utorok 27. marca 2012

Slovenské knihy, na ktoré sa tešííím!

Stále si hovorím, čo hovorím, vyslovene zdôrazňujem, že mi treba začať čítať slovenských autorov. Lenže...bola som na strednej škole hlboko traumatizovaná. Tak. A je to vonku.
Ono keď nastúpite do prvého ročníka, tak sa hodina slovenského jazyka a literatúry na čele s Gilgámešom a Antigonou javí veľmi neškodne. Lenže potom príde skutočný teror v podobe Jozefa Maka a Jerguša Lapina a ide to všetko do...

Strašne sa hanbím, že by som tu mala práve naopak šíriť osvetu ale pardón, nejde mi to.

Kde som to skončila? Aha. Pri ukrutnej fóbii zo slovenskej literatúry. Ktorú sa teraz budem snažiť prekonať v hesle klin sa klinom vybíja najnovšími knihami dvoch mladých slovenských autoriek - Mirky Varáčkovej a Dominiky Spodniakovej. Obidve majú spolu (okrem vydavateľstva Motýľ) niečo spoločné, a to je ich orientácia....orientácia na mladého čitateľa. (Ach, tie moje trápne vtipy).

Miroslava Varáčková nie je vôbec žiaden zelenáč, Motýľ jej do sveta vypustil 5 kníh (keď som to dobre popočítala na prstoch, čo je veľmi diskutabilné) a všetky mali obrovský úspech. Ja som svoj ostrozrak momentálne zamerala na niečo môjmu srdcu veľmi blízke - Mirkin dystopický debut Prežila som svet. Dobré čo? Slovenská dystópia....A ešte aké úžasné hodnotenia má na Martinuse. A viete čo je najlepšie? Že vďaka Sue a samotnej Mirke mám doma aj podpísanú kópiu knihy! Ktorú samozrejme začnem čítať len čo sa zbavím zoznamu kníh, ktoré mali byť prečítané v auguste minulého roku....ach.

A tu je bombastická anotácia, z ktorej sa...

Volám sa Ela a som jedna z tých, čo prežili. Prišla som o svoju rodinu, priateľov, susedov a vo svojich sedemnástich rokoch som ostala celkom sama. Kedysi som chodila do školy, so spolužiačkami do kina, či len tak sa flákať mestom. Dýchala som čistý vzduch a jedla čerstvé rožky. Teraz väčšinu času trávim v starej stuchnutej pivnici a deň, kedy mám plný žalúdok, môžem pokojne nazvať šťastným. Volám sa Ela a som jedna z tých, čo prežili... Napínavý príbeh zakázanej lásky, ktorá sa rodí v čase úpadku civilizácie. Svet je v ruinách, budúcnosť neistá, boj o život neúprosný. Podľahne Ela nádeji a túžbe milovať? Vráti jej ukrývaný vzťah do duše svetlo, alebo ju uvrhne do ešte väčšieho zúfalstva? A... prežije Ela vôbec najbližšie svitanie?

PS: Všetky Mirkine postavy v knihách majú mimochodom úžasné mená.

Ďalšia dáma na holenie je úplná debutantka a kolegyňa blogerka so splneným snom - Dominika Spodniaková, blogujúca a recenzujúca pod menom DomiLondon na stránke Welcome to the World of Books. Podľa mňa je hrozne vtipná a popri tom vôbec nie trápna, čím sa zásadne líši odo mňa. Jej knižôčka sa volá Súboj lásky a názov NEVYMÝŠĽALA ona. Nás však nezaujíma, čo je na obálke ale vnútri a ak sa to aspoň trochu podobá na jej skvelé blogové príspevky, tak sa mám na čo tešiť :).

A tu je anotácia:


Debora má zvláštny dar. Dokáže vnímať ľudské myšlienky a ich emócie. Je to pre ňu trápenie, ale zároveň aj zvyk. Všetko sa zmení, keď sa so svojou tetou Billy presťahuje do iného mesta, aby tak prekonala nečakanú stratu rodičov. Čoskoro spoznáva Willa, ktorého myšlienky sú však pre ňu od určitej chvíle absolútne neprístupné. Je tajomný a nosí so sebou desivý tieň. Ako je možné, že mu nedokáže čítať myšlienky? Po prvýkrát v živote je naozaj vystrašená, ale strach sa v nej ešte prehĺbi po tom, čo zisťuje, že Will má niečo spoločné so záhadnými zmiznutiami a úmrtiami v meste. A možno aj so smrťou jej rodičov...

PS: Tiež si prosím pekne ráčte všimnúť zatiaľ veľmi nadšené reakcie zákazníkov Martinusu.

Pred uverejnením tohto príspevku som hrozne nervózna, lebo na rozdiel od nič netušiacich amerických autorov, ktorých mená tu komolím veľkým štýlom, ma tieto dve devy môžu aj udať za nepravdivé šírenie informácií :) Ale dúfam, že to neurobia. Len toľko som chcela.

10 komentárov:

  1. Milá Judit, som nesmierne rada, že si ma spomenula a že sa tešíš na knihu. Dúfam, že ťa nesklame a že to nebude jediná, ktorú z môjho pera prečítaš.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tiež si od oboch autoriek niečo chcem prečítať...:) Tak hádam čoskoro.^^

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dúfam, že to druhé nie je o upíroch. Inak by som si to chcela prečítať aj ja.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ked uz tu bol spomenuty Motyl, v maji vychadza dalsia fantasy Most kolibrikov :) Anotacia je uzasna, podla mna stoji za precitanie.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ja som sa v kníhkupectve včera trochu začítala do DOminikinej knihy a vyzerá úžasne! Už len našetriť peniažky a kupujem!
    A no Mirkina kniha na mňa už netrpezlivo očakáva... no tiež je pred ňou niekoľko kníh, ktoré potrebujem dočítať :(

    OdpovedaťOdstrániť
  6. na tej Súboj lásky si ma rozhodne navnadila a určite pouvažujem nad jej kúpou, v najbližšej dobe plánujem nakupovať, takže sa možno ocitne v mojom košíku :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ách, nemáš osobný blog? Páči sa mi, ako píšeš :-) Ak nemáš, zalooož, budem ťa sledovať ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ach...čosi :D Ja by som na neho nemala čas a strašne ho zanedbávala :) A pravdepodobne ostala pri jednom nasledovateľovi :D Ale ďakujem...

      Odstrániť
  8. Žijem v zjednotenom štáte. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, takže jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť