streda 4. júla 2012

O štyroch recenzných parazitoch: Vety, ktoré by mohli zmiznúť z povrchu blogerského

Dnešný článok je písaný tak trochu netradičným štýlom, na spôsob článkov z CosmoGirl. Teda tu máme niečo ako CosmoBlog. Je to taký kratučký zoznam niekoľkých viet, nad ktorými ste sa možno nikdy nejako extrémne nezamýšľali, no bez ktorých by sa vaše recenzie určite radšej zaobišli. Ich jediným poslaním je totiž parazitovať na našich inak krásnych a dokonalých výtvoroch :D

1. "Mne sa kniha nepáčila, ale je to len môj vlastný názor, každý má právo na ten svoj tak ho prosím rešpektujte...atď."

To, že ide o váš názor máte uvedené už v nadpise pod slovom recenzia. Možno máte pocit, že ak to ešte  zdôrazníte priamo v článku, tak budete pôsobiť sebavedomým dojmom, ale opak je pravdou. Z podobných výrazov priam kričí, že už dopredu viete, že ľudia s vami pravdepodobne nebudú súhlasiť a ste z toho nesvoji. Ak chcete vyžarovať istotu a pôsobiť, že si stojíte za svojim názorom, nepíšte nič do recenzie. Berte to ako samozrejmosť. Pred blbcami sa vždy môžete dodatočne brániť v komentároch.

2. "Včera vyšla táto parádna kniha", "Kniha je ako stvorená do dnešného počasia"...

Včera, dnes, zajtra...Tieto slová tak úplne do recenzií nepatria z jedného dôvodu: Ľudia ich nebudú čítať len v deň ich publikácie. Práve naopak, najviac ľudí sa na vaše recenzie dostane prostredníctvom vyhľadávačov  až v priebehu nasledujúcich dní, mesiacov, dokonca rokov. Snažte sa byť čo najkonkrétnejší, aby ste potom neskôr nevyzerali ako trt.


3. "Moje recenzie môžu obsahovať spoilery, takže čítajte len na vlastné nebezpečie."

Ak použijete podobnú vetu preventívne na začiatku každej vašej recenzie aby vás potom náhodou nikto nemohol obviniť, že ste sa niekde prekecli, tak si buďte istí, že nech si už váš výtvor prečíta akékoľvek množstvo ľudí, stále to bude minimálne o 50% menej, než ak by ste tam nič nenapísali. Minimálne. Je tiež dobré naučiť sa poriadne vedieť zhodnotiť, čo spoiler je a čo nie a podľa toho potom aplikovať aj vaše upozornenie na začiatku recenzie.
Samozrejme, že vo svojej recenzii potrebujete nejako vyjadriť čo sa v knihe deje. Ak napíšete, že hrdinka si poranila nohu a to viedlo k nejakému času strávenému osamote s jej objektom záujmu, ktorý jej ju ošetril, tak to nie je spoiler. Spoiler je ak napíšete, že hrdinka si poraní nohu, chalan jej ju ošetrí, potom sa spolu 3 hodiny bozkávajú a vyznávajú si lásku a potom hrdinka umrie na vykrvácanie. Ak sa naučíte rozoznávať spoilery od obyčajných neškodných opisov deja, ušetríte si tak množstvo čitateľov a bude sa vám tiež lepšie dýchať.


4. "No a ona potom urobí toto a ja si vravím panebože a potom keď mu povedala toto tak som nechápala že prečo by sa niekto tak správal a do toho sa ešte stalo hento tak to už fakt bolo na umretie a potom ešte tá scéna keď.... no chápete to?"

Nie nechápu. Ľudia ťažko pochopia, o čom točíte, keď knihu ešte nečítali. Toto nie je recenzia, ale písaný pokus porozprávať sa o svojich pocitoch s ľuďmi, čo už majú danú knihu za sebou. Takýto výtvor je doslova nepoužiteľný a zbytočný pre bežných návštevníkov vášho blogu, ktorí sa chcú informovať o nejakých základoch pred tým, než sa do knihy pustia. Podobné vety sú na druhej strane vynikajúcou pomôckou pre ľudí, ktorí si potrebujú zredukovať svoj to-read list, uistiť sa, že kniha fakt stojí za houby a zároveň sa z nej za krátky čas dozvedieť čo najviac detailov bez toho, aby ju čítali. Ak vám niekto do komentárov napíše: "Kniha ma už na prvý pohľad nezaujala, takže som len rada, že ma niekto utvrdil v mojom rozhodnutí." tak je vaša misia splnená.

Na ktoré vety ste alergickí vy, bez čoho by bol váš život krajší a čo považujete v recenziách za extrémne zbytočné?

28 komentárov:

  1. Tak teď jsi mě upřímně rozesmála :D občas mi něco z toho také ujede, ale doufám, že do té čtyřky mám ještě daleko. Já osobně nesnáším, když někdo opravuje nějaké chyby, které vůbec chybami nejsou, popřípadě chyby, které sám dělá. Třeba jsem někde narazila na někoho, kdo zarytě tvrdil, že v knize bylo spoustu gramatických chyb a ten dotyčný byl schopný napsat, že si "mislel". To pak hodně vypovídá :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja ti poviem že sama som sa už niektorých chýb z tej štvorky dopustila :) Ono človek si to u seba ani neuvedomí až kým to nevidí u druhých a nepôsobí to ako päsť na oko.
      Inak úplne súhlasím s tým opravovaním, to ma pri písaní článku nenapadlo ale je pravda že strašne veľa ľudí rieši hrozné detaily, niekedy aj opravuje chyby, ktoré tam skutočné sú, ale zas načo do recenzie pchať zoznam gramatických a štylistických chýb, stačí ľudí informovať o ich prítomnosti :)

      Odstrániť
    2. ehm, píše sa napadlo mi, a nie napadlo ma ;):D
      (nič v zlom, ja len že keď tu už píšete o tých gramatických chybách...:D)

      Odstrániť
    3. práveže ja som písala o tom, ako každý nezmyselne rieši gramatické chyby :D

      Odstrániť
    4. no ja som sa už naučila ignorovať gramatické chyby, lebo v mojej bývalej triede boli štyria-piati experti, ktorí v každej vete mali nejakú chybu :D takže ja tie chyby ani neriešim :)

      Odstrániť
    5. :D :D :D ja viem, ale neodolala som :D

      Odstrániť
  2. Ja neznasam gyc a klise, take tie vety ako kniha mi vzala dych, boze a prave si na dalsie nespomeniem, ale taky ten sloh zo zakladnej skoly, to vazne nemusim.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hm, mne asi najviac škube okom, keď vidím takú recenziu, kde ide najprv anotácia, vlastný opis deja, opäť opis deja s podopĺňanými pocitmi ("...a keď Calla stretne Shaya tak je to úúúplne úúúžasné..."), a niekde nakoniec tak úplne mimochodom je "Kniha sa mi páčila, bola tam super akcia, svet sa mi páčil, hrdinkin brat za zožretie, cmuk ♥, a dávam tri hviezdičky, lebo nechápem, prečo to skončilo takto, a celkovo to mohlo byť lepšie."

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak s tím třetím bodem se setkávám prakticky denně a proto ty recenze nečtu. Podle mně jde napsat recenze i bez zbytečného prozrazování děje, které by pak mohlo zkazit překvapení potenciálnímu čtenáři, který si třeba řekne "tak lehčí spoiler mi nevadí" ale než si to stačí uvědomit, přečte si něco, na čem celá kniha stojí a co se má čtenář dozvědět až během čtení. Mně osobně by už ani nenapadlo napsat recenzi se spoilerem, ani s tím označeným. Už jsem se se spoilery několikrát setkala a je to opravdu k vzteku. Buď jsou lidi tak bezohlední k ostatním čtenářům anebo si prostě jen neuvědomují, že napíší spoiler na databázi, kterou navštíví 1000 lidí denně a polovině z nich naprosto zkazí chuť číst knihu dál.
    A když už si tak pěkně stěžuju - taky nechápavě kroutím hlavou nad recenzemi, které mají sotva půl strany A4 a 3/4 z toho je popis děje. Zvlášť, když je to recenzní výtisk, to mě opravdu dokáže zvednout ze židle.

    P.S: Jo. To je všechno (snad). :D Ještě ti musím pochválit článek - vážně skvělý, ale bohužel pravdivý.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja s tebou tak tíško súhlasím, nechcela som rozpytvávať tému spoilery lebo to sa potom vždy iba rozohním :D Musíme rešpektovať, že stále sa nájdu ľudia, ktorí si spoilery radi prečítajú a že také recenzie nie sú úplne zbytočné. Pochybujem však, že si každý uvedomuje, o koľko viac čitateľov by mohol mať, keby len zvládol napísať recenziu bez toho, aby zakaždým prezradil niečo dôležité. Samozrejme úplne samostatná kapitola sú potom experti, ktorí sa ani neobťažujú nás varovať a pokazia nám celú knihu. To zas klobúk dolu aspoň pred tými čestnými, ktorý sa ti priznajú hneď na začiatku. To už by bolo ale zasa na iný článok. Dnes som nechcela pindať na ľudí, čo spoilerujú, je to každého vec ako píše svoje recenzie, v našich silách je len nečítať ich :)

      Odstrániť
    2. keď už sme pri tých gramatických chybách a ich opravovaní. myslím, že sa píše ROZPITVÁVAŤ :D Neviem na základe čoho som si to vtedy odvodila :D

      Odstrániť
    3. musela som sa opraviť skôr, než ma zasa niekto predbenhe :)

      Odstrániť
    4. Já taky nerada rozebírám spoilerující "experty", ale když už jsi to tak pěkně naťukla, tak proč se nevyjádřit. :) Jasně, je každého věc, jak si píše svoje recenze, ale každý by si měl uvědomit CO vlastně píše a knižní blogový svět by byl hned krásnější. :D Není totiž nad to přečíst si kvalitní, smysluplnou, v rámci možností objektivní a hlavně spoilery neobsahující recenzi, že. ;)

      Odstrániť
    5. presne tak, zhrnula si to dokonalo :)

      Odstrániť
    6. mňa pobavila jedna recenzia na naprieč vesmírom - na začiatku ani nikde neboli nijaké upozornenia na spoileri, no samozvaná recenzia bol vlastne celý dej zhrnutý, pričom dievča prezradilo, kto bol vrahom v druhej vete:D ak by som tú knihu vtedy už nemala prečítanú,.. nedopadlo by to dobre O:)

      Odstrániť
  5. s prvým bodom sa stretávam skoro stále a už mi to poriadne lezie na nervy, keď uvidím, že veta začína "mne sa kniha nepáčila, ale je to len môj názor.." tak ten celý odsek vynechám :D s dvojkou a štvorkou som sa ešte našťastie nestretla :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. v tom prípade má dotyčný šťastie že vynecháš len ten jeden odsek :)

      Odstrániť
    2. no niekedy to nie je len odsek ale rovno vypnem stránku :D ale to je len veľmi ojedinelý prípad, snažím sa takým vyhnúť :)

      Odstrániť
    3. a okrem toho jeden nedostatok ešte nezodpovedá celkovej kvalite recenzií, ktorá je niekedy aj napriek tomu veľmi vysoká takže niekedy sa oplatí dať druhú šancu :)

      Odstrániť
  6. Recenzie so spoilermi nečítam skoro nikdy, iba ak som už knihu čítala a chcem zistiť, kto má na to aký názor. Tu však treba rozlišovať medzi recenziou na blogu dostávajúcom recenzné výtlačky (čiže akúsi platbu vopred) a recenziou napr. na Goodreads. Pri recenznom výtlačku ide primárne o nalákanie potencionálnych čitateľov, nie? No a recenziám so spoilermi sa takýto čitateľ (podľa mojich skúseností) zvyčajne vyhýba, aby si knihu nepokazil. Aký je potom zmysel? Samozrejme, každý si môže písať, čo len chce, no ale keď už raz má akoby "prácu" od nejakého nakladateľstva, mal by to brať vážne a dať si tú námahu s napísaním recenzie bez spoilerov.

    Inak, super článok, hoci s dvojkou a so štyrkou som sa tuším ešte ani nestretla. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Geniálny článok, len sa teraz zamýšľam, či sa ma netýka.:D Hádam nie.O.o Napríklad o spoileroch nepíšem vôbec & ani ich do recenzii nepchám, sama ich totiž nemusím.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Och :D po prečítaní článku a aj komentárov som očkom pozrela na svoje recenzie, či to náhodou nieje aj môj prípad :D miestami sa určite niečo nájde, ale potrebujem nejako začať a dostať sa do toho :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Článek byl pro mě hodně užitečný.. Občas jsem se pozastavila a přemýšlela nas sebou a svými recenzemi.. Nakonec jsem přišla na to, že snad ani jednu ze čtyř věcí nedělám... Je pravda že první připomínka, kterou v článku uvádíš je oprávněná.. Sice se s tím zas tak často nesetkávám, ale je to otravné.. Jakoby jsme se museli ospravedlňovat za to, že to nás vlastní názor, navíc, všem je jasné, že do recenze přece nebudeme psát cizí názor :DD

    Super článek :))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Super článok 8D
    Myslím, že ani jedno z tohto nepoužívam 8)
    Mňa ide roztrhnúť, keď vidím "Bolo to dobré, ale nebolo to ako Hunger games." !!!ach ako mi už lezú na nervy tieto vety, HG nie je nič prevratné, bez čoho by skončil ľudský život, je to skvelá kniha a mám ju rada, ale tá porovnávacia veta mi už píli nervy 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Žijem v Spojených štátoch. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, tak jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť