sobota 17. augusta 2013

Romantická kartotéka: Alison G. Bailey - Present Perfect

Názov knihy:.Present Perfect
Autor:.Alison G. Bailey
Typ knihy:.romantická contemporary, new adult (NA)
Typ romance:.od priateľstva k láske











Stručne, niekoľkými vetami:.
Kniha opisuje život Amandy, ktorá celý čas žije v tieni svojej dokonalej staršej sestry. Celé jej okolie jej od malička dáva najavo, že nikdy nebude taká krásna, taká šikovná, taká úspešná, jednoducho taká perfektná, ako jej sestra. Jediné, čo je v jej živote dokonalé, je Noah. Noah a Amanda sú od narodenia nerozluční kamaráti. Keď si však v určitej chvíli Noah začne uvedomovať, že Amanda má prsia a zadok a Amanda odrazu Noaha vidí ako niekoho iného, než partnera na robenie somarín, veci sa začnú komplikovať. Príšerne komplikovať, pretože Amanda vie, že pre Noaha nikdy nebude dostatočne dobrá. Akoby len mohla, keď nikdy nebola dobrá pre nikoho iného? Amanda je odhodlaná urobiť všetko preto, aby zachránila priateľstvo, ktoré pre ňu znamená celý svet. Noah je odhodlaný presvedčiť Amandu, že patria k sebe. Kto z nich vyhrá?

Hlavná hrdinka:.Amanda je typ hrdinky, ktorú máte ustavične chuť prefackať a vliať jej do hlavy trochu zdravého rozumu. Jej neistota voči sebe samej síce každému kvalitne lezie na nervy, no na druhej strane som sa častokrát pristihla, ako si vravím, že v tej onej situácii by som asi nereagovala veľmi odlišne. Na povahy knižných hrdiniek kladieme vždy obrovské nároky, no v reálnom živote sme obklopený oveľa "horšími" ľuďmi a častokrát si to ani neuvedomujeme.
Hlavný hrdina:.Noah, och dokonalý Noah. Väčšinou mi takíto hrdinovia v knihe prekážajú, v tomto prípade ma však Noah dostal svojim celkovým vystupovaním a činmi. Alyson sa pri jeho opise vyvarovala základným chybám a Noah sa tak na rozdiel od iných knižných hrdinov priblblo neusmieva pri každej príležitosti, jeho odpoveď na všetko nie je trápne žmurknutie a dokáže vyjadriť obrovské spektrum negatívnych emócií. Akurát toho jeho plaču mohlo byť trochu menej, uberalo mu to miestami na mužnosti :D
POV (point of view):.Prevažne celý príbeh rozpráva Amanda, až na záverečnú pasáž, ktorá je z Noahovho pohľadu
Chémia postáv:.celý ich vzťah je šialene výbušný a chémia sa im rozhodne nedá odoprieť. Prirovnala by som to k párom typu Travis a Abby (Krásna katastrofa) alebo Kellan a Kiera (Thoughtless)

Ľúbostný trojuholník:.Je tam množstvo rôznych trojuholníkov, ale v podstate je vždy jasné kto koho chce. Nie je to o tom, že si hlavná hrdinka nevie vybrať medzi dvoma šialene sexy chlapmi. Noah aj Amanda sú s inými, pretože nedokážu byť spolu (resp. Amanda nedokáže byť s Noahom). 
Sex:.hej. aj taký, ktorý by ste si radšej nechali ujsť...:/
Humor:.nie je to úplne že komédia, ale autorka má veľmi príjemný zmysel pre humor
Angst:.táto kniha dáva úplne nový význam slovnému spojeniu "angsty romance"
Cliffhanger:.nie je, končí to uzatvorene.
Happy end (zvýrazni kurzorom obdĺžnik pre zobrazenie odpovede):.ale silno vám radím, aby ste si to neprečítali a nechali sa na záver prekvapiť: kniha má šťastný koniec :)
Pokračovanie:.konkrétne príbeh Amandy a Noaha je uzatvorený, ale asi vás šľahne, keď na konci zistíte, o kom bude ďalšia kniha....

Hlavné plus:.pre mňa to boli rozhodne všetky tie zápasy emócií, príbeh ako na húsenkovej dráhe, množstvo vyhrotených situácií, veľa kriku, plaču, ktoré striedali horúce okamihy a šialene romantické scény.
Hlavné mínus:.z knihy ešte trochu ťahalo zelenáčstvo, predsa len je to autorkina prvotina, ktorú si k tomu ešte publikovala sama, takže neprešla ani žiadnymi veľkými editorskými úpravami. 
Celkové hodnotenie:.Present Perfect rozhodne neodporúčam univerzálne každému. Kniha má množstvo nedostatkov a niektorí ju dokonca môžu vyslovene neznášať. Mne však celá zápletka aj prevedenie sadlo ako riť na šerbeľ a celý príbeh ma úplne dostal. Už dávno som hľadala niečo, čo mi dá emocionálne zabrať tak, ako mi dala zabrať pred niekoľkými rokmi Krásna katastrofa a v Present Perfect som to konečne našla. Od prvej strany som potrebovala čítať ďalej a ďalej a nebola som schopná odtrhnúť sa od knihy, kým sa tí dvaja nedajú konečne dohromady. Nakoniec to dopadlo tak, že som PP dala na jedno posedenie, resp. poležanie, pretože som to čítala v posteli od pol 11 večer do pol 7 ráno. Ak dokážete tolerovať hrdinky, ktoré nevolia vždy tie najlepšie riešenia (skôr naopak :D) v mene toho, že sa vám na oplátku do rúk dostane veľmi intenzívna kniha s množstvom zvratov, tak by ste mali dať šancu práve Alison Bailey a jej debutu. 
Hviezdičkovanie:. 5 hviezdičiek a nehanbím sa za to :D (len trochu)

Výrok z knihy:. "My head was so screwed up that Freud would have thrown his hands up and retired"



4 komentáre:

  1. Ach, zbožňujem tvoje recenzie :D
    Toto by som si chcela prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ta obálka... To děvče má tak modré oči... že mě to zhypnotizovalo a tak dvě minuty jsem na ni fascinovaně zírala. A čím víc jsem na to zírala, tím víc jsem měla pocit, že to nejsou její skutečné oči, jen něco, co má namalované na víčkách... Ehm :D

    Jsem zvědavá, jestli se mi to bude líbit... BD se mi líbilo v první polovině hrozně moc, v druhé polovině mě už ale začalo nudit jak se Abby s Travisem pořád scházejí a rozcházejí... :D Takže zprůměrováno na 4*. No, jsem zvědavá. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aaaa, zase tak super napísaná úprimná recenzia.:] Môj typ kníh & žáner to asi nebude, ale inak to vyzerá fajn. Hlavne sa mi páči, ako si to opísala, viem si o knihe základný urobiť obrázok a cca ju zaradiť.:D

    OdpovedaťOdstrániť