pondelok 6. septembra 2010

Kristin Cashore - Výnimočná

Tak som si dnes počas menšieho ohliadnutia sa dozadu všimla, že niekoľko mojich posledných príspevkov sa týkalo hlavne anglickej literatúry. Chcela by som to napraviť a tak sa v tomto článku budem opäť venovať jednej z preložených kníh - a to rovno do Slovenčiny! Žiadna Čeština drahí moji. Rýdza Slovenčina!. Samozrejme pre tých z vás, čo ste sem zablúdili až z českých internetových vôd len poznamenám, že kniha vyšla samozrejme aj v Češtine. (Chcela by som vidieť knihu, ktorú preložili Slováci a Češi nie...) Kniha opäť spadá do kategórie tých, ktoré sa preložia a potom starostlivo ukryjú aby ich náhodou niekto nenašiel.
Určite všetci s napätím čakáte, o akú knihu ide. (Budeme sa tváriť, že som to už neprezradila v samotnom nadpise). Má názov Výnimočná, z anglického prekladu Graceling od autorky Kristin Cashore.
Osobne som toto dobrodružno-fantasy-romantické veľdielo čítala príliš dávno na to, aby som tu len tak z čista jasna zosmolila schopnú recenziu, no môžem vám zaručiť, že v priebehu tohto alebo budúceho mesiaca to prečítam znovu a recenziu samozrejme pošlem. Dovtedy si aspoň pozrite obsah z obálky slovenského prekladu:

Kristin Cashore - Výnimočná

Dej sa odohráva v krajine, kde sa rodia ľudia so zvláštnou schopnosťou, výnimočným obdarením. Ostatní sa ich boja, pohŕdajú nimi, alebo ich zneužívajú. Hlavná hrdinka románu Katsa bola obdarená schopnosťou, ktorou sama pohŕda. Je výnimočná v zabíjaní. Jej život ovládol strýko Randa, kráľ Middlensu. Mala zaňho vykonávať nekalú prácu, trestať, mučiť alebo zabíjať každého, kto sa mu znepáči. Keď sa prvý raz stretla s princom Poom, ktorý bol obdarený schopnosťou bojovať, nemala ani tušenie, ako sa zmení jej život. Nikdy by jej ani na um nezišlo, že sa stane jeho priateľkou. Nikdy by si ani nepomyslela, že sa dozvie celú pravdu o svojom výnimočnom nadaní, príšernom tajomstve, ktorým by dokázala zničiť všetkých sedem kráľovstiev.


Myslíte si, že obsah vyzerá celkom zaujímavo? V tom prípade by som rada podotknúť, že samotná kniha je úchvatná. Je o niečo viac vyspelejšia, než klasické Young Adult ako štýlom písania, tak aj samotným obsahom s mierne feministickým odkazom, ktorý je však podaný veľmi vkusne a nenásilne. Romantická zložka je silne zastúpená, no tentokrát neprehlušuje dobrodružnú. Námet je veľmi originálny a dobre prepracovaný. Uisťujem vás, že to nie je jedna z kníh, ktoré znejú sľubne, majú zaujímavý námet no samotné spracovanie potom nestojí za nič. Veľké plus je, že na svoje si pri čítaní prídu aj dospelí.

Ďalšie obrovské plus je aj druhý diel s názvom Fire (Oheň), ktorý ešte zatiaľ preložený nebol, no ja pevne verím, že sa tak čoskoro stane. Ak sa mi totiž Výnimočná páčila, Fire som doslova milovala. Knihy na seba príliš nenadväzujú a spokojne by mohli byť čítané samostatne, nebyť jednej informácie vo Fire, ktorú keď sa dozviete pred prečítaním Výnimočnej môžete si trochu skaziť prekvapenie. Fire (2.kniha) sa totiž odohráva časovo pred 1.knihou. Postavy v nej sú úplne odlišné až na jednu (ktorá je vlastne spomínaným spoilerom).

Autorka v súčasnosti pracuje na tretej knihe (nie je známe, či poslednej) s názvom Bitterblue, ktorý vám bude niečo hovoriť už po prečítaní Výnimočnej. Dátum vydania ešte nie je stanovený, proces písania je v tomto prípade trochu dlhší než obvyklý pol rok alebo rok, pravdepodobne preto,lebo aj samotná séria je o niečo kvalitnejšia, než býva v poslednej dobe zvykom :)

Ak vás kniha zaujala, môžete si ju kúpiť (a teraz to príde, spomínaná podpora slovenskej ekonomiky) buď cez internet napríklad TU alebo v ktoromkoľvek kníhkupectve, ak ste ochotní plaziť sa hoc aj po kolenách a hľadať...


Ak ju nenájdete, môžete si kúpiť aspoň Zatmenie, ktoré je na predných pultoch vyložené už aspoň rok. Asi pre prípad, že by sa náhodou našiel  niekto, kto ho doteraz nezaregistroval :-/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára