utorok 8. apríla 2014

Sorry, toto nie je recenzia: Marissa Meyer - Lunar Chronicles (Cinder, Scarlet, Cress)

Vždy sa na mňa tak raz za čas dovalí depka z toho, že mám pocit, akoby som už z YA kníh vyrástla. Akože je mi jasné, že fyzicky som z YA vyrástla asi pred šiestimi rokmi :D Ale zas nikde nie je napísané, že dospelý človek nemôže čítať teenagerské knihy. A že sa mu nemôžu páčiť. Ibaže...neviem. V poslednej dobe mi prišli hlavní hrdinovia príliš nevyspelí, príbehy strašne zcenzúrované kvôli prúderným americkým matkám, ktoré ofrflú čoilen náznak horúcejšieho bozku, nehovoriac o tom, že sa na seba jednotlivé YA knihy začali veľmi okato podobať. A potom ešte tie debilné ľúbostné trojuholníky...Proste som si musela dať od YA pauzu a tá pauza namojdušu trvala niekoľko mesiacov - až som si začala myslieť, že sa vlastne ani nejedná o PAUZU. 

Ale ajhľa, pred pár týždňami som odrazu opäť dostala chuť na niečo iné, než čo som čítala posledné mesiace (na striedačku contemporary romance a historické romance - I'm not even kidding). A chcela som niečo FAKT DOBRÉ. Neotrepané, so skvelým dejom, postavami, na ktoré nezabudnem päť minút po dočítaní knihy...a tak. 


Urobím vám teraz jednu veľkú službu a poviem vám o sérii Lunar Chronicles od Marissy Meyer. Vlastne túto službu svojim spôsobom vraciam, lebo mne ju urobila jedna z vás a za to jej budem asi do smrti vďačná :D 

Autor: Maheeny Que
Lunar Chronicles je dystopická séria, ktorá čerpá námety zo známych rozprávok - prvý diel je na motívy Popolušky, druhý na motívy Červenej Čiapočky a tretí na motívy Zlatovlásky. Akurát že Popoluška je v našom prípade polorobot s umelou nohou (stratí ju namiesto črievičky a to nemyslím že hahaha), Vlk z ČČ je vlastne geneticky vyrobený vlkolak a Zlatovláska je úžasná programátorka zavretá v satelite krúžiacom okolo Zeme. Ešte vám z toho nehrabe? :D Ja viem, znie to úplne šibnuto a ja som si myslela, že to bude strašne prehnané a tak prešpekulované, až mi to bude liezť na nervy. Nehovoriac o tom, že som bola veľmi skeptická ohľadom prerozprávaných rozprávok - pri re-tellingoch totiž nemám rada tú predvídavosť, ktorá ich väčšinou sprevádza. Pretože všetci vieme, o čom je Popoluška, o čom je ČČ aj zhruba aj o čom je Zlatovláska, aj keď u nás to nie je až taká chronicky populárna rozprávka (všetci sme ale videli Tangled/Na Vlásku takže vieme, vo co go :D). Poviem vám ale, že skutočne sa jedná iba o námet a o zopár záchytných bodov, ktoré nám budú známe z rozprávok. Inak je to dokonale premakaná a originálna dystópia so zvratmi, ktoré nebudete schopní predvídať. Marissa Meyer nielenže dostala výborný nápad na jedinečnú sériu, ktorá sa nebude podobať na nič, čo sme doteraz čítali, Marissa Meyer to aj dokázala parádne spracovať a neodfláknuť ani najmenší detail. 

Autor: Maheeny Que
K tomu je tu ešte jeden ďalší originálny prvok, ktorý by mohol od Meyerovej prebrať viacero autorov, pretože vďaka nemu sa s celou sériou dajú robiť hotové divy. Prvý diel, Cinder, má klasicky dve hlavné postavy. V druhom dieli sa k nášmu páru (Cinder + princ Kai) pridáva ďalší pár - Scarlet (ČČ) a Vlk. No a tretí diel už má 3 hlavné páry - okrem prvých dvoch spomínaných ešte Cress (Zlatovlásku) a Thornea (sarkastického zlodeja a lá Flynn Rider). Každá zo šiestich hl. postáv (plus ešte asi 2-3 vedľajšie) dostane priestor na svoje pasáže, to znamená, že v poslednej knihe sa už strieda viac než šesť POVov a najväčšia sranda je, že to nie je ani trochu chaotické a na nervy lezúce (narozdiel od tohto môjho článku). 
Čo som ako čitateľka dokázala oceniť najviac, je práve tá rozmanitosť v ľúbostných zápletkách - každý si tu totiž nájde to svoje: Kai a Cinder sú typ zakázanej romance, Scarlet a Vlk sú brutálne zamilovaní a intenzívni, povaha ich vzťahu hraničí až tým, čo bežne čítame v dospeláckych romantikách (mínus sex) a Thorne a Cress sú zasa taký ten typ pomaly sa rozvíjajúcej lásky, na ktorú si človek musí trošku počkať :) A všetko toto máte v jednej knihe a je to úplne super a ako som už spomínala, viacero autorov by si túto taktiku mohlo adoptovať. 

Autor: thehandydandynotebk


Nejdem tu nejako dopodrobna rozvádzať štýl, akým je kniha napísaná. Poviem vám len toľko, že Marissa Meyerová vie úžasne písať, človeka to strašne baví čítať, je to bohovsky vtipné a tak správne sarkastické. Samozrejme kto má rád dystópie, príde si tiež určite na svoje. Ani táto zložka príbehu totiž nie je, ako to býva v niektorých príliš prešpekulovaných knihách, vôbec odfláknutá a môžete sa pripraviť na prepracovanú dystopickú spoločnosť, záhadnú a nevyliečiteľnú chorobu, ktorá sužuje ľudí na Zemi a na úplne novú rasu, ktorá sa derivovala z pozemšťanov a teraz si hovie na Mesiaci a všetkých ohrozuje. Och a ešte som vám asi nepovedala, že veľká časť série sa odohráva v Pekingu! Časť v Európe, ďalšia časť vo vesmíre, časť v Afrike pričom v USA sme neboli za tri diely ešte ANI RAZ! 

Autor: lostie815


A ďalšia super vec je, že Lunar Chronicles sú preložené už aj v češtine (ako Měsíční kroniky) a zatiaľ v nej vyšli prvé dva diely (Cinder a Scarlet). Ešte keby to chcel niekto vydať u nás, bola by som úplne spokojná :D
V angličtine vyjde ešte minimálne jeden diel (na motívy Snehulienky) s názvom Winter a autorka pripravuje ďalšie knihy mimo tento svet - jedna z nich by mala byť prequel k Alenke v krajine zázrakov a potom bude nasledovať dobrodružná YA contemporary séria, zatiaľ bez názvu alebo iných detailov. 

Dúfam, že som vás týmto úspešne nabalachala a nezabudnite, ak si knihy prečítate a budú sa páčiť aj vám (o čom nepochybujem), dajte o nich vedieť ďalším :)

23 komentárov:

  1. Doteraz som túto série registrovala tak okrajovo v zmysle "moooožno si to niekedy prečítam, ale asi ani nie", ale teraz po tejto skvelej recenzii putuje do to-read listu a teším sa na čítanie. Hádam budem rovnako nadšená ako ty.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Inak ja som tú sériu v zmysle "mooožno si to niekedy prečítam, ale asi ani nie" registrovala asi 2 roky :D Ale oplatí sa odregistrovať a zeragistrovať ju inde :)

      Odstrániť
  2. Už som sem raz písala koment, ale akosi sa mi to vymazalo a neviem či sa to poslalo, takže ak ti sem prídu dva rovnaké, tak si to nevšímaj.
    Zatiaľ som čítala len Cinder a to už dosť dávno. Priznám sa, že som na túto sériu už skoro zabudla a ty si ma teraz celkom navnadila opäť sa k nej vrátiť. Asi si čím skôr zaobstarám druhý diel a pustím sa do toho ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cinder je super, ale tak viac sa to rozbehne až ako série postupne začne naberať ďalšie postavy :) Fakt odporúčam! (ale to si si už asi všimla...:D)

      Odstrániť
    2. Všimla, všimla :D Strašne som zvedavá na tú ČČ a vlka :D

      Odstrániť
    3. Akože ten Vlk je asi najintenzívnejší knižný YA hrdina na akého som kedy narazila. Úplne jak vystrihnutý z nejakej urban fantasy alebo dospeláckej romance. A má 23 rokov! :D

      Odstrániť
    4. To vááážne?! ABC knihy majú poštovné zadarmo, asi idem navštíviť ich stránky. :D

      Odstrániť
  3. Som rada, že sa ti tie knihy páčili a nemusíš mi byť do smrti vďačná, úplne stačil tento článok a že sériu Lunar Chronicles šíriť tiež ďalej. ;) :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jednoznačne najlepšia séria, akú som čítala tento rok a hádam aj najlepšia za dosť dlhú dobu, bola som úplne unesená :D Len blbou zhodou mám rôzne vydania (rôzne veľké), tak mi neladia na poličke :D Pri Winter si budem musieť dať pozor :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. celkovo ako séria sa tieto knihy aj u mňa v záverečnom celoročnom hodnotení určite vyšplhajú vysoko :)

      Odstrániť
  5. Ja len doplním, že Zlatovláska ako názov u nás naozaj nie je populárny, alebo nejako veľmi preferovaný, ale myslím že každé dieťa (alebo aspoň každé druhé) pozná Šalátienku od Pavla Dobšinského už len kvôli povinnému čítaniu v 3-4.triede ZŠ :-D Dada

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Šalátienka! Vedela som, že ešte nejako inak sa tá baba volala u nás na Slovensku, ale za nič som si nevedela spomenúť :D Teraz už si pamätám aj na "Šalátienka, Šalátienka, spusti vlasy, holubienka" :D Tak vďaka za doplnenie :)

      Odstrániť
  6. Tuhle sérii miluju! Druhý díl mě sice trochu zklamal, ale i tak se moc těším na třetí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Všetky tri už mám stiahnuté a VEDELA som že ich čoskoro prečítam ale netušila som že sú tie kniha až tak dobré!!!! Ani neviem či sa mi najviac páči motív až 3 rozprávok alebo celý ten vymakaný svet. nemôžem sa dočkať až si ich prečítam!!!

    Len by ma zaujímala nadväznosť kníh - váhala som totiž či si radšej nepočkať na 4 diel pretože čakanie na pokračovanie býva neznesiteľné a často aj zabudnem dôležité detaili. Ako poriadne je ukončený Cress?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na konci Cress je pomerne veľký cliffhanger, ale nie taký ten typ keď ťa ide roztrhnúť, že nemáš hneď po ruke ďalší diel...Myslím, že sa to dá prežiť, aj keď budeš jednoznačne navnadená na štvrtú knihu.

      Neviem no...ja som tiež taká, že neradá čakám rok na ďalší diel, ale nejak sa neviem prinútiť ľutovať, že som si tie tri knihy prečítala :)

      Odstrániť
  8. Vôôôbec som to za minútu po dočítaní nemala v čítačke, nieeee. O:) Už len napísať komenár, že ďakujem za poradenie na knihu. Znova. A môžem sa pekne ísť vypariť k Popoluške.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Judiiiiiit! :D Ja budem čoskoro na mizine.. kvôli tebe! :D
    O tejto sérií som počula len tak zbežne, ale dokopy som netušila o čo ide. No po tomto článku si to jednoducho musím prečítať! :) Vďaka za odporúčanie.. ^.^

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ešte nikto ma zatiaľ na túto sériu nenavnadil tak ako ty 8D ale ja musím štatnicovať a písať bakalárku, toto mi nerooooooob 8D Keď budem mať viac času určite už plánujem čítať túto sériu 8)
    Skvelá recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Super tip! Akorát nevím, jestli se ke čtení dostanu. Taky hrozně panikařím, protože mi připadá, že mě už YA přestává bavit a já ještě nemám přečtené série, které jsem si vážně zamilovala (a současně se bojím, že když je začnu číst odznova, už do nich tak zamilovaná nebudu). Asi ale taky potřebuju jen nějakou pauzu. A nebo dobré YA :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. OMG madlenka žije! :D strašne dávno som už nevidela tvoje meno (nielen na mojom blogu :D), tiež som si myslela, že už sa ti YA zunovalo ;)
      Ja mám tiež trochu problém aj s tým, že teraz už inak vnímam aj moje kedysi fakt obľúbené série a aj pri niektorých pokusoch o re-reading som proste zlyhávala na celej čiare a vôbec som už nemala také stavy eufórie, aké som mala pri prvom čítaní... Pravdu povediac, už to asi nikdy nebude také, ako pred pár rokmi, ale som rada, že ešte stále existujú YA série, ktoré si viem užiť :) (a btw. stále tak nejako čakám, že raz príde niečo, čo prečúra aj Harryho Pottera :D)

      Odstrániť
  12. Ďakujem za nakopnutie do čítania mám ju v ipode cca 7 dni ,ale nechcelo sa mi do nej pustit po tejto nerecenzii tento vikend ala Meyer ešte raz dikes

    OdpovedaťOdstrániť