piatok 11. februára 2011

RECENZIA: Jenny Downham - Ty proti mne

Ak niekto ublíži vašej sestre a vy ste nejaký chlap, budete sa chcieť pomstiť, však? Ak bol váš brat obvinený z ohavného činu a vy ste boli jediný svedok, odhodíte všetky pochybnosti a bránite ho, však? Na to je predsa rodina…
Keď Mikeho sestra začne tvrdiť, že bola na párty sexuálne zneužitá, jeho svet plný práce a dievčat sa začne rozpadať. Keď je Ellin brat obvinený zo zločinu, ale tvrdí že ho nespáchal, jej svet plný opakovaní, skúšok a zapadania do novej školy sa začne otriasať. Keď sa Mikey a Ellie stretnú, zrazia sa dva odlišné svety. Toto je príbeh odvážny, neoblomný, neobyčajne prepracovaný a plný takmer neznesiteľného napätia. Je to kniha o loajálnosti a voľbe, ktorá s ňou ide ruka v ruke. Ale predovšetkým je to kniha o láske – k rodine jednej, či druhej.


Originálny názov: You Against Me
Autor: Jenny Downham
Vydavateľstvo: David Fickling Books, 2010

Tagy: contemporary, young adult, láska, znásilnenie
Rozprávač: rozprávané z dvoch pohľadov v 3. osobe - z Mikeho a Ellinho

Tak nad touto knihou som slintala ešte dlho pred tým, než som ju nejakou úžasnou zhodou náhod vyhrala. No uznajte, zápletka vyzerá podľa anotácie viac než lákavo, človeku sa už iba stačí modliť, aby bolo aj prevedenie minimálne také dobré. Čiže teraz odo mňa očividne chcete vedieť, či bolo. No ja vám to teda poviem.

Mikey je typ chlapca, ktorému sa síce nesypú dukáty z neba, ale za to môže mať každé dievča, na ktoré ukáže prstom. Okrem toho je prakticky hlavou domácnosti v rodine bez otca, s mierne alkoholickou matkou (ak alkoholizmus vôbec pozná odtiene) a dvoma mladšími sestrami. Je vysoký a tmavý, so zdravým mužským sebavedomím a vie neskutočne dobre variť. 99% čitateliek je do neho zamilovaných ešte pred stranou č.10. Vrátane mňa.

Kniha začína v deň, keď Toma Parkera, chlapca ktorý znásilnil Mikeho sestru, prepúšťajú domov na kauciu iba po dvoch týždňoch za mrežami, zatiaľ čo Karyn, jeho obeť, sa už presne tie isté dva týždne nepohla z domu. Vlastne oprava. Skutočný príbeh začína v noc, kedy prichádza pätnásťročná Karyn spolu s kamarátkami na párty do domu Tomových rodičov, celý večer popíja alkohol a flirtuje s Tomom, ráno sa prebúdza, odchádza domov a o pár hodín na to ohlasuje znásilnenie.
Mikemu trhá srdce pozerať sa na to, ako sa jeho sestra trápi a v deň Tomovho prepustenia z väzenia sa rozhodne vziať spravodlivosť do vlastných rúk. Vyzbrojený niečím, kvôli čomu sa mi nechcelo otvárať slovník (ale bolo to tvrdé a dala sa s tým rozbíjať lebka), vyberá sa do domu Parkerovcov bez nejakého jasného plánu ale s veľmi jasným cieľom – zabiť Toma. Lenže čo čert nechcel, dvere mu otvorí Tomova sestra Ellie. A tu sa zrodí diabolský plán č.1. Mikey zavrhne svoj pôvodný úmysel bezhlavej a nepremyslenej vraždy a rozhodne sa na to ísť veľmi rafinovane. Jeho úmyslom je zviesť Tomovu sestru, zistíiť všetky potrebné informácie o jej bratovi a potom ju odkopnúť. Ľahké ako facka.

Ellie je plachá stredoškoláčka, ktorá si po tom, čo sa jej rodina presťahovala z Londýna do malomesta musí zvykať na nové prostredie a nových ľudí. Jedného dňa sa na prahu ich domu objaví veľmi príťažlivý chlapec, ktorého nikdy pred tým nevidela a ktorý sa jej vypytuje na zvláštne veci o jej bratovi. Ellie podvedome tuší, že na chlapcovi niečo nesedí, ale aj napriek svojmu zdravému úsudku prijíma jeho návrh aby sa bližšie spoznali. Keď sa potom úplnou náhodou dozvedá, kto Mikey v skutočnosti naozaj je, cíti sa podrazená ale čo viac, vycíti príležitosť pomôcť svojmu bratovi. Zrodí sa diabolský plán č.2. Rozhodne sa Mikeho zviesť a skompromitovať , dostať ho do situácie, ktorá vrhne na jeho rodinu zlé svetlo. A tu sa začína nebezpečná hra s ľudskými citmi, vedomím a svedomím.

Keď som You Against Me začala čítať, prestalo byť pre mňa fyzicky možné odložiť knihu a robiť niečo iné. Na celých vyše 400 stranách nenájdete jediné hluché miesto, hĺtate slovo za slovom aby ste sa čím skôr dozvedeli, čo sa stane ďalej. Sviežou zmenou pre mňa bol prechod zo zamerikanizovaného „high school“ prostredia na anglické sídlisko, vďaka ktorému ste si pripadali, ako by sa príbeh odohral po oknami vášho paneláku. Už som aj zabudla, aké príjemné je čítať knihu, ktorá sa pre zmenu neodohráva v Amerike. Skutočne veľmi príjemné...

You Against Me nemá jeden, ale hneď niekoľko konfliktov. Prvý je samozrejme aj ten najväčší, do ktorého sa dostávajú Ellie s Mikom po tom čo si uvedomujú, že plány č.1 a č.2 sú im figu platné, keďže sa do seba úplne šialene zamilovali. Lenže toto nie je ani zďaleka jediný problém, s ktorým sa v knihe stretávame. Hoci Ellie pri vypočúvaní tvrdila, že si na nič z tej osudnej noci nepamätá aj napriek tomu, že bola v dome keď sa údajné znásilnenie odohralo, pravda je iná. Ellie v tú noc niečo videla. Niečo, čo by mohlo pomôcť jednej strane ale navždy zruinovať druhú. Kto je vlastne obeť? Ak sa dievča vyzývavo oblečie, opije sa a celú noc strávi zvádzaním chlapca, znamená, že si o to koledovala? Čo urobíte, ak vaše dieťa príde domov a tvrdí, že bolo znásilnené? Ak sa vo vašom dome začnú striedať policajti ako donáška pizze, ak sa musíte ťahať po súdoch a ak na vás začnú striehnuť sociálni pracovníci? Neželáte si aspoň na sekundu, aby vaša dcéra znásilnenie nikdy nebola ohlásila? A čo ak je váš syn, ktorý má pred sebou skvelú budúcnosť na prestížnej škole obvinený zo znásilnenia a hrozí, že mu to obvinenie zruinuje život? Urobíte všetko pre to, aby ste ho dostali z kaše aj za cenu toho, že na oplátku zruinujete život niekomu inému?

Čo ak, čo ak, čo ak...Táto kniha je plná týchto nevyslovených otázok. No skutočnú odpoveď dostanete len na jednu. A to je vlastne jediný nedostatok, ktorý som našla. Celý je hlavne o láske a ultimátne speje k veľkému finále, v ktorom sa dozvieme, či sa podarí Ellie a Mikemu prekonať obrovskú bariéru ktorá sa medzi nimi vztýčila ešte pred tým, než sa spoznali. Všetko ostatné bolo ku koncu odsunuté na druhú koľaj a aj keď netvrdím, že som nedostala žiadne odpovede, niektoré dôležité veci ostali otvorené, ponechané napospas našej predstavivosti a tak trochu aj logickému uvažovaniu. Určite však nikto pri zmysloch nebude ľutovať, že si knihu prečítal a stal sa tak súčasťou strhujúceho príbehu o vine, pomste, spravodlivosti a o láske, ktorá môže ale nemusí byť dostatočne silná na to, aby sa cez to preniesla.



PS: Predtým než sa ma začnete pýtať, kedy kniha vychádza v slovenčine alebo češtine: Neviem a ešte som ani nepočula o tom, že by sa jej preklad chystal. Ak vás ale recenzia zaujala a viete po anglicky, môžete si knihu zakúpiť napríklad TU.

6 komentárov:

  1. Úžasná recenzia, mám strašnú chuť hneď si knihu kúpiť!
    Dúfam, že sa mi bude rovnako páčiť ako tebe. Mám rada také srdcervúce príbehy... :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zaujímavé, moc, moc, kdybych to neměla na TBR, teď už by to tam rozhodně bylo. Moc mi to připomíná Tenth Circle, ale doufám, že to bude v lepším provedení.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No vyzerá to naozaj dobre. Už sa teším na vydanie...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak na tuhle knížku se těšim. Od této autorky jsem četla Ještě než umřu a můžu říct, že to byla dokonalost sama (i když to bylo smutné). Ještě štěstí, že v ČR už se její vydání připravuje ;).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. vynikající kniha ... též jsem ji četla v originále a do Mikeyho i Ellie jsem se doslova zamilovala. fantastický pár a to, co mezi nimi je :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ja som ju už čítala a naozaj sa mi veľmi páčila a krásne si napísala túto recenziu, lepšie si to vystihnúť ani nemohla

    OdpovedaťOdstrániť