sobota 25. februára 2012

RECENZIA: Becca Fitzpatrick - Ticho (Zavrhnutý #3)

Pred tým, než sa pustite do mojej nie príliš lichotivej recenzie na tretí diel anjelskej série Zavrhnutý vedzte, že čo sa týka prvých dvoch kníh, nikdy som nebola žiaden hater, práve naopak, sú to jedny z mojich početných gulity pleasures a naozaj, naozaj, NAOZAJ som dúfala, že trojka bude super tiež, aj napriek tomu, že Fitzpatricková ma naštvala s rozhodnutím najprv predĺžiť sériu z 2 na 3 diely a potom z 3 na 4. No ale nestalo sa.

Upozorňujem, že v nasledujúcich odstavcoch môžete nájsť nejaké menšie aj väčšie spoilery týkajúce sa predchádzajúcich dvoch častí.

Názov: Ticho
Originálny názov: Silence
Autor: Becca Fitzpatrick
Vydavateľstvo: Simon & Schuster (na Slovensku neskôr Egmont)

Hodnotenie na GR: 4.31 ku dňu 25.2.2012 (počet hlasujúcich 15 349)
Tagy: pokračovanie série, anjeli, hot boy/stupid girl, amnézia,

Určite si mnohí pamätáte na obrovský cliffhanger, ktorým skončilo Crescendo. Patch KONEČNE vyznal Nore svoju lásku, len aby pár chvíľ na to ich idilku znovu niekto zákerne vyrušil. Klasikaaa. No ale naštve, ak je to na samom konci knihy.
Ticho začína asi 2-3 mesiace po Crescende. Nora sa ocitá na cintoríne bez akejkoľvek spomienky na to, ako sa tam dostala alebo na posledných 6 mesiacov vôbec. Nepamätá si teda nič, čo sa odohralo v prvých dvoch dieloch ani to, že celé mesiace o nej nebolo ani chýru ani slychu a jej mama umierala od strachu. A Patch. O ktorom Nora ani nevie, že existuje. Poviete si, veľmi zaujímavá situácia na začiatok knihy. A vlastne máte pravdu. Z tohto bodu sa dá uberať dvoma hlavnými smermi. Vypracovať zo skvelej zápletky ešte lepší dej a rozuzlenie alebo doslova vyprdieť nejakú zmesku udalostí náhodne za sebou nasledujúcich a poslať to všetko do čerta. Asi si z môjho nadšenia viete vyvodiť, o ktorý prípad išlo v tejto knihe.

Viem, že mnohým sa Ticho páčilo a mnohým ešte len páčiť bude. Ja som trpela z jedného veľkého dôvodu (a z mnohých malých): KTO(!) by už len chcel čítať asi 150 strán o tom, ako Nore vysvetľujú, kto sú to padlí anjeli? V čase, keď sa má kniha hýbať dopredu som mala pocit, že stále len stojím na rovnakom mieste a čo viac, miestami som dokonca cúvala. Nie a nie sa udiať niečo podstatné, niečo, čo by mi vysvetlilo, prečo preboha má kniha hodnotenie 4.31 hviezdičiek.

Viem, že tábor ľudí, ktorí nemajú radi Hush Hush sériu, vždy hrozne nadával na Norinu blbosť a ja som ju vždy obhajovala, lebo povedzme si na rovinu, kto nečítal Twilight nevie, čo je to hlúpa hrdinka :) V tejto časti som sa však už aj ja pridala k hlavu-o-stenu-bijcom, ktorí preklínali Norine myšlienkové pochody. Mala som pocit, že toto chúďa dievča sa stalo iba Fitzpatrickovej nástrojom násilného vytvárania deja, ktorý v prvom rade nikdy nemal existovať. Urobila si z nej bábku, ktorá sa ako imbecil vrhala z jedného nebezpečenstva do druhého, len aby vznikla nejaká akcia. Všetky obrovské odhalenia boli vlastne odhaleniami iba pre amnestickú Noru, ja som v tomto bode bola už iba plná sarkazmu a chuti skončiť toto trápenie. No a posledný klinec do rakvy bol pokus o ľúbostný trojuholník, ktorý začal pompézne a skončil prázdnym výkrikom do tmy.

Čo ostalo staré a dobré a prežilo aj fitzpatrickovské beštiálne natiahnutie deja je Patch. Patch je prakticky stále ten istý Patch ktorého všetci milujeme s tým rozdielom, že teraz je konečne už aj trochu romantický, čo sa ironicky bez odozvy odrážalo od vysokej a hrubej steny zvanej Nora. Skoro všetky jeho romantické gestá a úplne všetky snahy ochrániť Noru sa stretli s krutým nepochopením, čo sa následne stretávalo s krutým nepochopením u mňa. Z celej tejto "romantickej" šarády v Tichu mi vyplýva len to, že buď má Fitzpatricková veľmi prudérnu editorku, ktorá efektívne zabránila všetkým Patchovým snahám o ťuťu muťu alebo je autorka naozaj taká krutá a myslí si, že po zakúpení si troch jej kníh ešte stále nemáme nárok na niečo viac, než 5 sekúnd trvajúci meh bozk.

Takže. Ehm. Asi je bezpečné povedať, že som knihou Ticho bola vo viacerých smeroch veľmi sklamaná a ešte si poriadne premyslím, či mi posledná kniha do zbierky bude stáť za tie prachy. Pretože nie. Takto sa úspešné série nepíšu. Amen.

9 komentárov:

  1. Ja som vedela preco s kupou otalam :D Sice mam este len prvy diel, ale tam to aj ostane :D Patch je sice uzasny hrdina, ale mne celkovo vadil autorkin styl pisania, stale som bola na pochybach - kupit/nekupit... a ked vaham, pre mna je to znamenie, ze by som si mala 2x rozmysliet, ci za knihu dam tolko penazi (a fuuh, v slovenskom preklade knizka stoji nemale peniaze - teda zatial minimalne prvy a druhy diel, co ma ako prve odradilo:/) ak to nedajboze (:D) nejakou nahodou dostanu do kniznice, okamzite beriem... ale na kupu to teda nevidim...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. souhlasím se vším! bylo to booooring 150 stran amnésie a pak nesnesitelná Nora kterou bych profackala něčím víc než jen křídlama...nejlepší je jak Fitzpatrick dokáže udělat úplně nejvíc wtf cliffhangery :D čtvrtej díl rozhodně nebude stát za to, fakt ne. vyslovuju proroctví - nebude to epické zakončení série. btw. nemělo to původně mít jen 3 díly?

    na závěr - nijak nechci znevažovat těm co se to líbí! jen říkám svůj názor :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A mě se zrovna Ticho líbilo. Do Zavrženého jsem se úplně zamilovala, pak mě Crescendo trochu zklamalo, ale Ticho jsem si zase úplně vychutnala. Každý má jiný názor, ale mě se to s tou amnézií líbilo, hlavně to, jak Patch s Norou znovu začínají tak jako v prvním díle ;). A nemůžu se dočkat až vyjde další (doufám, že poslední) díl. Rozhodně si ho koupim! :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja som skončila asi v štvrtine a nemám chuť sa zatiaľ pohnúť ďalej. Momentálne mám na muške lepšie série, ale predpokladám, že sa ku tomu ešte vrátim, dúfam, že s novým pohľadom na vec :)
    Veľmi pekná recenzia, ako vždy :):)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zavrhnutého som si zamilovala. Patch bol tajomne sexy, Nora bola príjemne sarkastická aj zápletka bola super. Už dvojka pre mňa pokulhávala... Málo Patcha a Nora stratila svoj sarkazmus, ktorý nahradila blbosť... nie silná, ale evidentne sa to v Tichu vystupňovalo. Prečítať si ho prečítam už len preto, že si ho chcem sama prečítať, ale určite len z knižnice
    inak ťuťu muťu je super :D :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jeej... tak to nevypadá dobře. V prvním díle jsem Noru ještě celkem dobře snášela, ale od druhého ji nemám ráda. No, nejen tvoje recenze ale i další mi prozrazují, že u trojky budu trpět minimálně tak, jako u Crescenda.

    Achjo, já věděla, že natahování série nepřinese nic dobrého. :(

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No, ja som zatiaľ len začala a ako píšeš, začiatok knihy je dobrý. Uvidím ak osa to bude odvíjať. Môžem sa spýtať, nevieš, či bude aj slovenský preklad? Dík za odpoveď :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Do zavrhnutý som sa totálne zamilovala celú knihu som prečítala sa necelé 2 dni nemohla som od toho otrhnúť oči!Len ta 2 časť zase skôr som sa "zamilovala" skôr do Patcha ako do knihy a v 2 časti je toho Patcha málo! V 3 časti to trošičko oživlo ale aj tak som sklamaná :/

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Žijem v zjednotenom štáte. Pred dvoma rokmi som sa oženil s dámou menom Melena, mali sme spolu dve deti, boli sme veľmi šťastní, že sme manželia, takže keď cestujem na služobnú cestu do Brazílie, strávil som v Brazílii 1 rok. môj druh podnikania, ja a moja žena sme sa neustále rozprávali po telefóne, rozprávali sme sa na internete, nikdy som nevedel, že ma moja žena začala podvádzať tým, že som chodil so svojím priateľom zo starej školy menom Mark, nikdy som nevedel, že niečo ide zle, kým som sa nevrátil z mojej cesty, potom sme s manželkou začali mať problémy, chodí von a vracia sa neskoro v noci, zmenila sa zvláštnym spôsobom, ktorý som nevydržal, snažil som sa urobiť všetko pre to, aby som ju potešil, ale to zhoršilo sa, takže jedného dňa odišla z domu a už sa nevrátila, pokúsila som sa ju osloviť, ale nijako som sa k nej nedostala, nikdy som nevedela, že cestovala so svojím novým milencom, ktorým bol Mark, veľmi som ju chcela kvôli deťom, ktoré ona odišiel pre mňa a pretože som ju tiež tak veľmi miloval, kvôli zlomeniu srdca, do ktorého ma dala, som vošiel hľadanie skutočného čarodejníckeho kúzla Bol som dvakrát podvedený kúzelníckym čarodejníkom, ale nikdy som pri hľadaní neochabol, pretože chcem šťastný život so svojou ženou, takže jedného rána som videl svedectvo o čarodejníckom kúzle Dr. Adeleke, takže som ho kontaktoval cez whatsapp : (+27740386124) a na e-mail: (abba5019@gmail.com) na moje najväčšie prekvapenie urobil pre mňa život opäť mužným, moja žena sa vrátila ku mne, vzal som ju späť a ja som teraz s manželkou vyrovnaný kúzelníkom

    OdpovedaťOdstrániť