utorok 25. septembra 2012

Recenzia: Cassandra Clare - Mesto kostí (Nástroje smrteľníkov #1)

Originálny názov: City of Bones (The Mortal Instruments #1)
Autor: Cassandra Calare
Vydavateľstvo: Slovart, 2012
Hodnotenie na Goodreads: 4.15

Odporúčam: Všetkým milovníkom young adult fantasy ako povinné čítanie.
Neodporúčam: Odporúčam. 

Existujú knihy so zaujímavou anotáciou, knihy, ktoré sú špičkovo spropagované, či  knihy s nádhernými obálkami. A potom sú tu knihy, ktoré sú proste a jednoducho dobré. Séria Nástroje smrteľníkov patrí na úplný vrchol knižného potravinového reťazca a s prehľadom požiera všetko okolo seba. Ukáže vám, ako to vyzerá, ak píše niekto, kto má talent od Boha. Predstaví vám nový svet, ktorý sa nachádza len jedno otočenie hlavy od nás. Ukáže vám, že upíri nie sú len trblietavé mľandry, že anjeli nemusia okolo seba rozosievať len radosť a že ľudia sú niekedy väčšie príšery, než démoni. Mesto kostí je jej začiatok. 

Je mnoho spôsobov, ako môže návšteva nočného klubu úplne zmeniť váš život. Možno práve na parkete spoznáte svojho budúceho manžela. Možno sa dáte nahovoriť na karaoke a to odštartuje vašu hviezdu kariéru. A možno, ale len možno, uvidíte, ako traja teenageri vraždia chlapca s modrými vlasmi a už nikdy nebude nič, ako predtým. 

Zoznámte sa s Clarissou Frayovou. Nie, vážne, zoznámte sa s ňou. Nielenže už čoskoro zistí, že má zvláštny talent na lovenie démonov (kto by si neprial mať takúto zručnosť), ale jej najlepší kamoš Simon je ten najvtipnejší trtko na svete, ktorý vás bude najbližšie roky neprestajne zabávať. Aby toho nebolo málo, čoskoro k nej prikvitne sarkastický sexy blondiak s neprirodzene nafúknutým egom Jace. Ten sa najčastejšie vyskytuje v praktickom balení spolu so svojimi nevlastnými súrodencami, strhaným Alecom, ktorý nevie ako sa obliekať a ohnivou Isabelle, ktorá nakope zadok každému, kto si dovolí poznamenať, že sa Alec nevie obliekať. Títo Tieňolovci vás naučia, ktorí démoni najviac krvácajú a robia najväčší bordel, prečo je dobré nerobiť si srandu z Mĺkvych bratov a prečo nikdy neveriť vílam, ktoré vždy hovoria pravdu. 

Mesto kostí nie je synonymom pre Dobrodružstvá Clary Frayovej. V Meste kostí má každá postava svoj príbeh, ktorý nám chce rozpovedať. Nikto nie je výhradne dobrý a výhradne zlý (no, možno tak akurát Valentine a ten nechutný démon zo strany 325), každý má spektrum rozličných vlastností a skrýva v sebe tajomstvá, ktoré sa možno dozvieme a možno nie. Zabudnite na romancu, ktorá sa objaví v druhej kapitole, svoj vrchol dosiahne v polovici knihy a kým sa dostaneme na koniec, spľasne ako jedna veľká patetická bublina. A vôbec, zabudnite na všetky všeobecné pravidlá moderných YA kníh. Pomalý začiatok, zvrat v strede knihy a záverečná akcia (niekedy tiež nazývaná aj jediná akcia) - prosím vás, Mesto kostí je kniha, ktorú by najradšej napodobňoval každý autor, keby vedel ako. (Takto sa bohužiaľ väčšina musí uspokojiť s brožúrkou Ako byť originálny - Príručka mladého začínajúceho autora, ktorú  vydávajú všetky americké vydavateľstva a je zadarmo dostupná každému. Každému.)

Aha...vlastne by ešte bolo treba vypichnúť niečo negatívne. Hmm negatívne...povedzme, že nie každý bude cítiť na konci stopercentnú spokojnosť. Nie preto, lebo by kniha nebola dobrá, to sme už pokryli vyššie, ale preto, lebo Cassandra si toho na prvýkrát necháva pomerne veľa pre seba. Mnoho tromfov si prenáša do ďalších dielov a v prvej časti stavila hlavne na to, že vás pritiahne jej neuveriteľne dobrý písomný prejav a zmysel pre humor. Cassandra sa nikam neponáhľa a preto k vám séria Nástroje smrteľníkov bude vždy prichádzať v dobre odmeraných dávkach, ktoré vás čiastočne uspokoja a čiastočne nechajú trápiť sa až do vydania ďalšieho dielu. Všetko to ale stojí za to, verte mi. 

Mesto kostí si môžete zakúpiť v internetovom kníhkupectve ABC Knihy na TOMTO MIESTE.


17 komentárov:

  1. Práve tú knihu čítam a nedokážem sa od nej odtrhnúť tak veľmi ju už chcem dočítať a zároveň sa bojím, že ju moc rýchlo dočítam :D No trochu zmätená veta :D Konečne som sa dočkala tejto knihy nakoľko nečítam po anglicky tak som bola nadšená, keď som zistila, že u nás vychádza :) Ach bože a Jace ja ho milujem <3

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ááá! Prvá lastovička! :) Hrozne som rada, že sa ti to páči, a to si sa ešte nedostala na koniec!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dočítané a len otváram ústa a nemôžem sa dočkať ďalšej časti nech už je koniec februára :)

      Odstrániť
  3. Úžasná recenzia :) Keby mi práve dnes knižka neprišla domov, pravdepodobne by som si ju kúpila :D Som naozaj zvedavá, či nesklame po toľkých 5 hviezdičkových recenziách takmer všade na internete :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Judita, prekvapuješ ma každým dňom. Po tejto recenzii mi ostali len otvorené ústa. Po prvé, klobúk dolu pred tvojou recenziou (nepomôžem si, naozaj sa mi páči spôsob, akým si ju napísala) a po druhé: neviem sa dočkať momentu, kedy bude viac času a plnohodnotne sa do knižky zaryjem. Ja som ešte len na začiatku, takže teším, teším. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dominik vďaka ti. Priznám sa, že som prekvapila samu seba. Toto je môj literárny vrchol, už to pôjde len dolu vodou.

      Odstrániť
    2. Každodenne sa všetci prekvapujeme nad našimi "výtvormi", takže nie si sama. Dolu vodou? Nemyslím.

      Odstrániť
    3. ani ja ale chcela som aby to vyznelo skromne

      Odstrániť
    4. píšeš naozaj SKVELE. Nemusíš byť skromná.

      Odstrániť
    5. Nuž ďakujem, ešte takto dodatočne :)

      Odstrániť
  5. Páni... po tejto recenzii sa fakt neviem dočkať :D A to si ju plánujem zaobstarať až niekedy pred Vianocami :(((

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pred Vianocami??? Panebože pred Vianocami už je Upírska Akadémia! To už vás budem zasa nahovárať na ďalšiu skvelú knihu :)

      Odstrániť
  6. Judit :D :D :D ja z tvojho pisomneho prejavu padam od rehotu zo stolicky... co nie je moc vhodne, lebo akurat toto som citala v robote... a ver tomu ze to nevyzeralo dobre :D ale recenzia je uzasna a kniha takisto. Citala som ju teraz po anglicky, ale rozhodne si nenecham ujst ani slovensky preklad kedze som na neho pocula len same chvaly.
    Inak ty by si mala napisat nejaku taku originalnu prirucku. Predavala by sa lepsie jak ta co je zadarmo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Skvelá recenzia 8)
    Teším sa, ak sa niekedy k tejto knihe dostanem 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Hneď ako som uvidela že vychádza na Slovensku, zaumienila som si že si ju musím kúpiť! A stalo sa. Kniha je úžasná, dokonalá. V posledné dni som na ňu nemala toľko času ale snažím sa jej venovať každú voľnú minútu. Jace ma opantal je úžasný sexy! Viac ako reálny chalani.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. No takže Mesto kostí prečítané včera...mám zmiešané pocity :D To čo bol za koniec? to snáď nie?! Akože Judit je to fakt pravda? Kniha sa mi páčila, som zvedavá na druhý diel... No Jace je kapitola sama o sebe.. predstavovala som si ho úplne inak v mojej hlave :D a keď som videla foto z natáčania filmu tam sa mi nepáči, nezhoduje sa s mojou víziou v hlave :P A Simon, ja ho asi milujem platonicky :D Keby som knižnou blogerkou tak ju odporúčam každému a dám 5 hviezdičiek ;)

    OdpovedaťOdstrániť