utorok 22. februára 2011

Takmer nová a ešte stále bezmenná rubrika

Aj vám sa niekedy stáva, že toho máte až nad hlavu a nič nestíhate a  nieže vám je 24 hodín denne málo ale vám by nepomohlo ani 48? To bola len taká rečnícka otázka, samozrejme.
Môj prepracovaný mozog ešte niekde matne registruje, že som vám sľubovala recenziu na Wither od Lauren DeStefano. Akonáhle sa mi dvihne hmla v hlave, určite ju napíšem a pošlem, len majte chvíľu strpenia. Aby sa nepovedalo, že akože nič, znovu vám dnes dám jednu otázku na zamyslenie a rozpísanie sa. Ale pred tým si ešte zhrnime minulotýždňovú bezmennú otázkovú rubriku, ktorú asi budem volať Bezmenná otázková rubrika.
Pýtala som sa vás, aký typ knižného romantického páru máte najradšej. Nežiadala som od vás konkrétnosť, ale veľa z vás uviedlo aj príklady a tak si predstavíme aj tie.

Najčastejšie sa vo vašich odpovediach vyskytovala láska typu good girl/bad boy. Samozrejme, kto by nemal rád problémového sexy hrdinu s temným tajomstvom, ktorého pred večnou mizériou zachráni dobré srdce našej hrdinky? :)
Ďalej ste ešte spomínali lásku, ktorá sa postupne vyvíja z priateľstva, láska, ktorá prekonáva aj najväčšie prekážky (ale to snáď všetky poriadne lásky), zakázaná láska, osudová láska a v neposlednom rade sa našli aj takí, ktorí preferujú polygamnú lásku :D

A čo páry?
Úplne najviac dominovali tínedžerské klasiky ako Jace a Clary, Rose a Dimitri alebo Nora a Patch ale úplne mi vyrazilo dych, koľkí z vás spomínali Katsu a Poa z Výnimočnej. Nečakala som, že vás už toľko túto knihu čítalo, ale potešili ste ma, Katsa a Po sú naozaj prvotriedna dvojica :) Viackrát sa objavili aj mená Ian a Wanda z Hostiteľa, o ktorých je naozaj zážitok čítať.

Po jednom hlase dostali aj Annie a Finnick z Hier o život (krása), Anita Blake a jej muži (na tom som sa pobavila ale palec hore), Rachel a Trent a Rachel a Kisten z The Hollows, Anna a Étienne z Anna and the French Kiss, Mia a Adam z Ak zostanem, Vatra a Brigan z Ohnivej, Lissa a Christian - podporná ale o nič menej skvelá dvojica z VA, Mercy a Adam, Darcy a Elizabeth z Pýchy a predsudku, Ky a Cassia z Matched a Sam a Grace z Triašky.

Musím sa priznať, že nie všetky knihy som čítala ale väčšinou aspoň viem, o čom píšete :)
Chcem sa vám poďakovať za skvelé, originálne a inšpiratívne odpovede, počas čítania vašich komentárov som sa nesmierne pobavila a dúfam, že si teraz nájdete čas odpovedať mi aj na ďalšiu otázku, ktorá znie veľmi jednoducho, ale písať sa o nej dajú hory doly:

PREČO ČÍTATE?

Z nudy? Lebo vám doma často vypína elektriku v strede Šehrezády? Alebo vás k čítaniu prinášajú úplne iné dôvody? Čo pre vás znamená čítanie? Kedy najčastejšie siahate po knihe? Už stačí otázok, či ešte? :D Ja môžem kľudne pokračovať, ale radšej to nechám na vás, píšte čo vám prsty stačia a čo vám moje komentárové okienko povolí. Teším sa na odpovede :)

7 komentárov:

  1. Můj důvod proč čtu je ten, že chci na chvíli vypadnout z reálného svět a nechat se unášet vlnami krásného příběhu a když v něm nechybí nějaký ten bad boy tak jsem šťastná jako blecha.
    Někdy člověk prostě potřebuje vypnout a nějak se odreagovat, no a já se odreaguju tak že si vezmu knížku a čtu si. Doma už mi neřeknou jinak než knihomole. Čtení pro mě je už více méně jako droga neumím si představit, že bych byla bez knich to prostě nejde. Taky čtu proto, že mě ta kniha zajímá v každé knize je nový příběh nová naděje, láska, přátelství, ale i nenavist, zrada atd.. a já se nemůžu dočkat jak to s těmi hrdiny nakonec dopadne. :-D
    Tak koukám, že jsem v těch odpovědích udělala kapku bordel za to se omlovám, psala jsem to, co mě napadlo :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Myslela som si, že odpovedať na otázku, prečo čítam, bude pre mňa veľmi ľahké, ale teraz zisťujem, že to tak nie je. Ak mám povedať pravdu, ja vôbec neviem, prečo čítam a naozaj nikdy som na d tým nerozmýšľala. Knihy sú odjakživa súčasťou môjho života, od kolísky a to doslovne, lebo namiesto toho, aby mi doma spievali uspávanky, radšej mi čítali rozprávky. Možno je čítanie už akousi nevyhnutnosťou pre mňa, v prenesenom význame niečo ako droga. Proste deň bez čítania považujem za čudný. Takže čítam preto, lebo túto činnosť milujem. Milujem príbehy, milujem vykreslenie postáv, milujem to, že si všetko môžem predstaviť vo svojej fantázii. Takže nemám celkom jasný dôvod prečo čítam, ale myslím si, že to ani nie je také dôležité, hlavné je, že čítam. :)
    A kedy siaham po knihe? Vždy keď sa dá. V autobuse, v škole na voľných hodinách, doma, cez deň, v noci aj ráno, proste vždy.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Prečo čítam? Už viackrát som to spomínala, mám to dokonca i na blogu: Tak, ako je pre všetkých životne dôležitý vzduch, pre mňa sú životne dôležité knihy. Prečo? Bez nich sa totiž nedokážem nadýchnuť.
    Mnohí mi mnohokrát vyčítajú, že sa príliš vžívam do príbehov. Súhlasím s tým. Preto je tento môj výrok pre mňa samu pravdivý až príliš. A zároveň prinášam ďalší dôvod: chcem si aspoň trošku ukradnúť zo svojich tajných snov. Mnohokrát sa mi niečo nesplní, ale prostredníctvom dobrých kníh, výnimočných charakterov a prepracovaných príbehov, som si mnohé splnila. Stála som oproti pánovi Darcymu z Pýchy a predsudku. Bojovala s Dimitrim vo Vampire Academy. Bojovala s otázkou: odísť, či ostať spolu s Miou v Ak zostanem. Plakala s Katniss, keď som prišla o domov. Jednoducho - knihy sú môj druhý tajný život, ktorý ma naplňuje a zároveň mi pomáha vydýchnuť si od každodenných strastí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No tak prečo čítam? Kniha je vždy lepšia ako film, je moje afrodiziakum, dokážem sa pri nej ukľudniť, veru aj nudu zaháňa... a takto by som mohla vymenúvať veľa vecí prečo čítam. A vôbec však ja si uvedomujem že som už závisláčka :D bez knihy ani deň :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Souhlasím s Luu, prostě si neřekneš ze dne na den, bude ze mně knihomol. Myslím, že největší důvod pro mně je ten únik z reality, protože obyčejný život je občas strašně nudný a já se nerada nudím. Sáhnout po něčem nadpřirozeném je potom pěkná změna od té všednosti.
    Když čtu knížky, které mám jako e-book, tak se k nim dostanu většinou akorát na chvilku denně, takže mi vždycky trvá mnohem dýl je přečíst. Tištěné knížky přichází na řadu když je obsazenej počítač, když přijdu ze školy a nechce se mi učit (což se mi nechce nikdy), nebo když je venku hnusně, když jsme naštvaná na mamku tak je to moje uklidňovačka. No prostě pořád. Čtu skoro v každé volné chvilce:D
    MImochodem, polygamní láska je moje specializace, škoda že moc knížek na tohle téma není:D

    OdpovedaťOdstrániť