utorok 15. mája 2012

Recenzia NA RÝCHLOVKU: Kristin Cashore - Iskrivá

Názov: Iskrivá
Originálny názov:. Bitterblue
Autor:. Kristin Cashore
Vydavateľstvo:. Ediposs, 2012

Hodnotenie na GR:. 4.23 (2 125 hodnotení ku dňu 13.5.2012)
Tagy:. fantasy, králi, monarchia, nadprirodzené schopnosti, politické machinácie, 

O čom je?:. Bitterblue nám bola predstavená ešte ako malé dievčatko vo Výnimočnej. Teraz je z nej 18-ročná kráľovná, ktorá zdedila po svojom tyranistickom otcovi spustošené kráľovstvo s poddanými v psychicky dezolátnom stave. S vládnutím jej pomáhajú jej 4 radcovia, ktorí však sami bojujú so svojimi vlastnými démonmi. Navyše sa na kráľovskom dvore deju zvláštne veci a všetko nasvedčuje tomu, že Bitterblue je manipulovaná. Vydáva sa preto sama inkognito na prieskum medzi poddaných, ktorí jej pomáhajú odhaľovať skutočný rozmer zverstiev, napáchaných jej otcom, ako aj zvláštne praktiky, dejúce sa priamo pod jej nosom. Kto sa usiluje o život kráľovnej?
Čím je výnimočná?:. Tak ako všetky knihy Kristin Cashore, Bitterblue je výnimočná už len tým, že je. Či už ide o zápletku, ktorá by v každej inej knihe vyznela nudne alebo o unikátny rozprávačský štýl, Kristin Cashore nesklamala.
Výrok:."Možno že je tvojim výnimočným obdarením nebojácnosť," povedala Bitterblue. "Bojím sa mnohých vecí" odvetil Saf, "ale robím ich aj tak."

Boring factor:. Narozdiel od Výnimočnej a Ohnivej tu bolo trochu viac nudných a hluchých miest, kedy sa nič nedialo, ale zachránilo to Kristinino rozprávačstvo :)
Fun factor:. Typický humor, na ktorý sme pri týchto knihách zvyknutí. Mňa najviac zabávali Raffin a Po :)
Love factor:. Tu som bola trošku sklamaná. Síce pekná romantická zápletka, ale na Katsu/Poa a Fire/Brigana to nemalo.
Action factor:.Skôr veľa napätia než samotnej akcie, ale aj tá sa tam samozrejme našla :)
Crying factor:.Dostanete veľa príležitostí na plakanie. Ja som sa ironicky rozrevala pri šťastnej scéne (respektíve šťastnej informácii, ktorá prišla niekedy k záveru knihy).
Chémia postáv:Hej no, nebudeme si tu klamať, zažila som už aj viac lietajúcich iskier, ale vzťah Bitterblue a Safa bol tiež pekný a jedinečný.

Záver knihy:.Ten úplný záver mi prišiel trochu otvorený, akoby si Kristin nechávala zadné vrátka v prípade, že sa ešte rozhodne pokračovať v písaní tejto série. Krásne prekvapenie však na mňa ešte čakalo tesne pred koncom, a to bol pre mňa vrchol knihy ak nie celej série.
Má pokračovanie?:. Ani divá srna netuší. Ale kiežby. 
Vyšlo/vyjde v slovenčine?:. Prvé dve časti Výnimočná a Ohnivá sú preložené v Slovenčine, Bitterblue vychádza v septembri 2012 :)
Celkový dojem:. Síce som neostala z knihy úplne namäkko, no pre mňa Bitterblue ešte vždy patrí do elity. Niektoré scény sú horšie, niektoré lepšie, niektoré úplne bohovské. Všetci, ktorým chýbali Katsa a Po si jednoznačne prídu na svoje, v knihe majú pomerne dosť spoločných scén na to, že sú vedľajšie postavy a 75% z nich je romantických :) Ja som spokojná. 

8 komentárov:

  1. aa už sa teším (už je to na ceste asi dva týždne! začínam byť naozaj nedočkavá:D) :) niekde som čítala, že kristin sa ešte necíti opustiť svet siedmich kráľovstiev (tak nejako:DD), takže asi preto ten otvorený záver... ale teraz vraj píše contemporary, takže ak aj bude štvrtá časť, tak až potom:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ó a odkiaľ že to máš tie úžasné informácie? :) ja som minule hľadala na nete a nevedela som o jej plánoch do budúcnosti nič nájsť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nič nezvyčajné, z facebooku :D na oficiálnej fanstránke Graceling Realm to ktosi napísal do komentárov :D

      Odstrániť
  3. Tiše se přiznám, že jsem o ní ještě neslyšela, ale obálku má teda naprosto dokonalou!^^ Předchozí díly jsem nečetla, takže mi nějak nejde utvořit si názor... ale ta obálka... eh...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. och...ja ju chcem mať v ruke!!! veľmi sa teším až si predstavím Bitterblue pri čítaní, teda ako ju naozaj opísala autorka, lebo teraz mám len také predstavy peknej teenegerky 8D a na Katsu a Poa sa mooooc teším!!! 8P

    OdpovedaťOdstrániť
  5. To už si zmákla anglickú verziu? Cool, aspoň viem, že sa je na čo tešiť, aj keď... to som vedela už dávno :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Oh, musím si to prečítať a zaobstarať si celú trilógiu (mám len Ohnivú...). Akurát asi skúsim vydržať do septembra., nech to mám v jednom jazyku.:D Ale už sa na to teším.:) Kristin je úžasná.^^

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Žijem v Spojených štátoch. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, tak jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť