nedeľa 1. septembra 2013

Septembrová knižná výzva: ČOHO SA BOJÍŠ?

Tipujem, že ste sa určite aspoň raz v živote zúčastnili nejakej knižnej výzvy z obrovského množstva ponúk, rozosiatých po internete. Ak máte účet na stránke Goodreads stavím sa, že ste neodolali ich každoročnej výzve určiť si počet kníh, ktorý prečítate za 365 dní, a potom tento počet podľa možnosti aj zubami nechtami zdolať (Alebo si niekedy pod rúškom noci znížiť číslo. Heslo? Hlavne nenápadne!).
31. augusta ste sa dokonca mohli aktívne zúčastniť Dňa neprečítaných kníh, čo je vlastne tiež určitý druh výzvy: Výzva pokúsiť sa znížiť počet neprečítaných kníh vo vašej poličke aspoň o jednu. Pre nás knihomoľov je to síce zábavný, ale skôr symbolický deň, pretože v podstate sa o to snažíme každý deň v roku a nedarí sa nám preto, lebo s jednou prečítanou knihou pribudne na náš zoznam ďalších 5. Ale akože...myšlienka je to dobrá :D



Moja výzva ma niečo spoločné s otázkou, ktorú som vám položila v augustovej narodeninovej súťaži:

"Ak by ti na ruku niekto nakreslil runu odvahy a odrazu by si sa ničoho nebál/a, do akej knihy, ktorá ti vždy naháňala už z akéhokoľvek dôvodu strach, by si sa hneď pustil/a?"

Už asi viete, kam tým smerujem :)
Dala som vám možnosť premyslieť si, ktorá kniha vám naháňa najväčší strach, ktorú knihu by ste si radi prečítali, keby ste len mali aspoň trošku viac odvahy a keby neexistovalo milión ďalších kníh, ktoré sa prečítať nebojíte.

Vyzývam vás preto, aby ste si počas nasledujúceho mesiaca vybrali 1 knihu (môže byť aj séria), ktorá vám naháňa strach, zohnali si ju a prečítali.

Môže sa jednať o knihu strašidelnú, ale môže to byť kľudne niečo, čo ide mimo vašej zóny komfortu, téma, ktorá je pre vás tabu, žáner, ktorý ste ešte nikdy nevyskúšali, kniha, ktorá vás už dlhú dobu fascinuje aj napriek tomu, že to nie je ani zďaleka vás štýl. Dokonca vám dávam šancu, aby ste sa konečne osmelili a prečítali niečo v cudzom jazyku :)
Na splnenie výzvy vám nechávam celý mesiac, pretože chcem, aby ste sa nad ňou hlboko hlboko zamysleli a vybrali takú knihu, ktorá vám bude stáť za to prekonanie strachu.

Ako bude výzva prebiehať po organizačnej stránke? 

Dnes som ju oficiálne vyhlásila a môžete začať pre mňa za mňa aj hneď. Ak blogujete, pokojne si to presuňte k sebe na blog a môžete si to rozdeliť napríklad na 2 príspevky: V prvom svojim čitateľom predstavíte výzvu a poviete im, akú knihu ste si vybrali, v druhom potom po prečítaní knihy napíšete zhodnotenie, resp. môžete všetky vaše dojmy zhrnúť v recenzii. Nechcem k výzve prilepovať nejaké prísne pravidlá, zorganizujte si to u seba tak, ako sa to vám bude najviac páčiť :) Dajte si akurát pozor na to, aby vaši čitatelia vedeli o čo sa jedná, ktorú knihu ste čítali a prečo a aký bol výsledok. To, ako to celé pojmete, je na každom z vás.
Baner výzvy (na ktorom je mimochodom Príšerná kniha príšer z Harryho Pottera :)), môžete tiež voľne šíriť na svojich blogoch aj keď mi je jasné, že to nie je žiadna sláva...

V prípade, že nemáte blog a chceli by ste sa zdôveriť s vašim úspechom, prichystala som pre vás TENTO FORMULÁR. Do neho mi v niekoľkých vetách napíšete, akú knihu ste čítali, ako ste si s ňou poradili, prípadne aký to na vás celé malo dopad. Neurčujem vám presný rozsah, ale berte na vedomie, že z vašich príspevkov zostavím jeden článok, kde vás budem citovať, takže tak nejak sa zariaďte, aby ste sa pomestili všetci a aby z toho  nebol megadlhý článok na 100 normostrán :)
Ak sa nám chcete zdôveriť, akú knihu ste si vybrali ešte pred jej prečítaním, môžete to napísať do komentárov pod tento článok.

Ešte jedna vec, neurčila som žiadny časový harmonogram (do kedy si musíte vybrať knihu, ako dlho môžete čítať a pod.), ale pokúste sa celú výzvu splniť do konca septembra, pretože je dosť možné, že v októbri prídem s ďalšou :)

No dobre, tak ešte jedna vec :D Do výzvy sa nemusíte nikde oficiálne prihlasovať, môžete si to premyslieť alebo trebárs aj kedykoľvek vziať nohy na plecia :) Chcela by som vás len poprosiť, ak vás to zaujalo a rozhodnete sa predsa len zúčastniť, napíšte mi komentár, aby som mala aspoň približnú predstavu, koľko nás bude. 

5 komentárov:

  1. Ja by som sa veľmi rada zapojila blog nemám tak dúfam že nevadí :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jé, to už je pozdě, já jsem zrovna jednu knížku které jsem se bála dočetla, teda ne že by byla o něčem strašidelném, byla krásná, ale bála jsem se jí, protože mněla snad 700 stran :D . Nemáš tu třeba nějaký seznam všech knih co jsi přečetla?-to by bylo moc zajímavé :))) Ještě prohlídnu pořádně Tvůj blogísek, jsem tu poprvé :))) Kdyby Tě zajímalo-já mám seznam všech nej knížeček tu:
    http://gil-od-mily.blog.cz/1206/kolikrat-cteno-schvalne

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, no tak sa na to dám :) Môžeš si to potom pozrieť tutok : http://book-fans.blogspot.sk/ :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Určite by som sa zapojila, keby som vedela, čo tam napísať, zatiaľ nemám žiaden dobrý nápad :D

    OdpovedaťOdstrániť