pondelok 4. marca 2013

Beth Revisová - Milion sluncí: Klamstvá, klamstvá, všade samé klamsvá (RECENZIA)

Originálny názov: A Million Suns (Across the Universe #2)
Autor: Beth Revisová
Vydavateľstvo: CooBoo, 2013
Hodnotenie na Goodreads: 4,13

Srandafaktor: 2/5
Nudafaktor: 1/5
Lovefaktor: 3/5
Plačfaktor: 3/5
Drámafaktor: 5/5


Oficiálna anotácia

Celé Universum je jedna velká lež. Když se to jeho obyvatelé dozvěděli, rozpoutal se chaos. 
Jsou to už tři měsíce, co Amy odpojili. Kam se podívá, všude stěny, už tři měsíce. Syn se ujal velení lodi a rozhodl se skoncovat s Phydusem a přestat svým lidem lhát. Jenže ani on nezná celou pravdu, a když spolu s Amy začínají zjišťovat, co všechno jim zatím zůstalo utajeno, je jasné, že před sebou mají dlouhou cestu, na níž si každý krok musí tvrdě vybojovat. Jak to bude dál s Lodí mezi hvězdami?


Po dočítaní Naprieč vesmírom, prvého dielu série o záhadách, vraždách, intrigách a v neposlednom rade láske na vesmírnej lodi Pamodaj, som vyše roka fantazírovala o tom, že to nebola iba náhoda, a že Beth Revis je fakt jedna z najlepších YA autoriek, akú tam vonku momentálne sú. Začala som takto, aby som vám trošku nahnala strach a vy ste si oprávnene začali myslieť "A vari nie je?! Nie je?!?!" Ale jeeee. Nič nebojte, toto je dobrá recenzia na skvelé pokračovanie výborne premyslenej série. 


Zaspomínajme si, ako skončil prvý diel. Najstarší je kaput, Orion, ktorý každému prešiel cez rozum, je zmrazený vo veľmi neprirodzenej  polohe, Amy vie, kto ju odpojil a chudák chlapec si to u nej ešte bude musieť poriadne žehliť, no a vesmírna loď s viac ako dvoma tisíckami pasažierov na palube smerujúca k novej zemi sa zastavila. 
Lodi začína veliť Starší, a ten je odhodlaný zvládnuť všetko bez Phydusu, drogy, ktorá niekoľko generácií kolovala v krvi väčšiny obyvateľov Pamodaja, aby sa tak zabránilo vzburám, ktoré môžu mať v uzavretom priestore katastrofálne dôsledky. Lenže ako oznámiť ľuďom, že loď sa už roky vôbec nehýbe a že pravdepodobne sa na novú planétu nikdy nedostanú? Ako to oznámiť ľuďom, ktorí prvýkrát za svoj život myslia a svojprávne sa rozhodujú? 

Starší cíti, že po svojom boku potrebuje Amy, no po všetkom, čo sa medzi nimi udialo, si k sebe znovu nachádzajú cestu len veľmi pomaly. Amy je ešte k tomu úplne zamestnaná odkazmi, ktoré jej vo svojej nekonečnej prozreteľnosti (a zákernosti?) zanechal ešte za svojho života Orion. Tieto odkazy ju vodia po najtemnejších zákutiach lode a odhaľujú jej jedno desivé tajomstvo za druhým. Na konci "cesty poznania" však stojí čosi, čo s Amy a Starším úplne zamáva a prinúti ich urobiť najdôležitejšie rozhodnutie v ich živote. Ak teda dovtedy vôbec prežijú...

Síce som Naprieč vesmírom čítala dávno pradávno a ešte v anglickom originále, no myslím, že môžem bezpečne potvrdiť, že Milion sluncí v počte šokujúcich momentov jednoznačne tromflo prvý diel. Nemala som ani zďaleka veľa príležitostí položiť knihu z ruky, najmä preto, pretože takmer každá kapitola končí nejakým nečakaným odhalením alebo zlomyseľným cliffhangerom. Pripravte sa na ďalšie úmrtia, ďalšie podvody a ďalšie zrady, ale hlavne sa pripravte na to, že Revisová nikoho nešetrí a nič z toho vám nedoručí šetrne a jemne ale tak, aby to s vami čo najviac zamávalo. Ale na to ste si už u nej možno zvykli...

Ak aj vy máte doma rodičov, ktorí vám chodia vykrádať knihovničku, ale majú v sebe aspoň toľko slušnosti, že sa vás opýtajú, čo im odporúčate učmajznúť, tak vám radím odporučiť toto. Je to séria nie len pre mladých a nie len pre dievčatá, je to séria, ktorá sleduje dôsledky života v uzavretom priestore, z ktorého nie je úniku a ktorá sa snaží ukázať, čo sa stane, ak niekomu prepne v hlave a ten niekto má v rukách obrovskú moc. 
Nie je to také romantické, ako by ste možno čakali, aj keď snaha očividne bola. Nie je to o tom, že by spolu Amy so Starším mali málo scén ale skôr o tom, že Revisovej talent leží niekde inde, než v písaní zamilovaných príbehov. Ale chvalabohu, pretože aspoň sa môžeme plne sústrediť na iné veci, ktoré sú v knihe zvládnuté kvalitnejšie a zaujímavejšie. 

Ešte poznámka na záver, Naprieč vesmírom vyšlo v slovenčine, no druhý diel sa dá a bude dať zakúpiť len v českom jazyku. Ja som mala na recenziu k dispozícii toto české vydanie, za ktoré ďakujem spoločnosti Albatros Media, ale v recenzii som použila názvy, na ktoré ste zvyknutí zo slovenského prekladu. Neznamená to však, že som knihu čítala v slovenčine, lebo je to bohužiaľ nemožné.
Knihu Milion sluncí si môžete zakúpiť cez internet, napríklad na TOMTO MIESTE.

8 komentárov:

  1. Bežím dočítať Hvězdný prach a hneď potom sa vrhám na Milion sluncí. Po tejto recenzii to už nemôžem odkladať. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekná recenzia. Strašne sa tešíííím na trojku. Nech to už vyjde :) Neviem, čím to je, ale táto séria je moja najobľúbenejšia. Možno nie najlepšia, aká existuje, keďže je strašne veľa dobrých kníh, ale určite moja najobľúbenejšia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa 1. diel až tak moc nepáčil. Nápad skvelý, ale ten štýl a rýchle preskakovanie rozprávania z jedného na druhého mi veľmi nesedeli. Rada by som si však prečítala 2ku, ktorá je podľa všetkých lepšia, tak možno sa aj mne bude viac páčiť ako 1tka 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne sa tiež 1. diel nepáčil. Nápad dobrý a aj som tú knihu dočítala :D ale... chýbalo mi tam to niečo, čo mi nedovolí ísť spať, kým nedočítam alebo neodkväcnem od únavy. Recenzia na dvojku však vyzerá lákavo, tak si zase asi rozšírim zoznam kníh, ku ktorým sa snáď niekedy prepracujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. 1. diel bol úžasný a na 2. diel sa prestrašne teším, i vďaka tvojej recenzii :)

    OdpovedaťOdstrániť


  6. Feel free to visit my site ... cordyceps

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vypadá to, že to stojí docela za hřích :).

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Souhlasím! :) Kniha se mi moc líbila a těch zvratů, co tam bylo... Uff :D

    OdpovedaťOdstrániť