streda 9. novembra 2011

Hľadá sa...(2)


A je tu druhé vydanie mojej jesennej, extrémne nepravidelnej rubriky Hľadá sa..., ktorej podstatou je nájsť na základe zadaného parametru čo najviac kníh, ktoré ho obsahujú. Tak napríklad minule sme hľadali knihy, kde bola aspoň jedna polovička hlavného páru celebrita. Okrem mojich troch návrhov ste ma ešte vy doplnili o knihy  Sukuba od Richelle Mead (Seth je slavný spisovateľ), She Went All the Way, Princess Diaries a All American Girl od Meg Cabot a pripravovanú knihu Just One Day od fantastickej Gayle Forman.

No a dneeeees sa vás pýtam na knihu, ktorá je písaná formou mailov, sms-iek alebo v nej prebiehajú iné, zvláštne druhy komunikácie medzi hlavnými hrdinami.


To znamená, že hľadáme knihy, ktoré nie sú písané klasickým štýlom že máme nejakého rozprávača, ktorý vedie dej, ale že naše postavy sa dorozumievajú nejakým výdobytkom modernej techniky a my si čítame záznam ich rozhovoru v pôvodnej forme.

No a tu sú moje návrhy:

Elizabeth Rudnick - Tweet Heart



Claire je #beznadejnaromanticka. Lottie je odhodlaná dať svoju najlepšiu kamarátku dokopy s pánom Dokonalým. Will chce, aby ho jeho #tajnyobjektzaujmu konečne zaregistroval. Benett je muž, ktorý má plán. 


Claire nemôže uveriť vlastným očiam, keď ju chlapec jej snov začne sledovať na Twitteri. Nikdy ju ani len nenapadlo, že by ju mohol zaregistrovať a teraz to vyzerá, že jej rozumiem dokonca lepšie, než ktokoľvek iný. 
No twitterovský vesmír môže byť niekedy veľmi mätúce miesto, najmä ak sa vaši priatelia správajú úplne inak online, než z očí do očí. Veci sa ešte viac skomplikujú, keď si Claire uvedomí, že sa jej začína páčiť niekto celkom iný, niekto, kto jej dovtedy nezišiel ani na um. 


Milá a veľmi inovatívna contemporary, ktorá je vyrozprávaná pomocou tweetov, e-mailov a blogu. 

Meg Cabotová - Môj sused je božský!


Ako môžu príbuzní vašej susedky obrátiť váš život naruby? Presne tak ako sa to stalo mladej reportérke NY Journal Melisse Fullerovej. Jej susedku pani Friedlanderovú totiž niekto v byte prepadol a starú paniu odviezli do nemocnice. Melissa sa stará o jej dogu a dve mačky, no netrpezlivo očakáva príchod jediného príbuzného pani Friedlanderovej, fotografa Maxa. Max je však veľký egocentrik a ešte väčší záletník. Namiesto toho, aby prerušil dovolenku so svojím najnovším úlovkom, supermodelkou Vivicou, požiada svojho kamaráta Johna Trenta, aby si zahral rolu synovca namiesto neho...


Táto úžasná kniha, ktorú vrelo odporúčam je vystavaná na rozhovore výlučne prostredníctvom mailov a kto má rád humor a romantiku v jednom si určite príde na svoje :)

Meg Cabotová - Keď preskočí iskra


Takisto sa odohráva na pôde novín New York Journal, hrdinka Kate Mackenziová je personálna referentka na oddelení ľudských zdrojov a pracuje pod despotickou tyrankou Amy Jenkinsovou. Kate spáva na gauči u kamarátky Jen, lebo sa rozišla s priateľom, ktorý sa ani po desiatich rokoch známosti nechcel oženiť. Mladé dievča nemôže v celom New Yorku nájsť vhodnú garsónku. Myslí si, že už to ani nemôže byť horšie, ale môže... Tyranka ju donúti, aby vyhodila najobľúbenejšiu pracovníčku jedálne, ktorá však vzápätí zažaluje noviny pre neoprávnené ukončenie pracovného pomeru. Kate musí vypovedať ako svedok pred Mitchom Hertzogom, potomkom jednej z najbohatších právnických rodín na Manhattane. Tento muž zosobňuje všetko, čo Kate nenávidí..., ibaže má milý úsmev a telo ako Apolón. Kate Mackenziová ani náhodou nečaká, že pri súdnej arbitráži nájde lásku. Ale také čosi sa stáva..., keď chlap stretne kočku.

Ďalší brutálne dobrý kúsok od "Cabotky", pokračovanie knihy Môj sused je božský ale s inými postavami. Tentokrát sa k e-mailom pridajú aj sms-ky, záznamník na telefóne alebo dokonca odkazy na chladničke.

"Séria" má ešte jedno pokračovanie, ale mám pocit že v slovenčine to ešte nevyšlo. Volá sa Every Boy's Got One a je písaná v štýle denníku, takže sa už trochu vytráca zmysel krátkych správ a odkazov. Ale tiež je to dobré :)

No a teraz som zvedavá, či ste čítali alebo počuli o nejakej knihe na podobný spôsob. Ak áno, viete čo máte robiť, moje okienko na komentáre vás miluje.
Okrem toho, ak by ste potrebovali aj vy nájsť nejakú knihu podľa určitého kritéria, ozvite sa na myalternativeworld@gmail.com :)


PS: Neskonale ďakujem Veronike, ktorá je autorkou loga tejto rubriky a ktorej za odmenu posielam knihu Ak zostanem :) Zároveň ďakujem všetkým ostatným, ktorí mi zaslali návrhy, no bohužiaľ vybrať som mohla len jeden...

Ozaj nezabudnite, že už o dva dni (11.11) začína prvý súboj o titul His Royal Hotness 2011, kde si to ako prví medzi sebou rozdajú Jace a Ren!

5 komentárov:

  1. tak pro starší ročníky, tím myslím ty již prací povinné, rozhodně doporučuju knihu E od Matta Beaumonta, kdysi mi to půjčila kamarádka Angličanka v originále a smála jsem se u toho jak magor, když to vyšlo v češtině byla jsem nadšená, protože slangu je tam plno a spousta věcí mi prostě unikla, v aj vyšel už i druhý díl E na druhou, který jsem si objednala z BD a už na mě doma na poličce čeká, kdy se do toho pustím, vřele doporučuju!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Priateľ do dažďa od Daniela Glattauera: http://www.martinus.sk/?uItem=96809

    Že vraj úžasná kniha a veľký bestseller. Už na mňa čaká vo wishliste na BD po nemecky.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Where rainbows end od cecelie ahern

    OdpovedaťOdstrániť
  4. 1. Logo je jednoducho očarujúce ♥ Krása :)
    2. Keď preskočí iskra je veľmi podarená kniha, páčilo sa mi to :) Neskutočne :)
    3. Och, druhé kolo HRH 2011 nemôžem vynechať! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Knihu napsanou v tomto stylu jsem četla a jmenovala se "Kde končí duha" od Cecelie Ahern (ona píše strašně krásně a poutavě). Kniha je směsicí dopisů, emailů, chatů nebo icq konverzace a podle mně je povedená!

    OdpovedaťOdstrániť