piatok 24. augusta 2012

Tieňolovci prichádzajú na Slovensko!

"TIEŇOLOVCI: Vyzeráme v čiernom lepšie ako vdovy našich nepriateľov od  roku 1234"

Už len tri týždne nás delia od vydania prvého dielu jednej z najočakávanejších (ak nie rovno najočakávanejšej) sérií tohto roku. Nástroje smrteľníkov (The Mortal Instruments) sa KONEČNE objavia aj na pultoch slovenských kníhkupectiev a to v plnej paráde so všetkým, čo k tomu patrí. Čítajte ďalej a presvedčte sa :

Cassandra Clare - Mesto kostí (oficiálna anotácia)

Pätnásťročná Clary Frayová sa v nočnom klube stane svedkom vraždy - vraždy, ktorú spáchali traja tínedžeri so zvláštnymi tetovaniami na tele a s prapodivnými zbraňami. Stačí len okamih a všetky telá jej zrazu zmiznú pred očami. Potom je naozaj ťažké zavolať policajtov, aby vyšetrili vraždu neviditeľnej obete neviditeľnými tínedžermi. Tak sa Clary prvýkrát stretla s Jaceom, Tieňolovcom, ktorý zbavuje náš svet démonov. Clary je vtiahnutá do Jaceovho sveta, jej mama zmizne a ju napadne démon. Ale prečo majú démoni záujem o Clary a jej mamu? A prečo Clary ako jediná vidí Tieňolovcov a svet démonov?




Kto sú Tieňolovci? 
( © Slovart)

Pred tisícimi rokmi zmiešal anjel Raziel svoju krv s ľudskou a vytvoril tak rasu Nefilimov. Títo poloľudia-poloanjeli sú na zemi medzi nami, neviditeľní, no vždy prítomní, naši verní ochrancovia. 
Nazývajú sa Tieňolovci.

Riadia sa pravidlami spísanými v Sivej knihe, ktorú im odovzdal anjel: ich úlohou je ochraňovať náš svet pred démonmi, ktorí navštevujú rôzne svety a ničia všetko a všetkých, čo sa im postaví do cesty. Ich úlohou je aj udržiavať mieru medzi nespokojnými Dolnosveťanmi: upírmi, vlkolakmi, faermi a bosorákmi – potomkami ľudí a démonov. 

V službe im na pomoc prichádzajú Mĺkvi bratia, ktorí žijú a v Meste kostí – nekropole Tieňolovcov pod ulicami New Yorku. Mĺkvi bratia so zošitými ústami a ušami dozerajú na záznamy o všetkých Tieňolovcov a strážia Nástroje smrteľníkov – tri nástroje, ktoré daroval anjel Raziel svojim deťom: meč, zrkadlo a čašu smrteľníkov. Po tisíc rokov dozerali Tieňolovci na Nástroje smrteľníkov. Ale to bolo pred povstaním, ktoré rozorvalo Tieňolovcov, ich tajomstvá a poklady na márne kúsky. 

Aj keď Tieňolovec Valentine, ktorý vojnu vyvolal, je dávno mŕtvy, rany sa ešte nestihli celkom zaceliť. Od povstania uplynulo 15 rokov, je august a v New Yorku panuje nepredstaviteľné dusno a teplo. Medzi Dolnosveťanmi kolujú správy o návrate Valentina na čele armády démonov. A Čaša smrteľníkov sa stratila…

Zoznámte sa s postavami:
(© My Alternative World of Books)

Clary Frayová

15-ročné dievča, ktoré žije obyčajný život so svojou mamou Jocelyn, rodinným priateľom Lukeom a najlepším kamarátom od detstva, Simonom. Potom, čo je nedobrovoľne zatiahnutá do sveta Tieňolovcov, sa dozvedá, že sama je jednou z nich a Jocelyn to v snahe chrániť ju celé roky tajila. Po tom, čo Jocelyn bez stopy zmizne a Luke sa k nej nečakane obrátil chrbtom, Clary je nútená hľadať útočisko v Inštitúte. Tam spolu s ďalšími Tieňolovcami - súrodencami Isabelle a Alecom Lightwoodovými a ich arogantným nevlastným bratom Jaceom vymýšľajú plán, ako vyslobodiť Clarinu matku a zabrániť tomu, aby sa jeden z Nástrojov smrteľníkov, Čaša smrteľníkov, dostala do nesprávnych rúk a spôsobil tragédiu. 

Jace Wayland 

Tieňolovec, ktorý v mladom veku osirel, keď bol jeho otec zavraždený. Teraz žije v Inštitúte v New Yorku spolu s Lightwoodovcami . Je považovaný za najlepšieho Tieňolovca svojej generácie, prísne trénovaného svojim otcom predtým, než umrel. Telo mu pokrývajú jazvy z bitiek, no jedna z nich je neobyčajne zvláštna - jazva v tvare hviezdy na jeho ramene. Jeho sexy vzhľad mu zaručuje nemalý úspech u dievčat, no napriek tomu ešte nemal ani jeden vážny vzťah. Je nanajvýš arogantný a plný ironických poznámok, no pod povrchom sa skrýva láskavý a pozorný chlapec. Treba však kopať veeeľmi hlboko... 

Simon Lewis 

Clarin najlepší priateľ, ktorý je do nej už, ako inak, roky tajne zamilovaný. Je to typický "chlapec od vedľa" a Clarin večný tieň. Celý život sa mu zmení od základov, keď spolu s Clary vstúpi do záhadného sveta Tieňolovcov. 

Isabelle Lightwoodová 

Krásna no jedovatá Tieňolovkyňa. Je vysoká, má čierne vlasy a čierne oči. Ona a Jace spolu kedysi tak trochu experimentovali, no nakoniec sa zhodli na tom, že ich láska ja viac súrodenecká, než milenecká. Jej najnovším objavom sa na obrovský úžas všetkých naokolo stáva práve okuliarnatý Simon. 

Alec Lightwood 

Isabellin tajomný starší brat. Počas boja na všetkých dáva pozor, no sám ešte nikdy žiadneho démona nezabil. Clary očividne nemôže vystáť, no nikto nechápe prečo. 

Magnus Bane 

Excentrický veľkobosorák Brooklynu. Je vyhľadaný Tieňolovcami po tom, čo sa jeho meno objaví v
Clarinej pamäti ako možný kľúč k odhaleniu toho, čo sa stalo s jej matkou a kde ukryla Čašu smrteľníkov. 

Nakoľko som mala šancu nahliadnuť trochu do knihy, musím pochváliť preklad a hlavne jeho autora, Otakara Kořínka, ktorý má okrem iného na svedomí aj Pána prsteňov, Medeného jazdca či Bieleho tesáka.  Ak ste už NS čítali v angličtine, tak si určite viete predstaviť, aké ťažké je nedoorať pri prekladaní Jaceove hlášky, takže som rada, že sa Nástrojov smrteľníkov ujal niekto tak schopný.

A teraz to najlepšie! 
Vydavateľstvo Slovart vydá aj druhú, nie menej úspešná sériu autorky Cassandry Clare, ktorá ponesie názov Pekelné stroje (Infernal Devices)! Pekelné stroje sa odohrávajú v rovnakom svete ako Nástroje smrteľníkov, no o nejaké to storočie skôr, v uliciach historického Londýna. 
Čo majú tieto dve série spoločné? Na základe priezvisk hlavných postáv sa dá predpokladať, že postavy z Nástrojov Smrteľníkov sú potomkami postáv z Pekelných strojov. Hoci na seba sčasti nadväzujú, Cassandra sa pri písaní uistila, aby mohol čitateľ čítať jednotlivé série nezávisle od seba bez obáv, že sa dozvie niečo, čo by sa dozvedieť nemal.


Prvý diel Pekelných strojov sa bude volať Mechanický anjel a tu je jeho anotácia: 

Šestnásťročná Tessa Grayová sa vydáva na dlhú zaoceánsku plavbu, aby vo viktoriánskom Anglicku našla brata. V Londýne plnom upírov, bosorákov a iných nadprirodzených bytostí, ju čaká doslova hrôza. Útočisko nájde u Tieňolovcov, ktorí jej prisľúbia pomoc, ak im na oplátku poskytne svoje tajomné schopnosti. Tessu očaria najmä dvaja najlepší priatelia: Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva temné tajomstvo, a modrooký Will, ktorý od seba všetkých odháňa štipľavými komentármi a nevyspytateľnými náladami. Tessa pochopí, že si bude musieť vybrať, či zachráni brata, alebo pomôže novým priateľom zachrániť svet... a že láska je to najnebezpečnejšie kúzlo zo všetkých. 

Obálky Pekelných strojov pre nás Slovart tiež pripravuje vlastné a z toho čo som zachytila budú úplne fenomenálne a máme sa rozhodne na čo tešiť. Snažia sa totiž pridržiavať originálu a zároveň ho nekopírovať. Presne za niečo také sa modlím :)

Dátumy vydaní: 

Mesto kostí (Nástroje smrteľníkov #1): 12.9.2012 
Mesto popola (Nástroje smrteľníkov #2): 27.2.2013 
Mesto skla (Nástroje smrteľníkov #3): august 2013 

Mechanický anjel (Pekelné stroje #1): 23.1.2013 
Mechanický princ (Pekelné stroje #2): jún 2013 
Mechanická princezná (Pekelné stroje #3): január 2014 

Ak sa chcete dozvedieť viac o knihách, o svete, ktorý Cassandra Clare vytvorila a hlavne ak chcete vidieť obálky k jednotlivým dielom Nástrojov smrteľníkov, lajknite Tieňolovcov na Facebooku. Čakajú tam na vás aj prvé dve kapitoly z knihy! Okrem toho sa po vydaní Mesta kostí bude celý týždeň súťažiť o knižné odmeny (asi si viete predstaviť aké).

A pred tým, než sa začnete pýtať - o tom, či Slovart vydá aj 4.-6. diel Nástrojov smrteľníkov rozhodujeme len a len my našou ochotou kupovať prvé tri diely. Ak bude dostatočná predajnosť, budú aj ďalšie diely takže viete čo máte robiť: jedna kniha pre mamku, jedna pre ocka, jedna pre babku, jedna pre dedka, suseda sa tiež určite poteší a kamarátkam robiť chuťky a mávať s knihou pred nosom.

No a to je odo mňa pre túto chvíľu všetko. Už hoďte stade preč lajkovať Tieňolovcov a pripravovať sa na veľké súťaženie. Nielen tam ale aj tu na tomto blogu. Už čoskoro!

12 komentárov:

  1. Tieňolovi, no, ehm, čo dodať. Som zvyknutá na českú a anglickú verziu, tak si možno zvyknem aj na slovenskú. :) (po vydaní blogy určite explodujú recenziami)

    Na týchto dvoch sériach sa mi najviac páči, ako sa niektoré drobnosti prelínajú, ale príliš ma nezaujali. (nie tak, že by som ich čítala znova v slovenčine)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nástroje smrti se teprve chystám číst, ale když se tak dívám, jak moc jsi z celé série nadšená, nejspíš je posunu v čekacím žebříčku o pár příček dopředu .) :D Snad budou stát za to :)

    PS: Mávání před nosem máš očividně zmáklý :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. už mi to je až trápne :D ale nie natoľko trápne aby som s tým prestala :D

      Odstrániť
  3. Nádhera!! ..ikeď nerada čítam knihy viackrát, pretože už to nie je také prekvapenie, no v tomto rada urobím výnimku. Zvlášť pre Infernal Devices.. som zvedavá na tie obálky, pretože podľa mňa tie anglické sú dokonalé samé o sebe ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja si myslím že to zvládnu urobiť tak, aby sme boli spokojní :)

      Odstrániť
  4. zaujimave :D som zvedava co to bude za seriu

    ak chces zapoj sa do mojej giveaway :)http://artjournalstories.blogspot.sk/2012/08/giveaway-2.html

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Oni vydajú aj TID?!!! :D :D Tak to je paráda, myslela som si, že nie, lebo raz bola taká nejaká súťaž, kde sa hlasovalo, či vydajú VA, alebo TID.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. no to bolo hlavne preto lebo ste tak veľmi bojovali aj za TID :)

      Odstrániť
  6. TID po slovensky??vidim to tak ze na to naverbujem asi vsetky spoluziacky :D:D:D:D na nastroje sa mi to uz podarilo ale nedufala som ze prelozia obe serie a nevies ci budu prekladat aj CoFA a dalsie porkacovania TMI??

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak sa budú dobre predávať prvé 3 diely tak určite vydajú aj CoFA a spol. Takže tie svoje spolužiačky neverbuj len na TID :)

      Odstrániť
  7. Žijem v Spojených štátoch. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, tak jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť