pondelok 15. septembra 2014

RECENZIA: Miroslava Varáčková - Láska z ulice

Autor: Miroslava Varáčková
Vydavateľstvo: Evitapress, 2014

Srandafaktor: 2/5
Nudafaktor: 2/5
Lovefaktor: 4/5
Plačfaktor: 4/5
Drámafaktor: 2/5






Takže Mirke Varáčkovej vyšla začiatkom leta už asi tisíca kniha a ja som príšerne pozadu, lebo som zatiaľ čítala len dve. Vrátane tejto. Zatiaľ čo som knihu Prežila som svet otvorila hlavne zo zvedavosti (a preto, lebo som dostala podpísaný výtlačok :D), Lásku z ulice som chcela strašne čítať, pretože ma hrozne oslovil námet. A mala som chuť čítať nejakú dobrú tínedžerinu. (A tiež som dostala výtlačok s venovaním :D) Tak to vidíte. Teraz máte plné právo nečítať túto recenziu, pretože sa Varáčkovej určite na 100% budem od začiatku do konca zavďačovať. 
Alebo! Alebo mi môžete dôverovať, že som nezaujatá. Čestné pionierske. 

Čo ma na Láske z ulice chytilo ako prvé? Ako dlhodobo liečený závislák na Upírskej akadémii doslova fanaticky vyhľadávam všetky zakázané romance medzi učiteľom a žiačkou (podotýkam mladým, sexy, svalnatým učiteľom, nie 40-ročným úchylným matematikárom). Vravím si, že raz z toho možno vyrastiem a začne ma baviť niečo hlbšie a reflektívnejšie, ale čím mám viac rokov, tým viac o tom začínam pochybovať.

Máme tu teda hlavnú zápletku: Stredoškoláčka Tamara sa zamiluje do svojho suplujúceho telocvikára Nora s pevným zadkom sťaby vykresaným z mramoru (to hodnotím veľmi pozitívne, aby bolo jasné), ktorý skrýva veľké tajomstvo. Tamarin život sa postupne rúca deň po dni, ako jej malá sestra umiera na rakovinu. Otec sa z rodiny úplne odregistroval a svoj smútok utápa v alkohole, mama sa snaží rodinu držať pohromade, ale aj jej už dochádzajú sily. No a Tamara sa ocitá v strede toho všetkého, nešťastná a bezmocná, ibaže čo sú jej hlúpe pocity v porovnaním s tým, že jej sestra sa možno nedožije Vianoc? Noro sa pre Tamaru stáva akýmsi únikom z krutej reality...až kým Tamara nezačne mať podozrenie, že realita, v ktorej sa nachádza Noro, môže byť ešte krutejšia.

Priložím si ruku na srdce a poviem vám, že by som sa dokázala zaobísť bez ďalšej rakovinovej tematiky. Ale to ste si už asi domysleli, ak ma trochu poznáte. Častokrát mávam pocit, že emócie, ktoré vo mne takéto knihy vyvolávajú, nie sú ozajstné - akoby sa k vám autor nakláňal a šepkal vám do ucha: "Už plačeš? Už plačeš? Ešte nie? Tak plač! PLAČ! Koho mám ešte zabiť, aby si sa rozrevala?" Počas čítania Lásky z ulice som takýto pocit nemala. Je smutná, dosť smutná, ale smútok nie je základným kameňom príbehu. Nie je to kniha o umieraní. Je to kniha o Tamare, ktorej zomiera sestra a o tom, ako sa s tým Tamara vyrovnáva, ako ju to ovplyvňuje, ako to prežíva.

Na druhej strane je ale kniha rozhodne o láske. Norove nenápadné pohľady počas telesnej výchovy, Tamarine drzé poznámky, ktoré mali maskovať, aká je z Nora hotová, ich tajné zakrádanie sa - po tejto stránke ich vzťah naplnil všetky moje očakávania. Presne toto som v knihe chcela a presne toto som dostala. Perfektné bolo tiež zobrazenie toho, ako Tamara prežívala svoje prvé zaľúbenie sa. Niekto možno bude tvrdiť, že v Láske z ulice je jedno obrovské insta-love, že sa ani nenazdáme a Tamara už je zamilovaná, ja však tvrdím, že v knihe je úžasne popísané také to pravé nefalšované tínedžerské "zabuchnutie sa" do sexy chalana. Lebo čo iné sa dá robiť so sexy chalanom, než sa do neho nezabuchnúť, nevyhľadávať ho cez prestávky na chodbe, nesledovať každý jeho krok, nebyť namäkko akonáhle sa objaví v školskej jedálni? Na to určite nepotrebujete mesiace, ani týždne. Akurát som tak celkom neuverila Norovej láske k Tamare. Prečo sa do nej zamiloval? Tamara celý čas rozmýšľa, čo na nej Noro vidí, a ja s ňou. Netvrdím, že mi nebola sympatická, ale jednoducho ma nepresvedčili dôvody, prečo si Noro zo všetkých báb, ktoré sa okolo neho točili, vybral práve Tamaru.


V texte chválim výborne zvládnutý slovník mladých - je dosť aktuálny, ale zároveň nie je prehnaný, preslangovaný. Slová neznejú hlúpo či smiešne. Teda aspoň väčšina. Čo ma ale trochu rušilo, boli náhodne vložené filozofické vety do textu. V jednu chvíľu je všetko v pohode, Tamara kecá so svojim najlepším kamošom Robom a naozaj máte pocit, že odpočúvate autentickú konverzáciu dvoch mladých ľudí a zrazu bum, do Tamary sa prevtelí duch Aristotela a z úst vypustí nejakú kvetnatú úvahu o zmysle života hodnú vytesania do kameňa. Ako vnútorné monológy to neznelo až tak zle, ale akonáhle sa stali súčasťou skutočných rozhovorov, už to vyznievalo veľmi neprirodzene. 

Síce som od Mirky Varáčkovej čítala zatiaľ len dve knihy, z rozprávania a čítania recenzií na jej iné diela som nadobudla pocit, že jej silná stránka tkvie najmä v jej rozprávačskom talente. Dokáže si vybrať veľmi silné a pre čitateľa atraktívne témy a tie následne výborne spracuje a ponúkne nám kvalitný príbeh. Obrovským plusom je, že tento príbeh vie elegantne zapracovať do slovenského prostredia. Like. A. Boss. 
Sranda je, že kniha sa číta tak dobre a tak rýchlo, že si človek ani neuvedomí, že dej plynie takmer úplne bez zvratov alebo nejakej výraznej drámy. Rešpektujem, že každý má svoj štýl písania kníh a každý sa snaží naplno vyťažiť zo svojich predností, len si myslím, že by príbeh naozaj mohol profitovať z nejakého vyhroteného konfliktu alebo neočakávaného zvratu. Tých tam bolo biedne a ja ich mám rada :D

Lásku z ulice si treba prečítať. Pokiaľ ste v tejto recenzii narazili aspoň na niečo, čo by ste si potenciálne vedeli vychutnať, určite knihe dajte šancu. Čo sa týka mojich očakávaní, tie boli naplnené a dokonca aj mierne prekonané, takže môžem bez výčitiek svedomia a s poriadnou dávkou netrpezlivosti vyčkávať vydanie ďalšej autorkinej knihy, ktorá sa už, mimochodom, píše! :)

Knihu si môžete zakúpiť za dosť dobrú cenu napr. TU




3 komentáre:

  1. Skvelá recenzia,Láska z ulice bola perfektná kniha a ja som snou bola spokojna a prečitala som ju za dva dni.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Myslím, že po tvojej recenzii sa na túto knižku pozriem :D Trošku som bola na vážkach, ale myslím, že za prečítanie to asi stojí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som bola na knihu veľmi zvedavá, ale potom som sa dozvedela, že sa tam rieši rakovina a akosi ma to prešlo. Nemám rada takéto knihy, preto som veľkým oblúkom obišla aj Na vine sú hviezdy.

    OdpovedaťOdstrániť