čo sa týka spolierov a stále sa bojím, že pri čítaní recenzie narazím na niečo, na čo by som nemala :D Inak si ale myslím, že recenzie sú jeden z najúžasnejších spôsobov získavania informácií o knihe, nakoľko tie kvalitné prinášajú literárny zážitok samy o sebe. Plus už samotná existencia recenzií v blogosfére je podľa mňa určitou reklamou na knihu a mne sa do hľadáčika vždy dostanú knihy, ktoré sa na internete objavujú pravidelne či už si recenziu prečítam alebo nie.

Dôležitosť recenzie pri rozhodovaní: 8/10

5. PRIATEĽ NA TELEFÓNE

Čo je účinnejšie, než keď vám knihu odporučí vaša najlepšia kamarátka? Alebo vaša spriaznená knižná duša? Alebo sexy sused, ktorý ráno na zastávke oduševnene čítal tú najnovšiu detektívku od Dána a vy jednoducho MUSÍTE vedieť, čo na tej knihe vidí? Nič. Nič nie je lepšie.

Dôležitosť priateľskej rady: 9/10

Nie! Stop! Niečo je predsa len lepšie a dôležitejšie:

6. VÁŠ VLASTNÝ NÁZOR

Lebo obálka môže vyzerať neviem ako hrozne, recenzie môžu byť neviem ako negatívne, kamaráti vás môžu neviem ako odhovárať, ale keď si VY myslíte, že tá kniha aj tak bude stáť za to, tak čert to ber - kúpte si ju a poriadne si ju užite :) 10/10





4 komentáre:

  1. Konec. Ja som asi umrela od smiechu. Niekoľkokrát. A Gasparda som si googlila - to nie je taká ta poloteplošská múza nejakého návrhára?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ježiš, keby bol Gaspard na obálke nejakej knihy, kúpila by som si aj 10 kópií. Dokonalosť toho chlapa je priam neuveriteľná.
    Inak super článok, ja sa dosť často nechám nalákať na anotácie.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Oh, tak toto je článok.:D Geniálny. ^^ Ja to mám asi takto -> anotácia, obálka - dôležité, recenzie - fakt dôležité, vlastný názor - rozhodujúci.:D Keď niečo chcem, tak to chcem a došla som.:D
    Inak, čo je s Goddes Test-om? Ja by som sa k tej knihe rada dostala.:D Nestojí za veľa?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ivana - s tými anotáciami určite nie si sama, ja im tiež častokrát ťažko odolávam, také sú super. ale hrozne veľa krát som sa už sklamala...

    Neliss - zdá sa, že The Goddess Test sa páči mnohým, ale ja mám na tú knihu hroznú alergiu :) ty z nej možno naopak budeš nadšená :)

    OdpovedaťOdstrániť