nedeľa 3. októbra 2010

O novej ankete

Ospravedlňujem sa za malé omeškanie so sľúbenou druhou anketou. Minulý týždeň mi dorazila kniha Fire (Ohnivá) od Kristin Cashore a aj napriek tomu, že ju čítam už druhýkrát, robí mi dosť problém odlepiť sa od nej :) V súvislosti s tým vám chcem sľúbiť po dlhšom čase konečne poriadnu recenziu so všetkým, čo k tomu patrí takže ostaňte v kontakte :)

Otázka, ktorú som položila v ankete (Čo si myslíte o knižných spoileroch?) mi vŕta hlavou už dlhšiu dobu. Dokonca by som si trúfla celú záležitosť s uverejňovaním spoilerov označiť ako kauzu. Niektorí ľudia totiž nepovažujú za dôležité, upozorniť čitateľa ich recenzie alebo komentára, že ich článok prezrádza dôležitý moment deja. A tak sa púšťate do čítania s cieľom dozvedieť sa niečo málo o knihe, ktorú plánujete prečítať a skončíte s tým že odrazu viete, že hlavný hrdina na konci zomrie alebo hlavná hrdinka si v závere vyberie vlkodlaka namiesto upíra (aký škandál!). Nechceli ste to vedieť. Ale viete to a už sa s tým nedá nič urobiť.

Toto je však prípad, ak si prečítate spoiler vďaka nezodpovednosti recenzistu. Čo však zaujíma mňa je, ako sa ľudia stavajú k recenziám obsahujúcim veľký, tučný, červený nápis POZOR SPOILER! Je to pre vás lákavé? Máte pokušenie aspoň jedným očkom nahliadnuť do nebezpečnej zóny? Alebo dokonca priamo vyhľadávate recenzie takého to typu, pretože séria sa zdá byť nekonečná, vydavateľstvá si myslia, že preložiť jednu knihu zo série za pol rok je dostačujúce alebo jednoducho len neradi čakáte?
Ak by ste sa chceli k vašej odpovedi v ankete vyjadriť, môžete to urobiť v komentároch k tomuto článku. Ja sa na vaše názory a postrehy veľmi teším.

Prajem vám všetkým krásnu nedeľu!

2 komentáre:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jednou jsem se nesnášela za to, že jsem si přečetla, co se stane v Shadow Kiss. Ne že by mi to zkazilo požitek z knihy, ale to překvapení a šok mohli být přece jenom větší :)

    OdpovedaťOdstrániť