pondelok 8. júla 2013

Romantická kartotéka: Nicole Christie - Falling For the Ghost of You

Autor:.Nicole Christie
Typ knihy:.niečo medzi YA a New Adult, romantická contemporary komédia (self-published)
Typ romance:.láska medzi nevlastnými súrodencami, ona je na strednej, on je o niekoľko rokov starší

Stručne, niekoľkými vetami:.Violetina mama nečakane zahlási, že sa ide vydávať (za poriadne zazobaného chlapa) a že Violet získa nového nevlastného brata. Po tom, čo mama odchádza na svadobnú cestu, sa Violet ocitá na mesiac sama so sexy Zaneom. Ako to už býva zvykom, iskry začnú lietať na všetky strany a medzi Violet a Zaneom vznikne tajný románik. Problém však nie je len ich status nevlastných súrodencov. Violet má čo robiť, aby po boku príťažlivého muža zvládla svoju žiarlivosť a navyše sa zdá, že Zane pred ňou ukrýva nejaké tajomstvo.

Hlavná hrdinka:.Violet bola úplne parádna, jediná vec, ktorá mi na nej vadila, bola jej meno (v YA literatúre mimoriadne otrepané). Má úžasný a originálny zmysel pre humor, ktorý je skombinovaný s jej neogabanosťou a absenciou akéhokoľvek sita medzi jej mozgom a ústami, takže z nej vychádzajú slova ako "penis" v úplne najnevhodnejšej chvíli a vznikajú z toho prefektné situácie.
Hlavný hrdina:.Zane (meno opäť tak originálne, až je neoriginálne) bol taký zvláštny...najprv mi liezol na nervy, nemám rada hl. hrdinov, čo sú vysmiati ako lečo a stále po niekom žmurkajú. Taktiež mi prišlo, že bol všade, ale v podstate nedostal veľa priestoru, aby sa poriadne prejavil. V druhej polovici to už bolo pooodstatne lepšie, ukázal trochu viac emócií a svoje serióznejšie ja, ktoré mu sedelo oveľa viac.
POV (point of view):.Kniha je rozprávaná iba v 1. osobe, z Violetinho pohľadu
Chémia postáv:.Nebola taká zjavná po celý čas. Niekedy mi pripadalo, že Zane má rovnakú chémiu s každou jednou ženou, ktorá mu počas knihy prišla do cesty. Romantické scény samy o sebe však mali poriadne grády :)


Ľúbostný trojuholník:.V podstate žiaden, ale Violet je žiarlivá na každú ženskú, ktorá im skríži cestu (nie je to také otravné, ako by sa zdalo, viac by mi prekážalo, keby jej to bolo jedno)
Sex:.píše sa o ňom (a rozoberá sa tam vkuse Violetino panenstvo - to úplne "milujem"), ale samotný...ehm, akt je preskočený, ako to bežne býva v YA.
Humor:.myslela som si, že to bude trápne vtipné, ale bolo to genaiálne vtipné. Podstatne viac humoru, ako v priemernej YA/NA knihe, ale nebolo to prehnané.
Angst:.trochu hádok, ale nič intenzívne
Cliffhanger:.nie
Happy end (zvýrazni kurzorom obdĺžnik pre zobrazenie odpovede):.áno + epilóg o pol roka neskôr
Pokračovanie:.pravdepodobne nie

Hlavné plus:.jednoznačne humor + prekvapenie na záver
Hlavné mínus:.trochu naivné a otrepaný námet
Celkové hodnotenie:. Páčilo sa mi to, ale nebola som unesená. Bolo to milé, jednoduché a oddychové čítanie, ale štvalo ma množstvo drobných vecí, ktoré som nevedela tak úplne odignorovať. Veľmi ma prekvapilo, že som nepredvídala ten koniec. Podarilo sa mi uhádnuť všetky veci, ktoré v príbehu nesedeli, ale z nejakého dôvodu som si ich nebola schopná dať dohromady a predvídať tak záverečné rozuzlenie. Neviem teraz, či je autorka taká šikovná, alebo som ja taký ignorant. Aj keď kniha nebola jedna z najlepších, aké som v tomto žánri čítala, bol to rozhodne lepší priemer a nevidím dôvod, prečo by som ju nemala odporučiť s tým, že viete, že to nie je dokonalé.
Hviezdičkovanie:. 3 a pol hviezdičky

Výrok z knihy:.
No, I really did. I walked into that room and saw the hottest, sexiest guy I've ever seen - wet and half naked. And I said, "Ewww." 
I know. How am I still single, right?
Poznámka na záver:.Toto je inak druhý prípad, kedy som v príbehu úplne zbožňovala matku (prvý prípad je Catina mama Justina zo série Night Huntress od Jeaniene Frost). Neviem, či aj nebola moja najobľúbenejšia a zároveň najvtipnejšia (aj keď nechtiac) postava. Rozhodne to považujem za dôvod na oslavu, pretože ja NEZNÁŠAM knižné matky :D Vždy skazia všetku zábavu...


2 komentáre:

  1. Toto je úplne skvelý nápad - mám na mysli túto tvoju Kartotéku.;D Niekedy mám na podobné knihy proste náladu, takže sa to zíde.:)
    Toto konkrétne vyzerá celkom fajn, hoci ma nezaujala až tak ako niekedy knihy v tvojich iných recenziách.:):D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásna recenzia 8) Okamžite si ma zaujala! O tejto knihe som absolútne netušila, ale vyzerá veľmi zaujímavo,takže putuje na to-read.
    Navyše, zbožňujem "Ewww." chlapcov 8P

    OdpovedaťOdstrániť