sobota 22. februára 2014

RECENZIA: Susan Ee - Pád anjelov

Originálny názov: Angelfall
Autor: Susan Ee
Vydavateľstvo: Motto Young, 2014
Hodnotenie na Goodreads: 4.25

Srandafaktor: 4/5
Nudafaktor: 2/5
Lovefaktor: 4,5/5
Plačfaktor: 2/5
Drámafaktor: 4/5








Anotácia

Už je to šesť mesiacov, čo anjeli apokalypsy zostúpili z neba, aby zničili svet. Za bieleho dňa panujú v San Franciscu pouličné gangy, v noci strach a beznádej. Počas jednej z takých nocí légia anjelov unáša bezbranné dievčatko a jej sedemnásťročná sestra Penryn sa rozhodne, že urobí čokoľvek, aby ju zachránila...

Osobne si myslím, že by si táto kniha zaslúžila 2 recenzie: Jednu objektívnu a jednu subjektívnu. Z praktických dôvodov sa to však pokúsim vopchať všetko do jednej - komu by sa to už len chcelo čítať (a komu písať). 
Pri mojom prvom pokuse s Pádom anjelov v angličtine (ešte asi pred dvoma rokmi) som stroskotala na prvej polovici prvej kapitoly. No uznajte. Môj druhý pokus bol podstatne úspešnejší, nakoľko nielenže som sa dostala na koniec knihy, ale došla som k nemu po jednom a pol dni. Takže rýchle a napínavé čítanie? Určite. 

Pád anjelov prichádza na slovenský knižný trh vo chvíli, keď si už väčšina z nás myslí, že anjelským knihám definitívne odzvonilo. Človek by povedal, že už snáď ani neexsituje nič nové, čím by takéto literárne dielo mohlo prispieť do kategórie Young Adult. Tobôž, keď sa ešte k tomu jedná o dystópiu. Ako som však zistila, ešte stále sa môžete na tisíckrát obohranú "anjelskú mytológiu" a postapokalyptické vymýšľance vyprdnúť a venovať sa romantike tak, ako to urobila Susan Ee. A čo ja viem, nemyslím si, že by to bol práve zlý ťah...Ešte sa k tomu dostaneme. 

Všeobecne u čitateľov asi najväčší úspech zožne kick-ass hlavná hrdinka Penryn. Poznáte to, nebojácna, skromná a odhodlaná bojovať za niečo, čo silou mocou chce - v tomto prípade je to jej unesená mladšia sestra Paige. Chápete, Penryn nechce zachraňovať svet, ktorý ovládli zlí anjeli, Penryn chce iba svoju sestru. Ak sa jej do konca série podarí zachrániť svet, tak to bude určite iba čistou náhodou. Voilá, na scénu vstupuje Raffy. Raffy je anjel a STOP! V tejto chvíli musíte všetci prestať používať mozog, lebo Raffyho pravá identita je veľkým knižným prekvapením a to by sme nechceli však? Pokaziť si prekvapenie zbytočným premýšľaním o prezývkach a ich pôvode. 

autor RoltsSomething
Takže Raffy je anjel, Penrynin prirodzený nepriateľ, ktorého však tak nejako omylom zachráni a už sa ho do konca knihy nezbaví. Respektíve on jej. Čo je super, pretože tí dvaja spolu sú niečo úžasné. Veľmi nepravdepodobné, trochu pritiahnuté za vlasy a miestami prehnane sladké, ale aj napriek tomu úžasné.
Svižné, vtipné a ironické dialógy medzi Raffym a Penryn sú asi najsilnejšou stránkou knihy. No a tá romantika. Niekomu môže vadiť, že sa Penryn vzhľadom na svoj kickassizmus príliš rýchlo zamilovala do svojho anjelského ochrancu. Niekto observatívnejší v ich vzťahu môže nájsť väčšiu-menšiu podobnosť s Twilightom. Pravda však je, že keby že mám čakať, kým sa Penryn prenesie cez svoju vlastnú úžasnosť a sebestačnoť aby si mohla konečne priznať city k Raffymu, tak neviem neviem, či by som čítanie z frustrácie nevzdala. Penryn bola pre mňa taký únosný mix medzi drsňačkou a obyčajnou tínedžerkou, ktorá je schopná len do istej miery ignorovať sexy polonahého anjela vedľa seba, kým z neho nezačne byť hotová tak, ako každé normálne 17-ročné dievča. A z toho dôvodu má u mňa 10 plusových bodov. 

Rada by som pridala aj 3-4 vety na adresu dystopickej zložky príbehu, ale to by bolo o presne o 1-2 vety viac, než ich bolo na túto tému v knihe, takže neviem, či môžem. Buďme optimisti a uzavrime to tak, že asi nám niekto okolnosti vzniku anjelskej apokalypsy vysvetlí v druhej časti. 

Ešte vám musím povedať, že v prvom dieli sa nám tak trošilinku začína črtať aj ľúbostný trojuholník. Úloha piateho kolesa na voze (alebo ešte lepšie tretieho na bicykli) pravdepodobne prischne mladému vodcovi odboja, švárnemu junákovi z rodu Homo sapiens sapiens, Obadiášovi. Už len kvôli tomu menu mu nedávam veľkú šancu na úspech, ale necháme sa prekvapiť, do akej miery sa autorka rozhodne vzťahy v triu Raffy-Penryn-Obi vyhrotiť. Našťastie sa do konca knihy Obi nijako zvlášť nezmobilizuje a Raffy ostáva bez vážnejšieho súpera. Trochu mám ale stiahnutý zadok že čo bude v druhom dieli vzhľadom na to, ako debilne kniha končí. 
No dobre, nenazývajme to debilne, keďže to skončilo úplne mega úžasne a to asi nie je synonymum. Cliffhanger ako sviňa, ale taký fajný, dramatický a zauzľujúci.



Takže vraciam sa na chvíľu k úvodu, kde som písala, že by si Pád anjelov zaslúžil subjektívne aj objektívne hodnotenie. Nuž...objektívne by si kniha zaslúžila výprask za to dystopické fiasko a občasnú naivitu. Bolo evidentné, že autorka chcela písať romancu a spoľahla sa, že tá spolu s parádnym koncom utiahne celú knihu. Subjektívne musím uznať, že sa to podarilo. Úvod do deja mi úprimne veľmi nechýbal a keď sa potom nedostavoval ani počas čítania, nejako som sa nedokázala prinútiť, aby mi to vadilo. Príliš som si užívala Raffyho a Penryn na to, aby som sa zaoberala niečím iným. 

Takže to teraz pekne spriemerujme: Objektívne 3 hviezdičky, subjektívne 4 a pol, čo mi dokopy dáva krásnych 3 a trištvrte hviezdičky ktoré ma dovedú tak akurát do hrobu, takže to zaokrúhlime na 4, lebo mám dnes dobrý deň :)



Knihu môžete ešte 5 dní vyhrať v mojej súťaži alebo sa poistiť a kúpiť si ju TU
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatros Media

13 komentárov:

  1. 8DDDDDDDDDDD bože som sa narehotala teraz 8DDDDDDDD
    "Buďme optimisti ..." a "švárny junák..." a "...lebo mám dnes dobrý deň" 8D

    Túto knihu zďaleka obchádzam, lebo "anjeli" 8D absolútne ma neláka a nepomáha ani tucet kladných recenzií, akoby toto dielo spadlo z neba a všetci ho budeme uctievať 8D neviem, proste ma nijako neláka, možno samotne ani nie je zlé a čítala som horšie veci, ale taký ten môj vnútorný pocit sa asi už nezmení.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som po dočítaní Angelfall dlho hľadala knihu o anjeloch, ktorá by bola podobná ale pravdou je, že som žiadnu nenašla. Je to skorej o postavách a vzťahu, aký si k nim čitateľ vytvorí. Dialógy sú jednoducho bohovské a to sa mi na tom páči najviac, nie je to žiadna tuctová kniha. Samozrejme pisateľský štýl nie je nič špeciálne ale číta sa to dobre a rýchlo :) A musím priznať, že pripúšťam možnosť iného záveru ako "žili šťastne až kým nepomreli", čo by bola asi rarita medzi YA. Už len kvôli tomu koncu prvej časti si to prečítaj :)

      Odstrániť
  2. Keďže už mám za sebou aj dvojku, môžem prezradiť, že žiaden trojuholník sa, chvalabohu, nekoná, štvú ma autori, ktorí zo seba nevypotia nič lepšie, ako ľúbostný trojuholník (alebo viacuholník). Koniec jednotky bol absolútne úžasný, pochybujem, že zažijeme v tejto sérii ešte niečo také emotívne, aj keď aj dvojka má svoje skvelé momenty :) Rovnako ako ty, aj ja som absolútne visela na Penryn a Raffem (slovenský preklad Raffy mi pripadá strašne smiešny a vôbec sa mi k nemu nehodí) a užívala som si ich dialógy a vzájomné reakcie. A strašne sa teším na trojku :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvělá recenze! :) O knize jsem už slyšela, ale zatím jsem ji nečetla. Moc se mi líbí kombinace dystopie + andělé.
    Penryn vypadá jako skvělá hrdinka a Raff jako úžasný sexy boy... Ach, už jenom díky tvému popisu si ho přestavuji jako naprostého sexouše...
    Moc se těším, až se mi knížka dostane do rukou! ;)
    PS: Cliffhanger ako sviňa, ale taký fajný, dramatický a zauzľujúci.... :DDDDD skvělé!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Omg, ještě nikdy jsem neměla víc názorně ukázaný, jak každej člověk může tu stejnou věc vnímat úplně jinak. Teď nemluvím o vkusu, ale o obsahu týhle knihy. Když jsem si ji četla, tak se mi hrozně moc líbilo, že tam je naprostý minimum romantiky a že pro Penryn je Raffe až někde u dna jejího žebříčku důležitosti :D A teď si čtu, jak to bylo celý o lásce a jak rychle se Penryn zamilovala. Trojúhelník jsem taky vůbec necítila, ani v náznacích. Pro mě to bylo spíš akční, místy trochu hororový, počtení. Asi si to budu muset přečíst ještě jednou a dávat pořádně pozor :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nooo ono romantické ako romantické. Niekto vníma romantiku len ak sa hl. hrdinovia bozkávajú a vyznávajú si lásku od začiatku do konca. Ja považujem knihu za romantickú, ak sa vo veľkej miere sústredí na vzťah dvoch hlavných postáv. Teda úplne súhlasím, že pre Penryn bol Raffe spočiatku niekde na predposlednom mieste, ale tie náznaky tam boli od začiatku - to, ako si ho všímala, to, ako jeden druhého zachraňovali aj napriek tomu, že by sa mali úplne neznášať. Keď ešte k tomu pridám fakt, že tej dystópie tam bolo minimálne množstvo a o anjeloch ako takých sa tiež veľa nenahovorilo, tak mi nič iné neostávalo, len si všímať tých dvoch. Preto som to označila za romantciké, ale možno by bolo vhodnejšie nazvať to vzťahovo-centrické :D
      Čo sa týka ľúbostného trojuholníku, jediný náznak tam bol, keď Penryn opisovala Obiho - v podstate naznačila, že pre ňu bol celkom príťažlivý, čo je pre niekoho, čo prečítal už aspoň 200 YA kníh dosť veľkým varovným signálom, že si autorka zarába cesto na nejaký ten eventuálny trojuholník v budúcnosti. Ver mi, už som ho videla vzniknúť aj z menších náznakov, preto ten strašný stihomam :D ale nebudem ti klamať, som rada, že sa to zjavne nebude ďalej nijako vyvíjať :)

      Odstrániť
    2. Asi skutečně platí, že každej vidí to, co chce. Nebo, jako v tomhle případě, vidí to, co očekává, že uvidí. Nejspíš to dává smysl, ale nikdy dřív mě nenapadlo se nad tím takhle zamyslet. Myslela jsem, že pokud náš požitek ze čtení ovlivňujou knihy, který jsme už přečetli, tak maximálně tak, že dokážeme jednotlivý knihy srovnat. Ve stylu jo, tohle je originální, tohle je už otřepaný nebo že ta a ta kniha daný téma zpracovala líp nebo hůř. Nenapadlo mě už ale, že to ovlivňuje i naše vnímání knihy - že pokud ve většině knihách A implikuje B (jako třeba tady Penrynino povšimnutí vzhledu vůdce odboje naznačuje budoucí romantickej vztah), tak tam to B skutečně vidíme, i když tam třeba vůbec není. Neboli někomu jinýmu s jiným knižním zázemím ta možnost B třeba ani nepřijde na mysl a uvidí jen to A. Nebo si z toho vydedukuje úplně jiný C ;)

      Ehm, omlouvám se za slovní průjem, ale pro mě je tahle recenze a tvůj komentář strašně významná, protože se už asi na cizí recenze nebudu moct dívat stejně jako dřív. Brala jsem odlišný názory jen jako důsledek jinýho vkusu. A ono přitom naše subjektivní vnímání způsobuje, že každej v podstatě čteme úplně jinou knihu. Jé, zase jsem jednou objevila Ameriku :)

      Odstrániť
    3. a v podstate ja ti ďakujem za tvoje komentáre, pretože tiež by ma nikdy nenapadlo takto sa na to pozerať, ale vlastne máš úplnú pravdu a je to rozhodne zaujímavý úkaz :D

      Odstrániť
  5. Švárny junák ma úplne dostal :D :D Aj keď ten ľúbostný trojuholník si nejako neviem predstaviť. Ja som Obiho videla ako starého chlapa :D:D
    No kniha sa mi veľmi páčila a už sa teším na pokračovanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Skvelá recenzia ako vždy.:) :D Knihu by som si aj celkom prečítala, keby som na ňu narazila, ale nie je to priorita... každopádne aspoň teraz viem, čo prípadne očakávať.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mám pocit, že sme čítali inú knihu, lebo nepostrehla som ani rodiaci sa ľúbostný trojuholník, ani to, že by toto mala byť romantická kniha. Tešila som, že to konečne nie to, na čo som u YA zvyknutá, že je to iné, originálnejšie, že sa dej príbehu začína vlastne uprostred chaosu a nevadilo mi, že sa zatiaľ okolnosti vpádu anjelov nevysvetlili. Ani opis dystopického sveta mi nechýbal, aspoň som nemala pocit, že ma autorka považuje za blbca, ktorému treba všetko podrobne vysvetľovať a opisovať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Skvělá recenze! :) Tuhle knížku mám teď ve čtečce a chystám se na ní. Moc YA nemusím, takže si jí nechci kupovat "fyzicky", ale třeba mě zaujme a doženu to. :D

    OdpovedaťOdstrániť