utorok 11. januára 2011

Happy Birthday, Pád a Across the Universe!

Ha! Stavím sa, že zo všetkých knižných blogov v šírom Česko-Slovensku som ja posledná ktorá vám to  oznamuje, ale budiš. Dnešný zázračný deň 11-1-11 sa proste nedá odignorovať nech už je učenia koľko len chce, a to minimálne z dvoch dôvodov.

Prvý je, že dnes na Slovensku vychádza Američanmi milovaná aj nenávidená kniha Fallen od spisovateľky Lauren Kate s výstižným prekladom Pád. O tejto anjelskej "rozprávočke" s fajnovou obálkou sa toho vo svete nahovorilo až až, jedni tvrdia, že kniha je plytká, postavy nezáživné a dej neexistujúci, ďalší sa zas dušujú, že nikdy v živote nič lepšie nečítali. Potom sú tu takí ako ja, čo sa ku knihe zatiaľ ešte nedostali a teda sa svojho skromného názoru zdržia. Každopádne ostáva len na vás, či knihu prekľajete alebo budete vynášať do nebies. A aký je lepší spôsob na zistenie do ktorej kategórie patríte, než si Pád prečítať? :)

Lauren Kateová - Pád

Na Danielovi Grigorim je niečo až bolestne povedomé.
Záhadný a odmeraný, zaujme pozornosť Luce Priceovej od chvíle, keď ho zbadá v prvý školský deň na internátnej škole v horúcom Savannah v Georgii. On je jediný svetlý bod na mieste, kde sú mobily zakázané, všetci ostatní študenti sú samý problém a bezpečnostné kamery sledujú každý váš krok.
Aj keď Daniel očividne nechce mať s Luce nič spoločné a dá si záležať na tom, aby si to uvedomila, Luce ho nevie nechať na pokoji. Priťahovaná k nemu ako nočný motýľ k plameňu, musí zistiť, čo sa Daniel tak zúfalo snaží ukryť. Aj keď ju to zabije.


Nie cipušky moje, neviem ešte kedy vychádza druhý diel Pádu, ale ak veľmi chcete, môžete si ho zakúpiť v angličtine dokonca už aj na Martinuse.

Ďalšia a pre mňa ešte viac vzrušujúcejšia novinka je, že dnes konečne štartuje vesmírna loď Godspeed! Whooo!
Ehm...čo som tým chcela povedať je, že dnes Beth Revis vydáva svoj knižný debut s názvom Across the Universe, o ktorom sa všade šušká, že je to snáď najlepšia (zatiaľ napísaná) kniha tohoto roku. Osobne som na TOTO tvrdenie veeeľmi zvedavá, nakoľko mojim favoritom je zatiaľ ešte vždy Delirirum. Takže uvidíme. Prekoná Across the Universe moje nadšenie z Deliria alebo to nebude až taká sláva, ako sa čakalo? Už aby mi tá kniha konečne dorazila...

Beth Revis - Across the Universe

Láska mimo času. Vesmírna loď postavená z tajomstiev a vraždy.


17 ročná Amy sprevádza svojich rodičov v zmrazenom stave na palube vesmírnej lode Godspeed a očakáva, že sa zobudí na novej planéte, 300 rokov v budúcnosti. Nikdy si ani nepredstavovala, že svoj zamrazený spánok ukončí o 50 rokov skôr a že bude sotená do úplne nového sveta vesmírnych lodí, ktoré si žijú podľa svojich vlastných pravidiel.
Amy si rýchlo uvedomí, že jej prebudenie nebola len obyčajná počítačová chyba. Niekto-jeden z niekoľkých tisíc obyvateľov vesmírnej lode sa ju pokúsil zabiť. A ak Amy včas niečo nevymyslí, jej rodičia sú na rade.
Teraz musí Amy rýchlo odhaliť skryté tajomstvá Godspeedu. Avšak z jej dlhého listu podozrivých je dôležitá len jedna osoba: Elder, budúci vodca vesmírnej lode a láska, o ktorej si nikdy nemyslela, že príde.

Čo vám ešte musím povedať!
Pred pár dňami mi mama volala do Brna, že mi prišiel list z Ameriky. Čo bolo divné, lebo z Ameriky mi chodia maximálne balíky s knihami, nie listy. Tak som jej povedala, nech mi prečíta odosielateľa. Skoro som sa zložila na zastávke, keď mi mama zahlásila že odosielateľom je Beth Revis! Vedela som, že som kedysi dávno súťažila o nejaké podpísané vecičky priamo od autorky Across the Universe ale v živote by ma nebolo napadlo (najmä ak odvtedy prešiel už viac než mesiac) že ma Beth naozaj vyžrebuje a vlastnoručne mi pošle podpísanú záložku a "bookplate". Normálne sa z toho teším viac, než z nejakej vyhranej knihy (čo sa mi mimochodom tiež podarilo tento týždeň - vyhrala som Entangled od Cat Clarke!).
Och no dobre, dosť už bolo chvastania sa, treba sa ísť ďalej učiť. Sia.

PS:  Na tomto mieste si ešte môžete exkluzívne (a hlavne legálne) stiahnuť/prečítať 111 strán z knihy. Neviem, či je to len záležitosť dnešného významného dňa ale odporúčam pre istotu príliš dlho neotáľať.
*Update: tých 111 strán sa dá stiahnuť len do 11:11 PM Eastern time (EST)

3 komentáre:

  1. Čím déle o Across the Universe informuješ, tím větší mám chuť si to přečíst :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nicole: No šak s The Body Finder som vám zle neporadila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Obě vypadají dobře. Pád u nás vyjde v létě. A Across the universe mně docela láká. Už jsme to potkala na víc stránkách. Jinak k výhře gratuluju. Já jsme nikdy nevyhrála ani smradlavé ponožky natož nějakou knížku:D

    OdpovedaťOdstrániť