pondelok 25. októbra 2010

VA: Vampire Academy #1 - Diskusia

Preložená anglická synopsia:

Akadémia St.Vladimir's nie je len obyčajná internátna škola - je to ukryté miesto, kde sú upíri vzdelávaní v oblasti mágie a polo-ľudskí tínedžeri trénovaní chrániť ich. Rose Hathaway je Dhampir, osobný strážca jej najlepšej kamarátky, Morojskej upírskej princezny Lissy. Boli na úteku, no teraz ich odvliekli späť na St. Vladimir's, na miesto, kde sú v najväčšom nebezpečenstve...


Rose a Lissa sa zaplietli do zakázaných romancí, bezohľadných sociálnych spárov Akadémie a do neopísateľných nočných rituálov. No musia byť opatrné, inak Strigoiovia - najdivokejší a najnebezpečnejší upíri na svete- urobia Lissu jednou z nich.

Česká anotácia:

Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů. Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství…

Tak, a máme tu prvú zo šiestich (doteraz piatich vydaných) kníh jednej z najpredávanejších sérií všetkých čias, Vampírskej akadémie.
Hneď na začiatok vás chcem upozorniť, že doma mám len anglické kópie knihy a tak nepoznám termíny, používané v českom preklade. Rada sa v diskusii niečo priučím, ale asi aj tak vždy ostanem pri používaní mierne poslovenčených anglických termínov. Rovnako ste si možno všimli, že som upustila od názvu Vampýrska Akademie a namiesto toho používam Vampírska Akadémia. Rešpektujem český preklad, ale ten ypsilón v slove je niečo, čo mi jednoducho nejde napísať :)

Vo vstupnom formulári do súťaže som sa vás opýtala, čo sa vám páčilo na VA sérii, resp. čo vás v prvom rade doviedlo k tomu, aby ste ju začali čítať. Myslím, že bude len fér, ak otázku zodpoviem aj ja :)

Vampírsku Akadémiu som začala čítať asi pred dvoma rokmi, dva týždne po dočítaní poslednej Twilight knihy. Takže asi si viete vytvoriť obraz o tom, ako som sa k nej dostala (viď recenzia ku knihe Zavrhnutý). A pri tejto príležitosti si asi rovnako viete vytvoriť obraz o tom, čo si ešte pamätám z prvého dielu.
Jediné, čo si vybavujem je, že síce upútala  moju pozornosť dostatočne na to, aby som pokračovala s ďalšou knihou, no neprepadla som jej hneď od úplného začiatku. Úplne s sa to zmenilo, keď som sa dotrmácala k tretiemu dielu - Shadow Kissed (alebo Stínem políbená) kde Richelle spečatila môj biedny osud úbohého človeka, ktorý žije z pol roka na pol rok a lámajúc si prstné kĺby čaká na ďalší diel, len aby ho ten ďalší diel zabil ešte o niečo viac. Možno sa vám séria bude páčiť, možno nie. No ak sa dostanete po tretiu knihu, už to nebude veľmi dôležité, pretože skončiť s trojkou je ako zastaviť sa na pol ceste pádu zo skaly: Nemožné. No a potom tu je ešte koniec päťky, kde sa momentálne nachádzam ja a verte mi, po jej dočítaní budete šťastní, že Last Sacrifice vyjde o týždeň na to. No ale to už predbieham a nemala by som. (lenže som musela, aby som vás na začiatok trochu navnadila :))

Takže dosť bolo rečí, otváram prvú diskusiu, kde môžete rozoberať úplne všetko, týkajúce sa prvého dielu.
Pred tým, než začnete, prečítajte si ešte prosím PRAVIDLÁ DISKUSIE a ak chcete súťažiť, nezabudnite vyplniť formulár na konci tohoto príspevku.
Nepanikárte, že na začiatok dostanete len jeden bod, drvivá väčšina z vás si po odoslaní pripíše len jeden bod a nebojte, budete mať dosť času a príležitostí nazbierať si ďalšie.
Tak to je všetko, teraz sa môžete presunúť do komentárov k tomuto článku a začať sa realizovať :)

40 komentárov:

  1. Když jsem si přečetla začátek knihy, myslela jsem si, jak to bude vážně. Zbožňuji postavy se smyslem pro humor (jako Suze z Mediatora atd) a Rose je přesně ten typ. Vážné to bylo, až do věty "Nicméně jsem musela uznat, že ten Dimitrij jakžesejmenuje je dost chytrý" , to mě rozesmálo :)) a musim uznat, že Rose a její drzost ke Kirové a naprosto skvělé vymýšlení výmluv ("Když jsem byla pryč, našla jsem Ježíše" :D) je bezkonkurenční :)
    Prostě jsem se u prvního dílu dost pobavila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hej, ten obrázek je dokonalej a způsobila jsi tím u mě záchvat smíchu :D

    Jinak Rose je pro mě skvělá postava; drzá, sarkastická, nenechá si nic líbit.. prostě badass :D
    Myslím si ale, že tenhle díl byl tak možná nejslabší :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Prvá časť VA nebola z hľadiska obsahu príliš zaujímavá. Toľko spomínaní strigoji z obsahu predstavovali len akúsi skrytú hrozbu a napokon to ani neboli priamo oni, s kým musela Rose v závere "bojovať" (ten malý mačací súboj s Natalie sa príliš počítať nedá). V každom prípade sa Richelle podarilo vytvoriť zaujímavé postavy, ktoré ma dokázali prinútiť pokračovať v čítaní. A som tomu naozaj rada, pretože sa z VA série napokon vyvinul jeden úžasný, záživný, zaujímavý, lákavý a často naozaj dych berúci príbeh. Okrem toho oceňujem aj prepracovanosť upírskej mytológie, na ktorej autorka tento príbeh postavila.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne najviac na celej sérii vadí, že nie som schopná "počuť" Dimitriho prízvuk. Akože nesťažujem sa, sexy je aj bez toho ale keby ešte na mňa spustil tou poruštenou angličtinou...hmmm...
    Inak pridávam sa, Rose je aj u mňa jednoznačne "ťahač" celej série, aj keď sú tam aj ďalšie skvelé postavy. Ja som sa na začiatku bála, že to bude také to upírske Beverly Hills 90210, akože každý s každým ale naozaj ma to prekvapilo, postavy si stoja za svojimi rozhodnutiami a aj keď tam samozrejme je nejaká tá milostná dráma a trojuholníky, nie je to tak strašne popreplietané.

    PS: som práve na začiatku a nedá mi neopýtať sa, mal tiež niekto z vás prvých pár strán pocit, že Rose s Lissou...ehm...sú viac ako kamarátky? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Judit, jestli chceš slyšet jeho přízvuk, sežeň si audiobook. Já když to slyšela, tak jsem se nemohla nesmát! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Nicole: No a práve preto si audiobook radšej odpustím :)Tipujem, že ho ešte k tomu všetkému narozprávala ženská čo? To už by som asi nezvládla :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Musím s vami súhlasiť, aj podľa mna bol prvý diel obsahovo najslabší,nó ako šli tie diely ďalej bolo to čím ďalej tým lepšie a napínavejšie =) Ale hneď na začiatku ma najviac zaujal vsťah Rose a Lissi, až som niekde závidela aký užastný vsať spolu majú - samozrejme ako kamarátky =D No a keď sa tam objavil Dimitrij, tak to bolo ešte o niečo zaujímavejšie =D A samozrejme tá povaha Rose, ách tak som na tých jej hláškach často smiala. Obdivujem tú jej drzosť a sebavedomosť =)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Rose prostě neni žádná křehulka,co když si zláme nehtíček tak se rozbrečí:DJejí sarkazmus mě rozesmívá.A vztah mezi Lissou a Rose,je obdivuhodnej:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. (SKONČENÉ) Dobrá, tak já se pustím do úlohy nedotčeného, zcela nového čtenáře, který první díl dočetl ehm...minulý týden? (asi budu ze začátku dost kritizovat) Nebylo to špatné, a to i přesto, že jsem k tomu ze začátku byla dost skeptická. Ale ani do stropu z toho neskáču. Docela dlouho jsem tápala v upíří terminologii, docházet mi to všechno začalo až na konci. Rose byla moc zajímavá hrdinka, rozhodně se vymanila ze zažitého stereotypu :) Jen Lisa mi přišla děsně ufňukaná a ani po Dimitrim zatím neslintám, ten jeho audiobook přízvuk, no to bylo opravdu něco hrozného! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. :D Seesen, to si zlatá, že ako jediná si si dala záležať na označení komentu ale ako vidíš, asi sa to nebude tak veľmi hrotiť. Snáď to aspoň označujte keď váš koment bude prezrádzať niečo dôležité pretože naozaj nechcem, aby si niekto skazil zážitok z čítania a zároveň tu nechcem nikoho obmedzovať v tom, čo môže písať a čo nie.

    Ja som zo začiatku až tak nešalela zo vzťahu Rose a Lissi, ako povedala Seesen, Lissa je v prvých dieloch oveľa slabší článok dvojice a Rose jej stále musí kryť chrbát a sústavne kvôli nej niečo obetovávať. Tiež si však myslím, bez toho aby som veľmi predbiehala, že Lissa je jedna z najviac sa vyvýjajucích postáv takže ju ešte netreba odpisovať :)
    Teraz ma napadlo, v súvislosti s tým ako spomínate Rosin sarkazmus, že by som mohla urobiť samostatný post na hlášky z VA. Čo vy na to? Ale keď tak až zajtra, dnes som ešte dohromady nič nečítala, takže idem na to :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Judit
    wáááu, hlášky by boli super, ja som za!=)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Seesen:
    Souhlasím s ufňukanou Lissou v prvním díle, ale jak Judit říká, fakt se rozvíjí.

    Příjde mi ale, že v prvním díle pro ní Rose opravdu obětovává všechno a Lissa je trochu nevděčná, že jí neposlechne s tím Christianem. Jako, díky bohu za Christiana, ale přece jen. Rose pro ní dělá všechno, věčně se o ní stará a jakmile cítí slabší pocity na straně její svěřenkyně, střeleně se rozběhne za ní.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. (SKONČENÉ)

    Judit: Uvažovala som nad tým, či tam to označenie nemám náhodou dať, ale tak ja mám vo zvyku chovať sa ako krava, ktorá sa pripája k davu :D Síce to bol v tomto prípade len dav dvoch ľudí, ale aj tak *ashamed* Už si na to dám pozor :)

    Čo sa týka Rose a Lissy, súhlasím s vami. V tom vzťahu som sa nedokázala stotožniť s ničím a hrozne mi vadilo, že je Rose ochotná pre ňu naozaj obetovať úplne všetko. Vo všeobecnosti je tá dhampírska oddanosť morojom trochu na hlavu, je to síce pekne premyslené, ale aj tak je to na hlavu :D

    Na hlášky sa teším :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. S těma hláškama to vůbec není špatný nápad,já jsem pro:)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. taky se musím přidat...Lissa je jak hromádka chodícího psychickýho neštěstí,která se chystá každou chvilinkou zhrouti.A Rosse ji dělá dost pevnou opěrku.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ehm...vidíte snáď, že by som ja dávala pred komenty nejaké upozornenie?
    Toto je tá najväčšia tragédia, že si vymyslím pravidlá a potom ich ja sama nie som schopná dodržiavať...Ale ok už budem, aby som vám bola ako admin vzorným príkladom:)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. [5.kapitola -mám to síce prečítané celé, ale prd si pamätám]

    Och Bože, dúfam že slovo prd nie je vulgarizmus, lebo inak som porušila ďalšie svoje pravidlo.

    Inssomnia, úplne súhlasím s tvojim opisom Lissy.

    Ja osobne však mám rada, ak autorka vytvorí postavy, ktoré patria očividne medzi kladné, ale nie sú mi sympatické. Neberiem to ako nedostatok ale ako plus. Ani v skutočnom živote nemáme len dobrých a len zlých ľudí a tým pádom by som nikdy nevyvodila záver typu: Vampírska Akadémia je sprostosť, lebo je tam tá otravná ufňukaná Lissa, ktorá mi lezie na nervy. (teraz to nie je absolútne mierené na nikoho z vás, len tak ma to napadlo lebo som čítala niekoľko zahraničných fór kde ľudia dosť útočia na Richelle kvôli jej postavám.)
    Jééminku čo tu zas vlastne robím? Nehovorila som, že idem čítať?

    OdpovedaťOdstrániť
  18. *šestá kapitola*
    Jo, omlouvám se, zapomněla jsem psát čísla kapitol.
    "Nevěděla jsem, že máte nějaké náboženské potřeby," :D

    A s tou Lissou. Další díly je Lissa jedna z mých nejoblíbenějších, v prvním mi ale trochu nesedla, jak už jsem psala :) Probíráme tu přece první knihu, ne? :))

    OdpovedaťOdstrániť
  19. áno prvú:)
    inak kašlite na to, netrápte sa s číslami kapitol pretože väčšina z vás už má knihu prečítanú, len prosím označte ak náhodou budete spoilerovať.nie je to zakázané,ako som povedala môžete písať čo len chcete, len dajte pozor aby ste pred väčšími spoilermi varovali.

    A teraz k veci:
    Ono to tak väčšinou býva, že dve najlepšie kamarátky v knihe sú si skoro úplným opakom takže ak Rose je "badass" tak len dáva logiku, že Lissa je "chicken" :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. (SKONČENÉ)
    no ja som práveže Lissu v jednotke ešte rada mala...
    mňa VA zaujala hneď od prvého dielu - ten ma prinútil byť hore do tretej rána, čo sa podarí len málo knihám, keďže ja proste spať musím :D naozaj obdivujem Richelle, že sa jej podarilo spraviť Rose originálnu a neotravnú napriek tomu, že teraz už minimálne v každej jeden aj pol knihe je hlavná postava úžasne sarkastická a vtipná. A tiež nechápem, ako som sa mohla vďaka VA tak namotať na Rusko a veci s ním spoločné(A) Prvý diel bol myslím hlavne o postavách a síce nebol až taký akčný, zaujal ma, akoby som to povedala vychodňarsky, ňe tak :D

    OdpovedaťOdstrániť
  21. [16.kapitola]
    Darjaille: Teraz si mi pripomenula, posledné dve knihy VA som tiež čítala do rána bieleho:D To sa u mňa vyskytlo zatiaľ len u posledného dielu Hunger games a najnovšie u Crecsenda.Prišla som na to, že keď čítam v noci, viac knihu prežívam:)
    Tiež sa nedá povedať, že by som Lissu v jednotke neznášala.Mne sa málokedy stáva, že by som nejaké postavy vyslovene nenávidela, skôr ma vytáča, ak je postava dostatočne nevyvinutá, čo si myslím že nie je problém u akejkoľvek postavy vo VA.Takže je mi srdečne jedno, aký ma Lissa charakter, pokiaľ vôbec nejaký má:)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. (17.kapitola)
    Ja som včera spravila tú veľkú chybu, že som začala čítať ráno pred odchodom do školy. V takýchto momentoch mi skutočne chýba hmotná, skutočná kniha, ktorú by som mohla založiť na poličku alebo nosiť všade so sebou. :)
    Ale večer som si čítanie dostatočne vynahradila.
    Dej ako taký je zrejme ešte len vedľajším činiteľom a v popredí sú postavy. Proti čomu nič nemám, lebo vždy som uprednostňovala väčšmi postavy než šokujúce pointy, ktoré prekvapili, no zhodili logiku celého príbehu.
    Rose je po Katniss z HG druhou hrdinkou, pri ktorej mi nevadí čítať z prvej osoby. Síce nie vždy súhlasím s jej názormi či metódami, neprivádza ma však do šialenstva ako postavy, s ktorými som mala v prvej osobe doteraz česť.
    Čo sa Lissy týka... Že by mi vyslovene liezla na nervy, to nie, ale z nejakého dôvodu si ju nikdy neviem predstaviť ako sedemnásťročné dievča. Hoci dobre viem ako by mala vyzerať, v nekontrolovanej chvíľke sa mi v hlave ihneď premení na nízke, kučeravovlasé, trinásťročné dievča, ktoré pri Rose pôsobí skôr ako jej mladšia sestra. :?
    Dnes už knihu dorazím, ale zrejme sa neudržím a hneď načnem aj druhú. 0:)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. No, takže sa zapájam:
    vzťah Lissy a Rose mi pripadal na začiatku veľmi priateľský, ale naozaj iba v priateľskom zmysle... Nie, že by som proti tomu niečo mala, ale čo chudáčik Dimitri ;) Mňamko - hneď ako sa tam objavil a Rose ho skomentovala, bolo mi všetko jasné :D
    Audiobook a Dimitri - nerobte to! ja to prežívam iba preto, lebo inak by som toho nestihla toľko prečítať - škola ma zamestnáva dostatočne... ;)
    Aj mňa Lissa rozčuľuje,ale uvedomujem si, že je to tak (asi) preto, aby to niekam postupom času spelo...
    Úžasných hlášok je tam po ... (každý si doplní, na čo je zvyknutý, moje sa uverejniť nedá), no tým, že ich väčšinou počúvam, neviem ich dohľadať. Momentálne som na 18. kapitole, tak všetko nové sa pokúsim poznačiť a aj zverejniť :)

    A teraz závažná otázka! Nerozumiem jednej veci - oni všetci sú vampíri, ktorí sa delia na Dhampírov a Morojov? Možno vtipné pre niektorých (niektoré) z vás, ale mne to v tom posluchu trochu skresľuje jej - hm - akcent...

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Dorota:
    nie - jednoducho rasy (alebo ako) sa delia na ľudí, vampírov a poloľudí-polovampírov, čiže dhampirov.. a vampíri sa delia ešte na strigoiov a moroiov... teda ak som to dobre pochopila, ak nie, tak ma opravte :D (a je možné, že trepem blbosti, práve som dve hodiny riešila matiku, takže naozaj už nedokážem rozmýšľať ani nad tým, čo si zajtra dám na raňajky xD)Dhampirov by bolo blbé označovať vampíri, keď sú z 50% ľudia :D
    inak mne na jednotke, a v podstate i v ostatných dosť zarážalo, že Rose nepovedala Lisse o Dimitrim. Na to teda, ako ju ochraňovala a bláá BFF, tak mi nesedelo, že jej to nepovedala... ale zase, v celej sérii som mala pocit, že sa od seba nejako vzďaľovali..

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Aha! Ďakujem Darjaille :)

    Podľa mňa jej to nepovedala preto, lebo aj keď si s niekým BFF, tak niektoré veci si chceš nechať pre seba - pretože si ich buď sama ešte nedokážeš priznať alebo sú pre teba tak vzácne, že sa bojíš, ak by si o nich povedala čo i len 1 osobe, stratili by sa... Skôr je to o prelomení hraníc v sebe, ako voči tomu druhému. Si myslím... tak skromne - hm.
    Lissa tiež nepovedala Rose o Christianovi, len má tú nevýhodu, že jej vidí do hlavy...(alebo si to zle pamätám)

    OdpovedaťOdstrániť
  26. A potom je tu ešte taký maličký detail, že fakt, že Rose nepovedala Lisse o Dimitrim robí ich "aférku" alebo čo to vlastne v tej jedinčke je, viac zakázanú a vzrušujúcejšiu:)
    Také ich "dirty little secret"...

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Zou: Ja som tiež na začiatku rozmýšľala, ako to mám urobiť, keďže jednu knihu čítam priemerne 2 dni a tu mi vychádza jeden týždeň na jeden diel ale zatiaľ mám toľko roboty so všetkým okolo toho, že budem šťastná, keď knihu stihnem dočítať načas.
    Som zvedavá, ako sa ti bude séria páčiť ďalej, nie je vás veľa, čo ju čítate prvýkrát tak sa teším na vaše názory :)

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Dokončené :)

    ááá, nemůžu se dočkat diskuze na druhý díl :)

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Dokončené!

    Čítať tú istú knihu druhýkrát je síce úplne iný pocit, no o nič horší.
    Až teraz vidím, ako nám Richelle už od začiatku dávala náznaky toho, čo sa stane v ďalších dieloch. V prvej polovici tejto knihy som našla narážku na niečo, čo sa stane na posledných stranách päťky. Je to šialené, mať to všetko premyslené takto dopredu...

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Znie to úžasne :)
    Ja už čítam ďalej - nemohla som to vydržať... :D
    Na začiatku druhej časti v prologu mi Richelle pekne všetko s tými vampírmi, "križením", atď. vysvetlila ešte raz (čo oceňujem, aj keď Darjaille bola prvá ;)) ale z koncepčného hľadiska nechápem, prečo to Rose hovorí.

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Judit:
    No jo, to máš pravdu. Ale stejně je na tom i Harry Potter, dokonale promyšlené dopředu a už v druhým díle je viteál :D možná proto jsou ty knihy tak úspěšné. Já vždycky na všechno moc spěchám, nemohla bych to mít takhle promyšlené :D

    OdpovedaťOdstrániť
  32. (koniec tretej knihy a to ma fakt štve moja bariera v jazyku)
    Po prečítani prevej knihy som nebola roshodnutá čítať aj pokračovanie VA. Rose a Lissa ako nerozlučne kamaratky sa mi páčili aj keď mi prišlo že Rose sa dosť obetuje a Lissa je tu taka utiahnuta a ufňukaná. Moc som nerozumela pojmom ako stigoj, vampír, moroj a dhampír az na konci knihy mi dávali zmysel, nebolo to zo začiatku moc vysvetlené. Kikus

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Dorota: Mne tiež niektoré detaily dochádzajú až teraz na druhýkrát takže si z toho nič nerob. Majú to tam tí upíri dosť zložité...:)

    LucilleDanion: mňa ešte v súvislosti s tým napadá Cassandra Clare, tá je chronický známa svojím "outliningom" a už na začiatku svojej série vie úplne dopodrobna čo sa kedy odohrá.

    Kikus: S tými pojmami to naozaj nebolo úplne dobre vymyslené, ale ak by to Rose preháňala s vysvetľovaním, už by to asi vyzeralo príliš silene. Richelle si nakoniec dala záležať, aby sa skôr či neskôr všetko vysvetlilo. Inak dúfam, že si neprehliadla, že Last Sacrifice bude v anglickom jazyku, takže ak máš príliš veľké bariéry, treba začať trénovať:)

    OdpovedaťOdstrániť
  34. *ohromne hrdý a odhodlaný pohľad* (sotva začiatok - spoiler free)

    Zastavilo ma všetko, čo ma zastaviť mohlo - od fotenia na stužkové oznamká cez jazdy v autoškole až po kúpeľňu vytopenú radiátorom... ale hrdo oznamujem, že som prečítala prvé dve kapitoly a o desať hodín, až sa prvý krát za tento týždeň vyspím, sa budem venovať zvyšku :D

    OdpovedaťOdstrániť
  35. *utierajúc si slzu z oka*
    Myslím si, že môžem hovoriť za všetkých keď poviem, že pri všetkom čo si za poslednú dobu zažila (a že sa s tebou osud nemaznal-radiátory sú svine) nás tvoje odhodlanie hlboko dojíma a tešíme sa, až sa k nám plnohodnotne pripojíš a obdaríš nás svojimi postrehmi.

    OdpovedaťOdstrániť
  36. *Há há há há há, hááá hááá ha hááá //Darth Vader theme song//*

    (skončené)
    A dočítala som to :D Ani som nečakala, že ma to prinúti byť v noci hore do jednej, keby sa mi to nepáčilo, tak sa na to vykašlem, ale som nadšená :D Zbožňujem tie Rosine sucho-sarkastické poznámky :D Uvedomila som si to až na konci, keď komentuje, že Mr. Nagy bol zavraždený, a za tým doloží niečo v zmysle ,,...so no more Slavic's Art." xDD
    Mojou obľúbenou postavou je zatiaľ Christian - páči sa mi, že sa nerieši žiaden ľúbostný trojuholník, proste má každá holka svojho koníka a basta xD Och, zajtra... teda dnes ráno idem hneď na ďalší diel, mňam :D

    OdpovedaťOdstrániť
  37. Ja celkovo na VA oceňujem, že nerieši záležitosti typu "každý s každým". Séria ma však 6-dielov a tak sa dá predpokladať, že dôjde k určitým zamotávačkám a trojuholníkom ale nie je to také sadomasochistické ako v niektorých iných knihách.
    Som rada, že sa zatiaľ páči! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Ja som si to kupila vo stvrtok, ked som len tak bludila v Panta Rhei - hovorim si, ide leto, musim oprasit anglinu, treba nieco easy a toto no omg:) Vcera v noci som citala do 2hej, az kym som to neskoncila, takze za cca 3 dni bolo po knihe:) A to som si medzitym objednala Maru Dryerovu a Otlandera, cize hotova existencialna dilema, co citat skor:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne chápem ten pocit :D a závidím, že máš ešte Maru aj Outlandera len pred sebou :)

      Odstrániť
    2. tak som si sla po meste a nejako ma to zatiahlo martinusu, takze mam uz aj frostbite:D som len slaba zena:D

      Odstrániť