štvrtok 12. marca 2015

ROMANTICKÁ KARTOTÉKA: Cora Carmacková - Zbohom nevinnosť

Názov knihy:.Zbohom, nevinnosť
Autor:.Cora Carmacková
Typ knihy:.New Adult 
Typ romance:.zakázaná láska/college romanca/učiteľ-študentka

Stručne, niekoľkými vetami:.21-ročná Bliss má problém, ktorého sa potrebuje zbaviť. A nie, nie je to akné. Zdá sa totiž, že ostala snáď poslednou pannou v celom šírom okolí. Rozhodne sa preto zozbierať všetku odvahu a problém odstrániť. Podarí sa jej pritom výkon hodný zlatej medaily - v bare si totiž narazí sexi Brita s vypracovaným telom (stavím sa, že keby do niečoho takého išla ktorákoľvek z nás, tak splaší 40-ročného úchyláka s pivným bruchom a spotenými pazuchami, ale čo už, taký je reálny život...). Samotný akt, ktorý sa následne udeje, sa vlastne dá len ťažko nazvať aktom, ale garantujem vám, že sa pri ňom aspoň ušúľate od smiechu. A karma sa následne ušúľa od smiechu na druhý deň, keď Bliss v odvážnom bojovníkovi pokúšajúcim sa o jej odpanenie predchádzajúcu noc spozná svojho nového profesora.

Hlavná hrdinka:.s úžasným zmyslom pre humor a strašne zaujímavou osobnosťou - na jednej strane trochu trhlá so zabudovaným magnetom na trápne situácie a na druhej strane niekto, koho by ste chceli mať za najlepšiu kamošku. Byť v jej hlave a pozorovať myšlienky, ktoré jej behali po rozume, bol veľakrát zážitok sám o sebe. 
Hlavný hrdina:.Nechcem znieť povrchne, ale Garrick je Angličan s britským prízvukom a nič viac mi vlastne čo sa neho týka k šťastiu nechýbalo :D Ale zas aby sa nepovedalo, tak mal aj rôzne bonusové vlastnosti ako vypracované telo a pod. Hej a Carmacková mu možno mohla trocha ubrať na dokonalosti - to je taký môj osobný čierny bodík.
POV (point of view):.príbeh rozpráva Bliss, ale Garrick sa k nám prihovorí v epilógu a to je mimochodom moja najobľúbenejšia časť knihy :)
Chémia postáv:.Už len fakt, že sa bavíme o knihe z kategórie New Adult naznačuje, že tam bude nejaké seriózne hot stuff medzi hlavnými postavami. Keďže sa po tom veľkom odhalení na začiatku Bliss a Garrick rozhodnú dať do seba ruky preč, sexuálne napätie sa ešte vystupňuje, je tu faktor zakázanej lásky a očného sexu, čo je niekedy ešte lepšie, než samotné erotické scény. Niekedy mi ale prišlo, že som v knihe nachádzala dosť veľa náznakov starej známej insta-love...

Ľúbostný trojuholník:.Tak akože nie nejaký drsný ľúbostný trojuholník, ale po Bliss ide ešte jeden chalan, ktorý hrá evidentne druhé husle a popri Garrickovi nemá veľkú šancu. Ale aspoň to v príbehu trošku narobí vietor. 
Sex:.Viac sa o ňom hovorí, ako koná, ale celkovo je to lepšie zvládnuté, ako väčšina YA kníh o strate panenstva, kde sa teda väčšinou iba hovorí a všetko čo sa vykoná, vykoná sa mimoknižne :D
Humor:.pre mňa jedna z najvtipnejších New Adultiek
Angst:.tu a tam sa niekto urazí a nahnevá, ale nič extra dramatické
Cliffhanger:.nie
Happy end (zvýrazni kurzorom obdĺžnik pre zobrazenie odpovede):.of course...
Pokračovanie:.V anglickom jazyku vyšiel ešte krátky doplnkový príbeh o tom, ako Bliss a Garrick cestovali do Londýna za Garrickovou rodinou. Náš obľúbený párik sa potom ešte objavuje v ďalších knihách (alebo teda minimálne v tej poradí druhej, ktorú som od Carmackovej čítala), ale už len ako křoví k inej ústrednej dvojici.

Hlavné plus:.Humor a zápletka učiteľ-žiačka
Hlavné mínus:.Taký jednoduchý dej, ktorý sa dá dá do veľkej miery predvídať. 
Celkové hodnotenie:.Zbohom, nevinnosť je strašne príjemné, oddychové a hlavne vtipné čítanie s inteligentnými postavami, ktoré vám vždy majú čo povedať. Ale aj tak som bola mierne šokovaná, akú obrovskú popularitu si kniha zabezpečila v slovensko-českej komunite na Goodreads a všeobecne v susednej ČR, kde vyšla v jeseni 2014. Teda nieže by to nebolo dobré, veď vám aj vravím, že je a že sa to oplatí prečítať, ale je to taká klasická, dejovo nie až ak výnimočná kniha. Takže hádam, že na ľudí najviac urobil dojem práve ten humor a pravdepodobne aj zaujímavý námet. A čo sa mi ešte strašne páčilo a čo som sa ešte nezmienila je to, ako sa autorke podarilo do príbehu super zakomponovať divadlo (Bliss totiž študuje drámu) - myslím, že tento aspekt vypĺňa tak akurátne množstvo priestoru v knihe. Proste téma divadla fakt reálne prispieva k celkovej hodnote knihy, nie je to len niečo, čo si Carmacková vymyslela, aby jej hlavní hrdinovia vyzerali strašne cool, ale zároveň to nezatieňuje iné, povedzme si úprimne, dôležitejšie veci.
Hviezdičkovanie:.solídne 4 hviezdičky

Výrok z knihy:."Sex. Chystala som sa na sex. S mužom. Sexi mužom. S britským prízvukom. Možno sa povraciam. Čo ak ho ovraciam? Čo ak ho ovraciam počas sexu?"

3 komentáre:

  1. Ja som si knihu kúpila ešte v češtine, lebo sa mi na Slovenskú verziu nechcelo čakať a bola celkom dobrá . :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ako normálne kliknem na tvoj blog a prezerám. Prvá obálka - nič zaujímavé, Alpha som čítala a tak pozerám ďalej a že, Cora Carmack. Cora?? Kde??? Idem hore a tu ľaľa, tá obálka je od nej. Čože to od nej preložili? Hľadám anglický názov ale nič. Začnem čítať anotáciu a takmer mi oči vypadnú. TOTO spravili s Losing it????? wow =D. Losong it som čítala fan preložené ešte neviem kedy dávno, druhý diel aj tretí už mám aj prečítaný a ďalšie ma čakajú na čítačke. A oni toto???????

    Ale hej, Cora je super - odporúčam! =)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja sa chystám prečítať túto knihu. :)

    OdpovedaťOdstrániť