nedeľa 22. augusta 2010

RECENZIA: Maggie Stiefvater: Linger

Názov knihy: Linger
Autor: Maggie Stiefvater
Vydavateľ: Scholastic Press, 2010

Tagy: young adult, romantika, vlkodlaci,
Rozprávač: 4 prvé osoby
Zahŕňa: násilie, sexualitu, užívanie drog



Linger, čoby druhá kniha z vlkodlačej série od prudko nadanej spisovateľky Maggie Stiefvaterovej prešla oproti prvej knihe niekoľkými zmenami.
Grace a Sam síce stále ostávajú hlavnými hrdinami, ktorí teraz musia navyše čeliť novým problémom, no na scénu prichádza aj záhadný Cole St. Clair ktorý prekvapivo očarí ľadovú kráľovnú Isabel.

Namiesto dvoch rozprávačov tu odrazu máme rovno štyroch. Možno sa vám zdá, že by to mohlo byť trochu mätúce, každých pár strán preskakovať z pohľadu jednej postavy do pohľadu inej, no na moje veľké prekvapenie, zvládala som túto situáciu ešte lepšie, než v predchádzajúcej knihe. Časté zmeny rozprávačov dodali príbehu dynamickosť a zaručili, že ste sa nikdy nestihli začať nudiť. Navyše postava Isabel, ktorá nám bola predstavená už v prvej knihe mi bola aj napriek prvotným obavám veľmi sympatická. Fungovala ako akési palivo, ktoré nabilo celú knihu neskutočnou energiou. Tam, kde zasahovala Isabel, sa nikdy nič nevlieklo.
Maggie prostredníctvom záhadného, sexy, no psychicky nestabilného Colea vniesla do príbehu veľmi zaujímavú postavu, ktorá má tendenciu rozvíjať sa ešte v ďalších častiach jej série.

Vzťah Isabel a Colea bol na moje prekvapenie po skúsenostiach so Samom a Grace veľmi opatrný a budoval sa len po maličkých krôčikoch. Čitatelia nedostali ďalšiu sladkú romancu ale komplikovaný a neurčitý vzťah dvoch ľudí, ktorí za sebou majú ťažké životné tragédie. Tvorili akýsi balanc spolu s ďalej sa rozvíjajúcou horúcou romancou medzi Samom a Grace, ktorá sa pre mňa stala oveľa znesiteľnejšou a viac žiadanou.

Napriek určitým výhradám, ktoré som mala po prečítaní prvej knihy voči príliš intenzívnemu vzťahu medzi Grace a Samom, tento pár sa po prečítani Linger stal jedným z mojich najobľúbenejších. Ak potrebujete dávku skutočnej lásky, táto séria ja ako stvorená pre vás. Ich príbeh je právom označovaný pojmom „love story“

Myslela som si, že Graciny rodičia ma už nemôžu viac sklamať, no očividne som sa mýlila. Každá scéna s nimi mi doslova dvíhala krvný tlak. Nerozumela som tomu, kde sa odrazu vzala ich nenávisť k Samovi, rovnako ako som nechápala, ako si po tom, čo pre nich niekoľko rokov ich dcéra prakticky neexistovala, odrazu nárokovali na jej rešpekt. Ak mala táto kniha nejakého zloducha, bol ním rozhodne pán Brisbane.

Celkovo bola kniha o niečo temnejšia než predchádzajúca, s niekoľkými srdce trhajúcimi scénami a s takmer konštantným napätím ktoré spelo k neodvratnému finále, na ktorého konci sme však našli nádej. Linger pripravilo perfektnú pôdu pre ďalšiu knihu s prekrásnym názvom FOREVER, ktorá má vyjsť už na budúci rok v júli.


Vysvedčenie:

Zápletka: 4/5
Charaktery: 5/5
Originalita: 5/5
Záver: 4,5/5
Môj pôžitok z čítania: 4,5/5
Obálka: 5/5


Spolu: 28........1

8 komentárov:

  1. Skvělá recenze, vypadá to zajímavě, skoro jsi mě přesvědčila :) Ale ještě pořád jsem přeslazená ze Shiver a nevím jestli bych zvládla nový vývoj s Gracinými rodiči ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. čo sa týka Graciných rodičov, naposledy som mala takú chuť búchať si hlavou o stenu keď som čítala Shopaholic Ties the Knot a Becky si nevedela vybrať medzi dvoma svadbami :) Pán a pani Brisbanovci sú proste neskutoční...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hmmmmm......už sa teším ked sa mi linger dostane do rúk. triašku som prečítala jedným dychom a veľmi sa mi páčila. voči vzťahu grace a sama som žiadne výhrady nemala len dúfam že im to dlho vydží. no na isabel a colea som po prečítaní tvojho článku dvkakrát viac zvedavá......

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne sa vzťah Isabel a Colea páčil, ale dobré na tom bolo hlavne to, že neutláčali vzťah Sama a Grace. Tých tam bude stále dostatok.
    Tak dúfam, že s knihou budeš spokojná :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mohla by som sa prosím nejako dozvedieť kedy vyjde Linger v slovenčine? Nech to bude kedykoľvek veľmi sa naň teším a dúfam, že bude taký aký tu bol opísaný. Vyzerá to fakt super.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Podľa všetkého by mala kniha Linger vyjsť už teraz v novembri:

    http://www.bux4u.sk/detail-knihy/linger-92

    Mne osobne to v lete potvrdil aj marketingový manažér, no ešte stále som nikdy nezahliadla obálku alebo názov slovenského prekladu, aj keď je už najvyšší čas...takže je možné, že vydanie posunuli. Skúsim im napísať znova a opýtať sa.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. no podla toho co som videla :) mala by vyjst zajtra... nevie niekto kedy vyjde trojka? Splynutie?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Som veľmi nadšený, že sa môžem podeliť o toto úžasné svedectvo o tom, ako som dostal ex ex s pomocou tohto veľkého muža menom Ogbidi. Je to naozaj veľmi mocný kúzelník, bol som oddelený od svojho manžela dva roky späť kvôli mojej matke inlaw. Ďakujem Bohu za to, že sme použili Dr. ogbidiho, aby nás priviedol späť k dobrému, môj manžel ma teraz miluje viac ako predtým. Môžete tiež kontaktovať tento veľký doc pre svoje vlastné svedectvo prostredníctvom e-mailu: ogbidihomeofsolution1@gmail.com alebo whatsapp ho cez: +2348052523829.
    Nech vám Boh pomôže aj pri kontakte s ním. Vďaka.

    OdpovedaťOdstrániť