utorok 6. decembra 2011

Poviedkový hop: MOJA POVIEDKA (sort of...)


Úplne na poslednú chvíľu som sa rozhodla zúčastniť Trissinho Poviedkového hopu. Nebola som si istá, ako to budem stíhať napísať, tak som to nechala na uvidíme a aj keď s odretými ušami, nakoniec sa podarilo.
Neviem, či mám dovolené urobiť k tomu nejaké intro a už vôbec neviem, či mám povolené urobiť k tomu také dlhé intro, ale moja poviedka vlastne nie je poviedka v pravom slova zmysle a tak by som vás rada trochu našteľovala, aby vás pri jej čítaní neporazilo.

Ľudia, viem, že je to dlhé, ale prečítajte si prosím toto pred poviedkou a ja vám za to dnes zverejním súťaž o super knihy, ok? :)

Práve v minulom článku som vám úplne bokom spomenula, že kedysi, asi tri roky do zadu, som mala nával ideí a rozhodla som sa napísať knihu. Prakticky celú osnovu 4-dielnej série som vymyslela počas 8-hodinovej cesty z Prešova do školy v Brne. Bola dokonalá. Doteraz je. Problém je, že knihu nemá kto napísať. Jednak sme si ja a voľný čas večne odcudzení a jednak mám pocit, že nech sa budem akokoľvek snažiť, ani keby som sa rozkrájala, tak to nebude také dobré, aké to je v mojej hlave.
A ešte to má jeden obrovský problém: Vymyslela som to pred troma rokmi v čase, keď ešte téma anjelov a konca sveta nebola tak bolestivo obohraná a otrepaná o naše hlavy z milióna strán na milión spôsobov. Keď sa mám priznať, teraz mi je trápne o niečom takom písať :)

Čo je teda hen dole v tom rámiku? To je prológ k mojej imaginárnej anjelskej sérii, ktorý som takisto napísala pred troma rokmi a stal sa tak jedinou zhmotnenou súčasťou môjho nápadu. Za posledné dni od vyhlásenia Poviedkového hopu som sa ho snažila prerobiť tak, aby som ho čo najviac "odtrápnila" to znamená zbavila vecí, ktoré mi v dobe jeho vzniku neprekážali a za ktoré by som sa teraz hanbila vytiahnuť päty z domu a mohla vám ho sprístupniť aspoň s polovztýčenou hlavou.

Ešte jedno upozornenie:
Hoci sa vám to pravdepodobne nebude zdať, prológ nie je k dystopickej, postapokalyptickej ani inej sérii podobného žánru. Mal to byť "obyčajný" young adult paranormal. Prológ je písaný v úplne inom časovom období (asi si potom domyslíte, že je to presne o 25 rokov neskôr) a z pohľadu úplne inej postavy, než z akého by bol písaný zvyšok série. Veľa vecí vám možno nebude dávať zmysel, ale on bol pôvodne vymyslený tak, aby sa všetko vysvetlilo v priebehu série.

Prečo som sa rozhodla zverejniť taký blud, ktorý vám pravdepodobne ani nebude nič hovoriť? Lebo sa teším na poviedky, ktoré uverejnia moje ďalšie kamarátky-blogerky, som zvedavá na to, ako píšu a chcela som im ponúknuť pohľad na to, ako píšem ja :)

Teraz som si uvedomila, že po prečítaní týchto letánií už asi ani nemáte chuť ísť čítať moju poviedku, tak sa za seba hrozne ospravedlňujem :)

Inak, ešte taká klasika: Pardón za chyby :D
Prológ


Aby som nezabudla, tu sú linky na všetky blogy, ktoré sa účastnia povidkového hopu. V priebehu dnešného dňa by sa skôr či neskôr mali všade objaviť rôzne poviedky, tak si ich určite prečítajte. Keďže 6. decembra mnohé blogy zverejňujú aj súťaže o knihy, môže sa stať, že poviedky budete musieť trochu pohľadať, ale snáď ich všetci úspešne nájdete :)
A keby náhodou niekto rozmýšľal nad tým, prečo všetky začínajú vetou "Otvoril/a som oči..." tak to je preto, lebo také bolo zadanie :)


8 komentárov:

  1. jej, konečne si môžem prečítať niečo z tvojho pera a aké skvelé niečo, nápad originálny, velmi sa mi to páčilo :) a že je to dlhé? :) pozri sa na moju poviedku potom ;) som rada že si sa nakoniec zapojila aj ty :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Panebože, Judit! Už nikdy nechcem počuť, že nepíšeš dobre! Toto bolo úžasné, chcem vedieť, čo sa stane, keď Benhemot sfúkla sviečku! Okamžite to celé napíš! Presunie sa kňaz do minulosti a omladne? Bude príbeh o ňom?
    V pondelok chcem vojsť do kníhkupectva a vidieť na pulte túto knihu, a na tvojom mieste by som si pohla, lebo tlač bude chvíľu trvať ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Sue, ďakujem. už už za chvíľu idem čítať ja vaše :)

    Triss:

    "Bude príbeh o ňom?"

    Žiaden príbeh nebude, pokiaľ sa nestane zázrak a nenájdem si čas a nervy napísať ho. Čiže pravdepodobne nikdy.
    Ale PLÁNOVANE mal byť kňaz jedna z hlavných postáv na pozadí :) čo ti určite nič nehovorí a tak to má byť.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. predpokladám že sú bratia :P :) ... a dakujem za pochvalu, naozaj som sa snažila, ten koniec mal vyzerať inak, ale potom mi napadlo že by to mohlo pokračovať a že azriela by som si chcela viac vychutnať :) tak preto taký koniec :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Uááááu!
    Sa mi páči, že hlavná postava je kňaz, teda, ak je to hlavná postava.
    A ešte sa mi veľmi páčila táto veta: Mojou prácou je prevažne udržiavať kostol v takom stave, aby niekomu nespadol organ na hlavu.
    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Veľmi som sa tešila ne tento poviedkový hop a hlavne na tvoju poviedku a musím povedať že je to úžasné ! Dúfam, že sa odhodláš ju dopísať a ver tomu, že prvú kupújucu máš istú ale to určite nebudem jediná :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Wááááu !!!
    Tak toto je skvelé, veľmi sa mi to páči, keď som prečítala začiatok že je to o kňazovi tak som si nemyslela že to bude také dobré ale po dočítaní som bola až sklamaná že to nemá pokračovanie :)... Julliet ver tomu že nie, ja som hneď druhá istá kupujúca :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. wow!!! Judit je to úžasné! Ja chcem pokračovanie *blush* A je to krátke, vôbec nie dlhé! Prečítala by som si to aj keby to malo 350 strán! (aj keď by to už asi nebola poviedka :D)
    dúfam, že sa raz rozhodneš to dopísať, lebo by som chcela vedieť ako to bude pokračovať a ako to skončí ;)

    OdpovedaťOdstrániť