piatok 26. apríla 2013

Jamie McGuireová - Krásna katastrofa: Aj študentky to rady horúce! (RECENZIA)

Pôvodný názov: Beautiful Disaster
Autor: Jamie McGuireová
Vydavateľstvo: Fortuna Libri, 2013
Hodnotenie na Goodreads: 4.25

Srandafaktor: 4/5 
Nudafaktor: 1/5 
Lovefaktor: 5/5 
Plačfaktor: 3/5 
Drámafaktor: 5/5 









Oficiálna anotácia:

JE TO KAMARÁTSTVO S NEPLÁNOVANÝMI DÔSLEDKAMI, KRÁTKODOBÉ VZPLANUTIE ALEBO LÁSKA? 
ABBY ABERNATHYOVÁ začína navštevovať vysokú školu ďaleko od svojho rodného mesta, aby zabudla na minulosť. Uteká pred rodinou, ktorá jej vinou alkoholu a hazardných hier urobila zo života peklo, a usiluje sa byt príkladnou študentkou. 
TRAVIS MADDOX má prezývku Besný pes a na štúdium si zarába ilegálnymi pästnými súbojmi - samozrejme, bez rukavíc. Má povesť najväčšieho zvodcu žien na univerzite. Je to presne ten typ, akému by sa Abby mala zďaleka vyhnúť, ak nechce spadnúť do pasce svojho starého života. 
TRAVIS A ABBY sa navzájom priťahujú, ale presviedčajú okolie aj jeden druhého, že z ich priateľstva nikdy nevznikne milenecký vzťah. Potom však Abby prehrá stávku, a tak musí mesiac bývať s Travisom v jeho byte. Vášeň sa už nedá maskovať priateľstvom.


Možno ste ešte nepočuli o novom žánri New Adult, ktorý vznikol skrížením young adult kníh a kníh pre dospelých, ale určite ste už minimálne museli počuť o jej neoficiálnom zakladateľovi, autorke Jamie McGuire.

Keď Krásna katastrofa vyšla pred 2 rokmi v USA (bola publikovaná na vlastné náklady autorky), málokto ju vedel niekam zaradiť. Na prvý pohľad vyzerala ako klasická romantika pre teenagerky, avšak už po prečítaní niekoľkých strán bolo jasné, že sa autorka rozhodla prekročiť hneď niekoľko pomyslených hraníc, na ktorých YA už roky balansuje. Do očí vám asi bude najviac biť vek hlavných hrdinov v knihe, ktorý sa tu pohybuje v kategórii 18-25 rokov. Táto veková kategória bola doteraz akousi čiernou dierou v literatúre - knihy sú takmer vždy alebo pre deti, alebo pre teenagerov, alebo pre dospelých, kde sa aj tie mladšie hrdinky väčšinou nachádzajú v druhej polovici svojich 20-tich rokov. Ale čo majú čítať chudery študentky na vysokej škole?? S kým sa máme, my úbožiatka, stotožniť? Voilá, problém vyriešený: Vezmite do rúk Krásnu katastrofu...


S neobvyklým vekom hrdinov ruka v ruke prichádza aj nové zasadenie príbehu. Zabudnite na stredné školy! Naše nové knižné postavy navštevujú univerzitu a užívajú si pravý študentský život: párty, flirtovanie, sex a samozrejme socializáciu na prednáškach. Lebo šak k čomu inému vôbec prednášky sú...;) A keď sme už pri tom sexe - pri niektorých new adult knihách sa má aj Fifty Shades chuť ísť hanbiť do kúta. Krásna katastrofa, čoby priekopník žánru NA, však nepatrí do extrémov, a zatiaľ čo niektoré scény sú v knihe poriadne horúce, nie je tam nič, čo by vás nejako výrazne pohoršilo. 
Hoci cieľovým publikom Krásnej katastrofy nie je zrovna nejako extra čítajúca vzorka populácie, svojich fanúšikov si určite nájde aj medzi nostalgickými  tridsiatničkami, štyridsiatničkami až x-iatničkami a nepochybne tiež medzi zvedavými teenagerkami :) Krásna katastrofa je skrátka určená všetkým ženám s mladým duchom. A ktovie, možno zaujme aj niektorých romantických chlapov...A o čom vlastne je?

On je notorický potetotvaný sukničkár, ktorý si na živobytie zarába tajným zápasením v útrobách univerzity, ona uteká pred svojou problémovou rodinou. Keď sú spolu, je to katastrofa. Keď sú od seba, je to hotová tragédia, ktorá zasiahne každého naokolo. 
Krásna katastrofa je príbeh jedného šialene romantického, šialene explozívneho, šialene deštruktívneho vzťahu, ktorý vás v rozmedzí 376 strán prevedie spektrom neuveriteľného množstva rozličných pocitov a emócií, o ktorých existencii ste doteraz možno ani netušili. Kniha síce nemá zvlášť veľa bočných zápletiek, ale vynahradí vám to určite jedna intenzívna dejová línia plná rôznych zvratov a obratov.


Ak ste na to ešte náhodou neprišli, Krásna katastrofa je jedna z mojich najobľúbenejších kníh vôbec. Príbeh Abby a Travisa je strašne (strašne, strašne) romantický, ale bez tradičných presladených nechutností. Ak   však v knihe predsa len náhodou narazíte na príliš zamilovanú pasáž, radím vám vychutnať si ju, lebo už o chvíľu vás na tomto kolotoči čaká 180-stupňová otočka a prechod dlhým tunelom. Nech sa však deje čo sa deje, Krásna katastrofa je v prvom rade love story, ktoré do bodky splní očakávania každého milovníka zaláskovaných kníh. S tým rozdielom, že kým sa vám tieto očakávania splnia, budete najprv musieť prežiť divokú jazdu, na ktorú budete potrebovať minimálne pevné nervy a Kinedryl. 

Travis Maddox je prototyp bad boya, ktorý zmäkne len v prítomnosti svojej vyvolenej. Čo v podstate znamená, že ho všetci budeme skôr či neskôr milovať. Upozorňujem však, že Travis svoje extrémy dovádza do ešte väčších extrémov a na niektorých miestach na neho budete mať chuť poštvať psychiatra. Ale veď kto už dnes nemá rad sexuchtivých cvokov a lá Christian Grey a Gideon Cross? (Aj keď nie, Krásna katastrofa rozhodne nie je druhé Fifty Shades. Nie, nie, nie! KK je kategória sama o sebe...)
Mimochodom, Travis má ďalších 4 bratov, ktorých knihy autorka tiež pripravuje časom napísať. A aby toho nebolo dosť (lebo Maddoxovcov nikdy nie je dosť), v USA už vyšla aj Krásna katastrofa prerozprávaná z Travisovho pohľadu s názvom Walking Disaster (KK je rozprávaná z Abbinho pohľadu) takže ktovie, možno si kniha nájde časom cestu aj na Slovensko.

Ak ste priaznivcami young adult kníh ale dostali ste chuť na niečo vyspelejšie, niečo, čo sa neriadi tak prísnymi pravidlami ako knihy pre dospievajúcich, odporúčam siahnuť po new adulte. Krásna katastrofa je pre vás v tomto prípade povinnou jazdou a zároveň manifestom, ktorý si potrebujete prečítať a ktorý rozhodne nebude stratou vášho času.

Krásnu katastrofu si cez internet môžete zakúpiť aj prostredníctvom kníhkupectva Knihy a to na TOMTO MIESTE.

PS: Ak vás zaujal žáner New Adult, nenechajte si ujsť ďalšie pripravované tituly: Beznádejná od Colleen Hooverovej, Iba jeden deň od Gayle Formanovej či Na prelome večnosti od J.A.Redmerski, ktoré v slovenčine vychádzajú v priebehu tohto roka. 

10 komentárov:

  1. ja som ju čítala minulý týždeň, zhltla som ju za jeden deň a zažrala som sa do nej až tak, že mi na balkóne zhorela ruka od slnka !! Knihu zaraďujem medzi moje "topky"... Ááááá Travis slintám...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no asi si ju prečítam :) máš tu aj recenzie starších kníh? v poslednej dome som si zamilovala tento http://www.antiquariat.sk/:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hell yeah - čím víc lidí do teamu Travis, tím líp! ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekná recenzia 8) hneď si ma navnadila, už dlho sa na knihu chystám, určite si ju prečítam 8P

    OdpovedaťOdstrániť
  5. První polovinu téhle knihy jsem měla pocit, že jsem umřela blahem a dostala jsem se do nebe, naprosto jsem ji zbožňovala, chtěla jsem dát 6 hvězdiček... Ovšem druhá polovina mi přišla až trochu moc natahovaná, a ke konci už jsem si říkala, tak už se proboha dejte dohromady, vy dva! I tak ale nelituju, že jsem si KK přečetla. Jen nevím, jestli se mi chce číst i Walking Disaster, když je to vpodstatě znovu to samé... Ale na ty další knihy jsem rozhodně zvědavá :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ja som túto knihu dočíítala nedááávno a newedela som sa rozhodnúť, do ktorej dalšej sa mám pustiť, lebo som už vopred vedela, že nebude taká dobrá ako bola táto..radím si ju na number 1 v mojom rebríčku top kníh a vždy si spomeniem na niektoré momenty z knihy a zasmejem sa :)recenzia je skvelá a už sa teším na dalšiu knihu od tejto autorky :) :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Na tuhle knížku se již strašně dlouhu chystám. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj, toto je moja nová adresa: http://blueyedfox.wordpress.com/
    (Fandím si a predpokladám, že ma čítaš a budeš aj naďalej ;-))
    - Chantal Prym (pôvodne z http://chantal-prym.blogspot.sk/)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Maddoxovcov nikdy nie je dosť - ano, ano, ANO! :D Nikdy jich není dost! No i když poštvat na Travise psychiatra jsem chtěla opravdu hodně často, stejně je to slaďoušek :)
    Walking Disaster jsem přečetla do poloviny a zatím s tím sekla - bohužel až na pár scén nic nové :/ Ale KK je úžasná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Úžasné.. môj to-read list sa akosi zapĺňa.. už aby boli prázdniny :D

    OdpovedaťOdstrániť