piatok 11. marca 2011

Dnešné novoty

Dnes mám pre vás, anglicky čítajúcich, niekoľko skvelých správ. Dve moje obľúbené autorky sa totiž rozhodli odhaliť synopsie a obálky ich ďalších pripravovaných kníh. Nedalo mi to a tak som si povedala, že sa pokúsim preložiť v rekordnom čase (pretože dnes potrebujem dočítať dve knihy :D - snívať je krásne) obidve spomínané anotácie, aby ste mali okrem vizuálneho lákadla ešte aj nejaký bonus k tomu. Je to tak trochu nosenie dreva do lesa, keďže tí, ktorí si knihy budú môcť prečítať, zároveň nepotrebujú môj preklad anotácie, plus, ak ste ešte nečítali prvý diel minimálne jednej z kníh, tak vám zbytočne prezradím dôležitý moment deja, ale nechcem nikoho ukracovať a okrem toho, vy sa tak radi dobrovoľne spoilerujete, tak prečo vám kaziť radosť :)

No ale dosť už kecov, predstavujem prvú "druhú" knihu, Lola and the Boy Next Door od Stephanie Perkins!

Stephanie Perkins je autorkou ohromne úspešnej knihy Anna and the French Kiss, ktorá vyšla v decembri minulého roku (aspoň myslím) a ktorej sa svojim humorom nevyrovná žiadna iná YA contemporary kniha. V AatFK ste sa zoznámili s Annou a Éthienom, v nasledujúcej sa zas zoznámite s Lolou a jej susedom Cricketom. (aj vám to meno pripomína meno pre psa?). A tu je spomínaná obálka a s ňou preložená anotácia:

Stephanie Perkins - Lola and the Boy Next Door


Začínajúca návrhárka kostýmov Lola Nolan má jedno pravidlo: Čím škandalóznejší - trblietajúcejší, veselejší, divokejší kúsok, tým lepšie. 
Ale aj napriek tomu, že jej štýl je výstredný, Lola je oddanou dcérou a kamarátkou, s veľkými plánmi do budúcnosti. A všetko je tak povediac dokonalé (až po jej sexy rockerského priateľa), až kým sa obávané Bellove dvojičky nenasťahujú naspäť do susedského domu. 
Keď sa rodina vráti a Cricket - nadaný vynálezca a konštruktér - vystúpi z tieňa svojej sestry naspäť do Lolinho života, Lola musí znovu zvážiť svoje dlhoročné city k susedovi. 

K tejto obálke, sa viaže celkom zábavná historka, na ktorú vám nechám odkaz nižšie, ale ktorú zhrniem pre anglicky nerozumejúcich pre istotu aj tu.

Kiersten White, autorka bestsellingovej knihy Paranormalcy a zároveň Stephanina najlepšia kamarátka zažila po obdržaní obálky k Lola and the Boy Next Door vo svojej pošte menší (väčší?) šok. Na celom celučkom svete údajne podľa tváre pozná len jedného mužského modela. Modela, ktorého tvár zdobila billboardy nesúce reklamy na také svetové značky, akými sú napríklad Abercrombie a Fitch. Modela, ktorý teraz zdobí obálku Stephaninej druhej knihy. A v neposlednej rade modela, s ktorým v minulosti chodila Kierstenina sestra :D
Takže bez toho, aby o tom dopredu čo i len tušili, Stephanie má na obálke muža, s ktorým roky (!) chodila sestra jej najlepšej kamarátky. A potom že Amerika je veľká :)

Každopádne, v Kiersteninom podaní táto náhoda vyznieva oveľa vtipnejšie, takže si určite prečítajte pôvodný článok TU

Ešte dve informácie k Lole. Prvá je, že kniha vychádza 29.9.2011 a druhá je, že sa pravdepodobne môžeme tešiť na znovu objavenie sa našich dvoch zaľúbencov z Anna and the French Kiss :)

No a teraz už prichádza druhé kolo odhaľovania obálok, tentokrát to bude obálka k druhému dielu série z dielne Ally Condie - ktorého názov je CROSSED. Aby som vás trochu dostala do obrazu, prvý diel mal názov Matched a práva na jeho filmové spracovanie už boli odkúpené spoločnosťou Disney, takže sa možno dočkáme aj jeho príchodu do Hollywoodu.
No ale teraz už teda poďme k tej obálke a preloženej anotácii. Znovu len tak pro forma spomeniem, že ANOTÁCIA KU CROSSED OBSAHUJE SPOILERY PRE MATCHED ale vám to asi aj tak bude jedno, čiže môžete prejsť k ďalšiemu bodu :)

Ally Condie - Crossed (Matched #2)





Z účelom nájsť budúcnosť, ktorá ani nemusí existovať a čeliac pri tom rozhodnutiu, s kým by ju mala zdieľať, Cassia sa vydáva na cestu do Vonkajších Provincií po stopách Kya, ktorý bol odvedený Spoločnosťou na miesto, kde ho čaká istá smrť. V zápätí však zisťuje, že Ky utiekol, nechávajúc za sebou sériu stôp ako vodidlo. 
Cassiina výprava ju privádza až k otázke, na čom jej najviac záleží, zatiaľ čo pozoruje záblesky toho, aký odlišný j svet za hranicami. No ako sa Cassia blíži k odhodlaniu a istote ohľadom jej budúcnosti s Kyom, pozvánka k rebélii, nečakaná zrada a prekvapivá návšteva Xandera - ktorý môže vlastniť kľúč k povstaniu a dokonca aj ku jej srdcu - zvráti hru zas a znovu. Nič nie je také, ako sa zdá, na okraji Spoločnosti, kde križovatky vytvárajú cesty viac zamotané, než kedykoľvek pred tým. 

Nerada by som zapríčinila masovú hystériu, ale v kuloároch sa šušká, že Slováci by v tejto chvíli prinajmenšom mali zvažovať preklad tejto populárnej série. Česi sú už podľa všetkého za vodou, zástupkyňa  Knižného Klubu bola tak milá a preradila im názov českého prekladu- Dokonalý pár - a približný dátum vydania, ktorým je máj 2012.

Posledná informácia dnešného dňa: Crossed vychádza 1.11.2011. 

2 komentáre:

  1. Crossed vypadá víc než dobře. Na první díl si počkám až ho u nás přeloží. Ale ta obálka se mi moc líbí:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Obálka na Crossed vyzerá zaujímavo (obálka na Matched sa mi však páčila oveľa viac)

    Už sa teším, keď si ju prečítam :)

    OdpovedaťOdstrániť