pondelok 4. novembra 2013

Gemma Burgess - Baby z Brooklynu (Pia): Povinné čítanie (nielen) pre všetky čerstvé absolventky

Názov: Baby z Brooklynu
Pôvodný Názov: Brooklyn Girls
Autor: Gemma Burgess
Vydavateľstvo: St. Martin's Griffin, 2013
Hodnotenie na Goodreads: 3.58 (akože úprimne nechápem)

Srandafaktor: 5/5
Nudafaktor: 1/5
Lovefaktor: 3/5
Plačfaktor: 3/5
Drámafaktor: 4/5









Anotácia:

Celý život majú pred sebou! Ale čo s ním? Pia - sexy dvadsiatka s panickým strachom z nových vzťahov je nezamestnaná, bezradná, s fotkou hore bez na facebooku. Nie, Pia Kellerová nežije svoj sen. Na facebook totiž niekto zavesil, ako tancuje na stole hore bez. Videli to jej rodičia, aj jej nový šéf. A tak prišla o svoj prvý džob. Býva v Brooklyne so svojimi štyrmi naj kamoškami, čo majú celý život pred sebou. Odvážne nápady a nový jedálenský karavan s prudko zdravou stravou, zlomené srdce, žúry i známosti na jednu noc, život plný problémov, z ktorých sa snaží vyhrabať, no namiesto toho sa dostáva ešte do väčších. Nič nejde ako po masle, všetko sa stále viac a viac komplikuje... 

 Kto mohol tušiť, že dospelosť je len začiatkom dospievania? 


Kniha Brooklyn Girls spadá už na prvý pohľad do populárnej a na tie najbizarnejšie témy bohatej skupiny literatúry pre ženy, v anglicky hovoriacich krajinách označovanej ako chick-lit. Tej momentálne už niekoľko rokov kraľuje anglická autorka Sophie Kinsella, ktorá sa vo svete preslávila pochabými knižnými hrdinkami s tendenciou zapliesť sa do svojich nespočetných klamstiev a skákať z jednej šlamastiky do druhej. 

Gemma Burgess sa na môj radar dostala už pred pár rokmi, keď do sveta vypustila svoje dve knihy, Dating Detox a A Girl Like You. Obidva tituly ležia na hranici medzi romancou a chick-lit a bez problémov ulahodia priaznivcom obidvoch kategórií. Jej najsilnejšiu stránku som však vždy videla vo vytváraní situácií, s ktorými sa mladé dievčatá a ženy dokážu stotožniť. Pripadá mi, akoby presne vedela o čom má písať, aby malo čo najviac čitateliek pocit, že príbeh je práve o nich a že ich život nie je až taký nezaujímavý, keď o ňom dokáže vyjsť taká perfektná a vtipná kniha. Zatiaľ čo Kinselline hrdinky má väčšina z nás chuť zahrdúsiť už po prvej kapitole, Burgessová vytvorila obyčajné dievčatá s navonok obyčajnými problémami, ktoré sa snažia riešiť tak trochu nekonvenčnými, ale veľmi inšpiratívnymi metódami. 

Brooklynské baby boli všetko, čo som si kedy priala, aby som v knihe našla. Je to príbeh o nových začiatkoch, o štarte do skutočného života a o všetkých úskaliach, ktoré v tomto období prekonáva každý mladý človek. Pre mňa, v mojom veku a v mojej životnej fáze to bol doslova manifest. Hlavnými hrdinkami knihy je 5 mladých báb po dvadsiatke, ktoré sa tak akosi ocitli v jednom byte a prischla im tak nálepka spolubývajúce. Nie je to o piatich najlepších kamarátkach z detstva, ktoré sa všetky navzájom poznajú, zverujú si navzájom svoje tajomstvá a jedna druhú bezvýhradne podporujú. Teda, aspoň nie na začiatku. Naša ústredná pätica je tak nejako pozliepaná pomocou už existujúcich krehkých vzťahov: Julia a Coco sú sestry, pričom Coco je taký naivný a nevinný benjamínko, ktorý sa na prvý pohľad iba „hrá“ s veľkými dievčatami. Julia je workoholička a najlepšia kamarátka hlavnej postavy našej knihy, exotickej Pie. Excentrická a nespútaná fashionistka Angie sa s Piou pozná od detstva, no zdá sa, že ani roky priateľstva nedokážu zabrániť chodiacej časovanej bombe s menovkou Angela pred detonáciou. Päticu uzatvára tajomná a do seba uzatvorená Madeline, ktorá, zdá sa, potrebuje pomoc najviac zo všetkých... 

Všetky naše hrdinky sú povahovo dokonalo odlišné, avšak jednu vec majú spoločnú – a to rovno s miliónmi ďalších žien po celom svete: Skončili vysokú školu, sú plné snov a ideálov...a tak akosi nič nejde podľa ich životného plánu. Pia dostala kvôli nevhodným fotkám na Facebooku padáka z firmy, do ktorej jej v prvom rade pomohli jej bohatí rodičia. Tí už majú dosť jej neschopnosti zamestnať sa a udržať si pracovné miesto a sú pripravení poslednýkrát zakročiť. Ak sa Pii nepodarí do niekoľkých týždňov rozbehnúť serióznu a sľubnú kariéru, bude musieť opustiť svoje mesto snov a odísť za rodičmi do Švajčiarska, kde už na ňu čaká ďalší oteckom vybavený a dokonalo nudný job. Pia tak konečne dostane nakopnutie, ktoré potrebovala a ak si niekto myslí, že v stánku s rýchlym občerstvením sa nedá popri zdravých koláčikoch upiecť kariéra, tak si nutne potrebuje prečítať Brooklyn Girls. 

Hoci sa na scénu momentálne rukami-nohami prebíja nový literárny žáner New Adult, ktorý je určený práve dievčatám vo veku 20 rokov a vyššie, až pri čítaní Brooklyn Girls som cítila, že to bolo písané pre mňa a pre moje rovesníčky. Pretože nie je dôležité iba pozmeniť vek hlavnej hrdinky a zasadiť dej na vysokú školu (alebo tesne po nej), ale oveľa dôležitejšie je vystihnúť všetky charakteristiky tejto významnej životnej fázy, kedy sa stávate súčasťou skutočného života a zisťujete, že nikto tu na vás nečaká s otvorenou náručou a pracovnou zmluvou v ruke, že každá pomoc od rodičov si vyžiada určitú daň, či už v podobe spľasnutej bubliny, podstatne zníženého ega, zvýšených nárokov na výkon či narušenia vzťahov, že dokázať niečo úplne sám je tou najťažšou úlohou a zároveň najlepším pocitom a že všetko ide ľahšie, ak ste obklopení skutočnými priateľmi. 
Kniha je doslova prepchatá životnými múdrosťami, ale veľké slová by ste v nej hľadali len ťažko. Jedná sa skôr o obyčajné, jednoduché a častokrát vtipne podané myšlienky, ktoré takmer vždy trafia úplne do čierneho a o ktorých ste si vždy mysleli, že sú bezvýznamné a nikto iný sa nimi nezapodieva. Ani nepočítam, koľkokrát som počas čítania mala chuť zvolať „Presne!“ alebo „Panebože, ja tiež!“. Odrazu niekto rozumie tomu, že si vo svojich dvadsiatich piatich rokoch pripadáte stará, neschopná a pre život totálne nepoužiteľná a v podobe svojej knihy vám dodá potrebnú motiváciu a nádej, že toto obdobie nepotrvá večne. 


Brooklynské baby sú inšpiratívne, vtipné a romantické. V tomto poradí. Gemma Burgess má veľmi svojský humor, ktorý by niektorí mohli označiť za mierne vulgárny, ale zas nikto túto knihu nevnucuje deťom a teenagerkám, práve naopak, niekedy stačí niekoľko sprostých slov, aby ste zabrnkali na strunu cieľovej skupine :) 
Láska je síce v tejto knihe odsunutá na vedľajšiu koľaj, no opačné pohlavie sa tu rieši pomerne často a intenzívne, takže nikto nebude o nič ochudobnený. Romantické scény sú strategicky rozmiestnené po celej knihe, čím sa udržiava pozornosť aj takých závislákoch na romantike, ako som napríklad ja. 

Čerešničkou na torte je dômyselne pripravený priestor pre ďalšie diely, ktoré majú byť o zvyšných štyroch babách. Už v tejto knihe postupne spoznávate všetky hrdinky, avšak vždy dostanete iba malú a nekompletnú ochutnávku toho, čo vás ešte len čaká. Kniha Brooklyn Girls nás zanecháva so znepokojujúcim nápisom „Škaredá, škaredá, škaredá“ na kúpeľňovom zrkadle, ešte znepokojujúcejšími reznými jazvami na rukách a jedným použitým tehotenským testom. Piine problémy sú už možno vyriešené, no ešte nás čaká Julia, Coco, Madeline a Angie a všetko naznačuje tomu, že to bude jedna šialená jazda. Alebo rovno štyri...



Ak sa vám páčilo, bude sa vám páčiť:


Kniha od rovnakej autorky, trochu viac romantická :) Hlavnej hrdinke pomáha so vzťahmi jej spolubývajúci-špecialista, pričom z nej tak trochu omylom vytvorí dievča svojich snov.






Podobný štýl písania a podobný humor, opäť trochu viac romantické.





Z kinselloviek má k Brooklyn Girls asi najbližšie táto kniha, pretože je zameraná viac na priateľstvo, než na romantiku (aj keď samozrejme ani tá tam nechýba :)). V češtine vyšla kniha pod názvom V rytmu charlestonu.

4 komentáre:

  1. Kniha vyzerá zaujímavo, ešte som o nej nepočula, ale rozhodne som cieľová skupina 8D takže sa možno k nej raz aj dostanem 8)
    Pekná recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jelikož jsi na konci vyjmenovala 3 z 5 mých nejoblíbenějších chick lit, posouvám si to výše v seznamu priorit :) Je to dobrý nápad. Doporučení na základě podobnosti mám nejradši a taky mám ráda vše zařazené do kategorií :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vyzerá to fakt zaujímavo, asi si to prečítam. A myslím si, že sa pozriem aj na A girl like you :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Znie to dosť dobre... o knihe som vedela ale nejak ma extra nezaujala až teraz....ihned si ju idem pridať do wishilistu :)

    OdpovedaťOdstrániť