piatok 7. januára 2011

Výzva: Poďte si s nami zacestovať s hrdinami

Viem, že som s touto informáciou trochu neskoro, ale zas lepšie teraz ako nikdy. V novom roku som sa rozhodla zapojiť do niekoľkých challenges, teda výziev, usporaduvávaných (existuje vôbec také slovo?) zahraničnými, ale aj našimi českými a slovenskými blogmi. Teraz by som vám konkrétne chcela predstaviť jednu challenge, ktorá ma vďaka skvelému vynálezu zvanému Google Maps začala nesmierne baviť.

CESTUJEME S HRDINAMI



Hlavnou organizátorkou tejto challenge je Syki , ale ja a Seesen sme sa ochotne rozhodli podujímať na spoluorganizátorstve :)
A čo je jej hlavnou pointou?

  1. V priebehu roku si budeme zaznamenávať miesta, ktoré sme behom čítania kníh "navštívili"
  2. Tento zoznam miest budeme priebežne publikovať/dopĺňať na svojom blogu/stránke v predom určenom príspevku aby ostatní mohli vidieť, ako cestujeme okolo sveta. Pre tých, ktorý blog nemajú -->; môžete využiť službu Google Maps, kde si môžete vytvoriť svoju vlastnú mapu a do nej zaznamenávať navštívené miesta. Aby ste si ale mohli nejakú tú svoju mapu vytvoriť, potrebujete mať účet na Google.
  3. Zápis navštíveného mesta v prípade blogového zápisu by mal vyzerať takto: Názov knihy (autor) ~ meno hrdinu ~ mesto, štát 
  4. Zápis v prípade použitia Google Maps môže vyzerať, ako sa vám zachce. My tam napríklad uvádzame názov mesta, štátu, potom názov krajiny, meno autora a hlavného hrdinu/hlavnej hrdinky. Tiež si tam môžete pridať aj obrázok obálky knihy.  
  5. Jednalo by sa len o skutočné miesta a nie fiktívne vo fiktívnych svetoch vymyslených v knihách.
  6. Na jednu knihu môžete zapísať max 5 miest. Je to preto, aby ste nezbierali miesta len z jednej knihy a zbytok nič. 
  7. Mestá sa nemôžu opakovať
  8. Ak sa v knihe vyskytne skutočné mesto vo fiktívnom svete, do zoznamu sa nepočíta. Jedná sa proste o skutočné mestá, ktoré môžete v našom svete naozaj navštíviť 
  9. Zoznam miest sa vzťahuje len na knihy, ktoré ste prečítali v roku 2011. Prosím, dodržujte to.
  10. V prípade zoznamu vedenom na blogu -->; Za každé navštívené mesto si napíšete číslo, aby sme vedeli, koľko ste tých miest už stihli navštíviť. Napr.Dobrodružství malé Kačky (Paní Čvachtová) ~ Kačka ~ San Francisco, Kalifornia, USA (1)
  11. Aby ste sa do Challenge mohli zapojiť nemusíte mať blog (nové!!!). Postačia vám Google Maps
  12. Cieľom je cestovať s hrdinami okolo sveta a vidieť nevídané
Možno sa vám to teraz zdá trochu chaotické- verte mi, ešte stále pracujeme na detailoch- no ak máte nejaké nejasnosti, pripomienky alebo len otázky, kontaktujte kľudne jednu z nás a my vám ich radi zodpovieme.

Nižšie sa môžete prihlásiť do challenge zadaním vášho mena, alebo v prípade že máte blog tak mena a názvu blogu (najlepšie vo formáte meno @ názov blogu). Bude to od vás vyžadovať aj link na váš blog a teda v prípade, že nemáte vlastný blog a budete používať len Google Maps, zadajte do linkov rovno odkaz na vašu mapu. ( ja sama som nepochopila, čo som vlastne teraz napísala, ale nie som si istá, či to dokážem sformulovať inak - dnes už môj mozog vykonal príliš veľa intelektuálnej aktivity )
Tieto linky sú nám na to, aby sme mali prehľad, kto každý sa účastní a aby sme aj my mohli sledovať váš progres. Môžete sa k nám pridať kedykoľvek v priebehu roka:) (kliknite na Click here to enter)



Ak si vytvoríte príspevok/mapu/stránku kam budete písať svoj zoznam navštívených miest, zadajte ho sem, aby sme sa nemuseli preklikávať a hľadať váš zoznam:






Ak by ste chceli vidieť, ako približne vyzerá hotová práca, môžete si pozrieť moju MAPU. Samozrejme je ešte poloprázdna, keďže som za tento rok stihla zatiaľ prečítať len dve knihy ale postupne sa bude zapĺňať. Rozhodla som sa fungovať len s mapou a nezakladať si samostatnú stránku na túto challenge, nakoľko som usúdila, že čím menej roboty s ňou budem mať, tým väčšia pravdepodobnosť je, že ju aj skončím :)

Dúfam, že vás naša výzva zaujala a pridáte sa k nám. Už sa nevieme dočkať, kam všade budete tento rok cestovať :)

11 komentárov:

  1. Pravdepodobne som dnes oslepla, ale.. môže mi nieto poradiť, ako v g-maps môžem pridať knihu, hlavného hrdinu, obrázok etc?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Darjaille:
    1.Nájdeš si na Google Maps
    2. Klikneš na My Maps
    3. Dáš Create a New Map
    4. Už priamo na tej ploche s mapou vyberieš takú prevrátenú mordrú slzičku
    5. Klikneš na ňu a potom klikneš na miesto, ktoré si si vybrala
    6.Vyskočí ti taká bublinka, do ktorej potom píšeš, čo ti hrdlo ráči
    7. Ak chceš pridať obrázok, dáš voľbu Ritch Text a vyberieš ikonu s obrazom, potom zadáš url adresu obrázka, ktorý si si vybrala (najlepšie, ak budeš hľadať na Goodreads)
    8. Ak ti naskočí príliš veľký obrázok, daj edit HTML a zmeň pixely v html kóde obrázka na 100
    9. Ak to vie niekto povedať/napísať zrozumiteľnejšie, prosím urobte to :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Cítim sa taká poctená. Google pre mňa osobne pravdepodobne naprogramoval nové google maps.

    Budem sa o to ešte pokúšať, ale zatiaľ tam hentie veci na upravovanie máp nemám (tú modrú slzičku medzi nimi), nech som na slovenskej alebo .com verzii.
    Inak sa do toho fakt chcem zapojiť, tak dúfam, že sa môj google napraví.
    Hej, vlastne, skúsim iný prehliadač, možno to bude tým. Mám pocit že mozzila je stále viac a viac nespoľahlivá.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mozz, beriem všetko, čo som o tebe povedala späť. BFF again?
    A tiež som trochu sklamaná, že nemám vlastný dizajn. Či.. vlastne nie som.

    Samozrejme, moja chyba. Už som prišla na to, že tie tools sú tam len pred 'done'.
    Yahoo! Idem značiť :D *a zase ju má čo držať od CA*

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ak tam nemáš veci na upravovanie, skús stlačiť edit (ak to tam niekde máš). ja si matne spomínam, že mi pred pár dňami tiež nešlo upravovať moju mapu a musela som stlačiť EDIT.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. joooj no výborne :D inak je to fakt celkom zábava, značiť si všetky miesta. nikdy som nevenovala veľkú pozornosť tomu, kde sa moje knihy odohrávajú ale teraz ma to normálne začalo baviť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Geez, prečo som v škole taká múdra a mimo nej taká hlúpa a trápna?
    Judy, vadilo by ti veeľmi ak by si odstránila moje 'entries' v tom blog hope? Samozrejme že som tam skopírovala blbý link *Prečo si taká blbá? Prečo?!*

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ehm...obávam sa, že to nejde zmazať. alebo konkrétne ja nad tým nemám kontrolu. ale asi nikto...tak to tam vlož ešte raz a pripíš k tomu "správny link" alebo čo...my budeme vedieť :)
    Len si nenadávaj do hlúpych prosím ťa, keby som počítala koľkokrát ja urobím nejakú somarinu tak sa nedorátam...:D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Darjaille, přihlaš se tam s novým linkem na Google Maps a já ti pak ten starý smažu :)

    Už jsem to upravovala i u jiných a u jiných linků, jde to, jen mi musíte dát vědět :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. To Syki, nahádzala som to tam znova, tak dík^^ prišla som na to, že v tých predchádzajúcich rozhodla jedna medzera, ktorá sa tam -neviem ako- dostala :D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. V pohodě, už jsem to upravila...

    OdpovedaťOdstrániť