nedeľa 27. marca 2011

RECENZIA: Andrea Cremerová - Nočný tieň

Názov: Nočný tieň
Originálny názov: Nightshade
Autor: Andrea Cremer
Vydavateľstvo: Ikar, 2011

Tagy: young adult, vlkolaci, mágia, ľúbostný trojuholník,
Rozprávač: jedna 1. osoba (Calla)



Moja recenzia:

Aj vám sa pri slove vlkolak vybavia vyrysované svaly Jacoba Blacka? Ak áno, je načase rozšíriť si obzory. Na Slovensko k nám totiž až z ďalekých coloradských lesov zavítala svorka vlkov Nightshadeovcov a Baneovcov, aby nám ponúkla úplne nový pohľad na to, čo sme až doteraz (alebo aspoň ja) považovali za nudné a hrajúce iba druhé husle. Predstavujem vám Nočný tieň:

Calla Thorová pozná svoju budúcnosť ako vlastnú dlaň. Nie preto, že by mala nejaké zvláštne nadanie. Nie, ak nerátame fakt, že sa vie v priebehu zlomku sekundy premeniť z jemného dievčaťa s platinovými vlasmi na krvilačnú vlčicu, Calla je úplne normálna tínedžerka. To, že pozná svoju budúcnosť, je výsledkom roky plánovaného zväzku, ktorý má spojiť mladé články dvoch starodávnych vlčích svoriek a vytvoriť z nich jednu novú, na čele s mladým alfa samcom Renierom Laroche. Calla vie, kde je jej miesto. Ako alfa samica svorky Nightsadeovcov sa po svadbe ocitne na čele novej svorky, po boku samotného Rena Laoche .

Ešte pred tým, než začnete ľutovať našu malú chudinku Callu, ktorá sa musí vo svojich 17tich rokoch vydať za niekoho, koho si sama nevybrala – ta-dá – na scénu vstupuje sexy Ren, za ktorým všetky ľudské dievčatá otáčajú hlavy a pri ktorom všetky vlčie samice dvíhajú svoje chvosty. No nevydajte sa...


Ibaže čo by to bolo za srandu, ak by sa šťastným snúbencom nepriplietol do cesty Problém. Problém má v našej knihe názov Shay. Po tom, čo tohto chlapca Calla zachráni pred istou smrťou v zažívacom trakte obrovského medveďa, poriadne to medzi nimi ako na potvoru zaiskrí a prvý set komplikácií je na svete. Druhý set komplikácii o sebe dá vedieť veľmi rýchlo, len čo si Calla uvedomí, že Shay nie je tak úplne obyčajný človek, za ktorého ho pôvodne považovala. Vzápätí nasleduje set tretí, štvrtý, piaty....myslím, že stačí, ak poviem že v knihe si Calla užije problémov na rozličné spôsoby až-až.

Nočný tieň sa vyznamenáva veľmi sľubným začiatkom. Predstaví sa vám vlkolactvo v úplne novom šate, spoznáte nové bytosti nazývané Ochrancovia, zoznámite sa mágiou tak, ako ju ešte nepoznáte a stretnete sa aj so starými známymi Prízrakmi. Veľmi som uvítala príjemnú zmenu v zvyčajne pomalom premieňaní sa z človeka na vlka a späť. Proces nezaberá, ako to býva zvykom, dve strany v knihe, ktoré opisujú, ako sa dotyčnému začnú „naťahovať údy“ a „bolestivo predierať ostré tesáky“, ostáva tak viac času na riešenie podstatných vecí. Cremerová, múdra to žena, takisto nerieši problematiku zhadzovania šatstva pred premenou a zakrývania si privátnych častí tela figovými listami po premene. Je pravda, že nás tak vlastne pripravila o potešenie z Renových brušných kociek, ktoré by v opačnom prípade ostávali z praktických dôvodov, ako sme na to zvyknutí z Twilightu, prevažne obnažené, no verte mi, keď som to prežila ja, prežijete to aj vy.

Čo mi prišlo trochu mimo, bolo vysvetľovanie pojmov Strážcovia, Ochrancovia a Stopári až kdesi v strede knihy, čo spôsobilo, že som dobrý kus príbehu nevedela, ktorá bije. Nehovoriac o tom, že Strážcovia a Ochrancovia asi nebol najšťastnejší preklad pojmov Guardians a Keepers, nakoľko sa mi tieto slová počas celej knihy luxusne plietli. Tiež to ale pokojne môže byť iba záležitosť mojej blbosti, takže radšej svoju kritiku v tomto ohľade nebudem ďalej rozvádzať .
Dá sa povedať, že tentokrát ma možno ešte viac, než hlavní hrdinovia, oslovili vedľajšie postavy. Tých tam bolo priam neúrekom a sama žasnem nad tým, ako to Cremerová zvládla všetko zrežírovať. Takmer každý člen svorky, či už Nightshadeovcov alebo Baneovcov bol niečím výnimočný, navzájom sa od seba líšili a všetci dostali aspoň na okamih svoje miesto na výslní. Rozhovory medzi nimi boli dynamické a pôsobili veľmi reálne. Páčilo sa mi, že nerobili iba „křoví“ ústrednej trojici, ale aktívne sa zapájali do príbehu.

Dnešnú recenziu však bohužiaľ zakončím negatívnym postrehom na adresu hlavnej hrdinky. Niektorí z vás sami dobre viete, že nie som obrovským fanúšikom ľúbostných trojuholníkov. Viem, že časť kritiky pôjde na účet mojej zaujatosti voči všetkým knižným hrdinkám, ktoré sa nevedia rozmyslieť, ktorý chlapec je pre nich dôležitejší, a tak na striedačku testujú obidvoch, no minimálne časť je určite plne zaslúžená. Cremerová to totiž v snahe vytvoriť čitateľmi milovaný a zároveň nenávidený „love triangle“ tak trochu prehnala a Calla mi miestami pripadala ako mladučká pipina, ktorá len pred malou chvíľou vstúpila do vzrušujúceho sveta tínedžerov a nevie ešte tak úplne ovládať svoje hormóny. Viem, viem, ak by v knihe neboli na jednej strane dvaja rovnako príťažliví chlapci bojujúci o hrdinkino srdce a na druhej strane nerozhodná hrdinka, nebolo by to už také zaujímavé, no aj tak sa mi zdá, že vo svojich 17tich rokoch a pár dní pred svadbou sa Calla správala až príliš detinsky. Ak by za seba vo väčšine prípadov nenechala rozprávať a konať estrogén, bola by mi omnoho sympatickejšia. Nehovoriac o tom, že v oblasti lásky a vzťahov sa má veľa čo učiť od svojho mladšieho brata, Ansela, ktorý to u mňa vyhral na plnej čiare.

Sama som zvedavá, čo prinesie druhý diel, u prvého sa totiž ešte stále neviem rozhodnúť, koľko hviezdičiek by si zaslúžil. Objektívne by som knihu pravdepodobne hodnotila troma a pol hviezdičkami, subjektívne by som asi hodnotenie o niečo málo zdvihla. Páčil sa mi svet, ktorý Cremerová vytvorila, no dúfam, že v ďalších častiach dotiahne niektoré myšlienky poriadne do konca a uberie trochu na štvanici, ktorou by sa v tejto chvíli dal charakterizovať vzťah Ren-Calla-Shay.

Zaujala vás kniha natoľko, že by ste si ju radi prečítali? Za celkom príjemnú cenu ju nájdete napríklad v internetovom kníhkupectve gorila.sk

Na záver si ešte pozrite knižný trailer k americkej verzii knihy - Nightshade:



Prajem príjemný čítací zážitok!

Obrázky použité v recenzii sú dielom autorov: chilenita a skellingt0n

18 komentárov:

  1. Skvěle napsaná recenze! Poutavá, vtipná, čtivá...moc jsem se u ní bavila, klobouk dolů:)
    Mně osobně přišlo, že by vedlejší postavy mohly být více rozvedeny, nevím, chvilkami to na mě působilo, jako kdyby si autorka řekla: Aha, teď by např. Cosette měla tiše pokývat hlavou.
    Co se týče Cally, tak v jejím případě souhlasím všemi dvaceti prsty. Byla nerozhodná a příliš se nechávala ovládat hormony:D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. annejude: Ďakujem za pochvalu! :) s tými vedľajšími postavami máš asi trochu pravdu, zo začiatku to bolo s nimi celé trochu zmätené, prišlo mi ich príliš veľa a bála som sa, že sa do toho samotná autorka zamotá ale nakoniec sa mi zdalo, že z toho celkom štýlovo vykorčuľovala. Ako som už povedala, niektoré myšlienky mohla viac rozviesť a medzi ne zahŕňam aj napríklad vzťah Ansela a Bryn alebo tých dvoch chalanov, na ktorých mená si momentálne nespomínam. A tiež by ma zaujímalo, o čo vlastne Daxovi celú tú dobu išlo. Každopádne verím tomu, že sa odpovedí dočkáme v ďalšom dieli, myslím, že partička je celkom fajn rozohraná, teraz už len čakať, čo z toho vznikne ďalej :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrá recenzia.:) Neviem sa rozhodnúť, či si knihu kúpiť, tak čítam všetky názory, čo nájdem.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Neliss "Nellie" Screamers: Ja si myslím, že je to jedna z tých lepších kníh, ktoré boli v poslednej dobe preložené do slovenčiny, ale aj tak mi tu ešte chýbajú tie ozajstné klenoty, ktoré zatiaľ bohužiaľ vydali len Česi.
    Asi bude najlepšie, ak si knihu prečítaš a urobíš vlastný názor, pretože tie naše, čo som si všimla pri čítaní ostatných blogov, sa diametrálne líšia :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Judit: A môžeš mi nejaký poradiť?^^
    Ánop, to som si už všimla.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Neviem, ktoré série si už čítala, ale za spomínaný výkvet literatúry pre nás mladých považujem:

    Vampýrsku akadémiu:
    http://www.gorila.sk/product/219266
    (ak si odporcom Twilightu a Školy Noci, nemalo by to mať vplyv na to, že budeš automaticky nenávidieť aj túto sériu. Knihy sú naozaj výborne napísané, hrozne dobrá zápletka, veľa humoru a ešte viac romantiky :))

    Nástroje Smrti:
    http://www.gorila.sk/product/216230

    (Vynikajúce postavy, romanca nastupuje až trochu neskôr ale rozhodne stojí za to:))

    --> inak nedaj sa odradiť trochu nešťastnými obálkami, nie sú príliš dobrým obrazom toho, čo je v skutočnosti vo vnútri :)

    Zavrhnutý:
    http://www.gorila.sk/product/297500

    (táto séria nie je úplne moja obľúbená, ale mnohým sa páči, mohla by sa možno aj tebe :))

    Len mi teraz nepovedz, že si už všetko čítala :DD

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nástroje smrti som ešte nečítala.:D Takže dík za tip.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. uf, tak aspoň niečo :D Inak dobre rýchlo odpisuješ :D

    Ak si už teda taká zbehlá v čítaní, ako pozerám, tak určite vyskúšaj aj ten Nočný tieň :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. No, bola som zvedavá na odpoveď, takže.:D

    Hm, hej, ja knihy zbožňujem a čítam všetko čo sa mi nejako dostane do pozornosti / pod ruku / pod myš / do knižnice.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Napísala by som, že aj ja, ale to je asi predpokladám jasné :D

    Neboj, v budúcnosti sa plánuje vydať množstvo skvelých kníh, takže sa máš na čo tešiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Aj sa teším.:D Plus sa psychicky pripravujem na čítanie v angličtine, pretože ma mučí čítanie anotácii kníh, o ktorých v sk/cz nie je ani zmienka.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. to zvládneš, chce to len cvik :) Okrem toho, prekladanie kníh do SK sa bude v budúcnosti rapídne zvyšovať, čiže na angličtinu ti nakoniec ostanú vážne len také nejaké chuťovky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Aspoňže tak, ako so poznám, moje odhodlanie čoskoro opadne.:D A keď sme pritom - nevieš mi poradiť nejakú knihu, tentoraz v angline, ktorá je napísaná tak nejako... jednoducho? (A ideálne by sa mala dať aj stiahnuť.:D)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ja som začínala s Meg Cabotovou, ona píše dosť jednoducho. A moja osobná obľúbená je kniha The Body Finder od Kimberly Derting:) Myslím, že je napísaná celkom čitateľne...

    Inak tu som spísala celkom dobrý spôsob, ako sa dostať k anglickým knihám pomerne lacno a hlavne legálne :)

    http://loveinbooks.blogspot.com/2011/01/vsetko-o-book-depository.html

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Vďaka. ^^ No, áno, ten článok som čítala a plánujem ho využiť, ale asi až keď sa presvedčím, že nedostanem infarkt po pár stránkach. Ešte raz dík za všetky tipy.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. nemáš za čo a držím palce s anglinou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. je to super kniha akurat hlavna hrdinka mi uz po 100 stranach zacala so Shayom liezt na nervy :/ .... team Ren!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. No tak ja teraz po prečítaní 1. dielu veľmi váham, či sa pustiť do druhého. Ale asi áno, keď ho už mám... Hlavná hrdinka Calla mi neskutočne liezla na nervy, hlavne preto, že do Shaya bola neuveriteľne zbláznená ešte skôr, než sme vedeli jeho meno (trochu zveličené, ale... :D) Neustále poletovala medzi oboma chalanmi a neuveriteľne ju vzrušovali bez toho, že by sme vôbec vedeli, prečo. No a Shay... od začiatku som ho nemala rada, okrem toho, že na Calle visel ako prívesok, tak ju furt ťahal do nejakých nepríjemných záležitostí... ani som nepochopila, prečo bol až taký zábavný, nebol, v 3/4 sa smiali len tak, bez dôvodu... (áno, zachránil Calle život, ale nebyť jeho, ani by ho zachraňovať nemusel). Na môj vkus konala Calla nepremyslene a ozaj sa správala ako hormónmi poblúznená, furt sa ho chcela dotýkať, až to občas vyznelo... no... :D Neviem, mňa prvá kniha celkom sklamala ale počula som, že dvojka je výrazne lepšia, tak tomu asi dám šancu.

    OdpovedaťOdstrániť