utorok 21. decembra 2010

Vychádza v januári CZ+SK

Nakoľko práve pracujem na novej sekcii a zbieram informácie o nadchádzajúcich knižných vydaniach a nakoľko január máme za dverami a s ním hneď niekoľko nových kníh, prečo si neurobiť menší prehľad spolu s krátkymi obsahmi na navnadenie sa?
No poznala by som hneď niekoľko argumentov prečo nie, jeden z nich je: TREBA MI DOČÍTAŤ PORAZENÝ IRON QUEEN, ale nakoľko sa už na tom intenzívne pracuje - dokonca som si urobila aj kútik hanby ktorý som rafinovane nazvala Čo čítam a ktorý z vás urobí očitých svedkov mojej lenivosti, ak sa tam čím skôr neobjaví ďalšia kniha - môžem trochu času venovať aj na nejaké tie preklady. Najlepšie na tom všetkom je, že Iron Queen je úplne super a jednoducho nechápem, ako je možné že knihu čítam už skoro mesiac :D Jéminku, teraz keď vidím svoj EPIC FAIL takto čierne na bielom, mám chuť byť pštrosom a strčiť si hlavu do piesku.

Ešte pred tým než sem nahádžem tie spomínané knižné tituly by som sa rada poďakovala všetkým následníkom tohto blogu že si dali tú námahu a stlačili tlačidlo NASLEDOVAŤ, nech už to bolo zo zvedavosti čo to zrobí alebo preto, lebo sem radi chodia a vedzte, že nič neostáva nepovšimnuté a v budúcnosti to bude aj odmenené :) Ale o tom po tom, teraz už čítajte, čo si na vás pripravili slovenskí a českí vydavatelia na január. (presné dátumy vydania okrem Drozdajky bohužiaľ ešte nepoznám)

*Pozn. To, že nejaký titul vyjde v češtine ešte neznamená, že my Slováci sa k nim nedostaneme. Na nákup týchto kníh môžete využiť alebo široké spektrum internetových kníhkupectiev (aj slovenských) alebo tiež navštíviť väčšie slovenské kníhkupectvá, ktoré zvyknú často ponúkať aj knihy v češtine. Je to odpozorované, verte mi :)

CZ Maggie Stiefvater - Linger (ešte som sa nedopátrala k českému názvu) (Vlci z Mercy Falls #2)
(môj preklad z aj)


V Maggie Stiefvaterovej Mrazení/Triaške Grace a Sam našli jeden druhého. Tentokrát, v Linger, budú musieť bojovať aby ostali spolu. Pre Grace to znamené postaviť sa jej rodičom a udržať veľmi prísne strážené tajomstvo o jej vlastnom zdraví. Pre Sama to znamená zápasiť so svojou vlkolačou minulosťou...a prísť na spôsob ako prežiť ďalej. Priadjte k tomu ešte nového vlkolaka Colea, ktorého vlastná minulosť má predpoklad zničiť celú svorku a Isabelle, ktorá už stratila svojho brata vďaka vlkom...a napriek tomu je priťahovaná ku Coleovi.

Neviem do akej miery je isté, že kniha naozaj vyjde v januári nakoľko to viem len z počutia a na stránke nemá vydavateľstvo Argo ešte žiadnu zmienku, no od vydania Mrazení už uplynula pomerne dlhá doba a teda január nie je až taký prekvapivý dátum. Ak máte záujem prečítať si moju recenziu na Linger, pozrite sa SEM

CZ Melissa de la Cruz - Modrá Krev (môj preklad z aj)

Keď v roku 1620 vyplávala loď Mayflower, na svojej palube niesla mužov a ženy, ktorí vytvorili Ameriku: Milesa Standisha, Johna Aldena, Constance Hopkinsovú. No niektorí z Pilgrimov nemali čistú dušu a neutekali pred náboženským prenasledovaním. Dokonca ani neboli ľudia. Boli upíri. Upíri sa veľmi rýchlo prispôsobili novému svetu. Získavajúc stále väčšiu a väčšiu moc, bohatstvo a vplyv sa stali Modrou Krvou americkej spoločnosti.


Modrá Krv prisahala, že ich status nesmrteľných ostane navždy prísne stráženým tajomstvom. A tento sľub dodržiavali po stáročia. Ale teraz, v New York City, sa tajomstvo začína drať na povrch.
Schuyler Van Alen (čítaj Skajler) je druháčka na prestížnej súkromnej strednej škole. Uprednostňuje voľné klasické oblečenie pred Pradou a perlami, ktorými sa ovešiavajú jej spolužiačky a žije so svojou samotárskou starou mamou v ošarpanom dome. Schuyler je samotárka....a je takto šťastná. Odrazu, len čo dovŕši pätnásť rokov, spozoruje na svojom predlaktí mozaiku modrých žíl. Začne bažiť po surovom mäse a dostáva záblesky zo starodávnej minulosti. Na to je populárne dievča z ich školy nájdené mŕtve...bez kvapky krvi v sebe. Schuyler netuší, čo si o tom má myslieť, ale chce zistiť aké tajomstvo skrýva Modrá Krv. Ale čo ak je aj ona sama v nebezpečenstve? Mohli by byť všetky tie legendy o upíroch skutočné? 
Ponorená do upírskych tradícií a zasadená na pozadí trblietajúceho sa pozlátka mesta New York, kniha Modrá Krev bude uctievaná fanúšikmi autorky Melissy de la Cruz.

Z tejto série mám prečítané všetky knihy (4?) okrem poslednej, ktorá vyšla na jeseň a musím povedať, že napriek tomu že zápletka nie je príliš hlboká a knihy samy o sebe dosť krátke a jednoduché, rozhodne to nebolo zlé čítanie. Romantická zložka je dosť výrazná a stupňuje sa postupne každým dielom a okrem nej je veľmi šikovne vykreslená upírska spoločnosť a ich zvyky. Na svoje by si mali prísť nielen milovníci upírštiny ale tiež aj milovníci anjelštiny, nakoľko tieto dva typy bytostí sú v sérii veľmi úzko späté. Rozhodne odporúčam menej náročným milovníkom fantasy literatúry pre mladých dospelých.
BTW, zasa nechápem českej obálke, ktorá vôbec nenaznačuje, že celá séria sa odohráva v New Yorku medzi najbohatšou smotánkou...

CZ Michelle Zinková - Proroctví Sester (môj preklad z aj)

V debutovom románe Michelle Zinkovej sú osirelé sestry Lia a Alice spútané jedna k druhej starodávnym proroctvom, ktoré z nich urobí nepriateľky a môže ich obidve zničiť. Ak Lia dokáže zničiť túto rodinnú kliadbu, môže nielen zachrániť vzťah so svojim milovaným priateľom ale konečne môže vyriešiť aj záhadu obklopujúcu smrť ich rodičov.

Knihu Proroctví Sester som mala pôvodne čítať v tejto chvíli, ale nakoľko mám problém prečítať jednu knihu, nemá význam začínať ďalšiu. Zatiaľ na ňu však nie sú príliš pozitívne ohlasy, nie vyslovene zlé ale ani výborné. Ešte pripomínam, že kniha už v Slovenčine vyšla pod názvom Proroctvo Sestier. Obálka je tiež mimochodom slovenská.

CZ Alyson Noel - Modrý Měsíc (Nesmrteľní #2)
(anotácia je zo slovenského prekladu)


Druhé pokračovanie veľmi obľúbenej série Nesmrteľní, v ktorej Ever postupne spoznáva nový svet. Užíva si spoločne strávené chvíle s Damenom a učí sa využívať svoje novonadobudnuté schopnosti. Keď na školu príde nový žiak Roman, jej život sa úplne zmení. Damen sa začne čudne správať, telesne chradne a postupne chladne aj jeho vzťah k Ever. Ever v snahe zachrániť Damena a ich vzťah, podniká vzrušujúce cesty do Letozeme a je vystavená najťažšej skúške svojho života.

Kniha vyšla v slovenčine v decembri, obálka je tiež ako ste si istotne všimli slovenská. Pravdepodobne vás bude frustrovať od začiatku do konca (mňa teda rozhodne) ale ešte vždy to nebola taká tragédia, akou sú vraj nasledujúce tri vydané diely. Nechávam však na vás, aby ste si  vytvorili názor, poznám veľa ľudí ktorým sa knihy páčia, takže nechcem vyskakovať :)



SK Suzanne Collinsová - Drozdajka (Hry o život #3)
(môj preklad z Aj)

Moje meno je Katniss Everdeenová. Prečo nie som mŕtva? Mala by som byť mŕtva.

Katniss Everdeenová - dievča v plameňoch prežilo, aj keď jej domov bol zničený. Gale ušiel. Katnissina rodina je v bezpečí. Peeta bol zajatý Sídlom. Trinásty obvod skutočne existuje. Máme tu rebelov. Máme tu nových vodcov. Črtá sa revolúcia.
Ako bolo plánované, Katniss je zachránená z arény počas krutých a mátajúcich Hier Štvrťstoročia a ako bolo plánované, už dlhú dobu bola súčasťou revolúcie bez toho, aby niečo tušila. Trinásty obvod sa vynoril z tieňov a plánuje zvrhnúť Sídlo. Zdá sa, že každý priložil ruku k dielu pri opatrnom vytváraním plánov - okrem Katniss.
Úspech rebélie závisí na Katnissinej ochote byť akousi figúrkou, prijať zodpovednosť za nespočetne veľa životov a zmeniť smer, ktorým sa uberá budúcnosť Panemu. Aby mohla uspieť, musí položiť bokom svoj hnev a nedôverčivosť. Musí sa stať Drozdajkou všetkých rebelov - bez ohľadu na jej osobné dôsledky.

Definitívne jedna z mojich najobľúbenejších kníh. Moju recenziu si môžete prečítať TU. Obálka bude predpokladám podobná ako americká nakoľko aj predchádzajúce dve sa podobali. Veľmi veľmi veľmi odporúčam. Ak ste o sérii ešte nepočuli (čo teda dúfam že taký prípad už ani neexistuje) tak si môžete prečítať moje Zoznámte sa s... Čo mi práve pripomenulo, že by som zas mohla nejaké urobiť.
Drozdajka má predbežný dátum vydania 15.1.2011

2 komentáre:

  1. Ten obal Modré krve taky vůbec nechápu. Ale počítám, že se snažili napodobit obaly Školy noci, aby to kupující víc nalákalo, přitom kdyby nechali původní obálky, bylo by to mnohem lepší...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nevím, co si myslet o té obálce modré krve... :D
    PROČ TAM PROSTĚ NENECHAJ TY ORIGINÁLNÍ??? BOŽEEE... tak krásný obálky a oni je VŽDYCKY ZMRVĚJ! kdo to dělá pane bože?? To se nedá jim nějak sdělit, že chceme ORIGINÁL? :-D

    OdpovedaťOdstrániť