pondelok 16. septembra 2013

RECENZIA: Cynthia Handová - Nespútaná: Najlepšia anjelská trilógia vrcholí

Názov: Nespútaná (Nadpozemská #3)
Pôvodný názov: Boundless
Autor: Cynthia Hand
Vydavateľstvo: CooBoo, 2013
Hodnotenie na Goodreads: 4.18

Srandafaktor: 4/5
Nudafaktor: 3/5
Lovefaktor: 4/5
Plačfaktor: 3.5/5
Drámafaktor: 4/5









Posledných pár rokov v sebe skrývalo viac prekvapení, než mohla Clara Gardnerová, ktorej v žilách koluje anjelská krv, vôbec niekedy očakávať – od závratných výšin, do ktorých ju vyniesla prvá láska, až po mučivé chvíle spojené so stratou blízkej osoby. Jedinou vecou, ktorú už dlhšie nemohla popierať, bol fakt, že jej nikdy nebolo súdené viesť normálny život. Odkedy prišla na to, akú významnú úlohu zohráva medzi ostatnými anjelskými bytosťami, bola Clara odhodlaná ochraňovať Tuckera Averyho pred zlom, ktoré ju prenasleduje… Aj za tú cenu, že im to obom zlomí srdce. Clara sa rozhodne opustiť mesto a zamieri späť do Kalifornie – a to isté urobí aj Christian Prescott, neodolateľný chlapec z vízie, ktorá podnietila celú túto cestu. Padlý anjel, ktorý na Claru zaútočil, sleduje každý jej pohyb. A nie je jediný… S blížiacim sa bojom proti Čiernym krídlam je Clare čoraz jasnejšie, že musí splniť svoj údel. Ale nezaobíde sa to bez obetí a zrady. 
Clara si musí raz a navždy vybrať svoj osud. 


Po veľmi úspešnom začiatku v podobe prvého dielu sa u mňa trilógia Nadpozemská na určitý čas zaradila medzi tie knižné série, na ktorých som ostala stáť zaseknutá. Dôvod? Legendárny a mnohými obávaný syndróm druhého dielu, kedy výborne rozbehnutú sériu skazia nevysvetliteľné a takmer identické počiny všetkých young-adult autorov v knihe č.2: Stagnácia deja, silené ľúbostné trojuholníky a v neposlednom rade rapídne predĺženie frekvencie, s akou sa hlavný knižný sexoš hrdina objavuje v jednotlivých kapitolách. Nevyhlo sa tomu samozrejme ani pokračovanie Nadpozemskej, kniha Zasvätená. I was not impressed.

Nie je to o tom, že by som váhala, či sériu vôbec dočítam. To nikdy nebolo otázne, pretože JASNÉ, že som chcela čítať o tom, ako sa Clara s Tuckerom vezmú a budú mať 10 detí a žiť spolu na krásnom a obrovskom ranči (každý máme právo snívať). Môj problém bol skôr odhodlať sa po mojom sklamaní s dvojkou na záverečnú trojku - a vziať si aj posledné ilúzie o kvalite súčasnej YA scény. 

No...Zatiaľ čo sa Nespútanej nepodarilo úplne dosiahnuť úroveň Nadpozemskej, bola som nakoniec schopná poriadne si vydýchnuť. 
Naspútaná sa netradične odohráva na univerzite - Clara po smrti mamy opustila chladný Wyoming a vrátila sa do slnečnej Californie, kde začala navštevovať prestížny Stanford. Tu sa okrem iného opäť stretávame aj s Clarinou kamarátkou Angelou a áno, uhádli ste, s Christianom. Ku Christianovi sa ešte dostaneme, takže teraz sa zdržím blbých poznámok a prekrúcania očí. Ale vráťme sa na chvíľu k Angele. To, čo sa jej nepodarilo v priebehu prvých dvoch dielov sa jej úspešne podarilo v trojke: Zaujať. Zatiaľ čo má v knihe približne rovnako veľa priestoru ako doteraz, rozdiel je v tom, že tentokrát si jej pasáže dokonca aj svedomito čítate, pretože tak nejako cítite, že jej prítomnosť v príbehu má nakoniec predsa len nejaký význam. A nepoviem vám aký, ale budete prekvapení.

Zo začiatku je kniha taká trochu nezobudená a k najdrsnejšej akcii dochádza, keď Clarina nová kamoška spadne a zlomí si nohu a Clara jej ju pomocou svojej schopnosti vylieči (nezaspávajte mi tu, ja za to nemôžem).
Tucker ostal vo Wyomingu, takže nič z neho a Christian by aj niečo poriešil, ale Clara v sebe znovuobjavila malé úlomky svedomia a drží si ho od tela, kým sa definitívne neprenesie cez rozchod s Tuckerom. Tu moja osoba zdegenerovaná historickými a inými romancami trpela, pretože som očakávala, že sa Clara bude kvôli Tuckerovi viac trápiť a nebude jesť a spať a sprchovať sa, zatiaľ čo ona chudera (ako súčasť žánru "YA paranormal") mala iné veci na robote, ako napríklad konečne zistiť, čo je jej anjelským poslaním, rozšifrovať zasa raz ďalšie hrôzostrašné vidiny a naučiť sa bojovať so špeciálnym mečom (don't ask).

Musím zopakovať to, čo som už spomínala pri recenzii na Zasvätenú: Nebavila ma fantasy zložka príbehu. N.E.B.A.V.I.L.A. V Nadpozemskej to bolo vymyslené fakt super a k tomu ešte vkusne skombinované s romantickou zápletkou, avšak už od druhého dielu sa romantika oddelila od nadprirodzenej časti a zatiaľ čo u romantiky to nepekne skĺzlo do milostného trojuholníku, nadprirodzené záležitosti sa obmedzili na nudné hľadanie Clarinho poslania a boj proti zlým a skorumpovaným anjelom - Čiernym krídlam. V treťom dieli sa trochu spamätá aspoň tá romantika a opäť vás bude pri srdci hriať Clarina a Tuckerová láska a hoci je Tuckera v knihe biedne málo, ich scény sú strašne milé a svojim spôsobom romantické, aj keď ani jeden sa nebude obťažovať priznať si to. Nedá sa povedať, že by sme sa úplne zbavili ľúbostného trojuholníka, ale postupne sa veci začínajú kryštalizovať a čoskoro už nepotrebujete byť génius na to, aby ste vedeli, ktorý z dvoch mužov Clarinho života vyhrá a kto ostane na ocot. Teda v prípade, že sa výherca vôbec dožije epilógu...

Každopádne, najväčším prekvapením bol pre mňa hlavný knižný zloduch Samjeeza, ktorý sa v Nespútanej ukázal tak trochu v inom svetle a nakoniec možno niektorí z vás budú mať aj malé snapeovské déja vu a vyjde im slzička z oka. Plusové body získava séria za záver, kedy prežívate mierne infarktové stavy a slabšie povahy (vrátane mňa, samozrejme) si možno aj poplačú. Ďalší potlesk si zaslúži sladký, ale nie príliš sladký epilóg, ktorým sa môže pýšiť len málo podobných YA sérií.

Nadpozemská bola pred niekoľkými rokmi, keď som ju ešte čítala po anglicky, prvá kniha, ktorá ma dokázala znovu zaujať po dočítaní takých veľkolepých sérií, za aké som považovala Nástroje smrteľníkov, či Upírsku akadémiu. Oslovil ma netradičný zvrat v ľúbostných záležitostiach a hlavne šikovné, jednoduché, ale zároveň dômyselné spracovanie anjelskej tematiky. Clara je sympatická a vtipná postava, ktorá dodnes vytŕča nad hlúpymi a nezaujímavými knižnými hrdinkami. A hoci som mierne sklamaná, akým smerom sa séria po prvej časti začala uberať, rozhodla som sa ju aj naďalej odporúčať kade-tade a robiť jej reklamu. Ak teda máte chuť na niečo okrídlené so sexi kovbojom ako hlavným mužským hrdinom, tak si na svoj zoznam pridajte Nadpozemskú.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatros Media :)


8 komentárov:

  1. Lepší než Zasvěcená? Uf. Něco takového jsem potřebovala slyšet :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. myslím že od Zasvätenej sa už nedalo ísť veľmi dolu (vrámci série, myslím), takže niet sa čo čudovať :D
      Ale hej, určite to stojí za dočítanie :)

      Odstrániť
  2. Uha, mám pocit, že som čítala niečo iné. Mne sa druhý diel páčil úplne najviac a tento tretí bol najhorší. Claru vôbec nepovažujem sa sympatickú či vtipnú, skôr zapadá medzi tie menej inteligentné a nezaujímavé hrdinky. Nespútaná sa síce čítala rýchlo, ale oproti prvému a hlavne druhému dielu to bola podľa mňa bieda. A koniec, ktorý sa tváril tragicky, vyznel skôr komicky, už toho bolo príliš, autorkino násilné hranie city išlo mimo mňa. Je to veľká škoda, lebo mohla trochu ubrať a bolo by to oveľa vierohodnejšie. V podstate však ak mám hodnotiť celú sériu, tak je to o milión percent lepšie ako napr. séria Hush, hush. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám Claru rada :) Správala sa miestami hrozne hlúpo a myslím, že hlavne v druhej časti, takže je paradoxné, že práve táto sa ti najviac páčila. Ale zasa ty si to možno vnímala úplne inak :) Mne prišli vtipné jej cynické poznámky, tých tam podľa mňa bolo dosť, hlavne v poslednej časti. Bolo to pre mňa osviežujúcejšie, oproti bežným hl. hrdinkám na jedno kopyto, aj keď aj samotná Clara má strašne veľa spoločných rysov s tými 16- ročnými trapoškami, čo zachraňujú svet a sú strašne dôležité pre existenciu celého ľudstva :D Myslím, že je to čisto o osobných sympatiách presne tak, ako keď niekto strašne chcel, aby Clara skončila s Tuckerom, niekto zasa s Christianom a ja doteraz nedokážem pochopiť, ako sa mohol niekto modliť za Christiana.
      A zasa vidíš, ja by som ohľadom záveru možno ešte zniesla viac emócií, také mi to trošku prišlo suché, až teda na tú scénu s Tuckerom, ktorú podľa mňa bude viac ľudí vnímať ako prehnanú :D Ale ja som bola rada, že po tej dlhej dobe aspoň niečo :)

      Odstrániť
    2. Pravdupovediac, z prvého a druhého dielu si najviac pamätám nie udalosti z nich, ale pocity, ktoré vo mne zanechali a ten najpozitívnejší mám z toho druhého. Cynické poznámky som v tejto časti zaregistrovala u Tuckera, uznávam, že to bolo príjemné osvieženie :) A s názorom na Christiana súhlasím, tiež som od začiatku nechápala, ako môže mať vôbec nejakú šancu u Clary či u čitateliek, keď ho Tucker hravo strčí do vrecka na kovbojskej košeli :D

      Odstrániť
  3. snapeovské déja vu 8D tak to teda hej, mne sa tá postava nakoniec aj zapáčila 8)
    1. diel bol úplne skvelý, bola som do toho úplne zažratá, hlavne to randenie s Tuckerom, bože, ako som sa ja rozplývala! 8_)
    Preto ma v 2ke tak veľmi mrzelo, že sa tam priplietol Christian, ktorý je síce strašne milý a zlatý, ale na Tuckera u mňa proste nemá.
    Z Angely som bola happy. To, čo sa jej stalo konečne posunulo jej postavu. V predošlých dieloch mi skôr zavadzala.
    Claru mám rada, no tiež som čakala slzy nad rozchodom a taaak.
    Ten koniec bol veľmi zaujímavý a tie momenty, keď som skoro dostala infarkt som dlho rozdýchávala 8D
    Pekná recenzia 8) Mám na túto sériu rovnaký názor, no stále je to to naj anjelské, čo som čítala.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Zdravím, dočitala som všetky 3 knihy, no pravdu povediac, bola by som rada ak by bol aj 4 diel vzhľadom na to že chcem vedieť viac o Christianovi. 3-ka na konci ma dosť rozplakala, čo sa podarí máloktorým knihám. A tak by som sa chcela spýtať, či neviete náhodou niečo o tom či by mal byť 4 diel ? :) Ten Christian tam nie je akosi uzavretý

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdravím aj ja :) Podľa autorkiných slov sa zatiaľ nechystá žiadna ďalšia kniha z tohto univerzu, ani žiadna nová séria, v ktorej by hral hlavnú postavu práve Christian. Možno by sme niekedy mohli dostať nejakú malú novelku z Christianovho pohľadu, ale čím viac času prejde, tým sa tie šance podľa mňa znižujú :(
      Autorka momentálne píše ďalšiu young adult knihu, tentokrát však nie fantasy, ktorá by mala vyjsť v USA v zime niekedy na začiatku roku 2015 a bude mať iba jeden diel, takže sa nebude jednať o sériu. Či táto kniha vyjde aj na Slovensku, ťažko povedať...

      Odstrániť