utorok 13. marca 2012

I Know What You Read Last Summer (1)

Včera som vymýšľala idiotiny na Facebooku, dnes som sa rozhodla vymyslieť niečo aj priamo na blog :D Bude to tak trošku aj hra, nie súťaž ale niečo, čo vás dúfam aj pobaví. Rozhodla som sa vrátiť k niektorým mojim obľúbeným knihám či sériám, ktoré som čítala minulé roky (nielen v lete ale tak sedelo mi to do názvu :D) a rada by som to urobiť nejako špeciálne.
V nasledujúcich riadkoch vám síce predstavím a opíšem nejakú knihu, ALE....nepoviem vám jej názov :)

Aká bude pointa?
Ak patríte medzi posadnutých čitateľov, ktorí po mene poznajú už snáď milión kníh ale čítali z nich asi tak 10% (čo činí 100 tisíc mimochodom), tak mi možno dáte za pravdu, že niekedy tu už ide iba o čistú mechanickosť. Počujete názov knihy, máte ju aj kdesi na to-read liste, vynorí sa vám s ňou množstvo asociácií a vlastných predpovedí a očakávaní aká asi bude, ale v skutočnosti vôbec neviete, či je váš dojem správny alebo nie. Máte ju na základe anotácie kamsi zaškatuľkovanú a ak vás nebodaj oslovila tak dúfate, že si na ňu jedného dňa nájdete čas.
Ja vám teraz prerozprávam anotáciu a pridám nejaké detaily. Tá istá kniha o ktorej ste už možno počuli, iná perspektíva. Možno vás to navnadí, možno nie. Možno uhádnete jej názov, možno nie. Účelom je získať nový pohľad na "starú" knihu bez rušivých elementov, ako sú napríklad obálka a anotácia. Kedy sa oficiálne dozviete o akú knihu sa jedná? Buďto na Facebooku 2-3 dni po zverejnení článku alebo tí, čo nemajú FB, nájdu odpoveď vždy na začiatku ďalšieho článku v tejto rubrike.
Plus ďalší účel je, aby som si pripomenula a zaspomínala na niektoré z mojich najobľúbenejších kníh, ktoré som prečítala a do ktorých som sa zamilovala počas posledných pár rokov.

Áaaa tu je prvá XYZ kniha, teda skôr celá séria, ktorú si musíte prečítať. Chápete? MUSÍTE! :D


Čo to je?
Menej známa sestra jednej z všeobecne najobľúbenejších a najznámejších YA sérií. Zatiaľ čo už spomínanú známejšiu sestru čítal takmer každý, pre mňa bola a vždy bude no.1 práve táto. Hoci sa jedná o young adult sériu s hrdinkou na strednej škole, posledná kniha skáče až o niekoľko rokov dopredu, kde hlavné postavy sú už dospelé. Na svoje si preto prídu takisto aj veční teenageri dávno po dvadsiatke, ako som ja :)

O čom to je?
Na začiatku série zasiahne hlavnú hrdinku blesk a odvtedy má schopnosť nachádzať stratené deti. Chápete. Večer ide spať a ráno vie, kde sa nachádza stratené dieťa z krabice od mlieka. A pátranie sa môže začať. Každá kniha v podstate rieši iný prípad, ale celá séria sa stále točí okolo tých istých postáv a hlavne rozvíja jednu z najmilších YA  romantických zápletiek.

O aký typ romantiky sa jedná?
Podľa mňa celkom originálny a v YA knihách pomerne veľmi málo využívaný. Ona je dobré dievča z bohatej rodiny, on je starší, jazdí na motorke a nachádza sa v podmienke za zločin, ktorý nikomu nechce prezradiť. No dobre, toto nie je tak úplne originálne, ale čítajte ďalej. Narozdiel od bežných hrdiniek, ktoré sa zvyknú hrať na nedostupné, nevedia čo chcú a v zásade VŽDY riešia nejaký typ milostného trojuholníku, táto je veľmi priamočiaro zameraná na ulovenie nášho mužského protagonistu a takmer celú sériu strávi úspešne aj menej úspešne jeho zvádzaním, prehováraním a dokazovaním, že stojí za všetky problémy, ktoré by ich potenciálne randenie mohlo priniesť. Myslím, že ťažko budete hľadať lepšiu a vtipnejšiu knihu, kde hlavná hrdinka, ktorá od prírody nevie používať svoje ženské zbrane jednoducho BUDE používať svoje ženské zbrane, aby si uhnala jediného chlapca, ktorého miluje. Garancia žiadneho milostného trojuholníku a nepresladeného deja.

Pamätná scéna
Najlepšie scény, ktoré mi utkveli najviac v pamäti boli jednoznačne tie z posledného dielu, ale keďže by som hooodne predbehla udalosti, spomeniem aspoň všeobecne všetky tie, kde hlavný hrdina vysvetľuje našej hrdinke, že chlapci doháňajú dievčatá a nie naopak a že jej šibe a že nikdy nerobí nič tak, ako normálni ľudia a že aby pochopila, že ju nechce. A potom ju pobozká samozrejme, lebo kto by odolal jej rafinovanému dvoreniu :D

Vo všetkej stručnosti...

  • geniálny písomný prejav jednej z najznámejších YA autoriek
  • veľa strašne vtipných scén
  • romanca mierne na pozadí ale veľmi dobre prepracovaná - neryje sa nasilu do popredia a na každú jednu stranu
  • bad boy hrdina
  • kick-ass hrdinka
  • viac než uspokojivý koniec série so všetkou drámou, čo k nej patrí
Ešte prosím vás raz pripomínam, že toto nie je súťaž o to, kto uhádne názov série :) Ja viem, že ho uhádnete mnohí, stačí ak sa trochu zamyslíte a niektorí sa možno ani nebudete musieť zamýšľať. Nie o to tu tentokrát ide, takže prosím, nepíšte odpovede do komentárov ani nikde inde. Píšte hocičo do komentárov, ja len rada budem, len nie odpoveď ok? :) Dozviete sa ju čoskoro. Ďakujem!

5 komentárov:

  1. Tak tuhle sérii mám v merku už děsně dlouho, hlavně kvůli samotné autorce a protože výše uvedená sestra je jednou z mých TOP.
    A mám dojem, že jsou to většinou tvé pochvalné zmínky v příspěvcích, které mi říkají, že bych si knihy měla určitě přečíst:D
    Jinak tahle rubrika je skvělý nápad, bylo fajn číst a postupně objevovat, o jaké knize je to vlastně řeč:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nečetla jsem, ale áno, vím "samozřejmě" o co jde. :) Chystám se na celou sérii.. asi jako na dva tisíce dalších. :D
    Souhlasím s annejude :) úžasný nápad. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Výborný nápad ... a tiež sa radím do skupiny nečítala, ale vie o čo ide :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hmmmmm, ja zasa vôbec netuším o akú sériu ide, ale veľmi ma zaujala a strašne sa teším, keď odhalíš názov, velmi rada si ju prečítam......inak fakt super nápad
    Dia

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Túto sériu som nečítala a je veľká škoda, že nebola preložená ako jej sestra, ktorú som si hneď obľúbila.

    OdpovedaťOdstrániť