štvrtok 26. augusta 2010

Populárne série, ktoré si musíte prečítať I.

Zatiaľ čo Slovensko a Česká republika zažívajú prvý boom paranormálnej/fantasy literatúry pre mladých dospelých ( YA paranormal fiction), v Amerike je tento žáner v plnom rozkvete už posledných pár rokov. Preto sa nemôžeme čudovať, že zatiaľ čo my máme na výber z približne tucta sérií(a to som nám ešte zafandila), stačí len prekonať bariéry a oprášiť vašu stredoškolskú (základnoškolskú - ak vôbec také slovo existuje)angličtinu a otvorí sa vám svet nekonečných možností :) Milujete Twilight? Super, pretože už na vás čakajú ďalšie nemenej úspešné upírske série od výmyslu sveta. Máte už upírov dosť? V tom prípade si môžete prečítať niečo o anjeloch, vílach, duchoch, animágoch, démonoch...A k všetkým týmto knihám nie je vôbec také ťažké dostať sa, ako si možno myslíte.
Ešte raz dávam do pozornosti stránku BookDepository o ktorej som sa zmieňovala v staršom článku. Dostali sa totiž ku mne informácie, že nie každý čaká na knihu z tohto kníhkupectva 3 týždne ako ja. Kamarárke z ČR došla v priebehu neskutočných 3 dní! To znamená, že za cenu, ktorá sa málokedy vyšplhá na viac ako 10 eur si môžete vybrať akúkoľvek knihu, za dovoz neplatíte ani cent a čítať ju môžete už o pár dní.
( :-) nie nedostávam zaplatené od BookDepository za to, že ich takto oduševnene propagujem, len ma veľmi baví nakupovanie cez internet a ešte viac to čakanie a tešenie sa na knihu až do chvíle, kým nepristane priamo v mojej schránke.)

No ale k veci. Teraz vám predstavím niekoľko skvelých a populárnych sérií, ktoré sa k nám alebo ešte nedostali, alebo dostali ale kvôli úbohej propagácii sa o nich takmer vôbec nevie:



1. CASSANDRA CLARE - THE MORTAL INSTRUMENTS

Jedna z najčítanejších fantasy sérií v USA. Je tak populárna, že sa pripravuje jej vydanie v podobe grafického románu, rovnako ako prenesenie na filmové plátna. Tí, čo nevedia dobre po anglicky nemusia zúfať, naši český bratia už preložili prvé dve knihy - City of Bones ( Město z kostí) a City of Ashes ( Město z popela). (Tretia, zatiaľ nepreložená kniha má názov City of Glass).Českí vydavatelia a majitelia kníhkupectiev ich veľmi "bystro" zaradili medzi detskú literatúru (prečítajte si to sami, a povedzte mi, či by ste ich odporučili dieťaťu...) a prvej knihe dali "nádhernú" obálku, ktorá zaistí že knihu zhrozene pustíte z ruky len čo sa k nej dostanete. Ak sa však nedáte odradiť týmito drobnosťami, čaká vás skvelý čitateľský zážitok kde o napätie a romantiku nie je núdza. Viac o sérii už čoskoro!




2. JULIE KAGAWA - IRON FEY

Túto krásnu sériu s ešte krajšími obálkami som objavila len nedávno no hneď som sa zamilovala. Zatiaľ dve publikované knihy zoženiete pod názvom Iron king Iron daughter.
Meghan je obyčajná stredoškoláčka, ktorá sa jedného dňa dozvie, že je dcérou kráľa Oberona (áno, dobré čítate, TOHO kráľa Oberona zo Shakespearovho Sna noci Svätojánskej) tiež prezývaného Letný kráľ. Po tom, čo je Meghanin brat Ethan unesený samozvaným Železným kráľom do krajiny Nevernever, Megnah spolu s jej najlepším kamarátom Robbiem (aka Puck takisto zo Sna noci Svätojánskej) sa vyberá na strastiplnú záchrannú misiu. V Nevernever sa konečne stretáva so svojim otcom, rovnako spoznáva aj zákernú kráľovnu Titaniu, ukecaného a večne znudeného kocúra Grimalkina a krásneho, záhadného no citovo chladného Zimného princa Asha, ktorého rodina je nepriateľom Letného kráľovstva. Vitajte vo svete, kde si musíte dávať obrovský pozor na to, s kým uzatvárate dohodu.



3. CLAUDIA GRAY - EVERNIGHT ACADEMY

Na moje obrovské prekvapenie som pred časom zistila, že túto sériu o mladej upírke Biance a jej zakázanej ľudskej láske Lucasovi už môžeme nájsť aj v českom preklade pod názvom Akademie Evernight (I.kniha) a Hvězdopravec (II.kniha). V USA doposiaľ vyšli 3 knihy pod názvami Evernight academy, Stargazer a Hourglass s očakávanou poslednou knihou Afterlife, ktorá vychádza na jar 2010. Presne toto je prípad kníh, ktoré vyšli v tichosti a podľa môjho názoru sa im nedostalo dostatočnej propagácie na to, že na zahraničných knižných portáloch majú vysoké hodnotenia. Netvrdím, že Evernight je tak skvelá ako Twilight alebo Vampire academy, no ak máte radi tento žáner a rovnako ste fanúšikom ľúbostných príbehov, určite by ste jej mali venovať trochu pozornosti :)


2 komentáre:

  1. Mortal Instruments je dokonalá série, série Evernight mile překvapila a na Iron Fey se chystám :)
    Btw. super článek :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Áno Áno - MI je úžasná :) České preklady - poviem to otvorene, som k nim skeptická, najmä k prekladaniu mien... Hlavne v tejto sérii (k čomu sa určite dostaneš ;))
    A nedajte sa zmiasť promom k tejto sérii - je v ňom veľa chýb, ten človek to asi nečítal.

    OdpovedaťOdstrániť