sobota 12. marca 2011

Quote of the Week (9)

Predstavte si to, dnes výnimočne na čas - tohtotýždňové Quote of the Week!

ROMANTICKÝ MOMENT

Romantický moment som dnes vycucla z knihy The Vespertine od Saudry Mitchell, ktorú som dočítala len pred dvoma dňami a ktorá na mňa urobila veľký dojem. Je to akýsi mix historickej romance a lá Jane Austen a novodobej YA fikcie a naozaj som bola prekvapená, ako archaicky na mňa pôsobil štýl písania. Scéna sa odohráva medzi dvoma hlavnými postavami, Ameliou, ktorá vie čítať budúcnosť a Nathanielom, ktorý vie...nechajte sa prekvapiť :)

"The stars could have burned out around us, the moon could have fallen from the sky, and I wouldn't have known it. Not when he leaned indecently close and pressed his cheek against mine to murmur, "Tell me a secret."
I wanted him to tell me how he stopped time like that. How he read my mind. I wanted to admit I wondered if thoughts of me troubled him when he lay awake at night. But I could make none of that come to my lips....
Instead... I whispered back, "I've seen the future."
He didn't laugh. He didn't mock, not like he had done at Privalovna's performance. In the middle of our waltz, he stopped, nose to nose with me. He uncovered me with a look that somehow bared him, too.
And his question told me everything - that he stopped time because he needed me, that he read my mind because we were one. That I troubled his nights, indeed, because what he asked revealed it all.
"Am I with you there?"

"Hviezdy mohli okolo nás vzplanúť, mesiac mohol spadnúť z oblohy a ja by som si to nikdy nebola všimla. Nie, ak sa nahol nemiestne blízko a pritisol svoje líce k môjmu aby mi zašepkal, "Povedz mi nejaké tajomstvo".
Chcela som, aby mi povedal, ako sa mu podarilo takto zastaviť čas. Chcela som, aby mi prezradil, ako mi čítal myšlienky. Chcela som sa priznať, že som vždy rozmýšľala, či na mňa myslí, keď je v noci hore. Ale nič z toho som nedokázala priniesť až na svoje pery....
Namiesto toho...som zašepkala, "Videla som budúcnosť."
Nesmial sa. Neposmieval sa mi, nie tak ako sa posmieval Privalovninmu divadielku. V strede nášho valčíka sa zastavil, naše nosy sa takmer dotýkali. Obnažil ma pohľadom, ktorý akosi odhalil aj jeho samého.
A jeho otázka mi povedala všetko - že zastavil čas, pretože ma potreboval, že čítal moje myšlienky, pretože sme boli jedna myseľ. Že na mňa po nociach skutočne myslel, pretože to, čo sa opýtal, všetko odhalilo.
"Som v nej spolu s tebou?"

VTIPNÁ SCÉNA

Vtipná scéna je zas a znovu z mojej najobľúbenejšej dospeláckej série Night Huntress od Jeaniene Frost. Tentokrát som ju vybrala zo zatiaľ posledného vydaného dielu: This Side of the Grave a verte mi, bol to tesný boj s ďalšími asi 10 scénami, z ktorých mi počas čítania tiekli slzy od smiechu. Táto to ale nakoniec vyhrala, pretože ma zastihla úplne nepripravenú. Nikdy som nečakala, že sa niečo také môže vydrať z Bonesových úst, nech je už akokoľvek vtipný. Mimochodom, ak máte 18 a viete po anglicky: PREČÍTAJTE SI TO! Séria je lepšia, než Anita Blake a Sookie Stackhouse (nieže by som sa dostala ďalej než do prvej polovice prvých dielov obidvoch sérií, ale predsa).
Smrtiacu otázku sa Bonesovi pokúsil položiť môj obľúbený Timmie, chlapec, ktorý verí na Mužov v Čiernom a na ktorého ma Bones miernu alergiu :)

"Before we go, I gotta know: If mind reading abilities are real, there's something else I wondered if fiction got right about vampires -"
"Ask me if I sparkle and I'll kill you where you stand," Bones cut him off with utmost seriousness.

"Pred tým, než sa rozídeme, potrebujem niečo vedieť: Ak je schopnosť čítať myšlienky naozaj skutočná, je tu ešte niečo o upíroch, nad čím som rozmýšľal, či to v knihách uvádzali správne -"
"Opýtaj sa ma, či sa trbliecem a na mieste ťa zabijem," Bones ho prerušil s maximálnou vážnosťou.

SILNÝ MOMENT

No a keďže sa už všetci tešíte na vydanie záverečného dielu Vampýrskej akademie - Poslední oběť, ktoré sa uskutoční už o necelý mesiac, rozhodla som sa, že vám poskytnem ďalší mini teaser. A keďže sa jedná o teaser, nepoviem vám, z koho úst pochádza ani komu je určený. Aby som trochu zúžila pole vášho hádania, poviem vám, že je to jeden z týchto troch švárnych junákov: Adrian, Dimitri, Christian (zoradila som ich v abecednom poradí, takže žiadnu psychologickú analýzu v tomto ohľade neskúšajte).

"I loved you!" he yelled. "I loved you, and you destroyed me. You took my heart and ripped it up."

"Miloval som ťa!" zvrieskol. "Miloval som ťa a ty si ma zničila. Vzala si mi srdce a roztrhla ho na márne kúsky."




Ak aj vy máte chuť týždenne na svojom blogu zverejňovať vlastné Quote of the Week, môžete si prečítať bližšie informácie a zároveň sa prihlásiť na TOMTO ODKAZE.
Ak sa vám zapájať nechce, len si radi pozeráte náš výber scénok z kníh, môžete sa vďaka odkazom nižšie preklikať k ostatným blogom, na ktorých by ste dnes mali objaviť ich vlastné Quote of the Week.


3 komentáre:

  1. Takže hovoríš, že Vespertine sa oplatí čítať?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. T: Ja som bola mierne sklamaná z konca, už nejakú dobu neustále narážam na knihy, ktoré sú super ale záver je taký dajaký nemasný-neslaný. ale podľa mňa to stojí za to prečítať. akurát že kniha sa číta brutálne ťažko, ak sa na ňu poriadne nesústredíš, na čo som ja teda rozhodne čas nemala.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ešte si pamätám, ako som pri tejto časti plakala keď som čítala Poslední oběť ;(

    OdpovedaťOdstrániť