pondelok 24. januára 2011

TOP 5: Bad boys alias S nimi zle, bez nich ešte horšie

Zostavovanie dnešnej TOP 5 som si doslova užila. Kto by nerád zabíjal čas vyberaním tucta mužských postáv z kníh ktoré doteraz čítal, a potom ich zoraďoval od najhoršieho po...ešte horšieho? :D
Dnes sa vám totiž predstavia piati chlapci/muži, ktorí sa nachádzajú prekvapivo (alebo možno nie až tak) v jednej z najobľúbenejších kategórií knižných hrdinov - "bad boys" / zlí chlapci. Čo urobili, že si zaslúžili túto nálepku? A čo je dôležitejšie, dajú sa ešte títo nepolepšiteľní darebáci vôbec napraviť? Ktoré dievča sa o to momentálne pokúša? Čítajte ďalej!

VAROVANIE: V článku sa môžu nachádzať menšie spoilery, aj keď všeobecne som sa im snažila vyhýbať.

5. Princ Ash z Iron Fey série

Aby som bola úprimná, Ash o toto miesto zápasil s ešte ďalšími dvoma chlapcami, ktorí sa nakoniec do rebríčka nedostali. Prvý z nich je Daniel Kalbi z The Dark Divine, ktorý takmer zabil svojho najlepšieho kamaráta a Ben z Touch série (Deadly Little Secret), ktorý zabil (bez 'takmer') svoju priateľku. Nakoniec som však usúdila, že títo dvaja spomínaní sú inak celkom dobrí chlapci, pozorní a milujúci, ktorí však boli alebo v nesprávny čas na nesprávnom mieste, alebo jednoducho svoje správanie v určitých chvíľach nedokázali kontrolovať. Ash je pán chladný a odmeraný na plný úväzok. Preto mu dnes putuje 5. miesto v mojom bad boys rebríčku.


Kde sa vzala jeho temná stránka?
Ash sa, chudáčik, tak narodil :) Verte mi, "Ľadový princ" nie je len jeho druhové meno. Mama ho v detstve citovo deprivovala a jeho nálade nepomohla ani smrť jeho prvej veľkej lásky - Ariely.

Ktorý čin ho dostal "na vrchol"?
Nechal jedno mladé dievča aby sa do neho zamilovalo, a potom ho bezcitne odkopol. Dievčaťu od žiaľu puklo srdce.

Kto ho dostal z depresie?
Dcéra jeho úhlavného nepriateľa, kráľa Oberona - Meghan. Urobila z neho toho najoddanejšieho a najmilujúcejšieho tvora v celom Nevernever, ktorý je za svoju lásku ochotný položiť život.


4. Carlos Fuentes z Rules of Attractions

Čo sa týka bratov Fuentesovcov - Alexa a Carlosa, jeden je väčší gangster než druhý. Starší Alex je síce tiež poriadny bitkár, sukničkár a užívateľ naroktík, no on sa aspoň v duchu cíti byť lepším človekom. Carlos je bad boy od kosti. Nič ho netrápi, nič ho nezaujíma, vo svojej budúcnosti sa vidí ako člen pouličného gangu. Netrápi ho vnútorný pocit, že má na viac. Preto mu patrí 4. miesto.


Kde sa vzala jeho temná stránka?
Carlos žije so svojimi dvoma bratmi a mamou v chudobnej štvrti, kde chlapci v jeho veku nemajú veľmi na výber. Alebo sa stanú členom miestneho gangu, alebo mu miestny gang zabije rodinu. Carlos si preto nerobí žiadne ilúzie o vysokej škole a založení šťastnej rodinky. Život (alebo aspoň to, čo mu podľa neho z neho ostáva) si užíva na plno. Dievčatá strieda ako ponožky, pije a berie (ľahké) drogy. Aspoň teda, kým nestretne Kiaru...

Ktorý čin ho dostal "na vrchol"?
Hoci sa Carlos nedopustil žiadneho smrteľného hriechu, chová sa naozaj veľkú časť knihy ako grobian. Nehovoriac o tom, ako sa správa ku Kiare. Tá sa mu z celého svojho dobrého srdca snaží pomôcť zapadnúť v novej škole, no on ju neustále odstrkuje a vysmieva sa z toho, ako vyzerá.

Kto ho dostal z depresie?
Kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie. Carlos sa zamiluje do tej, do ktorej by to najmenej predpokladal. A že sa do nej zamiluje poriadne. Až tak, že je ochotný hrať frisbee v tíme gayov a obliecť sa do smokingu, aby mohol svoje dievča vziať na školský ples. Musím sa však priznať, že ja som sa do Carlosa zamilovala už hneď na začiatku, keď mal ešte od slušného chlapca ďaaaaleko :)

3. Patch Cipriano zo Zavrhnutého


Seriózne, čo by to bolo za TOP 5 bad boys, keby sa v ňom nenachádzal Patch? Tento sexy padlý anjel premenený na anjela strážneho nám už dokázal, že s ním pocity len veľmi ťažko mávajú. Na môj zoznam sa dostal práve preto, pretože nie je  typický zreformovaný zlý chlapec, ktorý sa zamiluje do dievčaťa a odrazu je z neho stelesnená dobrota, ktorá spomalene behá po zelenej lúke a privoniava si pri tom ku poľným kvietkom. Patch ostáva aj v Crescende verný svojmu postoju: O nič sa nestarám, nič ma nezaujíma, akurát tentokrát sa nestará o nič OKREM Nory. Avšak ani v tomto prípade sa nevrhá bezhlavo do ríše zamilovaných a udržiava si svoj známy odstup.
Plus správny bad boy vždy chodí na motorke :)


autor: aleatoire


Kde sa vzala jeho temná stránka?
Patch bol klasický príklad anjela, ktorý bol pokúšaný pozemskými radosťami, až za nich nakoniec vymenil teplé miestečko v nebi a padol. Odvtedy si neželal nič iné, len sa stať obyčajným človekom. Kým sa tak udeje, prečo si nekrátiť čas všetkými možnými excesmi sveta? V momente, keď Patcha spoznávame, má už toho na konte požehnane. A rozhodne sa kvôli nejakej ženskej nemieni meniť! Či?

Ktorý čin ho dostal na vrchol?
Ako som už spomínala, Patch mal dostatok času robiť svojmu titulu bad boy dobré meno. Avšak jeho najväčší hriech minulosti možno ešte len teraz vypláva na povrch. Všetko totiž nasvedčuje tomu, že Patch zabil pred niekoľkými rokmi Norinho otca. Tí, čo sme čítali Crescendo už verdikt poznáme, ostatní sa to dozvedia už čoskoro :)

Kto ho dostal z depresie?
Zatiaľ drží jeho temné ja na uzde Nora, no ich vzťah ešte bude poriadne skúšaný. To čo sa na nich chystá totiž môže Patcha od Nory navždy odlúčiť a obrať ho o jediné šťastie, ktoré doteraz zažil.

2. Will Herondale z Infernal Devices (Clockwork Angel)

O vlások ušlo prvé miesto lovcovi tieňov Willovi, ktorý je pravdepodobne ten najzatrpknutejší a najprotivnejší chlap s neskutočne premenlivými náladami a averziou k takmer všetkým ľuďom, okrem jeho najlepšieho kamaráta Jema. Jeho party v knihe vám doslova rozpumpujú adrenalín v krvi a miestami budete mať chuť udrieť päsťou do steny, len aby ste si vyventilovali frustrovanosť nad jeho správaním. Druhé miesto mu patrí zaslúžene.

autor: leywan


Kde sa vzala jeho temná stránka?
Toť jedna z najväčších záhad celej knihy. Čo knihy, série. Cassandra sa dušuje, že zdroj jeho otrasnej povahy objavíme už v ďalšom dieli, no sama si nie som istá, či to vôbec chcem vedieť. Ak ste čítali Clockwork Angel dáte mi za pravdu, že Will je príliš poznačený na to, aby bola príčina len nejaká stupidita. Pravdepodobne sa v minulosti udialo niečo hrozné čo spôsobilo, že Will má teraz pocit, že nemôže nikoho milovať a že od seba musí všetkých, ktorým na ňom záleží odháňať.

Ktorý čin ho dostal na vrchol?
Z toho čo vieme by č. 1 mohla byť jeho slávna scéna s Tessou v ktorej si zaistil, že sa k nemu to úbohé dievča tak skoro nepriblíži. Ja si však myslím, že vrchol jeho bad boy kariéry ešte alebo nenastal, alebo sa udial dávno pred jeho aférou s Tessou. Všetko sa, dúfam, časom dozvieme.

Kto ho dostal z depresie?
Zatiaľ bohužiaľ nikto...

A víťazom sa stáva...

1. Dimitri Belikov z Vampire Academy

Niektorí si teraz možno hovoríte: Dimitri??? Ten starostlivý, dobrý, ochranársky Dimitri so zmyslom pre spravodlivosť a so srdcom schopným takej obrovskej lásky, ako bola tá jeho k Rose? No ale ľudia, musíte uznať, že zahrať takého zloducha, ako zahral Dimitri a takmer vôbec nestratiť  na sexepíle sa nepodarí hocikomu :) Pre tých, čo ešte VA nečítali nechcem prezradiť príliš veľa, ale Dimitri dal slovnému spojeniu bad boy doslova nový rozmer.


Kde sa vzala jeho temná stránka?
Znovu by som sa rada vynúť prílišnému spoilerovaniu, takže poviem iba: Niekedy treba mať oči aj na chrbte.

Ktorý čin ho dostal na vrchol?
Zabitie mnohých civilistov alebo intenzívne pokusy zabiť lásku svojho života? Decisions, decisions....

Kto ho dostal z depresie?
Vzhľadom na to, že Dimitri mal oveľa väčší problém, než permanentne zlú náladu ktorou sa vyznačuje zbytok dnešných súťažiacich, aj intervencia z vonku bola trochu náročnejšia. Avšak aj v tomto prípade liečila láska a pevná vôľa ženy :)
Čo by bez nás tí chlapi robili...

Tak čo, na akých zlých chlapcov z kníh si spomínate vy? Súhlasíte s mojim rebríčkom, alebo by ste vyššie uvedených bad boys zoradili celkom inak? Vašim komentárom sa ako vždy veľmi poteším, takže do toho :)

12 komentárov:

  1. HA! :D Ja som VEDELA, že tam bude Dimitri! :D A Keď už som ho nenašla na treťom, ani druhom mieste, ani na chvíľu som neváhala s tým, že bude na jednotke :D (Fotografiu nekomentujem, nikomu sa nechce utierať vyslintané more, čo by tu ostalo)

    A tentoraz sa lepší, minule to bolo 1/5, dnes je to až 2...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ty a vieš, že ja som skoro na Dimitriho zabudla? Už som začala písať článok keď som sa plesla po čele a v momente putoval na jedničku :D
    To ty si mi vsugerovala určite :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. :D Ja som si vravela, keď som dnes zbadala poznámku, že to píšeš/ideš zverejniť - kto tam bude: určite Patch... a určite Dimitri! Bolo krátkych 5 sekúnd váhania, či nezabudneš, spomenula som si na komentár ku mojej cene za najlepšieho záporáka, kde si ho nemohla rozlúštiť... ale verila som, že ho tam nájdem a hotovo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja si práve pamätám na tvoj článok a presne som na teba myslela, keď som dnes písala môj.
    Ehm, dobre, toto znelo superčudne - myslela som na teba, keď som písala článok :D Ale chápeš, čo som tým chcela povedať nie? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Taky jsem někde od třetího místa čekala Dimku. Nezklamalas :) Trochu se zlobím, že Ash skončil až tak vzadu..ale tak o jeho ale i Dimkově "evil side" by se dalo diskutovat.
    Btw kategorií: Ktorý čin ho dostal na vrchol? jsi mě dostala :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Seesen: Ja som rozmýšľala kam strčiť Asha, ale potom som sa rozhodla ísť podľa toho, kto sa zmenil zo zlého na dobrého a kto ešte tak celkom alebo vôbec nie. Pričom Dimitri bol logicky celkom iný prípad, ktorý sa musel posudzovať osobitne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Fajn, 4/5 znám... na toho pátého si budu muset posvítit! Jinak souhlasím, jen bych asi vyměnila pořadí Willa s Dimkou(u sebe v žebříčku) , přestože Dimku naprosto zbožňuju, o něm už všechno víme (zdá se)... kdežto Will mě přitahuje mnohem víc, protože o něm víme houby... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Perfect Chemistry a Rules of Attraction určite odporúčam. PCH má síce trochu menej originálny námet, ale je to výborne spracované a RoA je potom ešte o triedu vyššie. A mohlo by sa ti páčiť, že knihy sú dosť "vyspelé" na to, že sú YA. až to miestami hraničí s adult :D Viem, že nemáš rada príliš detinské knihy, tak tieto rozhodne nie sú.

    Čo sa týka poradia, nezamýšľala som sa veľmi nad osobnými preferenciami, ak by som to ale robila, pravdepodobne by moje poradie vyzeralo takto:
    5.Patch
    4.Will (ešte si na neho ale posvietim!)
    3.Carlos
    2.Ash
    1.Dimitri (tu to bohužiaľ ostáva nezmenené :D)

    - hodnotila som čisto "bad boy faktor" ale máš pravdu, u toho Willa by sa ešte dalo diskutovať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Hmm, zcela určitě si na ně posvítím ^^; Já se na toho Willa v dalších dílech moc těším :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. S Dimitrijem a Patchem jsem pro všema deseti-mimochodem, ta fotka je strašná.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Mish@: Myslíš fotka Dimitriho? Tá je super!:D Ben Barnes je super! Nerúhaj sa :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Zvláštne že všetci sú si tak podobný. Žiadny Peirak , žiadny Fat Boy ani Dark Knight nestráži svet ?

    OdpovedaťOdstrániť