streda 25. apríla 2012

Nevhodné do 18 rokov! Text obsahuje slovo SEX. Niekoľkokrát...

Už som sa veeeľmi veľmi dlho netvárila, že som pojedla všetku múdrosť sveta, tak som si dnes povedala, že je čas na ďalší osvietenecký článok.

Stále mi od vás chodia ľúbostné listy s prosbami, aby som napísala článok PRESNE na túto tému a ja som bezmocná vzpierať sa okrem toho úplne náhodou mi tieto vaše nečakané listy prišli vhod, nakoľko som o sexe v literatúre (alebo tak všeobecne o sexe) vždy túžila niečo napísať. Vďaka Bohu za vašu telepatickú schopnosť, inak by som teraz  vôbec nemala čo robiť. 

Takže čo chcem dnes rozobrať je: 

Hodí sa kniha určená pre dospelých do rúk teenagera? 

A teraz vážne. K článku ma nedokopali žiadne imaginárne maily a listy s vašimi prosbami ale niektoré blogy, ktoré svoje recenzie tagujú na základe "vhodného veku pre čítanie knihy" alebo jednoducho iba uvádzajú varovania, že kniha nie je vhodná pre čitateľov do toho a toho veku. A zatiaľ čo si vôbec nemyslím, že je na tom niečo zlé (každý si predsa na svojom blogu môže robiť čo chce), donútilo ma to zamyslieť sa: AKO vieme, že 16-ročné dievča nezvládne trochu intimity v knihe a naopak 35-ročná žena nebude pohoršená explicitnou scénou? 

Čo sa snažím povedať je, že zatiaľ čo som absolútne za, aby boli knihy oficiálne rozlišované na knihy pre deti, pre mladých a pre dospelých (inak to predsa ani nejde), myslím si, že práve my, blogeri, by sme si mali dať námahu a v našich recenziách, článkoch alebo odporúčaniach objasniť prečo by niekto danú knihu nemusel zvládnuť, namiesto ustavičného ohadzovania sa nejakými číslami.  Lebo úprimne? Dať na knihu nálepku  "Nevhodné do 21 rokov"  je podľa môjho skromného názoru idiotina rovno na niekoľkých úrovniach idiotična. (A to si nevymýšľam, vážne má jedna americká blogerka roztriedené knihy na +13, +15, +18 a +21 --> ja keby som sa čoilen pokúsila o takýto druh kategorizácie, tak by som si v polke triedenia usmažila mozog)

Priznám sa, že kedysi som aj ja bola omnoho prúdernejšia a všade, kde som sa na blogu zmienila o nejakej knihe pre dospelých,som pľasla ešte veľké červené NEVHODNÉ DO 18 ROKOV aby som náhodou nejakej nič netušiacej mladej čitateľke nespôsobila doživotnú traumu. Odkedy som však so stiahnutým žalúdkom a zatajeným dychom sledovala, ako 15-ročná baba čítala Fifty Shades of Grey a na konci tomu dala 5 hviezdičiek a veľké AWESOME, tak radšej prozreteľne držím hubu a krok. Fifty Shades možno nie je úplne najlepší príklad, lebo to by som asi fakt odporučila trochu starším a sčítanejším osobám, ale mnoho dospeláckych kníh je vrátane erotických scén napísaných veľmi vkusne a dovolila by som si povedať...poučne :)

A čo by som odkázala skeptickým rodičom? 
Ak má vaša dcéra aspoň 13 rokov, pravdepodobne už toho videla a počula viac, než by ste si asi želali vedieť. Myslím si, že vo svete, kde sa dostanete k pornu jedným kliknutím myškou, sú dospelácke romance najlepším nástrojom sexuálnej výchovy. Osobne by som nikdy nečakala, kým má moja dcéra 18 rokov, aby som jej povolila čítať tieto druhy kníh a pravdepodobne by som jej ich podstrčila ako darček minimálne k šesnástinám :)

A na záver ešte jeden povzdych do prázdna - Kiež by existovalo viac YA kníh ako sú knihy zo série Perfect Chemistry od Simone Elkeles! Mám totiž pocit, ako keby nám autori literatúry pre mladých dospelých viazali šatku pred oči. Drahí tvorcovia našich obľúbených (aj menej obľúbených) sérií. Viem, že to nemusí byť len výhradne vaša chyba (pozdravte odo mňa touto cestou vašich editorov), ale panebože, ak píšete knihu o 17-18 ročných teenageroch a tvárite sa, že nemajú ani len CHUŤ na sex, tak je vaša kniha ešte väčšie sci-fi, než ste pravdepodobne zamýšľali. 

A týmto sa s vami pre dnešok lúčim a dávam priestor diskusii :)

26 komentárov:

  1. "tak je vaša kniha ešte väčšie sci-fi, než ste pravdepodobne zamýšľali. " :D :D Skvělé zakončení. :D :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Naprostý souhlas. každý si stejně čte co chce. Mě bude osmnáct za dva měsíce a s takovýmhle tříděním se vůbec nepářu. Už kolik let.
    Musím přiznat, že Black Daggar Brotherhood bylo na mě už trochu síla, ale jinak když si chci oddychnout od YA, tak čtu právě červenou knihovnu, která rozhodně není prudérní :)
    Znám jednu starší americkou bloggerku (máma několika dětí, takže asi tak třicátnice), jejíž názorů na knihu si obvykle vážím, ale vadí mi na ní právě to, že knížkám, které obsahují sprostá slova, sex nebo něco podobného, dává nálepku: tohle bych svým dětem číst nedovolila.
    P.S. Souhlasím s Kath, výborné zakončení.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne si to vlastne vystihla tým, čo si napísala. Každý si sám zhodnotí, čo mu nevadí a čo mu už ide proti srsti. Škatuľkovanie a kategorizovanie nemá význam a jediné, čo sa tým dosiahne je väčší zmätok.

      Okrem toho všetci, čo sme už také knihy čítali dobre vieme, že nie je erotická scéna ako erotická scéna a všetky knihy sú v tomto výnimočné, lebo každý autor to vždy pojme trochu inak. Niekedy je to až príliš ale veľakrát naopak úplne vkusne podané :)

      Odstrániť
  3. Skvelý článok.:D Hlavne koniec.:DD
    Ja osobne mám štrnásť a nevyhľadávam v knihách nejaké rozpísané erotické scény, ale niečo vkusne napísané ešte nikoho nezabilo. A zmienky alebo fakt, že niekto mal sex už vôbec nie.
    +13, +15, +18 a +21??? No to poteš.:DD

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak ty ako 14-ročná, ktorá zámerne tieto veci nevyhľadáva určite oceníš, ak ťa pred nimi recenzia varuje a môžeš sa sama rozhodnúť, či do toho pôjdeš alebo nie. Takže to určite na škodu nie je a nejaký poriadok v tom byť musí, len nie taký striktný.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To určite, prikláňam sa ale k tvojmu vyššie zmienenému, že sa netreba oháňať číslami, ale skôr konkretizovať, o čo ide.:)

      Odstrániť
  5. Akože knihy nad 21 ??? Čoskoro budem mať dvadsať a fakt si neviem predstaviť NIČ čo by v takej knihe mohlo byť (alebo mám nedostatok predstavivosti??):) Ja osobne proti erotickým scénam nemám nič a občas mi v knihe dokonca chýbajú. Veď naozaj nemôžete vždy zaliezť pod paplón a potom sa zrazu zobudiť ráno? Trošku pikantností nikomu neuškodilo. Luu nedávno písala článok v rozdieloch medzi európskou a americkou literatúrom a dosť sa tam povenovala práve tomuto problému :) Možno sme mi európania proste len menej prudérni. Alebo sa len ja pohybujem v takejto skupine ľudí ... to je už vo hviezdach.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som možno aj povedala, že sme vážne menej prúderní...a nielen v literatúre :)

      Odstrániť
  6. Ja si pamätám, že som začala s Johannou Lindseyovou a jej sériou o Malloryovcoch (či ságou? ech, whatever...) a tam boli ozaj veľmi jemné scény, čo sa tohto týka, ale mamina mi to nikdy nezakázala. Povedala mi, že je vyslovene na mne, čo chcem čítať a dokonca mi niektoré knihy i odporučila :D :) Sama mi povedala, že je podľa nej dokonca lepšie, ak si o tom niečo prečítam vzhľadom k tomu, že sex je dnes vážne všade a radšej začať s niečím jemným a romantickým :) A som preto rada. Dokonca i ten môj prístup k sexu tak ozaj, je iný, ako ten, ktorý majú kamarátky, ktoré sa o tom, povedzme "dozvedeli" z iných zdrojov a som preto rada.
    A čo si budeme klamať? Dnešný svet je skazený, čo sa týka nadávok, sexu, či násilia a tváriť sa, že to neexistuje a mladým nahovoriť, že vôbec na niečo také pomyslieť, je prisilné. Nehovoriac o tom, že dospelí sa tiež nejako netaja tým, čo robia.
    Každopádne - skvelý článok a ešte lepšie zakončenie ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. myslím, že ty si taký pravý exemplár toho, ako knihy budujú charakter :)

      Odstrániť
  7. myslím, že kategorizovanie podľa veku je o ničom...knihy pre najmenších a pre starých rodičov dobre...ale presne podľa veku je nezmysel...ja mám 20 rokov a neviem si predstaviť, žeby mi niekto mal zakázať knihu, ktorá je nad 21...je to blbosť...aj tak som už čítala veľa erotických scén v knihách 8D keď sa niekomu nepáči kniha, tak nech ju nedočíta...podľa mňa môžme byť radi, že také 13-16 ročné dievčatá vôbec niečo čítajú...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. s tou poslednou vetou totálne súhlasím. načo zakazovať, radšej sa tešiť, že aspoň 15-ročné dievča vezme do ruky knihu.

      Odstrániť
  8. Fifty Shades som citala ako 16 rocna a bolo to AWESOME :D:D .. inak uplne suhlasim s tvojim clankom (skvely ako vzdy) :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :DD Nemáš z toho žiadnu traumu? Tak to je dobre potom :D

      Odstrániť
  9. Hmm... V tomto vekovom rozlišovaní je celkovo chaos. Či už ide o knihy, filmy, hudbu atď. Ja by som to rozlíšila tak max. do dvoch až troch skupín. Prvá - detské či už kniha, film... . To sa rozlíši myslím ľahko, no a potom to ťažšie. Ostatné rozlišovať podľa veku je ÚPLNE ZBYTOČNÉ. Jediné z čím súhlasím je, že sa odlišuje porno, alebo taká správna červená knižnica. Nie každý, je na to stavaný, aby to čítal alebo pozeral, preto je lepšie, keď vás pred tým niečo varuje. Čo sa týka zbytku kníh, neviem podľa čoho niekto určí, či to 15 ročný čítať môže, alebo nie. V dnešnej dobe je taká situácia, že taký mladí ľudia majú viac skúseností v živote než akýkoľvek 40 ročný a naopak. Každý nech si vyberie to, čo mu pasuje a čo ho baví. Ak majú rodičia nejaký problém s tým čo čítajú ich deti, tak majú prosto smolu. Nech si to ustrážia (čo sa nedá). Keď to nebudú robiť doma, budú to robiť niekde inde, ale tak či tak sa k tomu dostanú. A čím skôr sa k tomu dostanú, tak je lepšie. Keď si to tak vezmete, deťom kupujú knihy rodičia a ak je už dieťa v tom štádiu, že si kupuje knihy samé, myslím, že je už dosť zrelé na to, aby čítalo o nástrahách života ako je sex a iné. Každá kniha nech už je akákoľvek je svojim spôsobom nejak náučná.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne tak. a potom tu ešte ide aj o faktor zakázaného ovocia. Čím viac to rodičia zakazujú, tým väčšia pravdepodobnosť, že to ich mladá urobí :)

      Odstrániť
  10. Mně osobně je šestnáct let a už se mi do ruky dostaly nějaké díly ze série Bratrstvo černé dýky od J. R. Ward. Ale abych byla upřímná, sama jsem tyto knihy nevyhledala. Vlastně mi je nacpala knihovnice se slovy, že je to moc hezké a ať se na to podívám. :D Knihy jsem si přečetla, docela se mi to líbilo a rozhodně jsem si nepřišla nějak pohoršená nebo tak něco. Jasné, možná bych to číst neměla, protože na to asi nemám úplně ideální věk, ale... Mně to nepřijde, že bych to číst nemohla. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :DD to je teda dobrá knihovníčka :D A keď to teba nepohoršuje, tak podľa mňa nemáš dôvod nečítať to, aj keď na knihu ešte nemáš ten "správny" vek.

      Odstrániť
  11. Tebe chodia ľúbostné listy. Tebe chodia ľúbostné listy.
    Som zdevastovaná. Vkladala som do nášho vzťahu toľkú nádej... S kým, Judit, S KÝM mi to robíš? T_T
    Idem si na moje zlomené srdce prečítať tvoj článok.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. *prečítala ďalší odsek*
      Ehm... nechodia? Tak to je ok, nabudúce ti nejaký napíšem ja :P

      *po dočítaní celého*
      Ja absolútne súhlasím len s jediným označením, 18+, a to nie v zmysle "ak nemáte 18, nečítajte!" ale s významom "niekde tam bude explicitná scéna." Akékoľvek iné delenie na 18+ 19+ 20+ 21+...? Zaváňa mi to pokrytectvom zo strany autora (recenzie, článku), ktorý sa chce povyšovať nad čitateľov tým, že im chce diktovať, ako veľmi musia byť vyzretí, aby si knihu mohli vychutnať.

      Odstrániť
    2. mne chodia ľúbostné listy len od teba, drahá :) A hej, samozrejme som za, aby sa informátívne nejako tieto knihy rozlišovali (aj keď to 18+ by som brala skôr len ako nejakú zaužívanú značku a nie niečo, podľa čoho sa presne riadiť) ale v zásade s tebou úplne súhlasím, bloger, ktorý niečo také praktikuje, má podľa mňa trochu vyššiu agendu.

      Odstrániť
  12. Ja s takými vecami nemám problém, pokiaľ to nie je nejako (pardon) nechutne (ešte raz pardon) napísané. Ale rozhodne sa mi nepáči, keď vidím, že to tak delia...iba mi to núka tú knihu čítať o to viac :)
    A čo je Fifty Shades? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. FS je nová séria, ktorá vznikla pôvodne ako fanfiction na Twlight pre dospelých ale je z toho momentálne megatrhák a každý to číta :D Bacha ale, tu by som fakt odporúčala minimálne obozretnosť :)

      Odstrániť
  13. Každý člověk je jiný a nemůžeme škatulkovat.. někde snese ve čtrnácti to samý, co někdo nepřekousne ani v jedna dvaceti.. nevím, celé je to nesmysl.. a s tim sexem máš taky pravdu.."je vaša kniha ešte väčšie sci-fi, než ste pravdepodobne zamýšľali" :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Žijem v Spojených štátoch. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, tak jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť