pondelok 12. mája 2014

ADD YOURS: Knižná edícia (máj)



ADD YOURS je mini verzia obľúbenej knižnej reťazovky. Každý mesiac zverejním tu na MAWOBe otázky, na ktoré budete môcť odpovedať vy sami na vašich blogoch. Tieto otázky budu vždy iné, budem sa snažiť, aby boli originálne, zaujímave a podľa možnosti sem-tam aj vtipné. 
Na konci vás vždy budú čakať dve otázky, kde sa môžete rozpísať trošku viac.  HOT TOPIC je priestor na vyjadrenie sa k nejakej aktuálnej problematike, ktorá je v knižnej blogosfére in, ktorá sa práve rozoberá a pod. OTÁZKA NA TELO je zasa téma na krátku osobnú úvahu na určitú tému. 
Pre všetky základné informácie o ADD YOURS aj o tom, ako sa pridať, kliknite na TENTO ODKAZ. Prajem príjemnú zábavu s vymýšľaním odpovedí ;)

Dúfam že dnešné otázky vám budú všetky jasné, ak nie, tak moje odpovede by vám mali napovedať, čo som nimi myslela. A ak ani z nich nebudete veľmi múdri, tak stále si to môžete vyložiť po svojom a nič sa nestane :) Nezabudnite, že máte príležitosť zameniť jednu otázku za svoju vlastnú, ak sa vám niektorá z nich nebude absolútne pozdávať alebo na ňu nebudete vedieť odpovedať. 


Autor, pri ktorého cliffhangeroch si idem vytrhať vlasy

*Cliffhanger = otvorený koniec knihy, ktorý väčinou obsahuje nejaký šoker a nedá nám po nociach spávať, kým čakáme na ďalší diel :)

Čo sa týka YA cliffhangerových kráľovien, Richelle Meadovú u mňa vystriedala Michelle Hodkin, ktorá zatiaľ vydala 2 knihy a obidve majú masakrálne konce, za ktoré ju všetci neznášame (hlavne za ten v druhom dieli, všakže). Celkovo však pre mňa no.1 v mučení  ostáva K.M.Moningová s jej Fever sériou. K jej masochistickým praktikám páchaným na jej nič netušiacich čitateľov dodám len toľko: Strážte si svoje psychické zdravie a posledné tri diely čítajte naraz.



Autor, ktorý by mohol vydávať knihy ČASTEJŠIE

Kristin Cashore. Ale zas na druhej strane jej knihy potom aj vyzerajú náležite tomu, ako sa s nimi piplala, takže jej odpúšťam...




Kniha, ktorú každý vychvaľuje a ja vôbec nechápem prečo

Tak aktuálne asi Wait for You (CZ - Počkám na tebe) od J.Lynn čo ja vlastne naša stará dobrá Armentroutka. Tentokrát sa jej podarilo okopčiť všetky známe new-adultky, čo je už samo o sebe úspech, nakoľko vzájomné kopírovanie sa je u kníh tohto žánru skoro samozrejmosť. J.Lynn to však zasa raz dokázala dotiahnuť až za hranice svojich možností a možnosti všetkých ostatných NA autorov. Teda mne to neuveriteľne liezlo na nervy, väčšine ľudí sa tá kniha páči, preto ju tu vlastne aj spomínam, všakže...




Kniha, ktorá je v mojej knižnici najcennejším úlovkom

Polibek pro Annu, pretože mi ju poslala samotná Stephanie Perkins, spolu so svojim podpisom :) A ešte Mara Dyerová, pretože k nej mám špeciálnu citovú väzbu :D




Postava, ktorá by si zaslúžila vlastnú knihu (obsahuje spoiler na HP. Akože keby náhodou niekto potreboval túto informáciu....:D)

Sirius Black by nemusel umrieť a mohol by dostať vlastnú knihu. Pekne prosííííím? :D




Postava, ktorú z celej duše nenávidím

Existuje viac dôvodov, prečo som prestala čítať sériu Bloodlines, ale keby som mala ukázať prstom na jednu osobu, ktorá mi sériu úplne skazila, bola by to profesorka Terwilligerová. Úplne nudná, trápna a zbytočná postava, ktorá si ešte dovolila zruinovať každú jednu črtajúcu sa horúcu scénu medzi Sydney a Adrianom. Vždy, keď sa začalo v knihe konečne diať niečo, čo stálo za to, prišla hentá ženská a čosi tam začala mlieť o čarovaní a ja som myslela, že si vytrhám od zúfalstva všetky vlasy. Takže nie, žiadna Umbridgeová, žiadny Jonathan Morgenstern, pizda Carmen z Letnej záhrady, ale Terwilligerová.



Hrdina, ktorý si môže dovoliť nevyzerať perfektne

Princ Brigan si môže v mojich očiach dovoliť všetko, aj nevyzerať ako Abercrombie model. Pretože vážení, čo tento generál kráľovskej armády nemá nadelené v oblasti krásy, to má tisíckrát viac nadelené v oblasti charizmy. A dokazuje to aj to, že zbalil doslova najkrajšiu ženu v celom kráľovstve. 



Hrdinka, ktorú obdivujem

Viacerí sa so mnou môžu hádať a tvrdiť, že je Tatiana Metanova zo série Tatiana a Alexander krehučká slabá hrdinka o ktorú sa musí starať veľký a silný Alexander, ale vnútorne mi táto jemná blondínka prišla silnejšia a zocelenejšia, než celá sovietska armáda. Pre mňa je to zároveň jedna z mojich úplne najobľúbenejších hrdiniek, ktoré neskonale obdivujem. 



Najlepší nie hlavný knižný pár

Finnick a Annie. Lebo kto sa za týchto dvoch nemodlil z hĺbky celej svojej duše snáď ani nemá knižné srdce :)



HOT TOPIC: Videorecenzia alebo klasická recenzia? Ktorú z nich si prečítam/pozriem radšej?

Ja osobne som videorecenziám ešte stále neprišla na chuť. Priznávam sa ale, že mám na nich pravdepodobne neprimerane veľké nároky, oveľa väčšie, než na klasické recenzie. Video podľa mňa ponúka omnoho viac priestoru na kreativitu, ktorý však väčšinou ostáva využitý len na zopár percent a to je škoda. Na druhej strane sú ale videorecenzie a celkovo natáčanie videí reálnou hudbou veľmi blízkej budúcnosti a čiastočne už aj prítomnosti a myslím si, že sa to neoplatí ignorovať. Ľudia videá pozerajú radi, radi blogerov spoznávajú na vlastné oči, majú radi moderné a inovatívne veci, tak prečo by si nepozreli takú videorecenziu? Ja sama by som si kopala vlastný hrob, keby som sa vám tu začala zaprisahávať, že odo mňa nikdy žiadne video neuvidíte. Ak zistím, že je to to, čo ľudí zaujíma viac než klasické recenzie, tak mi nič iné neostane, len kráčať s dobou alebo to tu zabaliť :D V kútiku duše ale dúfam, že písané slovo z módy nikdy úplne nevyjde :)


Otázka na telo: Ja a spoilery - Používam ich v svojich recenziách? Čítam ich niekedy alebo sa im vyhýbam ako čert krížu?

Asi väčšina z vás viete, že som bola vždy zarytá antispoileristka, no v poslednej dobe som to už až tak riešila, že mi to celé začalo prerastať cez hlavu. Stále, keď som písala recenzie, tak som kľučkovala hore dole okolo nejakej myšlienky, len aby náhodou neobsahovala spoiler. Takže som sa trochu posnažila ujasniť si v hlave pojem spoiler a prestať to brať až tak vážne. Prezradiť dôležité kľúčové okamihy deja je jedna vec, prezradiť niečo, čo sa v knihe udeje niekde v polovici a je to zaujímavé ale zároveň to nie je jeden z hlavných zvratov, je vec druhá. Začínam sa v recenziách trochu viac venovať deju, čo so sebou prirodzene prináša aj menšie spoileriky. Ak výhody vyplývajúce z toho, že tento spoilerik čitateľov parádne navnadí na knihu prevyšujú nevýhody vyplývajúce z toho, že títo čitatelia nebudú až tak plnohodnotne prekvapení pri čítaní knihy, tak idem do toho. 
Čo sa týka spoilerov, ktoré neprichádzajú odo mňa - tým sa aj naďalej vyhýbam. Aj keď niekedy sa to proste nepodarí a niekedy si za to môžem aj sama, lebo pokúšam šťastie a nakukujem do všelijakých diskusií a čítam si recenzie :D


Svrbia vás prsty a radi by ste sa zapojili, nech sa páči! Po vytvorení vášho vlastného ADD YOURS sa sem nezabudnite vrátiť a pridať svoj link do linkovača:


14 komentárov:

  1. Kniha, ktorú každý vychvaľuje a ja vôbec nechápem prečo - tak to sme dve, čo nechápu, prečo tú knihu niekto tak vychvaľuje. To bola taká konina, že aj to málo mozgových buniek, čo mi ešte po piatich rokoch na hotelovej akadémii zostalo, mi po dočítaní Počkám si na teba umrelo od zúfalstva.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Profesorka Terwilligerová aj mne strašne liezla na nervy a to som si dlho neuvedomila, len som vedela, že niečo mi tam buzeruje do príbehu 8D
    Finnick je moje zlatíčko, on by si tiež zasluhoval vlastnú knihu napr. o jeho minulosti a jeho víťazstve v hrách 8)
    Kristine Cashore je jedna z mojich obľúbených a rada by som od nej viac kníh, ale presne ako si písala, u nej sa oplatí čakať na tú kvalitu, čo napíše 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Áno Áno!! Siriusovi vlastnú knihu!
    A teraz som zvedavá na Počkám na teba:) Rada čítam knihy, ktoré čitateľov rozdeľujú na dva tábory :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja si ani tak nemyslím, že by to zvlášť rozdeľovalo na dva tábory. väčšine ľudí sa to páči, možno sa bude aj tebe :) ale aj som celkom zvedavá, lebo si dnes na GR opindala Fated od Noelovej a mne to tiež prišlo také bleh, takže možno aj na to budeme mať nečakane rovnaký názor :D

      Odstrániť
  4. Ako inak. Judit opäť nesklamala a naservírovala tie najzložitejšie otázky, ktoré ju mohli napadnúť. Zas mám nad čím dĺĺĺho rozmýšľať. Na otázky typu Akú knihu teraz čítaš? alebo Páči sa ti čo momentálne čítaš? môžem asi rýchlo zabudnúť, však? Prečo robiť veci ľahko, keď si to môžeme sťažiť. :DDDD
    ;) Ale nieee, otázky sú super, ale už teraz viem, že mi to dá riadne zabrať kým vymyslím odpovede tak, aby boli aspoň trochu originálne :) Čo dosť pochybujem že sa mi podarí, keďže sa s tebou vo veľa bodoch zhodujem. Budem musieť vymyslieť niečo iné :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Asi sa nakoniec zapojím do Add yours! Aj keď mám blog pozastavený a je v prestavbe...ale čo, dakde to tam ešte vopchám! :D Otázky sú riadne premakané a veru sa zapotím, kým na daktoré napíšem odpoveď. :D
    Finnick a Annie! God, moje knižné srdce silno krvácalo. Nedostali ani zďaleka toľko, koľko si zaslúžili. :-( Fňuk!
    Vidím, že strááášne veľa ľudí ospevuje Maru...tak to asi musím preskúmať bližšie a potom aj prečítať (možno preskočí v zozname "to-read" pár kníh a pustím sa do nej skôr).
    Na Kristin Cashore sa už chystám, len čo dočítam rozčítané a veľmi sa na to teším.
    Tie ostatné veci, čo si spomínala (až na HP) som nečítala, takže neviem posúdiť...uvidím, aké odpovede budem mať ja, lebo už teraz sa neviem rozhodnúť! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Super otázky a článok, musím sa zapojiť.:)
    S Kristin (a Briganom) a Siriusom a Finnick s Annie úplne súhlasím.:D Len neviem, čo iné tam mám akože vymyslieť!:D Uvidím, trebárs mi dačo napadne... Aaaa podpísanú Annu ti závidím.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Sirius mi zlomil srdce - jeho knihu CHCEM aj keď viem že ju nenapíše =(.

    Brigan je zlatíčko!!! Veľka škoda že nebol v Bitterblue.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Keďže nemám blog, tak sa zapojím aspoň v komentári :D

    Tiež som si trhala vlasy pri Moningovej a jej fantastických ukončeniach jednotlivých dielov.

    autor, ktorý by mal knihy vydávať častejšie: je ich viacej. V podstate všetci tí, na ktorých knihy čakám už nejaký ten čas takže.. Ee, Moning, Pacat, Bishop. Pred pár mesiacmi to bola aj Michelle Hodkin. Bohužiaľ odkladanie termínu posledného dielu má za následok, že už touto sériou nadšená nie som, postupom času to zo mňa opadlo. Dtto Veronica Roth. Už nejaký čas mi v čítačke čaká zakúpený Experiment, začala som to čítať a po pár riadkoch som prestala, pretože si nepamätám, ako skončila druhá kniha. Takže, toľko k autorom, ktorí by mohli vydvať knihy častejšie. Sú to v podstate všetci, čo píšu série :D

    Kniha, ktorú každý vychvaľuje a ja nechápem prečo: Nie, že by boli zlé, ale čaka som viace od Nabíjača a Radšej nikdy. Vždy ma sklame, keď vtipná kniha nie je moc vtipná a keď autor chce hrať na city čitateľom nejakým strašným klišé. Hrúza a des.

    Najcennejší knižný úlovok: Asi Murder of Crows, dostala som od autorky záložku a nálepku do knihy s venovaním a jej podpisom. Ale onedlho to bude Fever séria z pohľadi Dani - už sa nemôžem dočkať, až výjde Burned. Iced plánujem vyžobrať od nikoho k narodkám, jednoducho tie knihy musím mať doma :D.

    Postava, ktorá by si zaslúžila vlastnú knihu: Nuž, jedno sa mi splnilo, Ryodan z Fever :) A potom ešte Lucivar z The Black Jewels od Bishopovej. Mal síce pomerne dosť priestoru ale aj tak by som si o ňom kľudne prečítala nejakú tú trilógiu. Milujem silné mužské charaktery.

    Postava, ktorú z duše nenávidím: momentálne ma nenapadá nikto. Väčšinou nadávam na negatívne postavy, ale to je normálne

    Hrdina, ktorý si môže dovoliť nevyzerať perfektne: asi všetci "alfa males" z Fever :D Ryodan ani Barrons nie sú klasickí krásavci. Majú jazvy ale sú neuveriteľne sexi. Nielen fyzicky ale aj... vnútorne :D Uvediem na príklade, citácia z Iced: “Barrons breaks heads. Ryodan turns them inside out. Barrons fucks you up. Ryodan makes you fuck yourself up. He pushes buttons and rearranges things according to his own private, coolly sociopathic plan.” No nemilujte ho :)

    Hrdinka, ktorú obdivujem: všetkých hrdinov a hrdinky z mojich obľúbených kníh obdivujem. Inak by neboli neboli moje obľúbené. Je ich veľa a každá z nich je iná, neviem vybrať jednu.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Judit, uz si zaregistrovala knihy od Rebeccy Donovan tzv. Breathology?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, čítala som prvý diel a séria bude dokonca vychádzať aj na Slovensku :)

      Odstrániť