pondelok 3. decembra 2012

Kurz Upírskej akadémie: Kto je kto? (Osobnosti novodobého upírskeho sveta)

Ahojte! Aký ste mali víkend? Dúfam, že ste si poriadne oddýchli, pretože dnešná lekcia bude plná nových a užitočných informácií na zapamätanie :) Predstavím vám totiž 4 hlavné postavy zo sveta Upírskej akadémie, ktoré vás budú sprevádzať celou sériou. Pusťme sa teda do toho:

Kto je kto? Osobnosti novodobého upírskeho sveta.

Rosemary (Rose) Hathawayová

Vek: 17 rokov
Rasa: dampír
Farba vlasov: tmavá
Farba očí: tmavo hnedá
4 hlavné rysy: odvážna, oddaná, prostoreká, sarkastická
Silná stránka: ochota položiť život za ľudí, na ktorých jej záleží
Slabá stránka: puto s Lissou

Rose je dampírka: napoly človek, napoly upír, no plnokrvná nakopávačka zadkov. Ako je tomu takmer u všetkých dampírov, aj jej snom je stať sa jedného dňa osobným strážcom plnokrvného Moroja z jednej z kráľovských rodín. Akurát, že Rose už má od malička jasno v tom, koho bude do konca života ochraňovať. Za svoju najlepšiu kamarátku, morojskú princeznú Lissu Dragomírovú, by položila život od okamihu, keď jej  Lissa ten jej zachránila po hrozivej autonehode. Odvtedy je medzi nimi záhadné puto, vďaka ktorému vie Rose čítať Lisse myšlienky, cítiť to, čo cíti ona a sledovať svet jej očami.
Rose je vďaka svojim exotickým črtám a ohnivej povahe extrémne obľúbená u opačného pohlavia, čo si aj patrične užíva až do chvíle, kým ju na zadok (doslova) nepoloží jej nový tréner a mentor, Dimitri Belikov. Asi si viete predstaviť, že romantické vzťahy medzi žiakom a starším učiteľom nie sú zvlášť podporované ani v upírskom svete. Keďže Rose nikdy nezastavili ani zlí upíri - strigojovia, presvedčiť už aj tak dostatočne nalomeného sexy Rusa, že je to najlepšie, čo sa mu v živote stalo, by mala byť malina...Či?

„Povedali ste, že pokiaľ nie som na vyučovaní alebo na tréningu, musím zostať na internáte. Ale týka sa to aj nedeľňajšej omše v kostole? Považujem to za nespravodlivé, upierať mi náboženské... mhm, potreby.“ 
Alebo mi odoprieť ďalšiu možnosť – nech bola neviem ako krátka alebo nudná – na stretnutie s Lissou. 
Kirová si posunula okuliare na nose. „Nebola som si vedomá toho, že máte nejaké náboženské potreby.“
„Kým som bola preč, našla som Ježiša.“
„Nie je vaša matka ateistka?“ podotkla skepticky.
„A môj otec je pravdepodobne moslim. Ale ja som sa vydala svojou vlastnou cestou. Nemali by ste mi v tom brániť.“

Vasilisa (Lissa) Dragomírová

Vek: 17 rokov
Rasa: moroj
Farba vlasov: platinová blond
Farba očí: zelená
4 hlavné rysy: plachá, dobrosrdečná, priateľská, labilná
Silná stránka: ovláda špeciálny element - ducha
Slabá stránka: vedľajšie účinky ovládania ducha (narušenie psychiky)

Lissa je krásna morojská princezná a posledná žijúca členka starodávneho upírskeho rodu Dragomírovcov. O svojich rodičov a brata prišla pri autonehode, z ktorej vyviazli živé len ona a Rose. Je jedným z hlavných terčov strigojov, nakoľko s jej smrťou zahynie aj jeden z dôležitých článkov upírskej monarchie. Lissa má veľmi krehkú a labilnú povahu, ktorá je ešte viac ohrozená účinkami mágie a využívaním jej nezvyčajných schopností. V Akadémii svätého Vladimíra sa stáva rovnakým dielom terčom obdivu aj posmechu. Kto sa nedokáže votrieť do jej priazne, ten si nájde dôvod, aby sa jej mohol posmievať. Jej reputácia je ešte viac ohrozená v momente, keď sa začne stýkať so sociálnym outsiderom Christianom Ozerom.

Nútiť päťročné deti, aby hláskovali Vasilisa Dragomírová a Rosemary Hathawayová bolo dosť kruté, a preto sme na to aj patrične zareagovali – teda skôr ja. Hodila som do učiteľky knihu a vynadala som jej do fašistických mŕch. Nemala som šajnu, čo to znamená, ale vedela som, ako zaťať do živého.
Odvtedy sme boli s Lissou nerozlučné kamarátky.

Dimitri Belikov

Vek: 24 rokov
Rasa: dampír
Farba vlasov: hnedá
Farba očí: hnedá
4 hlavné rysy: lojálnosť, sila, stoicizmus, vodcovstvo,
Silná stránka: sila a pohotovosť
Slabá stránka: Rose

Dimitri je jedna z ruských posíl na Akadémii, výborný strážca a bojovník, medzi dampírmi niečo ako legenda a boh v jednom. Rose je mu pridelená na súkromné hodiny, počas ktorých ju preháňa prísnym tréningom, aby neskôr zvládla náročnú úlohu osobného strážcu. Má jemný ruský prízvuk, dlhšie hnedé vlasy nosí často zopnuté a málokedy ho niekto vidí bez charakteristického dlhého plášťa. Rád číta staré kovbojky, za čo sa mu Rose neustále posmieva. Dimitri má v sebe obrovské sebazaprenie, čo sa prejavuje hlavne počas tréningov s Rose. Potrebuje ho, aby zvládal jej sarkastické komentáre, uštipačné poznámky, no najmä, aby si k nej zachoval čisto profesionálny vzťah. Čo býva niekedy poriadnou výzvou.

Navrhla som Dimitrimu, aby sme dnešný tréning vypustili.
Zasmial sa a bolo mi dosť jasné, že sa smeje na mne, a nie so mnou.
„Čo je na tom také vtipné?“
„Aha, pardon,“ povedal a úsmev mu začal miznúť. „Vy ste to mysleli vážne.“

Christian Ozera

Vek: 17 rokov
Rasa: moroj
Farba vlasov: čierna
Farba očí: prenikavo modrá
4 hlavné rysy: introvert, cynický, výbušný, nedôverčivý,
Silná stránka: ovláda živel oheň
Slabá stránka: jeho povesť

Christian je spoločenský vydedenec, ktorému sa každý vyhýba. Jeho rodičia, členovia jedného z kráľovských rodov, sa dobrovoľne stali strigojmi, aby získali nesmrteľnosť. Každý to isté očakáva aj od neho. Christian sa obrnil proti predsudkom tak, že sa uzatvoril do seba a stal sa z neho samotár. Je voči všetkým nedôverčivý, no Lissa sa mu postupne začne dostávať pod kožu. Rose ho považuje za mentálne labilného a nechce, aby sa s ním Lissa stýkala. Je jeden z mála morojov, ktorý nie je ochotný sa celý život spoliehať na ochranu dampírov a rád by sa naučil, ako sa brániť proti strigojom. Ľahko sa nechá vyprovokovať a často sa dostáva do konfliktov. S Rose sú si povahovo dosť podobní a to je možno hlavný dôvod, prečo sa nevedia vystáť. Ich vzťahu nenapomáha ani to, že obidvaja milujú Lissu, hoci každý inak. 

Vyskočila som zo svojej pozície v ľahu a narazila som hlavou o plafón auta. Pozrela som dozadu a zbadala som tam Christiana, ako vykúka z úložného priestoru za najzadnejšími sedadlami. 
„Čo tu robíš?“ opýtala som sa. 
„Čo asi? Som čierny pasažier.“

Tak. Téma Osobnosti novodobého upírskeho sveta je na dnes vyčerpaná. Nechcela som vás na prvýkrát zbytočne zasypať množstvom postáv, s ktorými sa počas série zoznámite, a tak som vám predstavila len tie najdôležitejšie z prvého dielu. Koniec koncov, čítanie knihy máte mnohí ešte len pred sebou, tak načo vám toho prezrádzať viac :) Dúfam, že ste v tomto bode nášho komplexného rýchlokurzu už aspoň polovične naladení do čítania Upírskej akadémie. Ak nie, možno vás nalomí ďalší seminár spojený s geografickým minimom s názvom Kde je kto? Na jeho prednášanie sa už teší Triss

Staršie prednášky a lekcie:

Prečo je Upírska Akadémia lepšia než ostatné série
Čítanie s porozumením 
Vizuálna prezentácia


10 komentárov:

  1. Tie postavy sú zaujímavé 8) verím, že mi budú pri čítaní sympatické 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Škoda, že tu nie je ešte Adrian :( Ten mi tam nejako chýbal. Ale jednoznačne hneď po ňom u mňa vedie Christian :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. noo Adrian je až od druhej časti, takže by som trochu predbiehala udalosti, keby som ho sem dala :) ale tiež mi príde taký nezvyk, že tu nie je...:D Christianko mi to ale ako tak vynahradzuje :D

      Odstrániť
    2. Dúfam, že sa potom dočkáme aj nejakého toho článku o Adrianovi. U teba sa všetko tak dobre číta :D :D

      Odstrániť
    3. Vieš čo? Keď nadíde ta správna chvíľa, tak urobím osobitný článok LEN o Adrianovi :D Aby sa necítil ukrivdene. To nemôžem dopustiť!

      Odstrániť
    4. Jeee! Tak to aby som sem chodila častejšie :D Nesmiem ho prepásť! :D

      Odstrániť
  3. super článok ako vždy :)
    len mi akosi nesedí, že si Rose a Dimitri vykajú

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. je to trošku nezvyk. ale myslím si, že si nebudú vykať celý čas :)

      Odstrániť
  4. Moc pěkně napsané :)))
    Jinak mě pobavilo tohle - Slabá stránka (u Dimitrije): Rose
    Je to vtipné a pravdivé :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    OdpovedaťOdstrániť