sobota 30. októbra 2010

Recenzia: Becca Fitzpatrick - Crescendo

Ja viem, ja viem: aleluja....

Názov knihy: Crescendo
Autor: Becca Fitzpatrick
Vydavateľ: Simon and Schuster, 2010

Tagy: young adult, romantika, anjeli,
Rozprávač: jedna 1.osoba (Nora)

Z obálky:


Nora mala tušiť, že jej život má ďaleko od dokonalého. Napriek začatiu vzťahu so svojim anjelom strážnym, Patchom (ktorý, ak si odmyslíme jeho titul, je všetko len nie anjelský) a prežitiu útoku na jej život, veci sa vôbec nezlepšujú. Patch sa začína odťahovať a Nora netuší, či je to v záujme jej dobra alebo sa jeho pozornosť presunula na jej úhlavnú nepriateľku, Marcie Millarovú. K tomu všetkému je ešte Nora prenasledovaná obrazmi jej otca a stane sa posadnutá myšlienkou prísť na to, čo sa s ním skutočne stalo v tú noc, keď odišiel do Portlandu a už sa nikdy nevrátil.
Čím hlbšie sa Nora zavŕtava do záhady smrti jej otca, tým viac sa začína sama seba spytovať, či s tým má niečo spoločné jej Nephilimská krv a tiež prečo sa zdá, že sa ocitá v nebezpečenstve oveľa častejšie, než priemerné dievča. Keďže Patch jej neodpovedá na otázky a snaží sa jej staviať do cesty, musí sa pokúsiť nájsť odpovede sama. Príliš sa spoliehajúc na to, že má anjela strážneho, Nora sa dostáva do nebezpečenstva zas a znova. Ale môže sa naozaj spoliehať na Patcha, alebo skrýva ešte temnejšie tajomstvá, než si vie Nora vôbec predstaviť?


Moja recenzia:


POZOR, OBSAHUJE JEMNÉ SPOILERY (NIČ VÁŽNE)

Vždy, keď sa púšťam do čítania druhej časti nejakej dobre začatej série, mám z toho už niekoľko dní pred mindráky a dokonca sa to často zvrháva až k tomu, že knihu mám síce položenú na dosah ruky niekde na stole alebo poličke, no namiesto toho aby som ju vzala do ruky, na ňu len pozerám. A pozerám. A pozerám. Pretože sa bojím pomyslenia na to, že by mi druhý diel mohol všetko zruinovať.
Čo....sa v tomto prípade nekonalo. Crescendo bolo porovnateľne lepšie, než Zavrhnutý s väčšou hustotou napätia a silnejšou romantickou zložkou. Ale pozor, žiadna romantika v cukrú-cukrú, ťuťu-muťu zmysle. Och no dobre, Patch a Nora mali samozrejme aj takéto chvíľky, no vo všeobecnosti sa medzi nimi tentokrát odohrávala oveľa väčšia dráma a miestami som už naozaj nevedela, na koho mám ziapať viac. Či na Noru, ktorá sa proste musela rozhodnúť zachovať si svoju ženskú hrdosť práve v najnevhodnejšej dobe alebo Patch, ktorého facky v podobe randenia s Marcie boli naozaj riadne podpásovky. (Práve som si uvedomila, že som nechtiac vytvorila nový druh úderu: Podpásové facky...)
Skutočnosťou však ostáva, že ustavičné hádky obidvoch očividne ešte viac rozpaľovali a dodali tak knihy poriadnu iskru. Jednou z mojich najväčších obáv, ktorá sa však chvalabohu nenaplnila bola, že Becca bude potrebovať kráčať s davom a nasilu do Crescenda vtisne Tretiu osobu v podaní nejakého supersexy pravého Patchovho opaku (aj keď Patchov pravý opak logicky nemôže byť supersexy), ktorý Nore poriadne zamotá hlavu a tá zrazu začne spochybňovať svoju lásku k Patchovi. Nieže by v Crescende neexistoval niekto, kto pootvorí dvierka tajnej komnaty, kde Patch skrýva všetku svoju žiarlivosť, no Nora, vďaka Bohu, má v tomto ohľade úplne jasno a aj keď s Patchom prežívajú krušné chvíle, necíti sa na to, aby utekala do náručia prvého chlapca, ktorý sa dostane na jej radar.
Nora za uplynulý čas medzi Zavrhnutým a Crescendom skutočne dospela. Dokonca sa z nej na moje obrovské prekvapenie začalo hrnúť niekoľko druhov silných emócií, čo je rozhodne pokrok od predchádzajúcej knihy. Ako som sa sťažovala, že sa mi Nora v Zavrhnutom zdala byť trochu chladná a odmeraná, teraz ma skoro prizabila lavína jej pocitov.
Zdalo sa, že Nora svoju prudkú zmenu osobnosti potrebovala niekde vyventilovať a tak sa rozhodla svoj voľný čas tráviť niečím, čo jej vždy išlo – špehovaním. Špehovala Marcie, špehovala Patcha, špehovala Rixona, špehovala Scottyho. Keď však začala špehovať svojho mŕtveho otca, človek sa trochu začal strachovať o jej psychické zdravie. Až kým sa neukázalo, že to nebolo tak úplne o Norinom nedostatku zdravého rozumu. Detektívne nadanie a lá Agata Christie sa u Becci opäť prejavilo a nikto do samého konca netuší, kto je záhradníkom.
Mala som veľkú radosť z toho, že Patch sa v Crescende odrazu nepremenil na sladkého a pozorného priateľa, čo by už jednoducho nebol on. Páčilo sa mi, že Patch sa nepotreboval stať stelesneným dobrom aby sa mohol zamilovať do Nory. Existujú dve veci, ktoré by sa nemali miešať – dobro a zlo – ale v jeho prípade sa zmiešajú a prekvapujúco mi to prišlo úplne v poriadku. Bol to, jednoducho, Patch.
Takže kvôli čomu som knihe odobrala pol hviezdičky? Počas celej doby, keď sa Patch správal divne a tajnostkársky som si hovorila: Len vydrž, na konci knihy sa to určite VŠETKO vysvetlí. Čo sa bohužiaľ nestalo. Netvrdím, že sa to nevysvetlilo vôbec. Ostalo však nedoriešených príliš veľa vecí, vecí o ktorých si nemyslím, že sa ešte budú rozoberať v nasledujúcej knihe, pretože bolo zjavne minoritné ale z môjho pohľadu kľúčové pre vzťah Nory a Patcha. Keďže píšuc v takýchto hádankách, aby som nič dôležité neprezradila vám asi mierne komplikuje šance porozumieť o čom meliem, ukončím svoju recenziu so slovami:
Ak sa vám páčil Zavrhnutý, rozhodne nevynechajte Crescendo. Všetko čo ste našli v Zavrhnutom sa v Crescende zdvojnásobilo a vytvorilo to neuveriteľný knižný zážitok pre všetkých milovníkov podobného žánru. Odporúčam!
Viac informácií o knihe na gorila.sk


Crescendo v slovenskom jazyku vychádza 22.2.2011!
Záverečný diel série s názvom Tempest vychádza v anglickom jazyku 18.10.2011

10 komentárov:

  1. do 22.2.2011 asi nevydržím keďže podľa tvojho opisu je táto kniha takmer dokonalá :( keďže angličtinu neovládam, asi budem musieť siahnuť po českej verzií

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na mě tam stejnak bylo toho Patche málo.. no nevím, jsem rozmlsaná z jedničky asi :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anonymný: alebo sa naučiť po anglicky :)
    Nicole: ja mám zas celkom rada, keď kniha nie je "prepchátá" hlavným hrdinom:) Nehnevala by som sa, ak by ho tam bolo viac ale ani mi to príliš neprekážalo

    OdpovedaťOdstrániť
  4. judit no kým by som sa naučila po anglicky ajajáj asi by som tú knihu už prečítala aj v nemčine :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jsem na tom s nagličtinou podobně, jako anonym :-)) Bohužel si musím počkat na českou verzi. :(

    Jinak mě trošku mrzí, že se tedy nevysvětlilo to, proč byl Patch s tou.. nevím, jak se jmenuje. :D Jak jsem četla komentář od tebe u Nicole, měl by co vysvětlovat.

    Moc se těším, až si ji přečtu. :-) A doufám, že třetí díl nezkazí Becca rozchodem, tudíž špatným koncem. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ved´ťá kniha je aj v slovenčine...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. hmm o tom teda nič neviem. nemýliš si to náhodou s prvým dielom -Zavrhnutý?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Akurát to čítam a súhlasím s tvojou recenziou, veľmi ma to baví, hlavne to napätie a podobne. Ale som zmätená z tých anjelov.Ono to asi nie je nejak extra inšpirované bibliou? Lebo sa mi nezdá to, že anjel strážny by si mohol len tak pobehovať po Zemi a hľadať si frajerky a podobne. Aj keď tam je ten motív ich zakázanej lásky. Ale ak nemôže ľúbiť, môže prežívať "fyzickú rozkoš", ktorú mimochodom jeho telo v skutočnosti fyzicky necíti? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Neviete nahodou niekto kedy bude v slovenskej verzii tretia cast Ticho?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ako som spomínala v komentári na jednotku, Tu som bohužiaľ zápletku a hádanku vyriešila v prvých kapitolách. Stáva sa mi to pri viacerých knihách, kde iní nemajú ani šajnu o čo ide a neviem čím to je...asi inak rozmýšľam. :D
    Tejto knihe sa to moc nevyplatilo, pretože ma potom už skoro vôbec nebavila, a nemohla som sa dočkať konca a toho, kedy už všetkým dojde, o čo to sakra ide!
    Nora oproti prvej časti síce prejavila oveľa viac emócií, no pre mňa to bolo opakovanie toho, ako miluje Patcha, ale mala by sa s ním rozísť. Potom sa s ním rozišla, ale chcela sa s ním dať znova dokopy, potom sa znova utvrdzovala v tom, že urobila správnu vec...akože, chápem, že sa cítila trochu rozpoltená, ale pochopila by som to aj bez toho, aby to dookola omieľala a mrnčala nad tým...plus to špehovanie? :D To čo bolo? Skrátka, robila strašné hlúposti, vrhala sa do problémov a niekedy mi to prišlo tak, že jej mozog odišiel na dovolenku.
    Patchove "podpásové facky" si vystihla skvelo.

    Úplný záver bol dosť neurčitý a práve týmto ma autorka o trochu viac navnadila na prečítanie si tretieho dielu...no po anotácii a prvých kapitolách som zistila, že túto sériu už asi nedočítam. Bohužiaľ na mňa takéto umelé predlžovanie príbehu nefunguje, hlavne keď sa mi už prvé dve časti nezdali také dobré. Sto ľudí, sto chutí, ale ja sa nebudem prehrýzať ich opätovným zoznamovaním a nudnými pasážami, len preto aby som zistila, ako to celé dopadne. :D

    OdpovedaťOdstrániť