streda 19. októbra 2011

RECENZIA: Jennifer L. Armentrout - Half-Blood



Názov: Half-Blood
Autor: Jennifer L. Armentrout
Vydavateľstvo: Spencer Hill Press, 2011
Hodnotenie na GR: 4,34 (ku dňu 19.10.2011)

Tagy: young adult, zakázaná láska, kick ass hrdinka, Vampire Academy, 

Anotácia (preložená z aj):

Hematoi pochádzajú zo spojenia medzi bohmi a smrteľníkmi a deti dvoch čistokrvných Hematoiov sú vlastníkmi rôznych božských schopností. Čo sa nedá povedať o potomkoch Hematoia a smrteľníka. „Polokrvný“ majú len dve možnosti: stať sa trénovanými Sentinelmi, ktorí lovia a zabíjajú daimonov, alebo sa stať sluhmi v domoch čistokrvných.
Sedemnásťročná Alexandria by radšej riskovala svoj život v boji, než ho premárnila čistením záchodov, no zdá sa, že presne to ju práve teraz čaká. Existuje niekoľko pravidiel, ktoré musia študenti Covenantu dodržiavať. Alex má problém dodržiavať všetky, no špeciálne pravidlo číslo 1: Vzťahy medzi čistokrvnými a polovičnými sú zakázané. Nanešťastie, Alexia začína cítiť niečo silné k neskutočne sexy čistokrvnému trénerovi Aidenovi. Zamilovať sa do Aidena však nie je jej úplne najväčší problém – tým je ostať na žive dostatočne dlho na to, aby zmaturovala v Covenante a stala sa Sentinelom. Ak zlyhá, čaká ju osud horší, než smrť či otroctvo: premena na daimona a tým pádom na Aidenovu korisť. A to by bolo dosť na prd.


Moja recenzia:

Keď vám niekto povie, že existuje kniha, ktorá presne kopíruje Vampire Academy, čo urobíte? Naštvete sa, hej. A potom? Potom si ju kúpite a prečítate. Pretože kto by nebol zvedavý na niečo, čo sa podobá na jednu z najlepších knižných sérií všetkých čias a ešte má k tomu hodnotenie na Goodreads šibnutých 4.35 hviezdičiek? Presne tak.

Na Half-Blood som, čuduj sa svete, prvýkrát narazila v úplne inej súvislosti, než s VA. Už mesiace pred jej vydaním, ešte pred tým, než sme sa vôbec dozvedeli o čo v knihe pôjde, bol takmer každý hotový z jej obálky. Musím sa priznať, že mne tak akurát tá (jemne povedané) súhra farieb spôsobovala odpornú bolesť hlavy. Rozhodne nie môj štýl vizáže pre knihu, ale o to predsa v konečnom dôsledku nejde, nie? :)

Prv, než sa pustíte do Half-Blood, odporúčam uviesť sa do deja pomocou prequelu Daimon – krátkeho príbehu, ktorý nám pomôže pochopiť, za akých okolností sa naša hlavná hrdinka Alex dostala tam, kde ju nachádzame na začiatku knihy Half-Blood – do opustenej továrme. Daimon je výborne napísaná novela, zadarmo stiahnuteľná na internete, ktorá má len jednu chybu – ešte sa v nej nenachádza Aiden. (Čo by ste aj čakali, za Aidena treba platiť).
Čo vás v tejto chvíli zaujíma asi najviac (okrem obvodu Aidenových bicepsov)je to, či bola Half-Blood vážne kópia Meadovej akadémie. Odpoveď je – bola. Tí, čo ste VA čítali budete sústavne každých 5 minút nachádzať nové a nové podobnosti s touto sériou, od úplných banálností až po kľúčové scény. Ak ste k tomu ešte náhodou čítali paranormálnu adult sériu od Kenyonovej (Nočné slasti, Živly noci a pod.), budete si pľaskať rukou o čelo. Áno, áno, čo sa nepodalo na Vampire Academy, podalo sa na Lovcov noci. Či som si aj napriek tomu čítanie Half-Blood užila? Bez pochyby.

Neviem ako vy, ale ja som sa po dočítaní posledného dielu Vampýrskej Akadémie doslova modlila, aby existovalo niečo podobné. Takže ma chápte, že by odo mňa bolo poriadne pokrytecké sťažovať sa :)
Okrem toho, kniha je naozaj výýýborná. Kto by nemal rád zakázanú lásku, vtipnú hrdinku, či poriadnu akciu? Humor v Half-Blood stojí tentokrát takmer výlučne na výbere slov, ktoré sa hrnú z Alexiných úst v náhodnom poradí, často bez rozmyslu a ktoré spôsobujú nekontrolovateľné výbuchy smiechu v situáciách, kedy by ste radšej nechceli vyzerať ako pacient na úteku z psychiatrickej liečebne (napr. na prednáškach z Nových trendov vo výžive, v električke a pod.) Priznávam tiež, že aj napriek vysokému stupňu predvídavosti ma Half-Blood dokázalo hneď niekoľkokrát prekvapiť. Armentroutova nečakane do príbehu vložila aj niekoľko originálnych situácií, ktoré mala predpokladám zo svojej hlavy, takže to vážne nebola až taká katastrofa.
No a potom je tu Aiden. Táto veta by sama o sebe mohla tvoriť 5-hviezdičkovú recenziu na knihu. Aiden je „čistokrvný“ aka pure blood, takže automatický off-limits pre našu Alex, ktorá má zákonom dané, že jej druh sa nemôže podieľať na žiadnom mecheche s jeho druhom. Aiden je však okrem toho ešte aj sexy, inteligentný, skvelý bojovník a starostlivý brat. A má okienka na bruchu. Ťažko odolať. Áno, v knihe plní akúsi pomyslenú rolu Dimitriho, no skutočne si myslím, že jeho povaha bola jedinečná a neokopírovaná. Možno by som ho na Jenniferinom mieste nedávala na každú jednu stranu, aby mohol sem-tam čitateľom aj chýbať, ale kritizovať niečo také mi už zároveň príde trochu prehnané :)


Čo asi istotne poteší polovicu potenciálnych záujemcov o knihu Half-Blood a odradí druhú polovicu, je náznak ľúbostného trojuholníka, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou ešte viac rozvinie v nasledujúcej časti. Ja už dopredu uvažujem nad tým, či na to vôbec budem mať nervy, ale asi to prestanem riešiť v momente, keď druhý diel, Pure, uzrie svetlo sveta :)

Pre mňa bola Half-Blood aj napriek uvedeným chybám aj tak jedna z mála výborných kníh, ktoré som tento rok čítala. Dávam jej štyri hviezdičky, pretože som dnes s hrôzou zistila, že prvý diel Vampýrskej akadémie som kedysi ohodnotila 4 a pol hviezdičkami. Neviem, podľa akej matematiky som to vtedy robila, ale bola by hlúposť dať tejto knihe viac. Takže pre túto chvíľu ostávam pri štvorke a ak ma Armetroutová v ďalšej časti neprizabije ľúbostným trojuholníkom, možno to budem dvíhať.


Half-Blood je možné zakúpiť si na TOMTO MIESTE

4 komentáre:

  1. Myslím, že si knížku díky tvé recenzi přečtu... :) Přeci jenom, taky jsem se modlila po skončení VA, aby bylo něco podobného, takže bych si neměla moc stěžovat, ale to, že je údajně skoro celé okopírované, mě hodně odradilo a docela i naštvalo. Ale teď mě vážně zajímá, jaké to vlastně je :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Som zvedavá, čo na to povieš :) A ďakujem za prečítanie recenzie!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som tuto recenziu nasla az teraz! Vyborna, ako vzdy. Ale to plagiatorstvo mi je tak odporne, ze si Half-blood neprecitam. Armentroutova je sikovna spisovatelka a vobec nechapem, preco sa musela znizit k niecomu takemuto.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. "Aiden je „čistokrvný“ aka pure blood, takže automatický off-limits pre našu Alex, ktorá má zákonom dané, že jej druh sa nemôže podieľať na žiadnom mecheche s jeho druhom." -> takmer som umrela smiechom :D :D Som na túto sériu jednoznačne zvedavá :D :D

    OdpovedaťOdstrániť